SABAH STRATEJİSİ
Cuma günü ABD’de beklentilerin altında kalan tarımdışı istihdam verisinin piyasalara destek vermesi ardından, haftanın ilk gününde ABD Hazine Bakanı Yellen’ın faizler ile ilgili yapmış olduğu açıklama sonrası risk iştahı zayıf seyrediyor. Sabah saatlerinde Asya Piyasalarında karışık bir görüntü hakimken, ABD vadeliler de ekside. Yellen’ın Pazar günü biraz yüksek faiz seviyelerinin olumlu olacağını söylemesi, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yukarı yönlü hareketlenmelere neden oldu. Bu durum yeniden piyasalarda fiyat baskılarının merkez bankalarının teşvikleri beklentilerden daha erken azaltabileceği riskini artırmış durumda. Bu nedenle bu hafta Perşembe günü ABD’de açıklanacak TÜFE rakamları yakından takip edilecektir. Yurtiçi tarafta haftanın son işlem gününde ABD tahvil faizlerindeki gevşemenin olumlu katkısıyla endeks günü %0,34 oranında artışla 1.432,93 seviyesinden kapattı. Bu sabah ise Dolar/TL 8,67 seviyesinin üzerinde hafif artıda işlem görürken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 407 seviyesinde. Küresel piyasalarda risk iştahındaki karışık görüntüye bağlı olarak endeks güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de bu hafta mayıs ayı TÜFE verileri önemli olacaktır. TÜFE nisan ayında baz etkisinin de katkısıyla 2008’den beri en yüksek rakam olan %4,2’ye yükselmişti. Aylık %0,8 artış, 2009’dan beri görülen en yüksek aylık artıştı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,9 artarken, yıllık ise %3’e yükseldi. Aşılama süreci sonucu atılan normalleşme adımları ve teşvik paketi ile iç talep artmakta. Ayrıca arz tarafındaki sıkıntılar da TÜFE’ye yansımakta. Mayıs ayına ilişkin PMI, Michigan Üniversitesi tüketici güveni ve diğer birçok veride artan fiyat baskılarına yönelik sinyaller devam etse de baskının geçtiğimiz aya göre yavaşlaması beklenmekte. TÜFE’deki aylık artış hızının %0,8’den %0,4’e, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle %4,2’den %4,6’ya yükselmesi beklenmekte. Cuma günü ise haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Mayıs ayında endeks 88,3’ten 82,9’a gerilemiş. 1 yıl sonraki enflasyon beklentisi %3,4’ten %4,6’ya yükselerek tüketicilerin fiyat baskılarının devam etmesini beklediklerini göstermişti. Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvurularından düşüş trendinin devam edip etmediği izlenecek. En güncel veri olan 29 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, son beş haftadır art arda düşüşünü sürdürerek 385 bin kişi seviyesine geriledi ve böylece salgın sonrası ilk kez 400 bin kişi seviyesinin altına geriledi. Ayrıca salı günü nisan ayı dış ticaret dengesi ve JOLTS açılan iş sayısı verileri takip edilecek.
Bu hafta Avrupa tarafında gözler perşembe günkü ECB toplantısında olacak. Bölgede aşılamanın hızlanmasıyla güçlü PMI verileri ekonomik toparlanmaya dair sinyal verirken, fiyat baskıları ise artmakta. Geçtiğimiz günlerde ECB’nin güvercin ve şahin kanadı arasında varlık alımları konusunda görüş ayrılıklarının belirginleştiğini görmüştük. Toplantıda herhangi bir politika değişikliği beklenmese de varlık alımlarının ne zaman azalacağı ve ne zaman bitebileceğine dair mesajlar izlenecektir. Genel olarak beklentiler aralık ayında 1,85 trilyon Euro’ya çıkarılan Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın artırılmayacağı ancak en azından Mart 2022’ye kadar sürebileceği yönünde ağırlık kazanıyor. Yarın Almanya’nın ikinci çeyreğe nasıl başlangıç yaptığına işaret edecek olan nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi ve çarşamba günkü dış ticaret verisi önemli olacaktır. Mart ayında inşaat faaliyetlerindeki yükselişle sanayi üretimi %2,5 artmıştı. Bununla birlikte otomobil üretiminin çip sıkıntısıdan olumsuz etkilendiğini görmeye devam ediyoruz fakat küresel talep koşullarının olumlu olmasıyla beklenti nisan ayında sanayi üretimindeki aylık artışın devam etmesi fakat yavaşlaması yönünde. Ayrıca yatırımcı güveninin seyrine ilişkin bugün Euro Bölgesi haziran ayı sentix yatırımcı güveni, yarın ise Euro Bölgesi ve Almanya’ya ilişkin finans profesyonellerinin nabzını ölçen ZEW endeksleri takip edilecek. Mayısta ZEW beklentiler endeksi aşılama süreci ve teşviklerle geleceğe ilişkin ekonomik toparlanma öngörüleriyle pozitif bölgedeki yükselişlerini hızlandırmıştı. Özellikle aşılama sürecindeki hızlanma ve ekonomik normalleşme ile endekste cari ve beklenti tarafında yükseliş olması olası. Yarın ayrıca Euro Bölgesi’nde 1. çeyrek nihai büyüme verisi açıklanacak. Öncü verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi geçen çeyrekte %0,6 küçüldü ve pandemi öncesine göre GSYH halen %5,5 düşük seviyede. Bundan sonraki süreçte kısıtlamaların kaldırılmasının, teşviklerin ve aşılama sürecinin katkısıyla artacak talebin AB genelinde büyümeye katkı yapması beklenmekte. Cuma günü İngiltere tarafında ise kısıtlamaların gevşetilmesiyle açılmanın özellikle temas yoğun sektörler kanalıyla ekonomiye etkisini nisan ayı GSYH verilerinde izleyeceğiz. İlk çeyrekte ekonomi bir önceki çeyreğe göre %1,5 küçülse de açılmanın da etkisiyle mart ayı büyümesi %2,1 olmuştu. Beklenti ise açılmanın da olumlu etkisiyle aylık büyümenin nisanda %2,6’ya yükselmesi yönünde.
Asya tarafında ise çarşamba günü Çin’in mayıs ayına ilişkin enflasyon verileri takip edilecek. Çin’de mayıs ayında tüketici fiyatlarının gıda fiyatlarındaki artışın ve bazın da etkisiyle yıllık enflasyonun %0,9’dan %1,6’ya yükselmesi yönünde. Emtia ve enerji fiyatlarındaki artış ve düşük baz etkisiyle Çin’de üretici fiyatlarındaki baskının artarak yıllık %8,5’e gelmesi beklenmekte. Salı günü Japonya’nın, çarşamba günü ise Güney Kore’nin nihai büyüme verileri izlenecek. Japonya öncü verilere göre ilk çeyrekte özel yatırımlardaki beklenmedik azalışla yıllıklandırılmış olarak %5,1 daralmış, Güney Kore ise güçlü ihracat görünümü ile çeyreklik bazda %1,6 büyümüştü.
Yurt içinde bugün mayıs ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistikleri ve Hazine Nakit Dengesi, salı günü İŞKUR iş gücü piyasası istatistikleri, cuma nisan ayına ilişkin sanayi üretimi ve haziran ayı TCMB Beklenti anketi ile perşembe günü TÜİK’in açıklayacağı nisan ayı istihdam göstergeleri takip edilecek
Nisan ayına ilişkin DHMİ verilerine göre kısıtlamaların etkisiyle iç hat yolcu sayısında aylık %18,4, dış hat yolcu sayısında ise %1,3 düşüş görmüştük. Mayıs ayında ise tam kapanma ile mobilitenin azalması veride belirgin düşüşe sebep olabilir.
Hazine mayıs ayı iç borçlanma stratejisinde 44 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 46,3 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 2,3 milyar TL net iç ödemesi yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 44 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine mayıs ayında yaklaşık 39,9 milyar TL ile hedeflenenin altında borçlandı. Böylelikle net iç borç ödemesinin 6,4 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine mayıs ayında dış borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 1,3 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdi. Böylelikle Hazine’nin net borç ödemesinin mayıs ayında 7,7 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu’nda Hazine hesabı 201,6 milyar TL’den mayıs sonunda 176 milyar TL’ye geriledi, bunun sonucunda mayısta Hazine nakit dengesinin açık vereceğini tahmin etmekteyiz.
Mart ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, başta sanayi istihdamındaki artışın katkısıyla %13,2’den %13,1’e iyileşmiş, işsiz sayısı 59 bin kişi artışla temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, istihdam, çoğunluğu sanayi istihdamı kaynaklı olmak üzere 550 bin kişi artmıştı. İş gücüne katılma oranı ise %50,1’den %51’e çıkarak salgın öncesi seviyeye gelmiş ve işsizlik oranlarındaki düşüşü sınırlamıştı. Mart ayında sanayi, tarım ve inşaat istihdamında aylık artışa karşılık hizmet istihdamında düşüş gözlenmişti.
Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde yıllık %16,6 artarken, çeyreklik bazda geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artmıştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %0,7 artarken, bir önceki çeyreğe göre %2,6 yükselmişti. Nisan ayında imalat PMI 52,6’den 50,4’e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti, ihracat nisan ayında güçlü seyrini sürdürürken, 18,8 milyar USD seviyesi ile nisan aylarının en yüksek seviyesindeydi. Nisan ayında reel kesim güven endeksi (RKGE) iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Bu gelişmeler ise sanayi üretimindeki pozitif görünümün aylık yavaşlama olsa da nisan ayında da sürdüğüne işaret ediyor. Foreks Anketi’nde medyan tahminlere baktığımızda ise beklentiler baz etkisinin de katkısıyla takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık %63,5, arındırılmamış sanayi üretiminin ise %64,5 büyümesi yönünde.
ŞİRKET HABERLERİ
Ege Gübre (EGGUB, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından, Nitron Group LLC ve Dreymor PTE LTD firmaları aracılığı ile ihraç edilmek üzere yaklaşık 20.000 ton ve 8mn USD bedelle kompoze gübre ihracat siparişi alındığı duyurulmuştur. Söz konusu siparişlerin ilk sevkiyatı 07 Haziran 2021 tarihinde başlayacağı ve önümüzdeki bir ay içinde bütün ihracatın tamamlanması planlandığı belirtilmiştir.
Kervan Gıda (KRVGD, Sınırlı Pozitif): Kervan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 01.01.2020 -31.12.2020 tarihli hesap dönemini kapsayan 2020 yılı hesap dönemine dair faaliyet karının dağıtımına ilişkin Yönetim Kurulu’nun 04.03.2021 tarih ve 2021/4 sayılı kararında 2020 yılı finansal sonuçlarına göre 2020 yılı net dağıtılabilir kârından hisse başına 0,1333 TL brüt nakit kâr payı ve hisse başına 0,28 TL bedelsiz kâr payı dağıtılmasına, dağıtılacak bedelsiz kâr paylarının A grubu hisselere 0,08 TL değerindeki kısmının A grubu, kalan 0,20 TL’lik kısmının B grubu olarak, B grubu hisselere ise 0,28 TL’lik bedelsiz kâr payının tamamının B grubu hisse olarak dağıtılmasına, ödenmiş sermayesinin 187,5mn TL’den 240mn TL’ye yükseltilmesine ve bu kararın ilk yapılacak Genel Kurul’da onaya sunulması kararı verildiği duyurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69,8 büyüyerek 54 bin 734 adet oldu. Otomobil satışları geçen ay 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 72,1 artarak 43 bin 138 olarak kayıtlara geçerken, hafif ticari araç satışları yüzde 61,9 artışla 11 bin 596 seviyesinde kaydedildi. 10 yıllık mayıs ayı ortalama satışlarına göre ise otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 20,7, otomobil satışları yüzde 18,2 ve hafif ticari araç satışları yüzde 28,6 azaldı.
Bu arada, yılın ilk 5 ayında Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları, yüzde 72 artarak 314 bin 882 oldu. Toplam pazarda geçen yılın 5 ayında 183 bin 95 adetlik satış yapılmıştı. Kaynak: Dünya
Tarım: Şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak üzere şeker kotalarının tespiti, tahsisi, iptali ve transferi ile yeni kota tahsisine ilişkin esaslar yeniden düzenlendi. Resmi Gazete’nin 5 Haziran tarihli sayısında yayımlanan şeker kotalarının düzenlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe göre, her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotaya esas kapasitenin %90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek. Yeni fabrika kurulabilmesi veya mevcut fabrikaların kapasitelerini artırabilmeleri için kota temin etmeleri zorunlu tutuldu. Şirketler kendilerine tahsis edilen kotaları aktaramayacak, devredemeyecek ve satamayacaklar. Ülke ve şirket kotaları her yıl en geç 30 Haziran tarihine kadar takip eden pazarlama yılı için tespit ve tahsis edilecek. Kotalar, beşer yıllık dönemler veya dönemsel olarak belirlenecek. Zorunlu hallerde pazarlama yılı içinde Cumhurbaşkanınca kotalar arası şeker transferi yapılabilecek. Yurt içinde pazarlanacak şeker miktarı, ilgili pazarlama yılının tahsis edilen A kotası şeker miktarını geçemeyecek. Aynı gazetede şeker piyasasında faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilerin izleme, inceleme ve denetimine ilişkin esasları belirleyen şeker piyasası izleme ve denetim yönetmeliği de yayınlandı. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Denizbank (DENIZ): Banka, 03 Haziran 2021 tarihinde, 12 ülkeden 16 bankanın katılımıyla 367 gün vadeli 222mn EUR ve 102,5mn USD ve 364 gün vadeli 245mn Çin Yuan’ı olmak üzere üç dilimden oluşan yaklaşık 410mn USD Sendikasyon Kredisi Sözleşmesi’ne imza atmıştır. Kredi, turizm, gemicilik, ihracata yönelik sanayi ve tarım başta olmak üzere müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinin finansmanında kullanılacaktır.
Katmerciler (KATMR): 12.03.2021 tarihinde duyurulan ve Kenya Savunma Bakanlığı tarafından açılan 118 adet zırhlı araç alım ihalesinin şirket uhdesinde kaldığı bildirilmiştir.
Marmaris Altınyunus (MAALT): Divan Talya Otelinin ve Konferans Merkezi’nin bulunduğu Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, 28435 ada 1 ve 2 parsellerdeki parselasyon neticesinde T.C Maliye Hazinesi adına tescil edilen 308 ve 288 metrekarelik alanların satın alınması ile ilgili yapılan başvurunun, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunduğu şirkete tebliğ edilmiştir. Yapılan tebligat ile 1 No’lu parsel için 3,1mn TL, 2 No’lu parsel için ise 2,9mn TL olmak üzere toplam 5.96mn TL değer takdir edilmiştir. Söz konusu alımın tamamlanması için, alım bedelinin %1’i oranında döner sermaye ödemesi ile satış bedelinin tamamının veya taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde en az %25’inin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde bakiye tutara yasal faiz uygulanacak olup, döner sermaye bedelinin ise verilen süre içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Şirket tarafından peşin veya taksitli ödeme seçeneklerinden birisinin kararlaştırılmasını takiben alımın tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde tamamlanması öngörülmektedir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 62 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 326 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,63 bandında hareketin ardından %1,55 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde günlük bazda sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi