Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.04.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de açıklanan ve ekonomide toparlanmaya işaret eden verilere karşın ABD on yıllık tahvil faizinin yükselememesi kısa vadeli satış momentumunun azaldığını gösteriyor. Diğer yandan, dün güçlü bir kapanış yapan ABD vadelileri bu sabah hafif satıcılı. Asya’da ise Çin’in kredi büyümesinde yavaşlamaya gidebileceği endişeleri baskıya yol açmış gözüküyor. Pariteler tarafında; EURUSD tekrar 1,18’in üzerine çıkarken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri yatay. TL de sakin bir görüntü çiziyor. Kurdaki hareketle birlikte BIST100 endeksi güne hafif de olsa alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Bugün AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Türkiye’yi ziyaret edecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TSİ 13.30’da toplantı gerçekleştirecekler. ABD on yıllık tahvil faizinde satış momentumunun azaldığı ortamda, söz konusu toplantı öncesinde BIST100 endeksi artı bölgede kalmak isteyebilir. Ancak, mevcut faiz seviyeleri nedeniyle endekste yükseliş potansiyelinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Endekste yaşanan toparlanma da görece düşük hacimle gerçekleşiyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasının oluşturduğu iyimserliğin yanı sıra ISM imalat dışı PMI endeksinin tarihi yüksek seviyeye çıkmasıyla dün S&P 500 endeksi rekorunu tazeledi. Çin Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında büyük bankalardan kredi büyümesinin hızını azaltmalarını istemesinin de etkisiyle bugün Asya borsalarında karışık bir seyir mevcut. ABD’de mart ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi 59 seviyesine yükselmesi beklenirken 63,7 seviyesinde gerçekleşti.

ABD’nin küresel büyüme görünümünü destekleyici verileriyle birlikte bugün dikkatler TSİ 16’da paylaşılacak olan IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda olacak. Ayrıca TSİ 18’de Küresel Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak. Öte yandan, TSİ 21’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda gerçekleştireceği konuşmalar takip edilecek.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, TSİ 17’de şubat ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Şubat ayında açılan iş sayısının, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi, özellikle hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlanması, Biden’ın mali teşvik paketi teklifinin oluşturduğu iyimserlik ve aşılamalardaki hızlanmanın etkisiyle artışını sürdürerek 6,995 milyon adet seviyesine yükselmesi bekleniyor.
  • Avrupa tarafında ise, TSİ 11.30’da nisan ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi açıklanacak. Öte yandan, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin işsizlik oranının %8,1 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi, TL’deki değerlenme eğilimi ile birlikte şubat ayında %5,5 artarak 69,69 seviyesine yükselmiş ve son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ayrıca TSİ 10’da TCMB’nin mart ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak.

Bunun yanında, bugün AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Türkiye’yi ziyaret edecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TSİ 13.30’da toplantı gerçekleştirecekler. 25 Mart’taki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden Türkiye ile ilişkileri geliştirme yönünde karar çıkmıştı. Bu kapsamda, bugünkü toplantıda, 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenmesi, vize serbestisi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden başlayan görüşmeler, göç, toplumlar arası temas, ekonomik ve ticari ilişkiler gibi konuların öne çıkması bekleniyor.

Perşembe günü açıklanacak rezervleri önceden tahmin edebiliyoruz.

  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 2 Nisan haftasında toplam ve net rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 2 Nisan haftasında TCMB dış varlıkları 3,2 milyar USD geriledi. Bunun neticesinde toplam rezervin 87,5 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,1 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 12,8 milyar USD seviyesinden 10,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta yatay seyrederken, 30 Mart tarihli 2 milyar USD tutarında Eurobond itfası rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.

Mart ayında TÜFE, beklentiler doğrultusunda aylık bazda %1,08 arttı. TÜFE, yıllık bazda %16,19’a yükselerek Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyede. Başta petrol fiyatlarının aylık ortalama olarak %5,5 artış sergilemesinin etkisiyle ÜFE’de aylık %4,13 artışla Eylül 2018’den bu yana en yüksek artışı görüyoruz. ÜFE’nin tarihsel ortalaması %0,9’larda. Neticede uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde belirgin bir risk oluşturmayı sürdürüyor. Tarımsal emtia, petrol ve metal fiyatlarındaki gelişmeler, gıda, enerji ve temel mal grupları kanalıyla TÜFE’yi etkilemekte. Yıllık ÜFE, %31,2 ile son 27 ayın en yüksek seviyesinde. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi, aylık %1,33 artış sonucu yıllık %16,88 ile 2 yılın en yüksek seviyesinde.

Hatırda kalması gerekenler:

  • Temel mallar, giyim ve ayakkabı, işlenmiş gıda, ekmek ve tahıllar, altın hariç dayanıklı mallar ve normalleşmenin etkisiyle başta lokanta ve oteller olmak üzere hizmet enflasyonu mart ayları aylık ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler, tütün ve altın ise mart ortalamasının altında artış kaydetti.
  • %1,08 gerçekleşen TÜFE’nin kaynakları: Gıda 0,3 puan (işlenmemiş gıda kaynaklı olarak mart ayı ortalamasının altında bir gıda enflasyonu görüyoruz), lokanta ve oteller 0,15 puan (normalleşme adımları fiyat ayarlamalarını beraberinde getirmiş gözüküyor), sağlık 0,13 puan (ilaçlardaki %20 zammın bu ay etkisi daha belirgin), konut 0,11 puan (nisan ayında da doğal gaz zammı konut tarafında belirleyici olacak), giyim ve ayakkabı 0,09 puan (tarihsel ortalamasının üzerinde artış sergilemiş, nisan-mayıs aylarında giyimde mevsimsellik etkisiyle daha sert fiyat ayarlamaları olabilir), çeşitli mal ve hizmetler 0,09 puan (makyaj malzemeleri, altın-mücevher, resmi evraklarla ilgili hizmet ücreti…), eğitim 0,06 puan, eğlence ve kültür 0,06 puan, ev eşyası 0,05 puan, haberleşme 0,03 puan (özel iletişim vergisindeki düzenlemenin etkisi…) etkilemiş. Ulaştırma kalemi ise yatay kalmış (koli gönderme ve uçak bileti ücreti, bisiklet, otomobil gibi kalemlerdeki fiyat artışına karşılık benzin ve motorinde düşüş…)
  • ÜFE’deki artışın sanayi gruplarına göre ana belirleyicileri enerji ve ara mallar olurken, detaylarda ana metaller, kok ve rafine petrol, tekstil, gıda ve kimyasal ürünler ile fabrikasyon metal ürünleri yükselişte etkili oldu.

ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Akbatı ve Akasya Alışveriş Merkezlerindeki kiracılara, Nisan ayı kira ödemelerine yönelik olarak yalnızca bu ayla sınırlı kalmak üzere, ciro düşüşü ve çeşitli kriterlere bağlı olacak şekilde kira desteği sağlanmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IZTAR.E paylarında 06/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/04/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş’nin, Öğetürk Teknoloji Anonim Şirketi’ne 2mn TL değerleme üzerinden %15 pay karşılığı yatırım yapmaya karar verdiği duyurulmuştur. Öğetürk Teknoloji A.Ş’ninKanallı Müşteri Deneyimi Platformu Spechy ile işletmelerin hem Canlı Destek, Görüntülü Görüşme, Sosyal Medya, E-Posta gibi iletişim kanallarını tek bir yerden yönetimine hem de içerisinde bulunan Ticket sistemi ile arka ofis süreçlerinin takibine imkan verdiği bildirilmiştir.

Kontrolmatik (KONTR): Şirket tarafından, üretim ve montaj faaliyetlerinde kullanılmak üzere, 4.000 m2 kapalı alana sahip fabrika binası kiralandığı duyurulmuştur.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO) ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, 17.12.2020 tarihinde verilen 500bin adet ürün siparişinin teslimatı dün itibarıyla tamamlanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında teslimi gerçekleşen tanı kiti sayısı toplam 4mn’a ulaşmıştır.

Senkron Güvenlik (SNKRN): Şirket bağlı ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri A.Ş. Prizma Elektrik Ltd. Şti ve KSK İnşaat ve Ticaret A.Ş ile SNK-PR-KSK Ortaklığını kurmuşlardır. SNK-PR-KSK ile Dicle Kök Enerji Yatırım A.Ş firması arasında toplam 52,7mn TL bedel üzerinden aşağıdaki sözleşmeler imzalanmıştır. Siirt 1. Grup 2021 yılı AG/OG Elektrik Tesisi Yapım işine dair toplam 30,8mn TL bedelli ve Şırnak 2. Grup 2021 yılı AG / OG Elektrik Tesisi Yapım işine dair toplam 22mn TL bedelli olmak üzere iki ayrı sözleşme 05.04.2021 tarihinde imzalandığı duyurulmuştur. Siirt 1. Grup iş sözleşmesi ile ilgili 292bin TL, Şırnak 2. Grup iş sözleşmesi ile ilgili 208bin TL değerinde, toplam 500bin TL damga vergileri ödenmiştir. İşin tamamlanma süresi 150 takvim günüdür.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 64 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 346 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,72 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,70-%1,74 bandında hareketin ardından %1,70 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde genel olarak faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi