SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD’de borsalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı ile kritik enflasyon verisi öncesinde %0-0,4 arasında yükseldi. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) dirençli görüntüsünü sürdürdü. Amerikan tahvil faizlerinde ise 2 yıllık faiz yeniden %4,5’in üstüne atarken, 10 yıllık faiz %3,7 seviyelerinde yataydı. Avrupa’da piyasalar genel olarak pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %0,1 yükselişle günü tamamladı. Yurtiçi tarafta 5 yıllık CDS primimiz de 483 seviyesine kadar gerileme kaydederken, dövizdeki yükseliş sürdü. Dün sabah saatlerinde yaklaşık son 3 ayın zirvesi olan 5.440 seviyesini test eden BİST-100’de 5.315 seviyesine kadar geri çekilme gözlenirken gün sonu değişim %+0,3 olarak hesaplandı. İşlem hacmi 93,7 milyar TL ile güçlü görüntüsünü korudu. BİST-100’deki 55 hissenin ekside kapattığı BİST-100’de, XBANK %0,5’e yakın düşüş kaydederken, holdinglerdeki %0,4’lük geri çekilme de endekste baskı oluşturdu. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri yatay, Avrupa vadelileri artıda. Asya’da ise piyasalar Çin’in mayıs ihracatının beklentilerin üzerinde düşmesine rağmen ülkede ekonomiyi destekleyecek teşvik adımlarının atılabileceğinin yanı sıra ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in olası ziyaretinin jeopolitik riskleri azaltabileceği beklentileri ile genel olarak alıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,6 artıda. Bu sabah Dolar/TL’nin 22 seviyesini aşması sanayi hisselerinde etkisini gösterebilir ve BIST100 güne alıcılı bir açılış yapabilir. Makro takvimde bugün yurtiçinde Hazine nakit dengesi açıklanacak. Almanya’da sanayi üretimi, ABD’de ise dış ticaret dengesi takip edilecek. Ek olarak, öğleden önce bazı ECB üyelerinin konuşmaları bulunuyor.
MAKROEKONOMİ
Almanya’da fabrika siparişleri, zayıflayan küresel ekonominin etkisiyle mart ayında aylık bazda %10,7 oranında gerilemesinin ardından nisan ayında %0,4 oranında düşüş kaydetti ve ilk çeyrekte resesyon görülen ülkede üretimdeki zayıflamanın son iki aydır yavaşlayarak sürdüğü sinyali verdi, beklentiler ise nisanda %2,8 oranında artış yönündeydi. Detaylara bakıldığında, nisan ayında fabrika siparişlerindeki düşüşte, özellikle gemi, raylı araçlar, uçaklar ve askeri araçları kapsayan çeşitli araç yapımı siparişlerindeki %34’lük sert daralma etkili oldu.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, iki aylık düşüşün (şubatta %0,2 düşüş ve martta %0,4 düşüş) ardından nisanda aylık %0 artışla yatay seyretti, yıllık düşüş hızı ise %3,3’ten %2,6 seviyesine hafif gerilemekle birlikte, perakende satışlar yıllık bazda son yedi aydır daralmayı sürdürdü. Özellikle, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşulların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki dönemde baskı altında kalması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %1,9 oranında düşüşle 59,03 seviyesinden 57,92 seviyesine geriledi ve böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı.
Ayrıca TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlandı.
- Raporda, mayıs ayında hükümet tarafından meskenlere doğal gazın bedelsiz olarak sunulmasının tüketici enflasyonu üzerinde belirgin bir düşürücü etki oluşturduğu, bunun aylık tüketici enflasyonu üzerinde 2,4 puan düşürücü etkide bulunduğu,
- Mayısta yıllık enflasyonun, temel mal ve hizmetlerde yükselirken, enerjide belirgin olmak üzere diğer gruplarda gerilediği,
- Gıda fiyatlarının mayıs ayında yılın ilk aylarına göre daha olumlu bir görünüm sergilediği,
- Temel mal grubu enflasyonundaki artışta, yöntem değişikliği sonucu yeni sezon ürünlerin endekse giriş ayının nisan ayından mayıs ayına kaydığı giyim ve ayakkabı alt grubunun yanında otomobil kaleminin sürüklediği dayanıklı tüketim mallarının etkili olduğu,
- Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık yükselişin mayıs ayında güçlenirken, artışların grup geneline yayıldığı,
- Üretici fiyatlarının, enerji grubunun devam eden desteğiyle ılımlı seyrini koruduğu, yıllık üretici enflasyonunun gerilemeyi sürdürdüğü,
- Üretici fiyatlarında, ana sanayi gruplarına göre yıllık enflasyonun alt grupların tümünde düşüş sergilerken, aylık bazda enerji fiyatlarının %6,67 gerilemeyle ile düşüş eğilimini sürdürdüğü,
- Üretici fiyatlarında, aylık fiyat gelişmelerine sektörler bazında bakıldığında, rafine edilmiş petrol ürünleri ile elektrik-gaz imalatı sektörlerinde fiyatlar düşerken, ağaç ve mantar ürünleri, motorlu kara taşıtları, gıda, fabrikasyon metal ve mobilya sektörleri fiyat artışlarının öne çıktığı,
- Bu kapsamda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranının B ve C göstergelerinde bir önceki aya göre yükseldiği, yıllık enflasyonun B göstergesinde gerilerken C göstergesinde ise artış kaydettiği belirtilmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi TSİ 15.30’da açıklanacak. Aylık bazda ihracat mart ayında %2,1 artışla 256,2 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise martta aylık bazda %0,3 düşüşle 320,4 milyar USD seviyesine gerilemişti. Böylece martta dış ticaret açığı aylık bazda ihracatın artışı ve ithalatın azalışıyla 70,6 milyar USD’den 64,2 milyar USD seviyesine gerilemişti. Nisanda ise aylık dış ticaret açığının 75,8 milyar USD seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi verisi TSİ 09’da takip edilecek. Almanya’da sanayi üretimi, iki aylık artışın (ocakta %3,7 artış ve şubatta %2,1 artış) ardından martta aylık %3,4 gerileyerek beklentilerin belirgin şekilde üzerinde düşüş sergilemişti ve üretimin seyrine ilişkin zayıflama vermişti. Detaylara bakıldığında, martta sermaye malları üretiminde (%4,4 düşüş), ara mal üretiminde (%3,5 düşüş) ve inşaat üretiminde (%4,6 düşüş) belirgin düşüşler gözlenirken, tüketim malları üretiminde (%0,1 düşüş) sınırlı düşüş görülmüştü, buna karşın enerji üretimi %0,8 artmıştı. Özellikle Almanya’nın en büyük sektörü olan otomotiv sektörü üretiminin şubatta, çip sıkıntısının hafiflemesiyle birlikte %6,9 oranında güçlü artış sergilemesinin ardından martta %6,5 oranında sert gerilemesi, sanayi üretimindeki düşüşte belirleyici olmuştu. Ayrıca bölgede enerji krizine yönelik endişelerin yatışmasına karşın martta enerji yoğun sanayi kollarında üretim %3,3 düşüş kaydetmişti. Almanya’da nisanda sanayi üretiminin %0,6 oranında artışla kısmi toparlanması bekleniyor.
Bunun yanında, Kanada Merkez Bankası’nın toplantısı TSİ 17’de izlenecek. Banka, nisan ayındaki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %4,50 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece faizi son iki ayda değiştirmemişti. Ayrıca Banka, politika faizine ilişkin gelecekteki kararları için son gelen ekonomik verileri izlemeye devam edeceğini belirtmişti. Bunun yanında Banka, para politikasının fiyat baskılarını hafifletmek için yeterince kısıtlayıcı olup olmadığını değerlendirmeye devam ettiğini ve enflasyonu %2 hedefine döndürmek için gerekirse politika faizini daha da yükseltmeye hazır olduğunu vurgulamıştı. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını sabit tutması beklenmekte.
Ayrıca TSİ 10.50’de ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşması, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mayıs ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Hazine nakit dengesi, nisanda 159,1 milyar TL açık vermişti, martta 32,1 milyar TL açık verirken, şubatta 171,5 milyar TL açık ve ocakta ise 54,3 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise nisanda 404,2 milyar TL’den 519,6 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,4’ten %3’e yükselmişti (GSYH verisi olarak 1. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde aylık %18,9 oranında düşüş gözlenirken, giderler ise faiz giderlerindeki aylık %27,1 oranındaki düşüşe karşın faiz dışı giderlerdeki aylık %25,6 oranındaki artışın etkisiyle aylık %19,8 oranında artış kaydetmişti. Bunun yanında nisan ayında aylık bazda faiz giderleri, geçen yılın aylık ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka 388,25mn EUR ve 224mn USD tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşmasını imzalamıştır. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin, en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti; Euro dilimi için Euribor+%4,00, ABD Doları dilimi için Sofr+%4,25 olarak gerçekleşmiştir.
İsdemir (ISDMR, Nötr): Şirket ile Özçelik-İş Sendikası arasında devam eden 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış ve sözleşme 6 Haziran 2023 tarihinde bağıtlanmıştır.
Şişecam (SISE, Nötr): Türkiye’de blockchain teknolojisiyle dış ticaret işlemi gerçekleştiren ilk şirket olan Şişecam’ın, dönüşüm ve dijitalleşme odaklı çalışmalarının farklı yetenek ve perspektiflerle geliştirilmesi ve bu kapsamda inovatif, dijital ve gelecek vaat eden teknoloji şirketleri ve projelerine yatırım sağlanması hedefleri doğrultusunda, Türk teknoloji şirketi ICRON ile, ortaklık görüşmelerine başlamak üzere, tarafların ön niyetlerini içeren bir niyet mektubu imzalanmıştır.
Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): 23.05.2023 tarihli açıklamayla holdingin bağlı ortaklıklarından Tekfen İnşaat’ın Romanya’da The National Road Infrastructure Management Company (CNAIR) tarafından yaptırılması planlanan projeyi üstlenmek üzere ihaleyi kazandığını bildirir yazının alındığı ve ihale sonucuna itirazda bulunulmaz ise sözleşme görüşmelerine çağırılacağı duyurulmuştu. Konu ihalenin sonucuna itirazda bulunulduğu öğrenilmiş olup, itiraz süreci tamamlandığında tekrar bilgilendirme yapılacaktır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket ile İtalya’nın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi ITA Airways temmuz itibarıyla ortak uçuşlara başlayacak. Anlaşmayla misafirlere daha esnek seyahat olanağının yanı sıra tek bir biletle kesintisiz bağlantı ve bagajların son varış noktalarına kadar iletilmesi hizmeti sunulacak. Anlaşması kapsamında, ITA Airways kendi uçuş kodunu Roma ve İstanbul arasındaki THY uçuşlarında kullanırken THY’nin uçuş kodu da ITA Airways’in Roma’dan Brindisi, Bari, Katanya, Floransa, Cenova, Palermo, Lamezia Terme, Torino ve Trieste dahil olmak üzere toplam 9 iç hat uçuşunda geçerli olacak.
Ek olarak, Şirket ile Vietnam Hava Yolları arasında kod paylaşımı anlaşması imzalandı. Vietnam Hava Yollarının Hanoi-Da Nang-Hanoi ile Ho Chi Minh-Da Nang-Ho Chi Minh seferleri “TK” kodu ile icra edilebilecek. THY’nin İstanbul-Hanoi-İstanbul ile İstanbul-Ho Chi Minh-İstanbul seferleri de “VN” kodu ile gerçekleştirilebilecek. (Kaynak: AA)
SEKTÖR HABERLERİ
Tarım: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buğday taban fiyatını 9.250 TL, arpada ise 7.500 TL olarak açıkladı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Carrefoursa (CRFSA): Rekabet Kurumu’nun 28.10.2021 tarihli kararı ile şirket hakkında uygulanan 142,5mn TL tutarındaki idari para cezasının %75’i nispetinde 106,9mn TL olarak ödendiği cezaya ilişkin iptal davası açıldığı daha önce duyurulmuştu. Yapılan başvuru neticesinde ceza tutarının %50 oranında yeniden yapılandırılarak 53,4mn TL’nin şirkete iadesine karar verildiği bildirilmiştir. Böylece, ödenen tutar 53,4mn TL olarak kesinleşmiştir.
Pardus Girişim (PRDGS): Şirketin yönetim kurulu toplantısında; Şirketin girişim sermayesi yatırımları portföyünde bulunan DMR Unlu Mamuller (DMR) şirket sermayesinin 90,1mn TL olan sermayesinin emisyon primli olarak 110,3mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin kararı çerçevesinde, Şirket tarafından söz konusu sermaye artırımına 775 bin adet pay karşılığında 7,9mn TL tutarında ödeme yapılarak katılım sağlanmasına karar verilmiştir. Söz konusu sermaye artırımı sonrasında Şirketin DMR sermayesindeki payı 5,2mn TL (%4,69) olarak gerçekleşmiştir.
Sönmez Filament (SONME): İki eşit taksitle olmak üzere hisse başına brüt toplam 0,16TL (net 0,15TL) kar payı dağıtım teklifi Genel Kurul’da onaylanmıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %0,5 olarak hesaplanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,06’dan %9,07 seviyesine yükseldi. TCMB dün 60,3 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 250,6 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 410,8 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi