SABAH STRATEJİSİ
Dün Çin öncülüğünde küresel risk iştahı pozitif seyrederken, MSCI Gelişmekte Olan Ülke endeksi %2,65 oranında prim yaptı. MSCI Gelişmiş Ülke endeksi ise %1,70 oranında değer kazandı. Bu sabah ise genel olarak borsa endekslerinde soluklanma eğilimi yaşansa de Çin Şanghay endeksi %2 civarında primli. Şu aşamada risk iştahını bozacak yeni bir gelişme gözlenmezken, küresel piyasalar tekrar Çin piyasasını takip edebilir ve bu sabahki soluklanma eğilimi sınırlı kalabilir. Emsallerinin biraz gerisinde kalan, ancak dün geçen haftaki en yüksek seviyenin geçtiği 117,4binin üzerinde anlamlı bir kapanış gerçekleştiren BIST100 endeksinde de dünkü momentum korunabilir ve endeks 120binli seviyelere doğru hareketini sürdürebilir.
MAKROEKONOMİ
ISM hizmet verisinin beklentileri aşmasının da katkısıyla dün ABD borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde alıcılı bir şekilde kapandı ve Nasdaq rekorunu tazeledi. Dün Çin’in ekonomisini desteklemek için hisse senedi piyasalarını yükseltecek adımlar atabileceği gözlenmişti, bu görüntü ışığında Çin öncülüğünde elde ettiği sert kazanımlar sonrası bugün Asya borsaları soluklanma eğiliminde. Çin ise %1,8 primle pozitif ayrışmayı sürdürüyor. Dolar endeksi yaklaşık bir ayın en düşüğünde, ABD 10 yıllıkların faizi ise yatay bir görünüm sergilemekte. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD’nin, aralarında TikTok’un da olduğu Çinli sosyal medya uygulamalarını yasaklamayı kesinlikle değerlendirdiğini söyledi. BIST 100 endeksi ise dün %2,4 primle kapandı.
- ABD ISM hizmet endeksi pandemi etkisiyle 2 ay üst üste daralmasının ardından haziranda 45,4’ten 57,1’e yükseldi.
- Dün Euro Bölgesi Sentix endeksi temmuzda -24,8’den -18,2’ye yükseldi. Veride dikkat çekici olarak koronavirüs kaynaklı zararların 1 sene içinde karşılanması olasılığını olası görenler %60 civarında. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar ise mayısta aylık bazda %15 oranında artması beklenirken %17,8 oranında artışla beklentileri aştı. Almanya’da ekonominin yavaş yavaş açılmaya başladığı mayıs ayında fabrika satışları beklentilerin altında %10,4 yükseldi. Geçen senenin aynı ayıyla kıyaslandığında ise düşüş %30.
Bugün ABD tarafında, TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Ayrıca TSİ 10.30’da Malezya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunuyor. Son anketlere göre Malezya Merkez Bankası’nın, politika faiz oranını 25 baz puan indirimle %1,75 seviyesine çekeceği beklentisi ağırlık kazanmış durumda.
Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi düzenleyecek. Ayrıca Haziran ayına ilişkin Hazine nakit bütçe dengesi verisi açıklanacak.
Dün sabit faizli ihraçları hesaplamalarımıza katmamızdan dolayı, haziran ayı Hazine Nakit dengesi tahmininizi revize etmekteyiz. Hazine haziran ayı İç Borçlanma Stratejisi’nde 27 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 7,9 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 19,1 milyar TL net iç borçlanacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 27 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine yaklaşık 22,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Bunun tamamı yerli para cinsinden ihraçtan (4,4 milyar TL iskontolu+3,8 milyar TL TÜFE+4,6 milyar TL değişken+3,4 milyar TL TLREF+6,4 milyar TL Sabit) oluşmaktadır. Net iç borçlanma miktarınınsa 14,5 milyar TL olduğunu öngörüyoruz.
- Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine haziran ayında yurt dışı borçlanmaya gitmedi. US900123AX87 ISIN kodlu kağıdın itfası dolayısıyla 15,1 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda, toplamda 15,1 milyar TL net dış borç ödeyici konumunda olduğunu hesaplıyoruz. Net borç ödemesinin ise böylece 0,6 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. TCMB analitik bilançosundan Hazine hesabının hareketlerine baktığımızda haziran ayında aylık olarak 162 milyar TL seviyesinden 136 milyar TL seviyesine gelerek 26 milyar TL azaldığını görüyoruz.
- Hesaplamalarımıza göre Hazine nakit denge açığının geçen aya göre artarak 19,9 milyar TL olduğunu hesaplamaktayız. Nakit dengesinden de iç borçlanma stratejisindeki toplam faiz ödemelerinin yaklaşık 6,2 milyar TL olduğunu varsaydığımızda faiz dışı açığın da yaklaşık 13,7 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine salgın sonrası olağanüstü koşullar nedeniyle borçlanma miktarını artırmış ve nisanda tarihi yüksek seviyelerde 75,4 milyar TL borçlanmıştı. Bu ay ise Hazine’nin borçlanma miktarını bu senenin en düşük miktarı olan 22,4 milyar TL’ye düşürdüğünü öngörmekteyiz.
TCMB Analitik Bilanço verisine göre 3 Temmuz haftasında dış varlıklar 92,2 milyar USD seviyesinden 92,5 milyar USD seviyesine gelerek 0,3 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,2 milyar USD seviyesinden 90,5 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 57,5 milyar USD seviyesinden 56,6 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD artarak 29,1 milyar USD seviyesinden 30,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 3,1 milyar USD rezervleri arttırıcı yönde etkide bulundu.
Dün TCMB haziran ayına ilişkin aylık fiyat gelişmelerini yayınladı. Enerji fiyatlarındaki toparlanma ile gıda enflasyonun yıllık yatay bir seyir izlediği, temel mal enflasyonunda tüm alt gruplarda artış olduğu, B ve C göstergeleri eğiliminde artış olduğu vurgulanmakta.
- Hizmet yıllık enflasyonundaki artışa dikkat çekilirken, kira grubu dışında diğer bütün alt gruplarda arttığı ve hizmet enflasyonuna ise en belirgin katkıyı ise normalleşme süreci ile ulaştırma grubunun yaptığı ve lokanta otel ve konaklama fiyatlarında da artış olduğu belirtilmekte.
- Temel mal grubunda ise bütün alt gruplarda artış olduğunun altı çizilmekte. Buna sebep olarak birikimli döviz kuru etkisi, salgına bağlı birim maliyet artışları ve bazı mallara yönelik artan talep gösterilmekte.
- Enerji grubunda ise uluslararası petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak akaryakıt ve tüpgaz fiyatlarındaki ve ayrıca şebeke suyu fiyatlarındaki artışın enerji yıllık enflasyonunun artışına katkı yaptığı belirtilmekte.
- Tütün ürünleri fiyatının ise ÖTV artışının gecikmeli etkisi ile haziran ayında arttığı belirtilmekte.
- Yurt içi üretici fiyatları ise yakın dönemdeki döviz kuru görünümüne de bağlı olarak petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış eğiliminin bu dönemde azaldığı, ana sanayi gruplarına göre ise yıllık enflasyon tüketim mallarında gerilerken, enerji ve sermaye malları gruplarında yükselmiş, ara malında yataya yakın seyretmiştir. Ayrıca üretici fiyatlarının yıllık enflasyonu artarken ana eğiliminin ise yavaşladığı belirtilmekte.
Dün haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru açıkladı. Enflasyonun beklentilerden yüksek ve kurun stabil seyrettiği bir ayda 68,65 seviyesinden 69,32 seviyesine yükseldi.
ŞİRKET HABERLERİ
Doğan Şirketler Grubu Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Şirket, sermayesinin tamamına sahip olduğu doğrudan bağlı ortaklığı Değer Merkezi Hizmetler ve Yönetim Danışmanlığı A.Ş.’nin temsil ile ilgili hususların yanı sıra; İzmir’de esnek ambalaj üretimi ve satışı ile iştigal eden Sesa Ambalaj ve Plastik Sanayi Ticaret A.Ş.’nin tamamı ödenmiş 850bin TL sermayesini temsil eden tamamı nama yazılı, 25 TL’si nominal değerde 34bin adet paydan, ödenmiş sermayenin %70’ini temsil eden 23,8bin adet payın, yapılan pazarlıklar neticesinde SESA’nın Hissedarlar’ından, bazı şarta bağlı bedel uyarlaması ve/veya performans ödemesi konuları saklı olmak kaydıyla, tamamı nakden ve peşin olarak ödenmek suretiyle toplam 57,8mn Avro bedel üzerinden, satın ve devir alınması işlemlerinin başlatılmasına;
Bu kapsamda, SESA’nın paylarının tamamını devralmak üzere yeni bir anonim şirket kurulması çalışmalarının başlatılmasına, yeni kurulacak anonim şirketin sermayesinde %70 oranında paya sahip olunmasına, kalan %30 oranındaki payın ise SESA’nın mevcut pay sahiplerinden Selim Şavul ile Sabi Şavul’a ait olmasına sözleşmelerin imzasından kapanışa kadar geçen süre zarfında, SESA’nın paylarının tamamını devralmak üzere kurulacak söz konusu yeni anonim şirkette sahip olduğu payların, hakim ortağı Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin doğrudan bağlı ortaklığı konumunda olan Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. veya Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinde kontrol hakimiyetine sahip olduğu başka bir bağlı ortaklığa devredilebilmesine karar verilmiştir.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden “İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” (Evora İzmir) kapsamında, 195 adet konut ve 65 adet ticari üniteden oluşan toplam 260 adet bağımsız bölüm ve 2 ticari üniteye ait Yapı Ruhsatları 30.06.2020 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında Yapı Ruhsatı düzenlenmiş toplam bağımsız bölüm sayısı 1.034 olmuştur.
Halk GYO (HLGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyündeki projelere ait, 2020 yılı 2. çeyrek (01.04.2020-30.06.2020) dönemine ilişkin satış rakamları aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir.
Bizimtepe Aydos Projesi’nde (Halk GYO – Vakıf GYO Adi Ortaklığı %50-50), toplamda 11.806 m² satılabilir alana sahip, 80 adet bağımsız bölüm, tapu devri ile KDV hariç 54,88 milyon TL tutarla satılmıştır.
Eskişehir Panorama Plus Projesi’nde, toplamda 322 m² satılabilir alana sahip, 1 adet bağımsız bölüm, tapu devri ile KDV hariç 720 bin TL tutarla satılmıştır.
Erzurum Şehristan Projesi’nde (Halk GYO – Erkonut Adi Ortaklığı %50-50), toplamda 2.881 m² satılabilir alana sahip, 18 adet bağımsız bölüm, tapu devri ile KDV hariç 6,27 milyon TL tutarla satılmıştır.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka mülkiyetindeki Ankara – Çankaya ilçesinde geliştirilmekte olan, 207.853 m² kapalı inşaat alanına haiz, konut, ofis, ticari alanlar ve sosyal donatı alanlarından oluşan karma kullanımlı “Cubes Ankara Projesi”nin 252,5mn TL bedelle 6 aylık 4 eşit taksitle satılması konusunda Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO, Nötr) ile sözleşme imzalandığı duyurulmuştu. Bu kapsamda, ‘Cubes Ankara Projesi’nin tapu devir işlemi gerçekleştirilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Motorinin litre fiyatına 10 kuruş zam yapıldı.
Demir- Çelik: AB’nin çelik ürünlerinde global kotadan ülke kotasına dönmesi ve bu süreçte Türk ürünlerine yönelik miktar kısıtlamasını artırması, Türk ihracatı önünde büyük engel oluşturmaya başladı. Ülke kotalarını da çeyreklik dönemler halinde kullandıran AB’nin bu uygulaması Türkiye’nin ihracatını otomatikman yüzde 58 azalması sonucunu doğurdu. Gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, AB’nin bu uygulamalarla doğrudan Türk çelik ürünlerini hedef almaya başladığını belirtirken, Türkiye’nin de karşı tedbir sürecini hızlandırması gerektiğini kaydetti. AB’nin çelik ürünleri koruma önleminin ikinci gözden geçirme soruşturmasını sonuçlandırarak 1 Temmuz’dan itibaren bazı önlemler almaya başladığını belirten Veysel Yayan, global kota uygulanan sıcak haddelenmiş ürün için ülke kotasına geçildiğini ve Türkiye’nin 2.5 milyon tonluk kotasının 1.3 milyon tona gerilediğini kaydetti. Çeyreklik kotanın da yüzde 46 azaltıldığını ifade eden Yayan, bunun da genel kotanın tamamının kullanılamayacağı sonucunu doğrulacağını aktardı. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Işıklar Enerji ve Yapı Holding (IEYHO): Şirket bağlı ortaklığı Işıklar İnşaat ve Turizm A.Ş.’nin sermayesinin 34,6mn TL’den 78,8mn TL’ye yükseltilme işlemi tamamlanmış olup, sermaye artırımı öncesinde %98,22 olan sermayedeki pay, sermaye artırımı sonrasında %99,22’e yükselmiştir.
Tuğçelik Alüminyum (TUCLK): Firmanın Satış Proje ve Mühendislik birimi tarafından Çamaşır Makinelerinin Tambur yıldızı ve Kasnak üretimleri ile alakalı anlaşma tamamlanmış olup siparişler alınmıştır. 2021 Ocak ayında Seri İmalata başlanacak olup; yılda 500.000 adet Kasnak ve Tambur yıldız parçası üretilecektir. Yılda 4,5mn Euro gelir elde edilecek projede, parçalar Cezayir’e sevk edilecektir. Yatırım ekipmanlarının siparişinin tedarikçilere verilmiş olduğu; toplamda 232bin Euro Proje bütçesi elde edileceği belirtilmiştir. Şirket dün günü %5,9 oranında yükselişle kapattı.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,58 seviyesinden %7,60 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 175,6 milyar TL ile 141,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 33,7 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, artan risk iştahına karşın %0,67 seviyelerinde yatay seyrini sürdürüyor.
Yurt içi tahvil piyasasında, küresel çapta risk iştahının artması ve TL’nin ılımlı seyretmesinin etkisiyle, verim eğrisinin özellikle kısa vadeli kısmında düşüşler gözlendi. Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi, 6 baz puan düşüşle %10,01 seviyesinden günü sonlandırdı.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi