Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.10.2022)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’den ISM hizmet endeksi ile ADP verisinin iyi geldiği ve OPEC+’dan günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi kararının verildiği günde faizlerde kısmi yükseliş gözlendi. Ancak, haftanın ilk iki işlem gününde iyi bir momentum yakalayan ABD borsalarındaki kayıp yaklaşık %0,2 ile sınırlı kaldı. Bu sabah ise vadelilerde %0,5 civarında yükseliş gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %0,7 primli. Yarınki kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları kısmi oynaklık yaratabilir. Yurtdışı piyasalarda bu sabah gözlenen fiyatlamalarla BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün günün önemli kısmında dalgalı bir seyir izleyen endeks, seans sonuna doğru gelen alımlarla günü %0,76 oranında primle tamamladı. Bu hareket, endekste yükseliş isteğinin sürdüğüne işaret ediyor ki kısa vadeli ortalamalar da orta vadeli ortalamaları aşağıdan kesme eğiliminde. Alımların görece yüksek hacimle gerçekleşmesi de olumlu. Bu kapsamda, endekste 3.570/80 hedef bölgesine kadar teknik bir yükseliş görebiliriz.

MAKROEKONOMİ

Euro Bölgesi ülkeleri hizmet PMI verilerinin nihai hali eylülde hafif aşağı yönlü revize edilirken, Almanya ve Euro Bölgesi daralma bölgesinde seyretmekte. Bununla birlikte İngiltere hizmet PMI verisinin hafif yukarı yönlü revizesi dikkat çekmekte ve büyüme eşik değerine çıkmış durumda.

Haftanın ilk günlerindeki verilerin aksine ABD verileri dün beklentilerden daha iyi bir görünüm sergiledi. ADP özel sektör istihdam verisi ABD’de istihdam piyasasındaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret ederek beklentilerin hafif üstünde 208 bin kişi gerçekleşti. ISM imalat dışı PMI verisi de beklentilerin üzerinde 56,7 gerçekleşti.

Dünya Ticaret Örgütü, gelecek sene küresel mal ticaretinin yavaşlamasını beklerken, bu yıla ilişkin beklentisini yukarı yönlü revize etti. Avrupa’da yükselen enerji maliyetleri, ABD’nin para politikasında sıkılaşmayı sürdürmesi ve savaşın etkilerinin belirleyici olmasıyla 2023 yılı ticaret büyüme öngörüsünü %3,4’ten %1’e çekti.

Bugün ECB toplantı tutanakları ve Euro Bölgesi perakende satışlar verisi takip edilecek. ABD tarafında haftalık işsizlik maaş başvuruları ile Chicago Fed Başkanı’nın konuşması izlenecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin.

  • ECB’nin 8 Eylül’deki son toplantısının tutanakları; ekimdeki ECB toplantısı öncesi faiz artırım miktarına ilişkin ipucu içermesi açısından yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde yıllık TÜFE çift haneye çıkarken ECB’yi de agresif adım atması için zorluyor. Bölgede çekirdek enflasyon da yıllık %4,8 artarak tüm zamanların en yükseğinde ve TÜFE verisi %2’lik enflasyon hedefinden oldukça uzakta. ECB Başkanı Lagarde’ın yönlendirmesi ise önümüzdeki “birkaç toplantıda” faizlerin artırılacağı yönünde olurken, 27 Ekim’deki toplantıda ECB’den 75 baz puanlık faiz artırım beklentisi piyasada ağırlık kazanmış durumda.

ŞİRKET HABERLERİ

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) tarafından gerçekleştirilen ”Gazlı Hücre Köşk Alımı İşi” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale toplam bedeli 2,65mn USD’dir.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 16 adet Migros, 10 adet Migros Jet ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 27 satış mağazası Eylül ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Eylül 2022 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.750’dir. Şirketin toplam net satış alanı 1 milyon 739 bin metrekareye ulaşmıştır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, kendi iç düzenlemeleri gereği, 30 Eylül 2022 tarihinde açıkladığı Türkiye kredi notu düşüşünü Şirketin notuna da yansıtmış ve “B+” olan kredi notunu “B” olarak güncellemiştir. “Negatif” olan not görünümü ise “Durağan” olarak belirlenmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Grup şirketi TTG Finansal Teknolojiler A.Ş.’ye bağlı olarak, sermayesi 50,5mn TL olan tüketici finansman şirketinin kuruluş işlemleri tamamlanmış olup ticaret siciline tescili gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings (S&P), kredi notlarını Türkiye’nin transfer ve konvertibilite (T&C) seviyesi ile sınırlandırması nedeniyle, Türkiye kredi notu düşüşü ardından Şirketin uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu “B+”dan “B”ye, görünümünü “Negatif”ten “Durağan”a revize etmiştir. S&P Şirketin kısa vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu “B” olarak teyit etmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ağustos ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ağustosta Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 azalarak 2,8 milyon tona geriledi. Ham çelik üretimi, yılın 8 ayında yüzde 8,8 düşüşle 24,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Nihai mamul çelik tüketimi, ağustosta yıllık bazda yüzde 12,1 azalışla 2,3 milyon ton, ocak-ağustos döneminde yüzde 5,4 gerileyerek 21,9 milyon ton oldu. Ağustosta çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yıllık bazda yüzde 25 azalışla 1,4 milyon ton, değer yönünden yüzde 31,5 düşüşle 1,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Ocak-ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat miktar olarak yüzde 12,4 azalışla 11,1 milyon ton, değer olarak yüzde 8,8 artışla 10,5 milyar dolar oldu. Ağustos ayında çelik ürünleri ithalatı, geçen yılının aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 7,1 düşüşle 1,1 milyon ton, değer yönünden yüzde 7,9 azalışla 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın 8 ayında ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden yüzde 5,6 azalışla 10,2 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 20,7 yükselişle 11,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Çelik ürünleri tüketimi içindeki ithalat payı yüzde 31,8 olarak gerçekleşirken, yassı ürün tüketimi içindeki ithalâtın payı yüzde 49’a ulaştı. Toplam ithalat içindeki Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ithalatın payı yüzde 65,3 oldu. Geçen yılın ocak-ağustos döneminde yüzde 104,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 93,9 seviyesine geriledi. Açıklamada yapılan değerlendirmeye göre, yıl başından bu yana ham çelik üretiminde gözlenen düşüşün, yılın ikinci yarısı itibariyle hız kazanarak devam ettiği, haziranda yüzde 13,1, temmuzda yüzde 20,7, ağustosta ise yüzde 21 seviyesine ulaştığı belirtildi. Kaynak: AA

Otomotiv: Son bir yılda en az ikiye katlanan fiyatlarıyla birçok kesim için ulaşılabilir olmaktan çıkan otomobilde, zorunlu talep kayması yaşanıyor. Arka arkaya gelen zamlarla, hemen hemen tamamı yüzde 80’lik ÖTV dilimine giren binek araca erişmekte zorlanan tüketiciler, yüzde 15’lik düşük ÖTV dolayısıyla daha ucuza satılan hafif ticari araçlara yöneldi. Otomobil fiyatlarına üst üste gelen zamlar, tüketiciyi vergi yükü daha az olan ticari araçlara yöneltti. Son aylardaki daralmanın ardından pazarın hareketlendiği eylülde, otomobil satışları yıllık bazda yüzde 2,9 artarken, hafif ticari araç satışları yüzde 26 arttı. (Kaynak: Dünya)

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında EKIZ.E payları 06/10/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/11/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Consus Enerji (CONSE): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Tres Enerji Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Tres Enerji”) ile yurtiçinde yerleşik bir sanayi firması (“Müşteri”) arasında, Müşteri’nin sahibi olduğu sanayi tesisinin öz tüketimine yönelik olarak, Tres Enerji tarafından sanayi tesisinin çatısına 2,3 MWp kapasiteye kadar bir güneş santralinin kurulumu ve işletilmesine ilişkin Enerji Performans Sözleşmesi (“Sözleşme”) imzalandığı ve santralin 2023 yılı başında işletmeye alınmasının öngörüldüğü açıklanmıştır.

Europap Tezol Kağıt (TEZOL): Şirket’in İzmir-Torbalı’da bulunan üretim tesislerinde, geri dönüşümlü atık kağıt stoklarının bulunduğu açık alanda, 4 Ekim 2022 günü sabahı henüz kaynağı belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Yangın, gerek şirketin yangın söndürme ekiplerinin gerekse itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi ile başka alanlara sıçramadan kontrol altına alınmış ve söndürülmüştür. Yangın sırasında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmamıştır. Fabrikanın tamamı ve stoklar sigorta kapsamında olup, ekspertiz çalışmaları başlamıştır. Yangın nedeniyle güvenlik amaçlı olarak üretime bir gün ara verilmiştir. Üretim faaliyetleri 5 Ekim 2022 tarihi itibarıyla tekrar başlamıştır.

Gersan Elektrik (GEREL): Şirket ile Dicle Kök Enerji Yatırım A.Ş. arasında, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında kullanılmak üzere “Şarj İstasyonları ve Yazılım Sistemleri’ni” içeren ürünlerin imalat ve satışına yönelik olarak 1,1mn EUR + KDV tutarında “İmalat-Satış Sözleşmesi” imzalanmıştır.

Kimteks Poliüretan (KMPUR): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yuda Leon Mizrahi’nin 28.09.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da KMPUR paylarına ilişkin olarak gerçekleştirdiği 126.500 lot satış işlemi neticesinde elde etmiş olduğu bildirilen 3.386.168 TL net kazanç tutarı, Sn. Mizrahi tarafından şirketin banka hesaplarına aktarılmış ve “Diğer Olağandışı Gelirler” hesabına kaydedilmiştir.

LDR Turizm (LIDER): Şirket, 01.09.2022-30.09.2022 tarihleri arasında 76 adet araç satın almış olup, toplam araç alım fatura tutarı KDV hariç 33,7mn TL’dir.  Böylelikle; 2022 yılında yapılan toplam araç alımı 870 adet olarak gerçekleşmiş ve toplam araç alım fatura tutarı KDV hariç 372,7mn TL’ye ulaşmıştır. Böylelikle şirketin filosundaki toplam araç adedi 4077 olmuştur.

MMC Yatırımlar (MMCAS): Şirketin 05.10.2022 tarihinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısında, Şirketimizin 50mn TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 13,3mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanmak suretiyle, Sn. Resul ÖZMEN’ e tahsisli olarak, 25mn TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda artırılmasına ilişkin olarak; ekli Fonun Kullanım Yerleri Yönetim Kurulu Raporunun kabulüne katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.

Polisan Holding (POLHO): Şirketin %50 payına ve ortak kontrolüne sahip olduğu Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş., Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacağı solvent bazlı boya tesisi yatırımı için 29.09.2022 tarihli ve 541914 belge nolu teşvik belgesi temin ettiğini; bahsi geçen teşvik belgesi çerçevesinde, 07.09.2026 belge bitiş tarihine kadar toplam 43mn TL tutarında makine ve ekipman yatırımı planlandığını; bu teşvik belgesi ile %70 vergi indirimi, %30 yatırıma katkı oranı, 6 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve KDV istisnası desteği elde edeceğini bildirmiştir.

Ulusoy Un (ULUUN): Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ile yapılmış pşam anlaşma çerçevesinde ilk iş emri kapsamında 6,7mn USD tutarında un sevkiyatı 05.10.2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Ek olarak, Şirketin %100 Bağlı ortaklığı konumunda olan Söke Değirmencilik San.ve Tic. A.Ş. halka arzına ilişkin Sermaye Piyasası Kuruluna onay başvurusu yapılmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 64 milyar TL’lik (%12’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 239 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,62-%3,79 bandında hareketin ardından %3,75 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi