SABAH STRATEJİSİ
ABD seçimlerinde Demokratların adayı Biden önde olmaya devam ediyor. Diğer yandan, Kongre’nin dengeli olabileceğine yönelik beklentiler, borsaları olumsuz etkileyebilecek regülasyonlarının (vergi vs.) hayata geçirilmesinin zor olabileceği spekülasyonlarını da beraberinde getirmiş gözüküyor. Nasdaq endeksi dün %3,85 oranında değer kazandı. Bu sabah da vadelide %1’in üzerinde primli. Bu hafta olumlu bir görüntü sergileyen Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise sakin. TL tarafında kısmi negatif ayrışma görülse de Dolar/TL şu aşamada 8,50’nin üzerinde kalıcılık sağlayamıyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntü, kurda denge arayışı ve oldukça güçlü üçüncü çeyrek finansalları ile birlikte BIST100 güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugün TSİ 22’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 22.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması yakından izlenecek.
MAKROEKONOMİ
Dün ABD seçimlerinin akabinde gerek yurt içi gerekse yurt dışında iki yönlü dalgalı bir seyir gözlemledik. Seçim sonuçlarının beklenmesiyle ise bugün Asya borsaları artıda seyrediyor. Alibaba hisselerinin desteğiyle Hang Seng endeksi sabah saatlerinde emsallerinden daha da olumlu ayrışıyor. Bugünün odak noktasında TSİ 22’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 22.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Artan vaka sayıları, teşvik paketine ilişkin gelişmelerin yarattığı belirsizliklere ek olarak Başkanlık seçiminin yarattığı karmaşanın izlenmesiyle Fed’in bugünkü toplantısında bekle ve gör politikası izlemesi ve para politikası duruşunda herhangi bir değişiklik yapması beklenmemekte.
Avrupa tarafında, TSİ 10’da İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı ve ardından TSİ 15.30’da BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşması bulunuyor. Brexite dair gelişmeler yakından izlenirken, daha önce BoE yetkililerinden negatif faizin etkilerini analiz ettiklerini ifade eden haber akışları mevcuttu fakat Başkan Bailey negatif faize yeşil ışık yakmamıştı. Bu bağlamda bugünkü BoE toplantısında negatif faize ilişkin görüşler takip edilecek ve ek varlık alımı olup olmayacağı izlenecek. Faiz kararı kadar bugün TSİ 15’te İngiltere Maliye Bakanı’nın salgında ikinci dalgaya karşı ek teşviklerini açıklayacağı mali destek programı da önem arz etmekte. TSİ 14.40’ta ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşması izlenecek ve AB Komisyonu, ekonomik tahminlerini yayınlayacak.
İkinci dalga endişeleriyle bazı ülkelerde artan koronavirüs kısıtlamalarının özellikle hizmet PMI verilerine etkisi yakından izlenmekte. Dün açıklanan ekim ayına ilişkin hizmet PMI verilerinin ABD ve İngiltere’de büyüme bölgesinde kaldığı görülmekte. Euro Bölgesi ve Almanya hizmet PMI ise daralma bölgesinde kalsa da öncü hizmet PMI verilerine göre sınırlı toparlanma gösterdi. Tarım dışı istihdam öncesi ABD ADP özel sektör istihdam verisi ise beklentilerin altında kaldı.
Dün TCMB ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Enflasyonda yıllık bazda artışa rağmen, B çekirdek göstergesinin eğiliminde yatay seyir, C çekirdek endeksinde ise sınırlı gerileme olduğu belirtildi.
- Hizmetler tarafında haberleşme ve ulaştırma hizmetlerinin fiyatlarının gerilediği, diğer hizmetlerde ve lokanta-otel ve kira grubunun yükseldiği belirtilmekte.
- Temel mal grubu yıllık enflasyonunun arttığı, dayanıklı ve diğer temel mal gruplarında döviz kuru gelişmelerinin artışa sebep olduğu belirtilirken, giyim ve ayakkabı grubundaki gerilemede döneme özgü talep koşullarının belirleyici olduğu belirtilmekte.
- Enerji fiyatlarındaki aylık artışta elektrik fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu ve katı yakıt ve akaryakıt fiyatlarının da yükseldiği vurgulanmakta. Enerji grubu yıllık enflasyonunda ise geçen seneki elektrik fiyatlarının baz etkisiyle aşağı yönlü etkide bulunduğu belirtilmekte.
- Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun arttığı belirtilmekte. İşlenmiş gıda grubunda genele yayılan fiyat artışlarının olduğu, diğer işlenmemiş gıda grubunda taze ve meyve sebze grubunda olumlu bir görünüm olduğu fakat diğer işlenmemiş gıda grubunda döviz kuru gelişmelerinin etkili olduğu belirtilmekte.
- Yurt içi ÜFE fiyatlarında ise döviz kuru gelişmelerinin ve enerji hariç emtia fiyatlarının etkili olduğunun altı çizilmekte. Ayrıca raporda tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskıların güçlendiği vurgulanmakta.
BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 30 Ekim haftasında DTH miktarında haftalık bazda sınırlı azalış gözükmekte. Toplam DTH miktarı yaklaşık 0,09 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 0,23 milyar USD azalırken, geçen haftada bu rakam 1,23 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde geçen haftaki 0,75 milyar USD artışın ardından, bu hafta 0,14 milyar USD arttı. TL kredilerde haftalık %0,48 arttı. YP krediler de haftalık %0,71 azalış görülürken, toplam krediler ise kur etkisinden arındırlmış olarak %0,05 büyüdü. Ayrıca 30 Ekim haftasında yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portföylerinde çıkış olduğu gözleniyor. İlgili haftada yabancıların söz konusu portföyü 117 milyon USD sınırlı azalış göstermiştir.
ŞİRKET HABERLERİ
Coca Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Şirket’in 3Ç2020 ana ortaklık net dönem karı 857,1mn TL ile 630mn TL olan ortalama piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in 3Ç2019’da 556,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %29,2 oranında artan Şirket’in brüt karı ise %42 oranında artarak 1.918mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 25,9mn TL gider kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %73,7 oranında artarak 1.184mn TL’ye ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden 7,6mn TL gelir kaydedilirken, finansman giderleri de 16,2mn TL’yi göstermiştir. 237,6mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 937,3mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 857,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 1.396mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ana ortaklık net dönem karı 965,2mn TL idi.
Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,2 oranında artarak 290,6mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 186mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 203mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada finansman giderlerinin beklentimizden düşük gelmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,4 oranında artarak 3.037,9mn TL’ye yükselirken, maliyetler ise %0,7 oranında gerilemiş ve buna bağlı olarak brüt kar %30,1 oranında artarak 509,4mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %33 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 3Ç2019’daki 11,3mn TL’lik gidere karşın 3Ç2020’de 87,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %64,6’lık artışla 476,4mn TL’ye ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden 8,3mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında net finansman giderleri 76,8mn TL’den 116,7mn TL’ye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi kar 368mn TL olurken, 57mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 290,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 424,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 709,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Sabancı Holding (SAHOL, Pozitif): Sabancı Holding’in 2020 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %69,1 oranında artarak 1.611,5mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.093mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.182mn TL’nin üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Beklentilerden yüksek gelen kar rakamında, Akbank, Enerjisa Enerji, Çimento Grubu karlarının güçlü gelmesi ile Teknosa’nın bu çeyrekte kar açıklaması önemli etkenler olmuştur. Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding’in Ocak- Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı %32,5 oranında artışla 3.840,9mn TL’ye yükselmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): THY 2020 yılının 3. çeyreğinde 946mn TL (132mn USD) net dönem zararı kaydetmiştir. Bizim zarar beklentimiz 1.670mn TL, piyasanın zarar beklentisi ise 1.268mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen brüt kar marjı ile vergi gideri beklentimize karşın vergi geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirket 3Ç2019’da 3.707mn TL net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 3.çeyrekte %51,3 oranında azalarak 11 milyar TL’ye gerileyen şirket 933mn TL brüt kar kaydetmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %46,2 oranında gerileyerek 1.345mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 3Ç2020’de 952mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece Şirket’in faaliyet karı 540mn TL olmuştur. 3. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 220mn TL net gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 37mn TL zarar oluşmuştur. Finansman tarafında net 2.466mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi zarar 1.743mn TL olurken, 797mn TL’lik vergi geliri sonrası 946mn TL net dönem zararı açıklanmıştır.
Üçüncü çeyrek zarar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem zararı 5.203mn TL (786mn USD) olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 2.587mn TL kar açıklamıştı.
Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Türk Telekom’un 3. çeyrek net dönem karı 432,3mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi 372mn TL, bizim beklentimiz ise 365mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden düşük gerçekleşen finansman giderleri etkili olmuştur. Şirket 3Ç2019’da 1.117mn TL net dönem karı kaydetmişti. Türk Telekom’un 3Ç2020 satış gelirleri %18,6 artışla 7.366mn TL’ye yükselirken, brüt kar %14 artarak 3.443mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,9 puan azalışla %46,7’yi göstermiştir. Türk Telekom toplam abone sayısı, 3Ç2020’de 49,5 milyona ulaşmıştır. Operasyonel giderler %9,9 artmış ve 1.350mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 3. çeyrekte 180mn TL gider yazılmıştır. 3Ç2019’da diğer faaliyetlerden 23mn TL gelir kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %5,4 artarak 1.912mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet kar marjı ise 3,3 puan azalışla %26’ya gerilemiştir. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 3Ç2019’daki 3.005mn TL’den 3Ç2020’de 3.477mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 1,2 puan azalışla %47,2’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 80,8mn TL olurken, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü zararları 71,3mn TL’yi göstermiştir. Türk Telekom’un finansman öncesi faaliyet karı 1.922mn TL ile 3Ç2019’un %5,9 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 1.367mn TL’lik net gider kaydedilmiştir. Şirket 3Ç2019’da 467mn TL’lik finansman gideri kaydetmişti. 2Ç2020 itibarıyla 376mn USD olan net açık yabancı para pozisyonu, 3Ç2020 itibarıyla 211mn USD’ye gerilemiştir. Şirketin vergi öncesi karı, yüksek finansman gideri sonrasında 555,1mn TL olurken, 122,8mn TL’lik vergi giderine bağlı olarak net dönem karı 432,3mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki vergi öncesi kar 1.347mn TL, net dönem karı ise 1.117mn TL idi.
3.çeyrek karıyla birlikte 2020 yılı Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 2.073mn TL’yi göstermiştir. 2019’un ilk 9 ayındaki net dönem karı 1.862mn TL idi.
Şirket 2020 yılı öngörülerini revize etmiştir. Şirketin gelir artışı öngörüsü yaklaşık %16 (önceki %13) olup FAVÖK beklentisi yaklaşık 13 milyar TL’dir. Önceki FAVÖK beklentisi 12,4-12,6 milyar TL aralığında idi. Yatırım harcamaları beklentisi ise fiber yatırımlarda artışın devam etmesi ve elverişsiz kur hareketlerinin etkisiyle 6,4 milyar TL’den 6,6 milyar TL’ye yükseltilmiştir.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası 3Ç2020’de 1.580mn TL solo net dönem karı açıklamıştır. Banka bir önceki çeyrekte 2.638mn TL, bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde ise 1.029mn TL net dönem karı kaydetmişti. Üçüncü çeyrek karı sonrasında 2020 yılının Ocak – Eylül dönemi net dönem karı ise geçen yılın aynı dönemin göre karı %58,4 oranında artarak 6.089mn TL olarak gerçekleşmiştir. Çeyreksel bazda; Ziraat Bankası’nın net faiz gelirleri %2,5 oranında artarak 9.886mn TL’ye yükselirken, net ücret ve komisyon gelirleri %179,3 oranında artmış ve 964,1mn TL olmuştur. Öte taraftan, bir önceki çeyrekte elde edilen 1.040mn TL temettü geliri bu çeyrekte 72,6mn TL’ye gerilemiştir. Temettü gelirindeki düşüşün yanı sıra ticari zararın çeyreksel bazda 3.628mn TL artarak 4.255mn TL’ye çıkması da karın bir önceki çeyreğe göre düşmesinde önemli bir faktör olmuştur. Karşılıklar tarafında ise toplam karşılık giderleri %48,3 oranında düşerek 3Ç2020’de 2.232mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler ise personel giderlerdeki düşüşün etkisiyle %12,2 oranında düşmüş ve üçüncü çeyrekte 3.009mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası’nın 3Ç2020’deki takipteki krediler oranı %2,1, kredi mevduat oranı %93,6 olarak gerçekleşmiştir. Sermaye yeterlilik oranı %18,19’dur.
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 7 adet Migros ve 4 adet Migros Jet formatında toplam 11 satış mağazası Ekim ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ekim 2020 itibariyle Şirketimizin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.267 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 36 olmak üzere toplam 2.303’tür.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, benzinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 17, motorinin litre fiyatına ise 16 kuruş zam geldi. Ankara’da ortalama 6,63 liradan satılan benzinin litre fiyatı 6,80 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,58 liradan 6,75 liraya, İzmir’de 6,65 liradan 6,82 liraya yükselecek. Ankara’da ortalama 6,07 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,23 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 6,02 liradan 6,18 liraya, İzmir’de 6,10 liradan 6,26 liraya yükselecek. Kaynak: Anadolu Ajansı
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Pozitif): Şirket’in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %97,8 oranında artarak 58,5mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 oranında artan şirketin brüt karı ise %18,3 oranında artarak 64,1mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %4,4 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden 3Ç2019’da kaydedilen 79bin TL’lik gidere karşın 3Ç2020’de kurların da olumlu katkısıyla 22mn TL gelir kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %79 oranında artarak 73,7mn TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca finansman tarafında 6,9mn TL gelir kaydedilmiştir. 16,5mn TL’lik vergi gideri sonrası şirketin 3.çeyrek ana ortaklık net dönem karı 58,5mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %54,6 oranında artarak 136,1mn TL’ye ulaşmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,94 seviyesinden %13,99 seviyesine yükseldi. TCMB, çarşamba günü GLP kanalıyla piyasayı 47,7 milyar TL %14,75’ten fonladı. TCMB çarşamba günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 5 milyar TL (28 gün, %14,99’dan) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 212,7 milyar TL ile 165 milyar TL’si (%13,77 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,90 seviyelerinden başlarken, ABD’de Başkanlık seçim sonuçlarının takip edildiği gün içerisinde %0,75-%0,94 bandında hareketin ardından, %0,76 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi