SABAH STRATEJİSİ
ABD, Almanya, İngiltere gibi önemli piyasaların işleme kapalı olacağı günde ABD’de mart ayına ilişkin İstihdam Raporu TSİ 15.30’da takip edilecek. İstihdam piyasası verilerinde; tarım dışı istihdam artışının 235 bin kişi seviyesine yavaşlaması, işsizlik oranının ise %3,6 seviyesinde yatay seyretmesi beklenmekte. Öte yandan, ortalama saatlik kazançlardaki yıllık bazda artış hızının %4,6’dan %4,3 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Veri öncesinde dün ABD borsaları teknoloji endeksleri öncülüğünde toparlanarak günü artıda tamamladı. Bu sabah ise açık olan piyasalarda sakin, kısmi pozitif bir görüntü var. Pariteler de yatay. Yurtiçi tarafta ise Borsa İstanbul’da halihazırda düşük olan işlem hacmi dün biraz daha düştü ve BIST100’de gözlenen 42 milyar TL’lik hacim son haftaların en düşük seviyesinde gerçekleşti. Gün içinde yaşanan dalgalanmanın ardından endeks günü ise hafif ekside tamamladı. Güçlü gelen verilerle otomotiv ve defansif özellikleriyle gıda perakendesi, telekom gibi sektörler yine pozitif pozitif ayrıştı. Diğer taraftan, bankacılık ve demir – çelik endekse negatif etki yapan sektörler olarak öne çıktı. BIST100 bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını beklerken, aşağıda 4.830 civarı, yukarıda da 5.000 bölgesi sıralı ana destek ve direnç olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
ECB Başekonomisti Lane, ekonomiye ilişkin görünümün son finansal dalgalanma nedeniyle önemli ölçüde değişmemesi durumunda, Banka’nın muhtemelen gelecek ay faiz oranlarını artıracağını belirtti. Lane, bankacılık stresinden önce geliştirdikleri temel senaryo devam ederse, mayıs ayında daha fazla faiz artışının olmasının uygun olacağını söyledi. Ayrıca Lane, mayıs toplantısı sırasında bu senaryonun halen geçerli olup olmadığını değerlendirirken verilere bağlı kalmaları gerektiğini de vurguladı. Bunun yanında Lane, Banka’nın her zaman tetikte olmasına karşın, Euro Bölgesi bankacılık sisteminin iyi durumda olduğunu belirterek, Avrupa ekonomisinin nispeten iyi performans gösterdiğini ve ekonominin bu yıl yaklaşık %1 oranında büyümesinin beklendiğini söyledi.
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 1 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentilerine karşın 246 bin kişi seviyesinden 228 bin kişi seviyesine gerilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.
Ayrıca Almanya’da sanayi üretimi, aylık bazda şubatta hafif düşüş (%0,1 düşüş) beklentilerine karşın %2 artış kaydetti ve böylece yükselişini ikinci aya taşıyarak üretimin seyrine ilişkin olumlu sinyal verdi. Detaylara bakıldığında, şubatta yatırımların göstergesi olan sermaye malı üretimi %3,4 artarken, ara malı üretimi %1,8, tüketim malı üretimi %1,4 ve inşaat üretimi %1,5 oranında daha sınırlı artış kaydetti, buna karşın enerji üretimi ise %1,1 oranında düştü. Özellikle Almanya’nın en büyük sektörü olan otomotiv sektörü imalatında üretim, çip sıkıntısının hafiflemesiyle birlikte %7,6 oranında güçlü artış sergiledi. Ayrıca bölgede enerji krizine yönelik endişelerin yatışmasıyla şubatta enerji yoğun sanayi kollarında üretim %1,9 artışla yükselişini yavaşlayarak sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri istihdam piyasası verilerinden mart ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Şubat ayında tarım dışı istihdam artışı, 311 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (225 bin kişi) üzerinde gelmişti, önceki ayın verisi ise 517 bin kişi seviyesinden 504 bin kişi seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmişti. İşsizlik oranı ise, şubatta yatay seyretme beklentilerine karşın %3,4’ten %3,6 seviyesine hafif yükselmişti. İş gücüne katılım oranı ise şubatta 0,1 puanlık artışla Mart 2020’den bu yana en yüksek seviye olan %62,5’e yükselmişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise şubatta aylık bazda %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,3 artış) altında gerçekleşmişti ve böylece son bir yılın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, yıllık ise %4,4’ten %4,6 seviyesine yükselerek beklentilerin (%4,7 artış) hafif altında kalmıştı. Bugün açıklanacak istihdam piyasası verilerine bakıldığında ise, Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetin etkisiyle tarım dışı istihdam artışının 235 bin kişi seviyesine yavaşlaması, işsizlik oranının ise %3,6 seviyesinde yatay seyretmesi beklenmekte, ortalama saatlik kazançların aylık artış hızının ise %0,2’den %0,3 seviyesine yükselmesi, yıllık bazda artış hızının ise %4,6’dan %4,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mart ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Hazine nakit dengesi, şubatta 171,5 milyar TL açık vermişti, ocakta ise 54,3 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise şubatta 185,7 milyar TL’den 412,7 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %1,2’den %2,7’ye yükselmişti (GSYH verisi olarak 4. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde aylık %28,5 oranında düşüş gözlenirken, giderler ise faiz giderlerindeki aylık %57,7 oranındaki artışın yanında faiz dışı giderlerdeki aylık %7 oranındaki artışın etkisiyle aylık %9,9 oranında artış kaydetmişti. Bunun yanında şubat ayında aylık bazda faiz giderleri, geçen yılın aylık ortalamasının üzerine çıkmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mart-mayıs dönemi iç borçlanma stratejisinde mart ayı iç borçlanma hedefi 60 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine mart ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üzerinde 83,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve mart ayında iç borç anapara ödemesinin 17 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 66,4 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Ayrıca Hazine mart ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmiş ve uluslararası sermaye piyasalarında USD cinsinden bir tahvil ihracı gerçekleştirerek, söz konusu ihracın tutarı 2,25 milyar USD (yaklaşık 42,6 milyar TL) seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine’nin martta dış borç anapara ödemesinin ise 31 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 11,6 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin mart ayında toplamda yaklaşık 78 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Mart ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan (31 Mart tarihli) kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 32,6 milyar TL tutarında arttığını görmekteyiz. Bu açıdan bütçe dengesi öncesi izlediğimiz mart ayında Hazine nakit dengesinin kısmi açık verebileceğini değerlendirmekteyiz.
Ayrıca DHMİ tarafından mart ayına ilişkin uçuş istatistikleri TSİ 17’de yayınlanacak. DHMİ şubat ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %10,7 oranında düşüş sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının şubat ayındaki aylık 6,13 milyon kişilik seviyesi, tarihsel olarak en yüksek şubat ayı verisi olmuştu. Şubatta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %61,9’dan %47,5’e yavaşlamıştı. Şubatta iç hat yolcu sayısı ise aylık bazda %17 düşüş kaydetmişti, yıllık bazda ise artış hızı %34,5’ten %7,5 seviyesine yavaşlamıştı.
ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in %70 oranında bağlı ortaklığı olan Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş.’nin halka arz edilmesi işlemine yönelik olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılan başvurunun onaylandığı, Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nde ilan edilmiştir. Talep toplama tarihleri ve Borsa İstanbul’da işlem görme tarihi ile ilgili bilgilendirmenin daha sonra yapılacağı açıklanmıştır.
Türk Havayolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Ortaklığın kredi notunu B olarak teyit etmiş ve görünümü negatif olarak güncellemiştir. S&P ayrıca, Şirket’in 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası’na ait kredi notunu B olarak teyit etmiştir.
Şirket ayrıca Mart dönemine ilişkin trafik sonuçlarını açıklamıştır. Buna göre, Mart 2022 döneminde 4,8mn olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde %27,5 artarak 6,1mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Mart 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 6,1 puan artarak %81,9 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Mart 2022 döneminde 142,7bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %7,5 azalarak 132,1bin ton olarak kaydedilmiştir. Ocak – Mart 2022 döneminde ise, 12,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde %34,7 artarak 17,1mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Ocak – Mart 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 11,1 puan artarak %81,3 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Mart 2022 döneminde 382,4bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %7,7’lik düşüşle 353bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2023 Mart ayı sonunda filodaki uçak sayısı 411 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: TCMB, TÜFE’ye endeksli tahvillerin iskonto oranını %70’den %80’e çıkardı. Kaynak: BloombergHT
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında SELGD.E payI 07/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK’nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
Haberleşme: Yayımlanan 140 sayılı OHAL Kararnamesi ile elektronik haberleşme hizmeti veren şirketler, depremzedelerin borçlarını silmeleri ve OHAL boyunca oluşan borçlardan feragat etmeleri halinde, bu tutarları vergiden düşebilecek. Kaynak: ekonomim
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Batıçim Batı Anadolu Çimento (BTCIM): Bağlı ortaklığı Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait, Düzce ilinde bulunan Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkı devri amacıyla, daha önce Mıs Enerji Yatırım A.Ş. ile Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş. arasında, işletme hakkı ve üretim lisansı devri ön sözleşmesi imzalanmış ve 17.01.2023 tarihinde kamuoyu duyurusu gerçekleştirilmiş idi. İşletme hakkı ve üretim lisansı devri ön sözleşmesinde yer alan ön şartların tamamlanmış olması sebebiyle bugün, Mıs Enerji Yatırım A.Ş. ile aynı ortaklık yapısına sahip Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. ile İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi imzalanmış ve bedeli alınmak suretiyle Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkı Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’ye devredilmiştir.
Goodyear (GOODY): Şirketin hakim ortağı olan Lüksemburg’ta mukim Goodyear S.A. unvanlı grup şirketinden kullanılan ve 23.01.2023 tarihli özel durum açıklaması ile kamuya duyurulmuş olan; vadesi 24.04.2023’te dolacak olan 450mn TL tutarındaki kredi ile vadesi 08.05.2023’te dolacak olan 600mn TL tutarındaki kredi, 06.04.2023 tarihi itibarıyla vadesinden önce ödeme yapılarak kapatılmıştır.
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket’in geliştirmiş olduğu veri güvenliği ve yönetişimi ürünü “DataTouch” ve %51 bağlı ortaklığı Karmasis Bilişim Çözümleri’nin geliştirmiş olduğu veri tabanı etkinliği izleme ve önleme ürünü “DataSkope” global olarak satılmak üzere küresel yazılım sağlayıcısı Micro Focus LLC’nin ürün kataloğuna girmiş; Voltage markası ile satış listelerinde yer almasına yönelik orijinal ürün üreticisi sözleşmesi imzalanmıştır. DataTouch, tespit edilen verilerin kullanım amaçları, kullanım sıklıkları ve kullanan tarafların belirlenmesine yardımcı olan yeni nesil veri kökeni yazılımdır. DataSkope, bir veri tabanı etkinliği izleme ve önleme ürünüdür. Ürün, veri tabanı sistemlerinde gerçekleşen olayları denetim özelliğini açmadan tespit eder, sınıflandırır, alarm üretir ve raporlar. Hassas veriye kimin eriştiği ve hangi aralıklarla hangi işlemleri gerçekleştirdiği bilgilerine ulaşılmasını sağlayarak önceden tanımlanmış alarm kuralları ile yetkililerin olaylarla ilgili bilgilendirilmesini sağlar.
Oncosem Onkolojik Sistemler (ONCSM): Benjamin Button Effect kozmetik ürünlerinin üretim ve satış pazarlama faaliyetlerini yürüten Facefood Kozmetik Arge’nin şirket tarafından satın alınması görüşmelerine ilişkin iki taraf arasında gizlilik sözleşmesi imzalanmıştır.
Söke Değirmencilik (SOKE): Şirket, 16 Ocak 2023 tarihinde Aydın-Söke, Ankara-Sincan’da yer alan fabrikaların elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla Konya ilinde Güneş Enerjisi Santrali yapımı için çözüm ortağı firma ile anlaşma sağlayarak gerekli başvuruların yapıldığı ve 8 Mart 2023 tarihi itibari ile de çağrı mektubunun alındığı bilgisini paylaşmıştı. Konya İli, Ilgın İlçesi, Göstere Mahallesi, Dede Ardıç Mevkiinde GES projesinin yapılacağı toplam 104.857 m2 alana ait tarla, 4,2mn TL +KDV bedel karşılığı SYS Enerji’den satın alınarak işlemler tamamlanmıştır. Toplam 8000kWe gücünde kurulacağı ve 2022 yılında gerçekleşen elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık %68’ini karşılayacağı planlanmaktadır.
Uşak Seramik (USAK): Şirket’in mülkiyetinde bulunan Uşak’ta yer alan arsalar üzerinde kendi tüketiminde kullanmak üzere, artan enerji maliyetlerin karşılanması amacıyla GES yatırımına yönelik proje çalışması yürütülmektedir. Ünite sayısı 33.939 adet/550 kWp, tesis kurulu gücü ise 15600 Kwp(AC)/18.666,45 kWp(DC) olan proje için TEDAŞ Uşak İl Müdürlüğü’ne çağrı mektubu başvurusunda bulunulduğu açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Peşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50’den %8,53 seviyesine yükseldi. TCMB dün 30 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST’te kotayson yoluyla 5,5 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 239 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Buna göre, kısa vadeli tarafta 110 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 155 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi