SABAH STRATEJİSİ
ABD borsalarında Dow Jones endeksinin pozitif ayrışması sürerken, Yellen’in faiz konusundaki açıklamaları ve tapering tartışmaları faize duyarlı Nasdaq teknoloji endeksinde etkili olmaya devam ediyor gözüküyor. Nasdaq endeksi dün %0,37 oranında düşüş kaydetti. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelilerinde yatay bir görüntü var. Tatilden dönen Japonya’da Nikkei endeksinde %1,5 – %2,0 arasında alıcılı seyir gözlenirken, Çin Şanghay endeksi sakin. Asya genelinde de yatay görüntü var. Pariteler tarafında, mayıs ayını genellikle yükselişle (özellikle Avrupa kurlarına karşı) kapatan Dolar’da dirençli görüntü korunuyor. Küresel piyasalarda ABD’de açıklanacak yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün yeni işsizlik maaşı başvuruları rakamları yakından izlenecektir. Yurtiçi tarafında ise bugünkü (saat 14’te) TCMB faiz kararı piyasanın odağında olacaktır. TCMB’nin beklendiği gibi %19 olan politika faizinde bir değişiklik yapmaması durumunda Dolar / TL’de 8,20’ye kadar bir düşüş, BIST100 endeksinde ise 1.445 seviyesine doğru yükseliş görebiliriz. Endeksin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını beklerken, TCMB toplantısına kadar endeksin hafif artıda seyredebileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Dün yurt dışında veri gündemi yoğundu.
- Azalan vaka sayıları, aşılama sürecindeki ilerleme ve teşvik paketinin istihdam piyasasına olumlu yansımalarını nisan ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisinde de gördük. ADP özel sektör istihdamı beklentilerin altında kalsa da 742 bin kişi arttı. Bu son 7 ayın en yükseği.
- ABD ISM imalat dışı PMI 63,7’den 62,7’ye gerilemesine rağmen güçlü genişleme bölgesinde kalmaya devam etmekte. Yeni siparişler ve üretim alt endeksleri de yavaşlamasına rağmen güçlü genişleme bölgesinde kaldı. İstihdam alt endeksi de son 1,5 senenin en yükseğinde. Fiyat alt endeksi de 76,8’e yükselerek 2008’den beri en yüksek seviyeye çıkarak fiyat baskılarının varlığına işaret eden bir başka veri oldu.
- Avrupa tarafında da, bölge genelinde nisan ayına ilişkin hizmet PMI nihai verileri açıklandı. Hizmet PMI’lar, Almanya’da sürpriz bir şekilde genişleme bölgesinden daralma bölgesine geçerken, İtalya’da ise daralma bölgesinde düşüş hızının arttığına işaret etti. Euro Bölgesi’nde nisanda hizmet PMI, İspanya’nın desteğiyle 50 eşik seviyesinin üzerinde kaldı.
- Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin ÜFE imalat sanayi sektörünün güçlü görünümü, enerji ve endüstriyel ham maddelerin fiyatlarının artmasının yanında baz etkisinin de etkisiyle yıllık bazda %1,5’ten %4,3 seviyesine yükseldi ve böylece Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Yurt içinde TCMB Beklenti Anketi izlendi.
Mayıs ayı TCMB Beklenti Anketi’nde anket katılımcıları, enflasyon ve kur tahminlerini yukarı çekmeyi sürdürüyor. Arz kısıtları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası emtia fiyatlarındaki artışın ÜFE kanalıyla TÜFE üzerindeki baskısını artırmayı sürdürmesi enflasyon beklentilerini de yukarı çekmekte. Bununla birlikte anket katılımcılarının beklentileri, enflasyonun nisan ayında tepe noktayı görmüş olabileceğini işaret ediyor. Nisan ayında ihracatın güçlü performansını sürdürmesi, bununla birlikte ithalatın hız kesmesinin de etkisiyle cari açık tahmininde yatay bir seyir görüyoruz. Tam kapanma sürecine karşılık büyüme beklentilerinde de yatay diyebileceğimiz bir görüntü mevcut.
Bugünün veri takvimine bakıldığında;
ABD tarafında, TSİ 15.30’da 1 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 24 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 553 bin kişi ile pandemi sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. 1 Mayıs haftasında ise yeni işsizlik maaşı başvurularının 540 bin kişi seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 16’da New York Fed Bankası Başkanı John Williams’ın ve TSİ 20’de Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, günün odak noktasında TSİ 14’te İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz toplantısı olacak. BoE, marttaki toplantısında politika faizini %0,1’de sabit tutarken, varlık alım programını ise 895 milyar sterlin seviyesinde sabit bırakmıştı. BoE’nin bugünkü toplantısında ise varlık alımlarında ve faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmemekte fakat aşılama sürecini emsallerinden daha iyi yürüten ülkenin büyüme oranlarında yukarı yönlü revize olabileceği değerlendirilmekte. Para politikası normalizasyonuna yönelik ifadeler de yakından izlenecektir.
Ayrıca TSİ 11.30’da İngiltere’de nisan ayına ilişkin hizmet PMI nihai verisi açıklanacak. İngiltere’de öncü hizmet PMI, 56,3’ten 60,1 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmişti. Hizmet PMI’ın, nihai veriye göre de öncü veriyle uyumlu gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan, bugün İngiltere’de Yerel Seçimler gerçekleştirilecek.
Bunun yanında, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin perakende satışların aylık bazda %1,5 oranında artması ve yıllık bazda ise baz etkisinin de desteğiyle -%2,9 oranında daralmadan %9,6 oranında büyümeye geçmesi bekleniyor. Diğer yandan, TSİ 9’da Almanya’da mart ayına ilişkin fabrika siparişlerinin imalat sanayinin güçlü görünümüyle aylık bazda %1,5 oranında artması beklenirken, baz etkisinin de etkisiyle yıllık bazda ise artış hızının %5,6’dan %26,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 11’de Norveç Merkez Bankası’nın politika faiz oranını %0 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Fakat bankanın bu senenin ikinci yarısında faiz artırması beklenmekte.
Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. Foreks Anketi’ne göre TCMB’nin bu toplantısında değişiklik yapması beklenmiyor. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri, uluslararası emtia fiyatlarındaki seyir ve ÜFE’nin görünümü önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler olarak görülmekte. TCMB son Enflasyon Raporu’nda yıl sonu beklentisini %12,2’ye güncellemişti ve toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu nisan ayında enflasyonun tepe noktasını görebileceğini düşündüklerini belirtmişti.
- Dün paylaşılan TCMB Beklenti Anketi’nde de anket katılımcılarının, bugünkü PPK toplantısında politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulmasını beklediği görüldü, gelecek 3 ay içerisinde ortalama 76 baz puanlık indirim beklenmekte. Gelecek 6 ay içerisinde ise politika faizinin 242 baz puan indirimle %16,58’e gelebileceği değerlendirilmekte.
Ayrıca bugün TCMB; DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 30 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 0,23 milyar USD (Bireysel 0,08 milyar USD artış, Kurumsal 0,15 milyar USD artış) ile sınırlı artış gösterdi. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,3 ile yatay seyretti. TL kredilerde haftalık %0,64 artış, YP kredilerde haftalık %0,18 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış haftalık %0,47 artış ile son 10 haftanın en hızlı artışını görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 30 Nisan haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,8 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 87,8 milyar USD’ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,4 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 12 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,79 milyar USD arttı .
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Efes (AEFES, Pozitif): Anadolu Efes’in 2021 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 295,2mn TL ile piyasanın kar beklentisi olan 194mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin 1Ç2020 ana ortaklık net dönem zararı 128,6mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %36,5 oranında artan şirketin brüt karı %47,6 oranında artarak 1.952mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan brüt kar marjı 2,4 puan artışla 31,7’yi göstermiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %17,3 oranında artış kaydederek 1.835mn TL okurken, diğer faaliyetlerden 10,9mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece şirketin faaliyet karı 106mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’de faaliyet zararı 406,7mn TL idi. 1Ç2021 Faaliyet kar marjı ise %1,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 534,5mn TL ile 1Ç2020’deki 285,5mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirlerdeki artışın temel sebebi önceki dönemde diğer kapsamlı giderde muhasebeleştirilen yabancı para çevrim farklarının gelir tablosuna transferinden kaynaklanmaktadır. 1Ç2021’de özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise meyve yetiştiricisi ve meyve suyu üreticisi Anadolu Etap kaynaklı 86,2mn TL zarar kaydedilmiştir. Böylelikle finansman gideri öncesi kar 554,3mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 1. çeyrekte 48,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 1Ç2020’de 164,7mn TL finansman gideri oluşmuştu. 186,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında 416,6mn TL’lik net dönem karı elde edilmiş olup, bu tutarın içerisinde 121,5mn TL’si kontrol gücü olmayan paylara ait kar olduğu için ana ortaklık payına düşen net dönem karı 295,2mn TL olmuştur.
Anadolu Efes 2021 yılına güçlü bir başlangıç yapmış ve finansal sonuçları şirket beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak pandemi kaynaklı zorluklar ve belirsizlikler devam etmekte olup faaliyetlerdeki sezonsallık sebebiyle 1. çeyreğin tüm yıla etkisi düşük olmaktadır. Bu sebeple, Bira Grubu ve Meşrubat Grubu operasyonları için 2021 beklentileri korunmuştur.
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Aygaz’ın 2021 yılının ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem zararı 11,4mn TL ile hem ortalama piyasa net zarar beklentisi olan 19mn TL’nin hem de bizim zarar beklentimiz olan 45mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 226,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirketin ilk çeyrek satış gelirleri, satış miktarındaki %33’lük artışın etkisiyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,6 oranında artarak 2.881,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise 1Ç2020’deki 98mn TL’lik stok zararına karşın 1Ç2021’de 35mn TL’lik stok karı elde edilmesinin olumlu katkısı ve artan satış miktarına bağlı olarak %190,6 oranında artarak 270,8mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 1Ç2020’deki %4,2’den %9,4 seviyesine çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %14,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 24,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece Şirket’in faaliyet karı 117,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2020’de Aygaz 57,3mn TL faaliyet zararı kaydetmişti. Şirket’in FAVÖK’ü de aynı dönemde 159mn TL olarak gerçekleşmiştir. İştiraklerden ise ilk çeyrekte 62mn TL gider kaydedilmiştir. İlk çeyrekte Tüpraş’ın 82mn TL negatif etkisi olurken, Entek ise 19mn TL ek katkı sağlamıştır. Finansman giderleri de 46,5mn TL’den 57,6mn TL’ye yükselirken, 17,9mn TL’lik vergi gideri sonrası 11,4mn TL’lik ana ortaklık net dönem zararı oluşmuştur.
Aygaz 2021 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Buna göre Aygaz 2021 yılı otogaz satış miktarını 700-730bin ton, tüplügaz satış miktarını 285-295 bin ton öngörürken, %41,0-43,0 tüplügaz pazar payı ve %21,5-%22,5 aralığında otogaz pazar payı beklemektedir.
Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 501,3mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 419mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 412mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada brüt karın beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 161,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %80,4 oranında büyüme göstererek 2.732mn TL’ye yükselirken, brüt kar ise 786,3mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde brüt kar 112,2mn TL idi. Brüt kar marjı da %7,4’ten %28,8’e yükselmiştir. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %20,4 oranında artmış ve 32,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 88,9mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 664,5mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 85,4mn TL faaliyet zararı açıklanmıştı. Finansal yatırımlardan elde edilen temettü gelirleri kaynaklı olarak yatırımlardan 66,3mn TL gelir elde edilmiştir. 118,4mn TL finansman gideri ve 111,5mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 501,3mn TL olmuştur.
Migros (MGROS, Pozitif): Migros’un 2021 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 209,5mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi ise şirketin 12mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri %21,1 oranında artan Migros’un 1. çeyrek brüt karı %25,1 artışla 2.122mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 0,9 puan artışla %27,6’yı göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %23,7 artışla 1.727mn TL’ye yükselmiştir. 137,7mn TL’lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı %9,8 artışla 257,5mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet karı marjı ise pazarlama giderlerindeki görece yüksek artış sebebiyle 0,3 puan azalışla %3,3 olarak hesaplanmaktadır. Migros’un FAVÖK’ü 1Ç2020’deki 564mn TL’den 1Ç2021’de %20,6 artışla 680mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı %8,9’dan %8,8’e gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 211,7mn TL’yi göstermiştir. 1Ç20202de yatırım faaliyetlerinden 1,5mn TL gider kaydedilmişti. Grup, bağlı ortaklığı Ramstore Macedonia DOO’nın 9 Mart 2021 tarihli hisse devir sözleşmesi ile satışından kaynaklı satış karı yazmıştı. Böylelikle, finansman öncesi kar 469,2mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 227,9mn TL gider kaydeden Migros’un vergi öncesi karı 241,3mn TL olmuştur. 1Ç2020’de vergi öncesi zarar 144,3mn TL idi. 32,5mn TL’lik vergi gideri yazan şirketin ana ortaklık net dönem karı 209,5mn TL’yi göstermiştir. Şirketin brüt EUR borcu 2020 sonundaki 95mn EUR’dan 2021 Mart sonunda 34mn EUR’ya gerilemiştir. Nisan 2021 itibariyle Migros’un brüt döviz banka borcu bulunmamaktadır. Migros ayrıca 2021 yılı beklentilerini korumuştur.
Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Sabancı Holding’in 2021 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,9 oranında artarak 1752,3mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.523mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.468mn TL’nin üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Beklentilerden yüksek gelen kar rakamında, Akbank, Avivasa, Enerjisa Enerji, Brisa ve Çimsa karlarının beklentileri aşması önemli etken olmuştur.
Tüpraş (TUPRS, Nötr): Tüpraş’ın 1Ç2021 ana ortaklık net dönem zararı 760,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi ortalama 779mn TL ana ortaklık net dönem zararı iken, bizim beklentimiz 847mn TL ana ortaklık net dönem zararı yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada, vergi gelirinin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. 1Ç2020’de Tüpraş 2.265mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.
Tüpraş’ın satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre, satış miktarındaki yaklaşık %19’luk daralmaya karşın, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesine bağlı olarak %17 oranında artarak 19,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Düşük kapasite kullanımı (kapasite kullanımı %65, İzmir rafinerisi bakım nedeniyle 2 ay çalışmadı, planlı bakım ve onarım çalışmalarının büyük bölümü ilk çeyrekte tamamlandı) ve salgın nedeniyle azalan talebe bağlı oluşan düşük marjlara karşın, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı oluşan 1.512mn TL’lik stok gelirinin (1Ç2020’de 2.016mn TL stok zararı) önemli katkısıyla 1.527,3mn TL’lik brüt kar oluşmuştur. 1Ç2020’de yüksek stok zararının etkisiyle 909,1mn TL brüt zarar kaydedilmişti. Akdeniz rafineri marjında ilk çeyrekte de zayıf seyretmiş ve yine negatif -0,2$/varil olarak (4Ç2020 -0,10$/varil, 1Ç2020’de 1,78$/varil) gerçekleşmiştir. Tüpraş’ın net rafineri marjı ise 1Ç2020’deki 1,15$/varilden, yüksek stok gelirinin etkisiyle 1Ç2021’de 1,5$/varile (4Ç2020’de 0,7$/varil) yükselmiştir. Stok geliri net rafineri marjına 2,5$/ton olumlu katkı sağlamıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %21,7 oranında artarken, diğer faaliyetlerden giderler 1Ç2020’deki 349,4mn TL’den 1Ç2021’de kurlardaki yüksek artışın etkisiyle 1.584,4mn TL’ye yükselmiştir. Buna bağlı olarak da 614,2mn TL net faaliyet zararı oluşmuştur. 1Ç2020’de 1.716.1mn TL faaliyet zararı kaydedilmişti. Şirket’in FAVÖK’ü ise 1.170mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2020’de Şirket 1.290mn TL Faiz Amortisman Vergi Öncesi Zarar kaydetmişti. (4Ç2020’de 351,1mn TL FAVÖK kaydedilmişti). İlk çeyrekte iştiraklerden 9,5mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında ise net finansman giderleri 913,2mn TL’den 355,6mn TL’ye gerilemiştir. Tüm bunların etkisiyle şirket ilk çeyrekte 960,1mn TL vergi öncesi net dönem zararı kaydetmiştir. 219mn TL’lik vergi geliri sonrasında Şirket’in ana ortaklık net dönem zararı 760,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Tüpraş 2021 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Tüpraş 2021 yılı için Akdeniz net rafineri marjını 0,0-0,5$/varil beklerken, kendi net rafineri marjını da 2,5-3,0$/varil (2020 gerçekleşen 1,3$/varil) olarak öngörmektedir. Şirket’in 2021 yılı yatırım harcaması beklentisini de yaklaşık 200mn dolar seviyesindedir. Tüpraş 2021 yılında yaklaşık 26-27mn ton üretim (2020 yılı 23,4mn ton gerçekleşen), %90-95 bandında (2020 %82) kapasite kullanımı ve yaklaşık 26-27mn ton (2020 yılı 24,5mn ton gerçekleşen) satış hedeflemektedir.
Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Türk Telekom’un 1. çeyrek net dönem karı 1.356mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi 1.081mn TL, bizim beklentimiz ise 929mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gelen brüt kar marjı ile daha düşük gerçekleşen finansman giderleri etkili olmuştur. Şirket 1Ç2020’de 660,7mn TL net dönem karı kaydetmişti. Türk Telekom’un 1Ç2021 satış gelirleri %20,4 artışla 7.587mn TL’ye yükselirken, brüt kar %21,2 artarak 3.644mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 0,3 puan artışla %48’i göstermiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %10 artmış ve 1.490mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden giderler 1Ç2021’de %25,1 azalışla 92,9mn TL olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %34,9 artarak 2.061mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet kar marjı ise 2,9 puan artışla %27,2’ye yükselmiştir. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 1Ç2020’deki 2.977mn TL’den 1Ç2021’de 3.803mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 2,9 puan artışla %50,1’i göstermiştir. Yatırımlardan faaliyetlerinden gelirler 1Ç2020’deki 95mn TL’den 1Ç2021’de 208,5mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü zararları 43,7mn TL’yi göstermiştir. Türk Telekom’un finansman öncesi faaliyet karı 2.226mn TL ile 1Ç2020’nin %41,9 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 536,2mn TL’lik net gider kaydedilmiştir. Şirket 1Ç2020’de 735,1mn TL’lik net finansman gideri kaydetmişti. Türk Telekom’un net uzun yabancı para pozisyonumu 2020 yılsonu itibarıyla 158mn USD iken 1Ç2021 sonunda 100mn USD olmuştur. Şirketin vergi öncesi karı 1.690mn TL olurken, 334,4mn TL’lik vergi giderine bağlı olarak net dönem karı 1.356mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki vergi öncesi kar 833,8mn TL, net dönem karı ise 660,7mn TL idi. Türk Telekom toplam abone sayısı, 198bin net abone kazanımıyla 1Ç2021’de 50,6mn’a ulaşmıştır.
Şirket 2021 yılı öngörülerini de revize etmiştir. Şirketin gelir artışı öngörüsü yaklaşık %16 (önceki %14) olup FAVÖK beklentisi yaklaşık 15,4 milyar TL’dir (önceki 15 milyar TL). Yatırım harcamaları beklentisi ise 8 milyar TL (önceki 7,7 milyar TL) seviyesindedir.
Carrefoursa, Migros (CRFSA, MGROS, Nötr): Şirket ile Migros arasında, Carrefoursa tarafından işletilmekte olan 34 adet mağazanın, kiracılık hakkının ve kira sözleşmelerinin devri hususunda 07.01.2021 tarihinde sözleşme imzalandığı, devir işlemlerinin Rekabet Kurulu onayı sonrasında geçerlilik kazanacağı, mağaza adedi, mağaza lokasyonları ve devir bedelinin uyarlamaya tabi olduğu açıklanmıştı. Rekabet Kurulu bildirim konusu işlemin etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açmayacağı tespit etmiştir. Buna göre, Carrefoursa tarafından Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Hatay, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Van illerinde işletilmekte olan 34 adet mağazanın (32.048 m2 net satış alanı) kiracılık hakkının ve söz konusu mağazaların tamamının demirbaşları ile birlikte Migros’a devir edilmesi işlemine izin verilmesine karar verilmiştir. Sözleşmede toplam devir bedelinin 26mn TL + KDV olması hususunda anlaşma sağlanmış olup ödenecek nihai devir bedeli; sözleşme konusu 34 mağazadan devir ve teslim edilebilecek mağaza adedi üzerinden hesap edilerek, devredilecek mağazalarda iş akdi devrini kabul eden kadrolu personelin kıdem tazminat tutarı ve yıllık brüt izin tutarı mahsubu sonucu belirlenecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Pandemiyle birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sorunlu kredi ödemelerinin takibe atılması için bekleme süresini 90 günden 180 güne çıkarmıştı. 2020 sonunda biten esneklik 30 Haziran 2021’e kadar da uzatılmıştı. BDDK’nın en erken 30 Eylül 2021’e en geç de 2021 sonuna kadar takibe atma süresindeki bu esnekliği uzatması bekleniyor. Bankalardan görüş toplayan BDDK’nın pandeminin etkisinin sürmesi ve tam kapanmanın devam etmesi nedeniyle bu uygulamaya devam etmeyi planladığı. Bankalar ise zorunlu olmasa da sorunlu krediler için karşılık ayırmaya ise devam etti. BDDK verilerine göre ise Mart 2021 itibariyle bankalarda sorunlu kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,79’a kadar geriledi. Kaynak: Dünya
Bireysel Emeklilik Sistemi: Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ile bireysel emeklilik sistemi yönetmeliğinde değişiklikler gerçekleştirildi. Buna göre yılda 6 kez yapılabilen fon dağılımı değişikliği artık 12 kez gerçekleştirilebilecek. Yönetmelikte emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesine ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka’nın 1Ç2021’deki net dönem karı 55,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Beklenti Banka’nın ilk çeyrekte 50mn TL kar elde edebileceği yönündeyken, bir önceki çeyrekte 117mn TL net dönem karı elde edilmişti. Banka’nın net kar payı gelirleri bir önceki çeyreğe göre %44,8 oranında düşüş göstererek 1Ç2021’de 259,1mn TL’ye gerilerken, net ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %9,7 oranında artarak 77,9mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, diğer faaliyet gelirleri 209,6mn TL artarak 300,5mn TL’ye çıkmış ve karı desteklemiştir. Karşılık giderlerinin %12,6 oranında azalarak yılın ilk çeyreğinde 232,9mn TL’ye düşmesi de karı destekleyen bir diğer kalem olmuştur. Öte yandan, ticari kar rakamı 88,2mn TL gerileyerek 5,3mn TL’ye düşerken, operasyonel giderler %7,6 oranında artmış ve 337,1mn TL’ye yükselmiştir.
Karel Elektronik (KAREL, Pozitif): Karel Elektronik 1Ç2021’de 25mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket bir önceki yılın ilk çeyreğinde 6,4mn TL ana ortalık net dönem karı elde etmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %64,3 oranında artarak 332,6mn TL’ye ulaşırken, brüt kar %70,2 oranında artmış ve 68,5mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 70 baz puan artarak %20,6’ya çıkmıştır. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 25,5mn TL net finansman gideri (1Ç2020: 23,2mn TL net finansman gideri) yazmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 76 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 346 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,59 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,57-%1,62 bandında hareketin ardından %1,58 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi