SABAH STRATEJİSİ
MAKROEKONOMİ
İngiltere Merkez Bankası (BoE) dünkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarını ve varlık alım programını değiştirmedi. Karar 8’e karşı 1 oyla alındı. Yalnızca Komite üyelerinden baş ekonomist Haldane varlık alım programının azaltılması yönünde oy kullandı. Varlık alım hızının ise yavaşladığı ve programın sona erme tarihinde ise bir değişiklik olmadığı belirtildi. Ayrıca BoE ekonominin beklenenden daha iyi gittiğini belirterek büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. Yıl sonu büyümesi aşılama sürecindeki ilerleme ve teşvikler sebebiyle %7,25’e çekildi ki bu da 2. Dünya Savaşı sonrası eğer gerçekleşirse en yüksek büyüme rakamına işaret etmekte. Enflasyon tarafında ise 2021 4. çeyrekte %2,5 ile tepe noktasına ulaşmasını beklemekte. Enflasyonu yukarı çekecek temel unsurlar olarak enerji fiyatları ve ham madde fiyatları görülmekte. Enflasyonun orta vadede %2’ye dönmesi beklenmekte. İşsizlik oranları projeksiyonlarında da Hükümet destekleri ile yıl sonu tahmini %7,75’ten %5,5’e revize edildi.
Yurt içinde de Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tuttu. Kurul politika faizinin sabit tutulmasına gerekçe olarak da enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin dikkate alındığını ve Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceğini ifade etmiştir. Bu arada dikkat çekici olarak Kurul ”politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.” cümlesini güncel metinde ”Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.” cümlesiyle değiştirmiş.
- Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin gözlenmeye başlandığını da vurgulayan TCMB, ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ılımlı bir seyir gözlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığının makroekonomik istikrar açısından yakından takip edildiğini vurgulamıştır. Bir önceki karar metninde bireysel kredilerdeki yükselişe atıf vardı, bu değerlendirme çıkarılmış.
- Son dönemde emtia fiyatlarında yeniden artış gözlendiği ve yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğu vurgulanmış.
- Bir önceki karar metninde yurt içinde iç ve dış talep kaynaklı büyümeye vurgu yapan TCMB, güncel metninde salgın kısıtlamalarına bağlı olarak iç talebin bir miktar ivme kaybettiğine ve dış talebin gücünü koruduğuna yer vermiş.
- Cari işlemler dengesine yönelik bir önceki metne göre daha pozitif yorumların olduğunu görmekteyiz. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın, ihracattaki güçlü artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kredilerde gözlenen yavaşlamanın cari işlemler dengesinde öngörülen iyileşmeyi desteklediğine yer verilmiş.
- Bir sonraki PPK toplantısı ise 17 Haziran’da.
Yurt içinde dün 30 Nisan’a ilişkin kredi kartı harcamaları haftalık bazda %24,9 arttı. Doğrudan pazarlama kalemi hariç bütün kalemlerde artış görülürken, haftalık harcamalardaki yükselişe en çok katkı sunan kalemler market ve alışveriş merkezleri %18, kamu ve vergi ödemeleri %107,8 ve elektrik elektronik eşya, bilgisayar %23,4 artışla katkı sundu. Haftalık bazda yükselişe rağmen aylık bazda enflasyondan arındırılmış verilere göre ise nisan ayında düşüş görmekteyiz.
Nisan ayına ilişkin DHMİ verilerine göre kısıtlamaların etkisiyle iç hat yolcu sayısında aylık %18,4, dış hat yolcu sayısında ise %1,3 düşüş görmekteyiz. Bu açıdan dış hat yolcu sayısındaki kısmi azalışla geçtiğimiz net hizmet gelirlerinin son aylardaki seviyelerine yakın gelmesi olası.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Tarım dışı istihdam martta 647 bin kişi artması beklenirken 916 bin kişi seviyesinde artış sergileyerek son 7 ayın en yüksek artışını kaydetmişti. Martta istihdam artışının en çok gözlendiği sektörler; konaklama, eğlence, eğitim ve inşaat olarak öne çıkmıştı. Özellikle tarım dışı istihdamın, Biden’ın mali destek paketleri ve hızlanan aşılamalarla ABD’li işverenlerin daha fazla sayıda kişiyi işe almaya yönelmeleriyle önümüzdeki aylarda artışını sürdürmesi beklenebilir. Bu kapsamda tarım dışı istihdamın, nisanda ise hızlanarak 978 bin kişi artması bekleniyor. Nisanda işsizlik oranının ise %6’dan %5,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, TSİ 9’da Almanya’da mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ocak ve şubatta sanayi üretimi otomotiv sektöründeki sıkıntılarla aylık bazda düşmüştü. Sanayi üretiminin martta ise aylık bazda %1,6 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise -%6,4 oranında daralmadan %5 oranında büyümeye geçmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 9’da Almanya’da mart ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. Öte yandan, TSİ 13’te Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mart ayına ilişkin dış ticaret endeksleri takip edilecek. Ayrıca TSİ 17.30’da nisan ayına ilişkin Hazine nakit bütçe dengesi verisi takip edilecek. Hazine nakit dengesi mart ayında 40,9 milyar TL fazla vermiş ve kümülatif nakit açığı 144,2 milyar TL’ye gerilemişti. 12 aylık kümülatif nakit açığı/GSYH oranı da böylece %4,5 seviyesinden %2,9’a gerilemişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 133,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın ilk çeyreğinde 65,1mn TL ana ortaklık karı elde etmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1.316mn TL gerçekleşerek yıllık %23,9 oranında artış kaydetmiştir. Maliyetlerin ise %32,2 oranında artarak 1.121mn TL’ye çıkması sonucu brüt kar %8,7 oranında azalarak 1Ç2021’de 195mn TL’ye düşmüştür. Brüt ve net kar marjı ise aynı dönemde sırasıyla %14,8 ve %10,1 oranında gerçekleşmişti. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde brüt ve net kar marjı sırasıyla %20,1 ve %6,1 idi. Diğer yandan, Şirket’in faaliyet giderleri yıllık %2,6 oranında gerileyerek 45,6mn TL’ye düşerken, FAVÖK %7,3 oranında daralmış ve 183,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da 4,7 puan düşerek %13,9 olmuştur. Son olarak, Şirket’in net finansman gideri bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 82,2mn TL azalarak 13,2mn TL’ye gerilemiş ve karın bir önceki yıla göre yüksek gerçekleşmesinde ana etken olmuştur.
Alkim Kimya (ALKIM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı 48,1mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 33,9mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,2 oranında büyüme göstererek 195,8mn TL’ye yükselirken, brüt kar %23,3 oranında artmış ve 61,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de 12,2mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise 14,3mn TL idi. Diğer faaliyetlerden 17,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %30,8 oranında artmış ve 66,4mn TL’ye yükselmiştir. 14,3mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek net dönem karı 48,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Pozitif): Şirketin 1Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %59 oranında artarak 684,6mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi 639mn TL, bizim beklentimiz ise 592mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden düşük gerçekleşen finansman giderleri etkili olmuştur. BİM’in satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,1 oranında artarak 15.502mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %21,3 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %31,6 oranında artarak 2.854mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1,2 puan artarak %18,4’ü göstermiştir. BİM’in operasyonel giderleri ise aynı dönemde %29 oranında artmış ve 1.937mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 31,8mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı %39,2 yükselişle 948,4mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,7 puan yükselerek %6,1 olmuştur. 1. çeyrek FAVÖK rakamı ise %34 artışla 1.324mn TL olurken, FAVÖK marjı 0,7 puan artışla %8,5’e yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 75,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansman öncesi faaliyet karı %47,8 artışla 1.024mn TL olarak gerçeklemiştir. Finansman tarafında 178,3mn TL’lik gider kaydedilmiştir. 161mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı %59 artışla 684,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı 1 puan yükselmeyle %4,4 seviyesine ulaşmıştır. Şirket 2021 yılı ilk çeyrek gerçekleşmelerinin yılsonu beklentileriyle uyumlu olduğunu bildirmiştir.
Ege Gübre (EGGUB, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı geçtiğimiz yılın yanı dönemine göre %33 artmış ve 39,2mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,6 oranında azalmış ve 255,6mn TL olmuştur. Brüt kar ise, satış maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak, %30,2 oranında artmış ve 72,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de 17,8mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise 17mn TL idi. Diğer faaliyetlerden 4,8mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %104 oranında artmış ve 50mn TL’ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 5,9mn TL gider, finansman tarafında ise 4,7mn TL gelir kaydedilmiştir. 9,5mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek net dönem karı 39,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2021 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 2.113mn TL ile ortalama piyasa beklentisi olan 1.640mn TL’nin üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Beklentilerin üzerinde açıklanan kar rakamında, Yapı Kredi Bankası, Arçelik, Ford Otosan ve Tofaş’ın beklentilerden daha iyi kar rakamları açıklamaları etkili olmuştur. Holding’in 1Ç2020 ana ortaklık net dönem karı, Yapı Kredi Bankası’nın ilave %9,02’lik hissesinin satın alımı kapsamında kontrol değişikliği sonucu oluşan yaklaşık 3 milyar TL’lik net kar ile Koç Holding’e yapılan fesih bedeline ödemesine ilişkin oluşan yaklaşık 0,4 milyar TL’lik ana ortaklık net karı sonucu 3.470mn TL idi.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 65,6mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 50,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,7 oranında büyüme göstererek 1.211mn TL’ye yükselirken, brüt kar %32,4 oranında artmış ve 303mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de 84,8mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise 74mn TL idi. Diğer faaliyetlerden 27,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %45 oranında artmış ve 246,1mn TL’ye yükselmiştir. Finansman tarafında 131,6mn TL gider kaydedilmiştir. 34,8mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 65,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Petkim (PETKM, Pozitif): Şirket’in 2021 yılının ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 884mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 787mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 668mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada operasyonel karlılığının beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %82 oranında artarak 5.033,9mn TL’ye yükselirken, maliyetler ise sadece %48,9 oranında yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar 205mn TL’den 1.219,8mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler ise aynı dönemde bir önceki yılki seviyesini korurken, diğer faaliyetlerden 1Ç2021’de 95,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 1Ç2020’deki 132,8mn TL’den 1.179,5mn TL’ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2021’de 10,6mn TL gelir kaydedilirken, aynı dönemde 48,3mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 250mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı da 884mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Şok Marketler (SOKM, Pozitif): Şirket 1Ç2021’de 83,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasanın kar beklentisi 75mn TL idi. Bir önceki yılın aynı döneminde 5,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %36 oranında artarak 6.377mn TL’ye çıkarken, brüt kar %32,3 oranında yükseliş kaydetmiş ve 1.495mn TL’yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %30,7 oranında artarak 1.084mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 155,3mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı 256,2mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’de faaliyet karı 141,7mn TL idi. Şirket’in 1Ç2021 FAVÖK’ü ise %30 artışla 602,5mn TL olurken FAVÖK marjı 0,4 puan azalışla %9,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. 32,8mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir kaydedilirken, şirketin 1Ç2021’deki finansman gideri 177,7mn TL olmuştur. 27,6mn TL’lik vergi giderinin ardından şirketin ana ortaklık payına düşen net dönem karı 83,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2021 yılı beklentilerini de korumuştur.
Ülker Bisküvi (ULKER, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 479,3mn TL ile bizim beklentimiz olan 346mn TL ve piyasa beklentisi olan 336mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada yatırım faaliyetlerinden gelirlerin ve finansman giderinin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 98,3mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,2 oranında büyüme göstererek 2.690mn TL’ye yükselirken, brüt kar ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %8 oranında artmış ve 773,6mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %1,4 azalışla %28,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5,9 oranında artmış ve 365,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 57,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 465,4mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 397,2mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Yatırımlardan kambiyo karı kaynaklı 1.449mn TL gelir elde edilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 52,9mn TL gelir kaydedilmişti. Finansmandan kaynaklanan kambiyo zararları kaynaklı 1.249mn TL finansman gideri, 123,7mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklığa düşen net dönem karı 479,3mn TL olmuştur.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank’ın 2021 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %12,1 oranında artarak 750mn TL’ye yükselmiştir. Net Kar rakamı bizim beklentimiz olan 703mn TL’nin biraz üzerinde gerçekleşirken, piyasa beklentisi olan 738mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, ticari zararın beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur.
Netaş Telekomünikasyon (NETAS, Sınırlı Pozitif): 05.03.2021 tarihinde yapılan açıklamasında Şirketin %100 bağlı ortaklığı Netaş Bilişim Teknolojileri A.Ş.’nin %100 sermayesine sahip olduğu NetRD Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon A.Ş. (“NetRD”)’nin paylarının tamamının ABD menşeili Orion Innovation Group içinde yer alan MERA Switzerland AG’ye 8.000.000 ABD Doları özkaynak değeri ile satılmasına karar verildiği, kapanış düzeltmeleri yapıldıktan sonra şirket değerinin net olarak tespit edileceği açıklanmıştı. Söz konusu satış işlemi ile ilgili kapanış işlemlerinin ardından hisse devri toplam 11.607.277 ABD Doları bedelle tamamlanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Çin, çelik ürünlerini iç piyasasında tutmak için 146 çelik ürüne uygulanan ihracata yönelik yüzde 13 olan vergi iadelerini 1 Mayıs 2021 itibarı ile kaldırdı. Söz konusu düzenlemenin Çin’in çelik ihracatında fiyatların artmasına ve dünya fiyatlarına yansıması bekleniyor. Karardan sıcak sac etkilenirken, soğuk sac ve galvanizli sac ilk etapta etkilenmeyecek. İhracat vergi iadesi kaldırılacak ürünler arasında paslanmaz sac da var. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Dardanel (DARDL): Şirket 2021 yılında satış gelirlerinin %45 (+-5) artmasını öngördüğünü FAVÖK marjının ise %15 (+-2) düzeyinde gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.
Datagate Bilgisayar (DGATE, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %18,1 oranında azalarak 5,4mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,2 oranında büyüme göstererek 433mn TL’ye yükselirken, brüt kar %22,8 oranında azalmış ve 14,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de 8mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise 6,9mn TL idi. Diğer faaliyetlerden 5,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Faaliyet karı ise geçtiğimiz yıla göre %17,2 oranında azalmış ve 12,4mn TL olmuştur. Finansman tarafında 4mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 5,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Logo Yazılım (LOGO, Pozitif): Logo Yazılım’ın 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 54,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 40mn TL idi. Şirket bir önceki yılın ilk çeyreğinde ise 20,7mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 139,4mn TL (Beklenti 135mn TL) gerçekleşerek yıllık %37,0 oranında artış kaydederken, brüt kar %37,2 oranında yükselmiş ve 111,8mn TL’ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise yatay kalarak %80,2 olmuştur. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2021 yılının ilk çeyreğinde 74,4mn TL gerçekleşerek yıllık %25,2 oranında artış kaydederken, FAVÖK %51,1 oranında büyümüş ve 55,1mn TL (Beklenti: 48mn TL) olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 3,7 puan artarak %39,5’e çıkmıştır. Logo Yazılım ayrıca, bu çeyrekte 11,9mn TL net finansman geliri (1Ç2020: 0,2mn TL gelir) yazmıştır.
Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı (konsolide) 91,9mn TL gerçekleşerek yıllık %16,9 oranında artış kaydetmiştir. Şirket’in satış gelirleri yine yıllık %0,7 oranında artarak 1Ç2021’de 284,3mn TL’ye çıkarken, brüt kar %36,4 oranında düşüş kaydetmiş ve 79,2mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %27,9 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde brüt kar marjı %44,1 idi. Şirket, bu çeyrekte 1,9mn TL net finansman geliri (1Ç2020: 32,8mn TL net finansman gideri) kaydederken, net esas faaliyetlerden diğer gelirler 18,4mn TL artarak 1Ç2021’de 20,5mn TL’ye çıkmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 32 milyar TL’lik (%19’dan, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 325 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,56-%1,59 bandında hareketin ardından %1,57 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi