Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Çin’de öncü göstergeler büyümede toparlanmaya işaret ederlerken, Çin Şanghay endeksi bu sabah %4’ün üzerinde prim yaparak küresel risk iştahındaki pozitif görüntüye öncülük ediyor. Avrupa’ya baktığımızda yine olumlu verilerin yanı sıra sorunsuz devam eden ekonomilerdeki açılma süreci yakından izleniyor. Avrupa vadelisinde bu sabah %2’ye yakın alıcılı bir görüntü var. ABD tarafında ise Kovid-19 vakalarındaki yüksek seyir bazı kısıtlamaları gündemde tutmaya devam ederken, ABD vadelileri bu sabah Çin ve Avrupa’ya nazaran daha az prim yapmaktalar. S&P500 vadelilerde %1’in hafif üzerinde primli seyrediyor. Olumlu verilerin yanı sıra ekonomilere desteklerin de devam edebileceği beklentisiyle bu sabah sert yükselişler kaydeden küresel borsa endeksleriyle beraber BIST100 de güne %1’e yakın alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde alıcılı görüntüsünü koruyarak geçen haftaki en yüksek seviye olan 117,4bin seviyesini hedefleyebilir.

MAKROEKONOMİ

Artan koronavirüs vaka sayılarına karşın ekonomilere desteklerin devam etmesiyle birlikte Asya borsaları, ABD ve Avrupa vadelileri eşliğinde haftaya pozitif başlıyor. Geçen haftaya göre veri açısından daha sakin bir haftaya merhaba diyoruz.

Bugün Euro Bölgesi’nde TSİ 11.30’da temmuz ayına ilişkin Sentix Yatırımcı Güveni verisi takip edilecek. ABD tarafında ise, TSİ 16.45’te haziran ayına ilişkin hizmet sektörü PMI final verisi açıklanacak. Ayrıca ABD’de TSİ 17’de haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi verisi açıklanacak. Yurt içinde ise bugün, TSİ 14.30’da haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Bugün ayrıca TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri ile ilgili değerlendirmesi yayınlanacak.  Hazine ve Maliye Bakanlığı da 2 ihale gerçekleştirecek. Bugün yapılacak ilk ihalede 2 yıl vadeli, sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. İkinci ihalede ise 7 yıl vadeli, değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak.

  • Reel efektif döviz kuru endeksi, mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 0,58 puan azalışla 68,6’ya inmişti. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007’de, en düşük seviyeyi ise 62,49 seviyesiyle Eylül 2018’de görmüştü. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir.

ABD’de bu hafta, geçen haftaya göre veri takvimi daha sakin. ABD’de artan vaka sayıları ile bazı eyaletlerde kısıtlamaların yeniden uygulamaya konulmasının ekonomik toparlanma üzerindeki etkisi takip edilecek. Bugün ABD’de haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı ve IHS hizmet ve bileşik PMI izlenecek. Öncü PMI dataları ekonomik aktivitede önceki duruma göre artma olduğunu teyit etmişti. Ayrıca son zamanlarda olduğu gibi perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerden olumlu gelmişti. Yeniden artan vaka sayıları ve Hükümet’in nakit desteklerinin sona ermesinin istihdama nasıl etki ettiğine dair ipucu aranacak. Cuma günü de ABD haziran ayı ÜFE verileri takip edilecek. Ekonomik talepteki daralma ve ılımlı enerji fiyatları dünya üzerinde deflasyonist baskı yaratmakta. Bununla birlikte son dönemde artan ekonomik aktivite ve ılımlı artan petrol fiyatlarının ÜFE’ye nasıl etki ettiği izlenecek.

Avrupa’da bu hafta kamu sağlığı tedbirlerinin kaldırılmaya başlandığı mayıs ayına ilişkin veriler takip edilecek. Pazartesi günü Almanya’da mayıs ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Beklenti aylık %25,8’lik düşüş sonrası %10’lara yakın yükselmesi yönünde. Yarın Almanya’da mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verisi, cuma günü ise İtalya’nın ve Fransa’nın sanayi üretimi verisi izlenecek. Nisan ayında tarihi düşüşler görmüştük. Almanya’da aylık sanayi üretimi -%17,9 düşmüştü, beklenti ekonomik normalleşme ile %8 artış yönünde ama yine de kriz öncesi seviyeleri yakınsayamayacak. Perşembe günü yayınlanacak Almanya’nın mayıs ayı dış ticaret verisinden de dünya ticaretinin seyrine ilişkin ipucu aranacak. Ayrıca bugün Euro Bölgesi mayıs ayına ilişkin perakende satışlar verisinden, normalleşme adımlarının tüketici davranışlarına etkisinin ne ölçekte olduğu izlenecek. Tüketici harcamalarının artması deflasyonist baskıları önlemesi açısından kritik önemde. Cuma günü de OECD’nin Ekonomik Görünüm Raporu açıklanacak.

Asya tarafında önemli olarak Malezya ve Avustralya Merkez Bankaları toplantıları bulunmakta. Avustralya Merkez Bankası’nın herhangi bir değişiklik yapması beklenmezken, Malezya Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması beklenmekte. Ayrıca ekonomilere ilişkin tahminleri de önemli olacaktır. Perşembe günü Çin’in haziran ayına ilişkin enflasyon verileri takip edilecek ve deflasyonist baskıların devam edip etmediğine ipucu aranacak.

Yurt içinde ise bugün haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru, yarın haziran ayına ilişkin hazine nakit dengesi ve cuma günü nisan dönemine ilişkin işsizlik oranları açıklanacak.

Hazine haziran ayı İç Borçlanma Stratejisi’nde 27 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 7,9 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve  böylelikle 19,1 milyar TL net iç borçlanacağını belirtmişti.

  • Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 27 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine yaklaşık 16 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Bunun  tamamı yerli para cinsinden ihraçtan (4,4 milyar TL iskontolu+3,8 milyar TL TÜFE+4,6 milyar TL değişken+3,4 milyar TL TLREF) oluşmaktadır. Net iç borçlanma miktarınınsa 8,1 milyar TL olduğunu öngörüyoruz.
  • Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine haziran ayında yurt dışı borçlanmaya gitmedi. …. ISIN kodlu kağıdın itfası dolayısıyla 15,1 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda, toplamda 15,1 milyar TL net dış borç ödeyici konumunda olduğunu hesaplıyoruz. Net borçlanmasının ise böylece -7 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. TCMB analitik bilançosundan Hazine hesabının hareketlerine baktığımızda haziran ayında aylık olarak 162 milyar TL seviyesinden 136 milyar seviyesine gelerek 26 milyar TL azaldığını görüyoruz. Hesaplamalarımıza göre Hazine nakit denge açığının haziran ayında geçen aya göre biraz artarak 13,5 milyar TL olduğunu hesaplamaktayız. Nakit dengesinden de iç borçlanma stratejisindeki toplam faiz ödemelerinin yaklaşık 6,2 milyar TL olduğunu varsaydığımızda faiz dışı açığın da yaklaşık 7,3 milyar TL olduğunu öngörüyoruz.

Haziran ayında TÜFE aylık %0,5 artış beklentisinin üzerinde ve haziran ayı TÜFE tarihi ortalaması olan %0,1’den fazla %1,13 arttıYıllık enflasyon da böylece %11,39 seviyesinden %12,62 seviyesine geldi. Kur ve emtia hareketlerinin yansımalarının izlendiği ÜFE verisi, kurun stabil olduğu haziran ayında 10 yılın ortalaması olan %0,37’nin üzerinde aylık %0,69 artış sergiledi. ÜFE yıllık %5,53 seviyesinden %6,17’ye yükseldi.  Çekirdek enflasyon olarak yakından izlenen C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) 132 baz puan artarak ve yıllık %11,64 seviyesine yükseldi. TÜFE sepetindeki 418 maddenin 290’nında bu ay artış görüyoruz. Mayıs ayında bu 282 maddede artış yönündeydi. Dolayısıyla fiyat artışlarının geçen aya göre daha genele yayılan bir durumu olduğunu görmekteyiz ki bunda yeni faaliyete başlayan sektörlerdeki birim maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıtmalarının da kısmi etken olduğunu düşünmekteyiz.

  • Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinde salgın sonucu faaliyetleri askıya alınan ulaştırma sektörünün ve lokanta ve otellerin geçen ayki zararları fiyatlara yansıtmaları etkili olmuş gözükmekte fakat datada neredeyse bütün kalemler enflasyona artırıcı yönde katkı yaparken yalnızca gıda ve alkolsüz içecekler kalemi mevsimselliğin de etkisiyle enflasyonu düşürücü etki yaptı. Artan yurt içi talebin de manşet enflasyona katkı yaptığı düşünülmekte. Mayıs ayında küresel ekonomilerin kademeli olarak açılmaya başlaması ve ayrıca arz kesintilerinin de katkısıyla petrol fiyatlarında önemli yükselişler görmüştük. Bu ay hızı azalsa da petrol fiyatlarında yukarı yön gördük. Bu vasıtayla ulaştırma kalemi, 0,67 puanla geçen ay olduğu gibi enflasyona en yüksek katkıyı verirken, onu 0,24 puanla lokanta ve oteller izledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK): Alarko Holding A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından, yerli veya yabancı her türden sermaye şirketlerinin sermayesine iştirak etmek, aracılık faaliyeti ve menkul kıymet portföyü işletmek amacı gütmeksizin yerli ve yabancı her nevi hisse senetlerini ve sermaye piyasası araçlarını satın almak, satmak üzere 10mn TL sermayeli bir anonim şirket kurulmasına karar verildiği daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu şirket, ”Alyat Teknoloji Yatırımları Holding Anonim Şirketi” unvanı ile kurulmuş olup 03.07.2020 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.

Coca-Cola (CCOLA, Nötr): Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) Yabancı Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ve Birincil Teminatsız Derecelendirme Notunu iki derece yükselterek, ‘BB’ seviyesinden ‘BBB-‘ seviyesine revize etmiştir. Kredi notlarının görünümü “durağan”dır. Fitch aynı zamanda Yerel Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ‘BBB-‘ olarak teyit ederken “negatif” olan görünümünü “durağan”a yükseltmiştir.

Reysaş GYO (RYGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyünde yer alan depolarımızın çatılarına Yeşil Lojistik kapsamında çatılarımızı değerlendirmek maksadı ile GES (Güneş Panelleri ile Elektrik Üretimi) Tesisi kurulmaya devam edildiği açıklanmıştır.

Depoların çatılarının üzerinde 9,52 MW gücündeki GES Tesisi bulunduğu, sözleşmesi imzalanan 2,8mn EURO bedelli Çayırova ve Orhanlı’daki depolarınını çatılarının üzerine yeni kurulacak 5,64 MW gücündeki GES Tesisi ile birlikte çatıların üzerindeki GES Tesisi toplamı 15,16 MW gücüne ulaşmış olacağı belirtilmiştir. Yeni kurulacak Güneş Paneli Tesisi Alman Teknolojisi ve menşei kullanılarak Altun Grup Solar Enerji ve Enerji Teknolojileri Ltd.Şti. tarafından yapılacağı, tesisin Ağustos ayında montajına başlanacağı ve 1 ay içinde elektrik üretimine geçmesi planlandığı vurgulanmıştır. Yeni kurulan tesis ile birlikte 2,7mn EURO yıllık Güneş Enerjisi gelirinin artacağı ve aynı zamanda 11.500 ton yıllık karbon salınımı azaltarak çevreye faydalı olunacağı açıklanmıştır.

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Bankanın 02 Temmuz 2020 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında, Esas Sermaye sistemine tabi olan Bankanın kayıtlı sermaye sistemine geçmesine, kayıtlı sermaye tavanının 2.500mn-TL (Türk Lirası) olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut Sektörü: Hareketli günler yaşayan gayrimenkulde, stoklar eriyor. Yıl sonuna kadar mevcut projelerin tamamına yakının satılacağı öngörülürken, müteahhitler yeni projeler için harekete geçti. Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, düşük faizli kredi kampanyasının halen ilk günkü hızla devam ettiğini ifade ederek, “Eğer bir değişiklik olmadan bu hızda devam edersek, bir iki ay sonra hem sıfır pazarında elde hem de ikinci elde arz sıkıntısı hissedebiliriz” diye konuştu. Taylan, mevcut stokların azalmasıyla birlikte özellikle yeni başlayacak konutlarda yüzde 10 ila 30 arasında bir fiyat artışı beklediklerini söyledi. Kaynak: Dünya

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Haziran’da bir önceki yıla göre %66,3 arttı. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Haziran verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ocak-Haziran’da ise bir önceki yıla göre %30,2 artış gösterdi. Otomotiv sektörü toplam pazarı da 2020’de 600,000-650,000 aralığında tahmin ediliyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Verusa Holding (VERUS): Şirket Yönetim Kurulu’nun 03.07.2020 tarihinde yapılan toplantısında; Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olacak şekilde, 10mn TL sermayeli “Galata Altın İşletmeleri A.Ş.” unvanlı yeni bir şirket kurulmasına, Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu 23 adet maden ruhsatından biri olan Tokat İli Erbaa İlçesi’ndeki maden sahasının ruhsatının yeni kurulacak Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’ye devrine, söz konusu maden sahasında yapılan ön incelemeler neticesinde elde edilen numunelerle ilgili 26.06.2020 tarihli analiz sonuçlarına göre maden sahasındaki altın rezerv miktarının tespiti ile sahanın işlenebilir ve ticarete konu edilebilir nitelikte olup olmadığının anlaşılabilmesi amacıyla yapılacak tüm faaliyetlerin (jeofizik ve jeoloji çalışmalarını takiben sondaj) yeni şirket tarafından yürütülmesine, karar vermiştir.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin halka açılması ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli evraklar 11.06.2020 tarihi itibarıyla teslim edilerek ön izin başvurusu yapılmıştı. Sermaye Piyasası Kurulunun 02/07/2020 tarihli toplantısında Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş’nin esas sözleşme tadili onaylanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,60 seviyesinden %7,58 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 171,3 milyar TL ile 136,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 34,4 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü ABD piyasalarının Bağımsızlık Günü tatili kapsamında kapalı olması nedeniyle %0,67 seviyelerinde haftayı kapattı. Yeni haftaya ise %0,69’larda başlıyor.

Yurt içi tahvil piyasasında, TL’nin görece yatay seyretmesine karşın, haziran ayı enflasyonunun aylık bazda %1,13 seviyesinde gelerek beklentileri aşması sonrasında verim eğrisi genelinde artışlar gözlendi. Özellikle kısa vadeli kağıtlarda hacim yoğunlaşırken, en çok hacme sahip olan Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi, 55 baz puan artışla %9,85 seviyesinden haftayı sonlandırdı. Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi ise 47 baz puan yükseldi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi