SABAH STRATEJİSİ
Tatilden dönen ABD borsalarında dün karışık bir görüntü hakimdi. Dow Jones %0,42 düşüş kaydederken, S&P 500 yataya yakın kapattı ve %0,16 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise %1,75 yükseliş kaydetti. ABD tarafında fabrika siparişleri Mayıs’taki %1,6 oranında artışla Kasım sonrası en iyi performansa işaret etti. Avrupa’da ise piyasalar baskı altındaydı. Alman Dax endeksi %2,91 düşerken İngiltere’de FTSE’de %2,86 geri çekildi. Bu fiyatlamaların arkasında resesyon endişeleri hakimdi. Dolar endeksi ise (DXY) %1,29 oranında yükseldi ve 2002 Aralık’tan beri görülen en yüksek seviye olan 106,5 seviyesine ulaştı. Ayrıca, petrol fiyatları resesyon endişelerinin talebi olumsuz etkileyeceği beklentisiyle mart ayından bu yana en sert düşüşü kaydetti ve 100,08 seviyesini test etti. Yurtiçi tarafta bakıldığında, dün 2.359 – 2.426 arasında hareket eden BIST100 endeksi günü %1,44 oranında kayıpla tamamladı. Endeks bazında, en sert geri çekilmede Turizm öne çıkarken, 81 hisse günü düşüşle tamamladı. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri hafif satıcılı seyrediyor. Asya tarafında, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,18 düşüşte. BIST100 endeksi ise güne tepki alımlarıyla hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugün ABD’den 14-15 Hazirandaki FOMC toplantı tutanakları ile hizmet sektörü ve ISM imalat dışı PMI verileri takip edilecek. New York Fed Başkanı da John Williams’ın 16:00’daki konuşması izlenecek. Almanya’dan fabrika siparişleri de açıklanacak veriler arasında.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi aylık %4 düşüşle 53,33’e geriledi ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
TCMB’nin haziran ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınlandı. TÜFE’ye en belirgin etkinin enerji grubundan geldiği belirtilirken, enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirinde süregelen aksamalarla ÜFE’deki yükselişin sürdüğü belirtilmekte.
- Aylık enflasyona en fazla katkının enerji grubundan geldiği belirtilirken, fiyatların genele yayıldığı vurgulanmakta. TL cinsi uluslararası ham petrol fiyatlarındaki gelişmelerle akaryakıt fiyatlarındaki artışa ve doğal gaz ve elektrik gibi fiyatı yönetilen ve yönlendirilen alt kalemlerdeki artışa dikkat çekilmekte.
- Hizmetler grubunda bütün alt gruplarda yıllık bazda fiyatların arttığı, kira grubunda mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimlerde hızlanma görüldüğü belirtilmekte.
- Gıda grubuna bakıldığında taze meyve ve sebze grubu fiyatlarındaki gerilemeyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık bazda fiyat artış hızının gerilediği, işlenmiş gıda grubunda ise yükselmeye devam ettiği vurgulanmakta.
- Temel mallarda yıllık enflasyonun bir miktar gerilediği, alt gruplar bazında bakıldığında dayanıklı mallar hariç diğer alt gruplarda yıllık bazda enflasyonun gerilediği belirtilirken, dayanıklı mal fiyatlarındaki aylık artışta ise mobilya ve otomobil fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu belirtilmekte.
- Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise alkolü içeceklerdeki vergi oranlarındaki artışın yansımalarının izlendiği belirtilmekte.
- Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyelerin ve tedarik zincirlerindeki aksaklıkların ÜFE’yi olumsuz etkilediği, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji enflasyonundaki artışın dikkat çektiği belirtilmekte.
ABD tarafında fabrika siparişleri, mayısta %1,6 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetti ve sanayi üretimine ilişkin olumlu sinyal verdi. Ayrıca ABD’de mayıs ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi, %0,7 artıştan %0,8 artışa yukarı yönlü revize edildi. Söz konusu veriler, sıkılaşan finansal koşullara ve resesyon beklentilerine karşın güçlü seyretse de, son yayınlanan haziran ayı PMI verilerinde arz sıkıntıları, yüksek fiyatlar gibi nedenlerle belirgin düşüş görülmesi nedeniyle ekonomideki olası yavaşlama sonucunda ilgili verilerde önümüzdeki dönemde zayıflama görülebilir.
Bunun yanında, Avrupa genelinde S&P Global haziran ayına ilişkin hizmet sektörü PMI nihai verileri takip edildi. Hizmet PMI’lar haziran ayında, Fransa’da 54,4’ten 53,9’a hafif aşağı yönlü revize edilirken, Euro Bölgesi’nde 52,8’den 53’e ve İngiltere’de 53,4’ten 54,3’e hafif yukarı yönlü revize edildi, Almanya’da ise 52,4’te yatay seyretti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in 14-15 Haziran tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanakları yayınlanacak. Fed son toplantısında olumlu istihdam piyasasındaki seyir ve yüksek gelen enflasyon verisi sonrası 75 baz puan faiz artırımına gitmişti. Fed Başkanı Powell, Fed’in politikalarını ekonomideki gelişmelere göre adapte ettiğini ve bunu yapmaya devam edeceklerini belirterek, temmuzda ise 50 ve 75 baz puan faiz artışının masada olduğunu ve faiz artışlarının verilere bağlı olacağını ifade etmişti. Yayınlanacak toplantı tutanaklarında, Fed üyelerinin faize ilişkin sözlü yönlendirmeleri önemli olacaktır, ayrıca üyelerin ABD ekonomisinin seyri ve olası resesyona ilişkin değerlendirmeleri takip edilecektir.
Ayrıca ABD’de TSİ 16.45’te S&P Global haziran ayına ilişkin hizmet sektörü PMI nihai verisi takip edilecek. Öncü verilere göre S&P Global hizmet PMI 53,4’ten 51,6’ya gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti, ancak büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi verisi açıklanacak. Mayısta ISM imalat dışı PMI 57,1’den 55,9’a gerileyerek Şubat 2021’den beri en düşük seviyede gerçekleşmişti. Gerilemede belirleyici olan üretim alt endeksinin gerilemesi olurken, istihdam tekrar eşik seviyenin üzerine çıkmıştı. Yeni siparişlerdeki artış da dikkat çekiciydi. Savaşın ve salgının ise arz zincirine olan etkileri halen sürmesine karşın veride buna dair izlenen göstergelerden tedarikçi teslimat sürelerindeki düşüş de olumlu bir gelişme olarak öne çıkmıştı. Endeksin haziran ayında ise 54,3’e hafif gerilemesi bekleniyor.
Öte yandan, ABD’de TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi açıklanacak. Nisan ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı, 11,86 milyondan 11,4 milyona hafif gerilemekle birlikte, güçlü seyrini sürdürerek emek talebinin yoğun olduğuna işaret etmişti. JOLTS açılan iş sayısı yüksek seviyelerde bulunurken işlerinden istifa edenlerin sayısı ise 4,42 milyon seviyesi ile bir önceki ayki tarihi yüksek seviyeye yakın gerçekleşmiş ve iş değiştirme imkanlarının yaygın olduğuna işaret etmişti. Mayıs ayında ise açılan iş sayısının 11 milyon seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, ABD ekonomisine yönelik resesyon beklentilerinin ise önümüzdeki dönemde açılan iş sayısı üzerindeki etkileri takip edilecektir.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal vermesi açısından mayıs ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin perakende satışlar, artan tüketici fiyatlarının satın alma gücüne baskı yapması ve tüketicilerin bazı harcamaları kısmaya başlamasının etkisiyle aylık %1,3 gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmişti. Mayıs ayında ise perakende satışların aylık %0,4 artışla kısmi toparlanması bekleniyor.
Diğer yandan, TSİ 11’de BoE Başekonomisti Huw Pill’in konuşması takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 05.07.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 31,32 TL – 31,24 TL (ağırlıklı ortalama 31,28 TL) fiyat aralığından toplam 46.500 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 05.07.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 659.500 TL olup, bu payların sermayeye oranı %.0,1516’ya ulaşmıştır.
Biotrend Enerji (BIOEN, Nötr): Şirket, yurtdışı yatırımlarına iştirak etmek amacıyla, %100 oranında bağlı ortaklığı olacak şekilde, 50bin TL sermayeli “Biotrend Enerji Uluslararası Yatırım Anonim Şirketi”nin kurulmasını kararlaştırmıştır. Şirketin kuruluş işlemleri tamamlanarak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmiştir.
Doğan Holding (DOHOL, Nötr); Karel Elektronik (KAREL, Nötr): Holding’in 30.06.2022 tarihli özel durum açıklamasında ifade edildiği üzere; Karel Elektronik sermayesinin % 40’ına ve 30.06.2022 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda pay sahipleri tarafından onaylanan ve İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 04.07.2022 tarihinde tescil edilen Karel Elektronik Esas Sözleşmesi tadili kapsamında oy haklarının % 55,6’sına tekabül eden toplam 80mn adet payların, Doğan Holding’in doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı tarafından satın alınması ve devir işlemleri; toplam 842.715.846,24 Türk Lirası bedel üzerinden (hisse başına 10,53 Türk Lirası) 30.06.2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olup “Kapanış” işlemleri 30.06.2022 itibari ile tamamlanmıştır.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun ‘Zorunlu pay alım teklifi fiyatı’ uyarınca (Borsada işlem gören hedef ortaklık pay veya pay grupları için) zorunlu pay alım teklif fiyatı,
Karel Elektronik paylarının satışına ilişkin anlaşmanın kamuya duyurulduğu 30.03.2022 tarihinden önceki altı aylık dönem içinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasının 11,45 Türk Lirası olduğu,
Öncü Girişim veya Öncü Girişim’in birlikte hareket ettiği kişilerce, pay alım teklifini doğuran pay alımları da dahil olmak üzere, pay alım teklifi yükümlülüğünün doğduğu tarihten önceki altı aylık dönem içinde hedef ortaklığın aynı grup paylarına ödenen en yüksek fiyatın 10,53 Türk Lirası olduğu, dikkate alınarak, bu iki fiyattan yüksek olan 11,45 Türk Lirası “pay alım teklifi fiyatı” olarak hesaplanmıştır.
Bu itibarla; Şirketin doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim tarafından iktisap edildiği değerlendirildiğinden; Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-26.1 sayılı ‘Pay Alım Teklifi Tebliği’nin 13 üncü maddesi uyarınca ‘Pay Alım Teklifi Bilgi Formu’nun onaylanması talebiyle Şirketin doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim tarafından 05.07.2022 tarihinde (bugün) Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmıştır.
Enerjisa (ENJSA, Sınırlı Pozitif):Enerjisa Üretim AŞ İşletme ve Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, Bandırma Enerji Üssü’nde 200 bin avro yatırımla pilot proje olarak hidrojen üretim ve depolama yatırımı yaptıklarını ve yeşil hidrojen üretmeye başladıklarını bildirdi.
Ayrıca “Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı” sonucunda sahip olduğu Eşarj Elektrikli Araç Şarj Sistemleri A.Ş. 11 yatırım bölgesinde 53 ilde 495 adet hızlı şarj istasyonu kurmaya hak kazanmıştır.
GSD Holding (GSDHO, Sınırlı Pozitif): Şirket, 1.500mn TL’lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 450mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 1.000mnTL’ye yükseltilmesi amacıyla 93,5mn TL’si 2021 yılı dönem net karından, 1,1mn TL’si geçmiş yıl karlarından, 80,3mn TL’si yasal kayıtlarda öz kaynaklardaki özel fonlar hesabından ve 375,1mn TL’si de olağanüstü yedeklerden karşılanmak üzere 550mn TL bedelsiz sermaye artırımı yapılarak toplam 550mn TL kar payının pay sahiplerine pay biçiminde dağıtılmasına karar vermiştir.
Hektaş Ticaret (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Malezya’da kurulu Boustead Holdings Berhad arasında gıda güvenliği başta olmak üzere emtia ticareti alanında işbirliği yapılmasına yönelik bir Mutabakat Metni imzalandığı açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında tebliğinde, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin KKM’den yararlanabilmesinde 31 Aralık 2021 ile 30 Mart 2022 tarihleri arasında bankada döviz tevdiat hesaplarının bulunması kriteri 31 Aralık 2021 ile 30 Haziran 2022 şeklinde düzenlendi. Buna göre, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin 31 Aralık 2021 ile 30 Haziran 2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilerek KKM kapsamına alınabilecek. Kaynak: Dünya
Turizm: Antalya’da Kurban Bayramı tatilinde tüm tesislerdeki doluluk oranlarının %90’ın üzerinde olması bekleniyor.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akiş GYO (AKSGY): Şirkete ait İstanbul’da bulunan “Dokuz Katlı, Çatı Arası İlaveli Betonarme Bina ve Arsası” niteliğindeki taşınmazın mülkiyeti, Alıcı ile Şirket arasında akdedilen Taşınmaz Satış Sözleşmesi uyarınca 465mn TL bedelle satılmış ve devredilmiş olup, taşınmazın mülkiyetinin KDV Hariç satış ve devir bedelinin tamamı olan 394mn TL’nin tapu devir tarihinde nakden ve defaten tahsil edildiği açıklanmıştır. Taşınmazın mülkiyetinin satış ve devir bedeline ilişkin KDV’si ise, Alıcı tarafından Şirkete 25.08.2022 tarihinde nakden ve defaten ödenecek olup, Alıcının 70,9mn TL tutarındaki KDV borcunu ödeme yükümlülüğünün teminatını teşkil etmek üzere; tapu devir tarihinde Alıcı tarafından Şirkete 71mn TL bedelli ve 02.09.2022 tarihine kadar geçerli kayıtsız, şartsız ve kesin banka teminat mektubu teslim edilmiştir.
Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirket ile Koç Topluluğu Şirketlerinden Ark İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. firmasının “Çatı ve Cephe Öztüketim Güneş Santrali” kurulumu sözleşmesi imzalanmıştır. 3,6 MW gücünde olacak olan Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. idaresinde bulunan Kocaeli İli, Başiskele sınırları içinde bulunan Yeniköy Tesisleri Kaynak Binası’na çatı ve cephe güneş enerji santrali olarak uygulanacaktır. Yan cephede ileri teknoloji şeffaf güneş panelleri kullanılarak güneş ışığı iç mekanın aydınlatırken bir taraftan da elektrik üretimi sağlanacaktır. Sözleşme Bedeli KDV hariç 2,6mn EUR’dur. (46,5mn TL+KDV)
Gersan Elektrik A.Ş. (GEREL):Şirket Fransız menşeili S.A.R.L. E.Z.O. firmasıyla Elektrikli Araç ve Şarj İstasyonları”ürünlerinin satışı ve teknik servis hizmetlerinin verilmesine yönelik “Münhasır Bayilik Sözleşmesi” imzalamıştır.
Rainbow Polikarbonat Sanayi (RNPOL):Şirket, Tarla Ges Yatırımında değerlendirmek üzere Kayseri’de bulunan 5 parsel toplamı 93.098m2 tarlanın 125bin TL KDV Dahil bedel karşılığı Mas Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş. şirketinden peşin bedel ödenerek alınmasına karar vermiştir.
Turcas Petrol A.Ş. (TRCAS): Şirketin iştiraki olan Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş.’nin 1.599 mn TL olan sermayesi, 437mn TL’lik geçmiş yıl zararlarından karşılanarak 1.162mn TL’ye indirilmiştir.
Smart Güneş Enerjisi (SMRTG): Şirketin “Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Çağrısı” kapsamında yaptığı yatırım başvurusu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından değerlendirilip desteklenmesine karar verilmiştir.
Yeo Tekonoloji (YEOTK):BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından ihale edilen “Batman-Dörtyol HPBH Pompa İstasyonları Otomasyon Sistemlerinin Yenilenmesi” işi 93,3mn TL bedelle Şirket uhdesinde kalmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 113 milyar TL’lik (%14’ten, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 512 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,78-%2,99 bandında hareketin ardından %2,82 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi