SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD’de açıklanan veriler karışık sinyaller verdi. Dolar ise güçlenmeye devam etti. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 110,6’ya kadar yükseliş kaydetti, kapanış ise 110,3’den gerçekleşti. EURUSD gün içinde 0,9864 seviyesine kadar düşüş kaydetti, kapanış seviyesi 0,9905 oldu. ABD’de ayrıca 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlere giden süreç ABD Senatosunun toplanmasıyla başladı. Amerikan borsaları tatil sonrası ilk işlem gününde düşüş kaydetti. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,5 ve %0,4 düşüşle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %0,7 gerilemeyle günü kapattı. Avrupa endeksleri ise kısmen olumluydu. Alman DAX endeksi Pazartesi günü kaydettiği sert geri çekilmenin (%-2,2) ardından dün %0,9 yükseliş kaydetti. İngiltere’de ise son 3 işlem günündeki yükselişlerle toplam FTSE endeksindeki artış %2,1 oldu. Yurtiçi tarafta ise dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamalar takip edildi. Nebati, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla yeni bir Hazine destekli kefalet paketi çalışması yürüttüklerini açıkladı. BİST-100’de dün görece geniş bir bantta harekette etti. Endekste kapanış 3.391 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %1 yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 122,9 milyar TL ile yine rekor kırdı. Bankacılık hisselerine ek olarak demir çelik hisseleri yükselişe öncülük etmeye devam etti. Bugüne bakıldığında, hem ABD hem de Avrupa vadelileri negatif bölgede. Ayrıca, Çin tarafında ihracat artışı Ağustos ayına ivme kaybına işaret etti. Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %1,8 ve %0,8 ekside seyrediyor. Shanghai Composite ise yatay. Yurtiçinde yatay bir açılış bekliyoruz. Bugün Euro Bölgesi 2. çeyrek büyümesi ile ABD’den dış ticaret verileri ve Fed’in Bej Kitap Raporunu takip edeceğiz.
MAKROEKONOMİ
Rus enerji şirketi Gazprom’un, Çin enerji şirketi ile doğal gaz sevkiyatı ödemelerinde euro yerine yuan ve rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağladığına, bu kapsamda Çin’in ödemelerin yarısını yuan, kalan yarısını da ruble olarak gerçekleştireceğine, ayrıca Gazprom’un Türkiye’den alacağı doğal gaz ödemelerinin de %25’ini rubleye kaydırmayı planladığına, zamanla bu oranının artırılacağına, kalan kısmın ise dolar ve euro olarak ödeneceğine yönelik haber akışı dikkat çekmekte.
ABD’de ağustos ayında hizmet sektörüne ilişkin öncü veriler karışık sinyal vermekte. Buna göre, ağustosta S&P Global hizmet PMI, 44,1’den 43,7’ye aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hızlandığına, ISM imalat dışı PMI endeksi ise, düşüş beklentilerine karşın 56,7’den 56,9’a hafif yükseliş kaydederek imalat dışı sektörlerde büyümenin hafif hızlandığına işaret etti. Böylece, ISM imalat dışı PMI endeksi ağustosta imalat dışı sektörlerde son dört ayda en güçlü genişlemeye işaret etti.
Yurt içinde TCMB tarafından yayınlanan reel efektif döviz kuru endeksi, ağustosta aylık %1,9 düşüşle 52,89’a geriledi ve böylece son yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Ayrıca TCMB tarafından ağustos ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlandı. Raporda, ağustosta enflasyonun yıllık bazda enerji ve gıda gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükseldiği ve enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği belirtilmekte.
- Temel mal grubunda dayanıklı mal fiyatlarının ağustosta arttığı ve bu gelişmede otomobil ve beyaz eşya kalemlerinin belirleyici olduğu, bunun yanında giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların, bir önceki aya benzer şekilde mevsim normallerinin aksine artış kaydettiği,
- Ayrıca hizmet grubunda yıllık enflasyonun ulaştırmada gerilerken, diğer hizmetler ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda yükseldiği,
- Ulaştırma hizmetlerinde ise şehir içi yolcu taşımacılığı, havayolu ile yolcu taşımacılığı ve kargo ücretlerindeki artışların karayoluyla şehirler arası yolcu taşımacılığındaki düşüş ile dengelenmesinin etkisiyle ağustosta fiyatların görece yatay seyrettiği,
- Gıda grubunda ise yıllık enflasyonun, işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde gerilerken, işlenmiş gıdada yükselişini sürdürdüğü,
- Bunun yanında enerji enflasyonunun, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki seyre bağlı olarak gerileyen akaryakıt fiyatlarının etkisiyle düşüş sergilediği, buna karşın, şebeke suyu ve kömür, odun gibi katı yakıt fiyatlarındaki artış eğiliminin sürdüğü,
- Uluslararası emtia fiyatlarındaki seyirle uyumlu olarak üretici fiyatlarında aylık enflasyonun önceki aylara göre yavaşlarken, ÜFE’ye ana sanayi gruplarına göre bakıldığında, yıllık enflasyonun enerji grubunda gerilediği ve diğer alt gruplarda yükseldiği,
- Bu kapsamda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimlerinin yüksek seviyelerini koruduğu, yıllık enflasyonlarındaki artışın sürdüğü belirtilmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da temmuz ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Haziran ayında ihracat aylık %1,7 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 260,8 milyar USD’ye ulaşırken, ithalat ise aylık %0,3 oranında düşüşle 340,4 milyar USD’ye gerilemişti. Ancak küresel çapta sıkılaşan finansal koşullar ve artan resesyon endişeleri nedeniyle önümüzdeki dönemde ABD’nin ihracatı baskı altında kalabilir.
Ayrıca TSİ 21’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Bunun yanında, TSİ 19.35’te Fed Başkan Yardımcısı Brainard’ın konuşması takip edilecek. Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmalar ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin beklentiler ve Fed’in para politikasına ve faiz artış hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilmekte.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de yılın ikinci çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi açıklanacak. Bölge ekonomisinin ikinci çeyrekte çeyreklik bazda büyümesi %0,7’den %0,6’ya aşağı yönlü revize edilirken, yıllık büyümesi de %4’den %3,9’a çekilmişti. Bölge ekonomisi ikinci çeyrekte büyüme kaydetse de, Rusya ve Ukrayna savaşının devam eden etkilerinin yanında artan enflasyonist baskılar, tüketici güveninin rekor düşük seviyelere gelmesi, Rusya kaynaklı enerji arz tedarikine yönelik artan endişeler ve ECB’nin faiz artırımlarına başlamasının da etkisiyle özellikle yılın ikinci yarısına yönelik resesyon endişeleri artmakta.
Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 09’da temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Temmuz ayında fabrika siparişleriyle uyumlu olarak sanayi üretiminin de aylık bazda %0,5 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Nitekim Almanya’da temmuz ayı fabrika siparişleri, enflasyonist baskılar, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, enerji arz güvenliğine ilişkin artan endişeler ve zayıf küresel görünümün etkisiyle aylık bazda %1,1 gerileyerek beklentilerin oldukça üzerinde düşüş kaydetti ve aylık bazda düşüşünü altıncı aya taşıdı.
Diğer yandan, TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka temmuzdaki toplantısında, artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını 100 baz puan artışla beklentilerin (75 baz puan) üzerinde artırarak %2,50 seviyesine yükseltmişti ve böylece art arda dördüncü faiz artırımını gerçekleştirmişti. Ayrıca Banka, %2 enflasyon hedefine ulaşmak için gereken adımların atılmaya devam edileceğini vurgulamıştı. Bu kapsamda Banka’nın, bugünkü toplantısında politika faizini 75 baz puanlık artışla %3,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ağustos ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Bütçe dengesi öncesi izlediğimiz temmuz ayına ilişkin Hazine nakit dengesi, aylık 92,8 milyar TL açık vermişti. Temmuz ayında 12 aylık kümülatif nakit açığı 72,8 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %0,7’ye yükselmişti. Faiz dışı denge ise temmuz ayında 77,5 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 150,6 milyar TL’den 119,5 milyar TL’ye gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ağustos-ekim dönemi iç borçlanma stratejisinde ağustos ayı iç borçlanma hedefi 69,2 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine ağustos ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üzerinde 80 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve ağustos ayında iç borç anapara ödemesinin 69,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 10,7 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine ağustos ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 2,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 2,3 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin ağustos ayında toplamda yaklaşık 8,4 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Ağustos ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 42,7 milyar TL tutarında arttığını görmekteyiz. Bu açıdan ağustos ayında Hazine nakit dengesinin fazla verebileceğini değerlendirmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Sasa Poylester (SASA, Nötr): 22.06.2021 tarihinde ihraç edilen 200mn Euro nominal tutarlı tahvillerin 9,9mn Euro nominal tutarlı kısmı, tahvil sahibi yatırımcıların 2022 Temmuz ayı içinde iletilen talepleri doğrultusunda paya dönüştürülerek itfa edilmiş ve tahvil karşılığı verilen 5.557.426 TL nominal değerli paylar, Şirket uhdesinde bulunan geri alınmış SASA paylarından karşılanmıştır.
Dönüştürme işlemleri sonrasında şirketin sahip olduğu SASA payları 2.257.001 TL nominal değere, bu payların Sasa Polyester Sanayi A.Ş. sermayesindeki oranı ise %0,1008’e gerilemiştir.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket, çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 38mn TL’den 200mn TL’ye artırılması kapsamında tadil edilen Esas Sözleşmemizin “Sermaye ve Paylar” başlıklı 6. maddesinin tadil işlemi T.C. İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 06.09.2022 tarihinde tescil edilmiş olup, tescile ilişkin ilan 06.09.2022 tarihli 10654 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını en uygun şekilde desteklemek amacıyla üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen, Türkiye Ekonomi Modeline uyumlu, yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürüttüklerini bildirdi. Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında bugüne kadar uygulamaya aldıkları destek paketlerinin, teminat eksikliği bulunan işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılaması hususunda önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. Bakan Nebati, yeni pakete ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Gelinen aşamada, teminat eksikliği yaşayan KOBİ’lerimizin finansman ihtiyaçlarını en uygun şekilde desteklemek amacıyla üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen Türkiye Ekonomi Modelimizle uyumlu şekilde, yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürütüyoruz. Hazine Destekli Kefalet Paketi, ekonomimizin lokomotifi olan KOBİ’lerimizi odağına alan bir anlayışla kurgulanmakta olup, teknik çalışmaların tamamlanmasına müteakip hazırlanan paketin kullandırım koşulları ve diğer tüm detayları kamuoyumuzun bilgisine sunulacaktır.” Kaynak:AA
Enerji: Rusya kendisine uygulanan ambargoya karşılık Avrupa’ya doğalgaz akışını keserken, Türkiye kış aylarında doğalgaz tüketiminde sorun yaşanmaması için ABD’yle LNG alımına yönelik görüşmelere başladı. Rusya’nın, Avrupa ve ABD ülkelerinin yaptırımlarına karşı doğalgaz akışını durdurmasıyla devam eden süreç, Avrupa’da başta Almanya olmak üzere doğalgaz tüketiminde kısıtlama kararları alınmasına yol açtı. Bu dönemde Türkiye açısından da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’ye yönelik Rusya’nın henüz bir gaz tedarik tehdidi bulunmamakla birlikte, tüketimin aşarı artması halinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar da göz önünde bulunduruluyor. (Kaynak: Dünya)
Tarım: İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, domates (sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış veya konserve edilmiş) ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi’ne eklendi. Bu karar ile domates ihracatı için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması gerekecek. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket ile Kalyon İnşaat arasında Fotovoltaik Güneş Paneli Üretim Fabrikası Argon Dönüşüm Tesisi mekanik tesisat işleri için 3,7mn TL (KDV dahil) olmak üzere 6 Eylül tarihinde yeni bir sözleşme imzalanmıştır. İş süresi 2022 yılsonu olarak planlanmıştır.
Esenboğa Elektrik (ESEN): 06.09.2022 tarihinde şirketin bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.payları ile ilgili olarak 14,17 – 14,50 TL fiyat aralığından 40.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem ile birlikte Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. sermayesindeki şirketin payı 06.09.2022 tarihi itibariyle %75,749 sınırına ulaşmıştır.
Mega Polietilen Köpük Sanayi (MEGAP): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan 5mn TL sermayeli Mega Hazır Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil edilmiş olup kuruluşa dair işlemler tamamlanmıştır.
Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama (MIPAZ): Tapu kayıtlarında İstanbul İli, Pendik İlçesi, Kurtdoğmuş Köyü, Seferusta Mevkii, 1154 Parsel’de bulunan Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. aktifine kayıtlı “Çiftlik Arazisi” niteliğindeki 2.093.940,67 m2 büyüklüğündeki taşınmaz (Taşınmaz) ile orman niteliği nedeniyle Taşınmaz’dan ifraz edilen İstanbul İli, Pendik İlçesi, Kurtdoğmuş Mahallesi, Seferusta Mevkii, 1155 Parsel’e ilişkin olarak Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ikame edilen dava dosyasına konu tüm hak, alacak ve menfaatlerin; Sermaye Piyasası Mevzuatı bakımından, Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunmayan Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye; 01.09.2022 tarihinde akdedilen sözleşmeye istinaden üzerinde mutabık kalınan şartlarla satış, devir ve temlikine (İşlem) karar verildiği belirtilmişti.
Söz konusu İşlem’in Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-23.3 sayılı “Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği”nin düzenlemeleri kapsamında Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. açısından “önemli nitelikte işlem” mahiyetinde olması nedeniyle; 03.10.2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısına katılarak önemli nitelikteki işleme ilişkin gündem maddesine olumsuz oy verip bu muhalefet şerhini tutanağa geçirten pay sahipleri, paylarını Şirketimize satarak ortaklıktan ayrılma hakkına sahip olacaklardır.
Konuya ilişkin olarak; Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda ilk defa 10.08.2022 tarihinde özel durum açıklaması yapıldığı dikkate alınarak; özel durum açıklaması tarihi olan 10.08.2022 tarihinden önceki son altı aylık dönem içinde borsada oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması olan 5,8988 Türk Lirası “ayrılma hakkı kullanım fiyatı” olarak belirlenmiştir.
Orge Enerji (ORGE): Şirketin 06.07.2022 tarihli açıklamasında, Ankara ve Kocaeli illerinde inşası devam etmekte olan Turkcell Veri Merkezi Projeleri’nin Elektrik İşleri’nin yapımına yönelik olarak verdiği 4.2mn EUR +KDV ve 26.8mn TL+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren Serban İnşaat San. ve Tic. A.Ş. sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza sürecinin Ankara Veri Merkezi’ni kapsayan, 2.3mn EUR+KDV ve 15.8mn TL +KDV’den oluşan kısmı tamamlanmıştır. İşin 31 Aralık 2022’de bitirilmesi planlanmaktadır.
Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirket, ürün satışları kapsamında 18.08.2022-06.09.2022 tarihleri arasında farklı şirketler ile 40,5mn TL tutarlı ham kumaş ve iplik sipariş sözleşmesi imzalanmış ve bedelleri nakden tahsil edilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 331 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün %3,22 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,20-%3,35 bandında hareketin ardından %3,35 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 55 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 110 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi