SABAH STRATEJİSİ
Dün öğleden sonra gelen kar realizasyonlarıyla birlikte BIST100 günü hafif düşüşle kapattı. Endekste 59 hisse değer kaybederken; THYAO, SISE, TOASO, TUPRS ve BIMAS hisseleri BIST100’e puan bazlı en çok negatif etki eden ilk beş hisse olarak öne çıktı. Diğer yandan, bankacılık endeksi (XBANK) %2,16 yükselerek pozitif ayrıştı. Bu sabaha bakıldığında, yurtdışında Çin’de açıklanan hizmet PMI’nın beklentilerin altında gelmesi piyasaları bir miktar negatif etkileniyor. Akşam kontratındaki kapanış (hafif düşüş) ve Çin verisi ile birlikte BIST100 endeksi de güne yataya yakın hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Olası kar satışlarında ise kalıcılık beklemezken, endeksin günü 6.000 seviyesinin üzerinde kapatabileceğini düşünüyoruz. Bugün yurtiçinde saat 10’da açıklanacak haziran ayı enflasyon verisi takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Almanya mayıs ayı dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, Almanya’da ihracat nisanda aylık bazda %1 oranında artışın ardından mayıs ayında AB ülkelerine yönelik ihracattaki düşüşün etkisiyle (%1,5 düşüşle) aylık bazda %0,1 oranında sınırlı düşüş sergiledi, beklentiler ise aylık %0,4 artış yönündeydi. İthalat ise nisanda aylık %0,1 oranında sınırlı düşüşün ardından mayısta AB dışı ülkelerden ithalattaki artışın (%3,5 artışın) etkisiyle aylık %1,7 oranında artış kaydetti, beklenti ise %0 artışla yatay seyretmesi yönündeydi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 21’de Fed’in 13 – 14 Haziran tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar olacak. Fed son toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak federal fonlama faiz aralığını %5,00-%5,25 bandında bırakmıştı, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Öte yandan karar metninde, faizin sabit tutulmasının üyelere ilave verileri ve para politikasının etkilerini değerlendirme olanağı sağlayacağı belirtilirken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği ve Banka’nın enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu yinelenmişti. Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler de, bu yıl ve gelecek iki yıl için yükseltilmişti. Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminlere göre, bu yıl sonu için faiz seviyesi %5,1 seviyesinden %5,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve böylece yıl sonuna kadar iki kez 25 baz puanlık faiz artırımı daha öngörüldüğüne işaret etmişti. Faiz seviyeleri 2024 yılı için %4,3’ten %4,6’ya ve 2025 yılı için de %3,1’den %3,4’e yukarı yönlü revize edilmişti. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell, faiz artış hızını yavaşlatmayı düşündüklerini, bu kapsamda ortak görüşlerinin, faiz hedefine yaklaşıldıkça patikanın yavaşlatılması olduğunu, ancak haziranda faizi sabit tutmalarını “pas geçmek” olarak niteleyemeyeceklerini, bunun faiz artış patikasının yavaşlaması anlamına geldiğini vurgulayarak para politikası adımlarının etkilerini değerlendirme kararı aldıklarını ve daha yavaş faiz artışlarının ekonominin şartlara adapte olmasına imkan tanıyacağını belirtmişti. Ayrıca Powell, Fed üyelerinin hemen hepsinin daha fazla faiz artırımını uygun gördüğünü ve bu yıl ek faiz artışlarının uygun olabileceğini söylemişti. Bu kapsamda, bugün yayınlanacak Fed’in toplantı tutanakları para politikasının geleceğine yönelik olası yeni sinyaller açısından takip edilecektir.
Ayrıca ABD’de mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi TSİ 15.30’da ve fabrika siparişleri verisi TSİ 17’de izlenecek. Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi, aylık bazda düşüş beklentilerine karşın %1,7 oranında artış kaydetmişti ve böylece yükselişini üçüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, mayısta savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%32,5 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise mayısta aylık bazda %0,7 artış kaydetmişti ve böylece son iki ayda yükselerek yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Fabrika siparişleri ise, aylık bazda martta %0,6 artışın ardından nisanda aylık bazda %0,4 artışla beklentilerin (%0,8 artış) altında artış kaydetmişti.
Avrupa genelinde ise son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan haziran ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, bölge genelinde haziranda hizmet PMI’lar, Fransa’da büyüme bölgesinden daralma bölgesine geçerken diğer bölgelerde ise düşüş kaydederek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. Buna göre haziranda hizmet PMI’lar, Fransa’da 52,5’ten 48’e gerileyerek daralma bölgesine geçerken, Almanya’da 57,2’den 54,1’e, Euro Bölgesi’nde 55,1’den 52,4’e ve İngiltere’de ise 55,2’den 53,7’ye gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 12’de açıklanacak. Bölgede nisan ayına ilişkin ÜFE, enerji ve ara malı fiyatlarındaki devam eden gerilemenin etkisiyle aylık bazda %3,2 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı, yıllık bazda %5,5’ten %1 seviyesine gerileyerek yavaşlamayı sürdürmüştü ve böylece Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. ÜFE’deki yavaşlamanın sürmesi bekleniyor.
Öte yandan, TSİ 23’te New York Fed Başkanı Williams’ın ve TSİ 14’te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Villeroy’un konuşmaları, Fed’in ve ECB’nin para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlanacak. Mayıs ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan yatay seyrin (%0 artışın) hafif üzerinde aylık %0,04 artmıştı ve böylece Haziran 2019’dan bu yana en sınırlı artışı kaydetmişti (nisanda aylık %2,39 artmıştı), TÜFE yıllık bazda ise hükümet tarafından mayıs ayında doğal gazın hanelere ücretsiz sunulmasının yanında, devam eden baz etkisinin de desteğiyle birlikte %43,68’den %39,59’a gerilemişti ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %3,93 ile manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşmişti, B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) yıllık %48,02’den %47,70’e gerilerken, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) %45,48’den %46,62’ye yükselmişti. Enerji kalemindeki düşüş ÜFE’deki artışı sınırlamaya devam etmişti. Bununla birlikte mayıs ayında başta gıda ürünleri ve fabrikasyon metal ürünlerin (makine ve ekipmanlar hariç) etkisiyle ÜFE aylık %0,65 artış kaydetmişti, bir önceki ay %0,81 artış kaydetmişti (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış göstermişti). Yıllık bazda ÜFE %52,11’den %40,76 seviyesine gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyelerde gerçekleşmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Astor Enerji (ASTOR, Sınırlı Pozitif): Şirket, İspanya’ da özel bir firma ile 1,9mn EUR tutarında, 2 Adet Güç Transformatörü satış sözleşmesi imzalamıştır. Yapılan sözleşmenin 2022 yılı hasılatına oranı % 0,73 olarak açıklanmıştır.
Migros Ticaret (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket, online ve fiziki mağazalarında hazır/paketli yemek satış kanallarını güçlendirmek ve personel yemek ihtiyacına destek olmak amacıyla yeni yatırım fırsatları kapsamında; paketli yemek üretimi ve satışını gerçekleştiren 10mnTL nominal sermayeli CRC Danışmanlık ve Organizasyon Anonim Şirketi’ne (“CRC”) yatırım yapılmasına ve bu suretle CRC’nin ödenmiş sermayesini temsil eden payların %50’sine tekabül eden 200.000 adet payın 2,9mn USD karşılığı TL bedelle satın alınmasına karar vermiştir.
Bu suretle, CRC’nin ödenmiş sermayesinin %25’ine tekabül eden 100.000 adet pay Migros Ticaret A.Ş. tarafından, %25’ine tekabül eden 100.000 adet pay Şirket’in bağlı ortaklığı Dijital Platform Gıda Hizmetleri A.Ş. (“Dijital Platform”) tarafından devralınacaktır.
Toplam pay devir bedelinin kapanış tarihinde uyarlamaya tabi olacağı, kapanış tarihinin ise gerekli ön şartların tamamlanmasını müteakip belirleneceği, her halükarda en geç 15 Kasım 2023 olacağı açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık sektörünün mayıs ayı net dönem karı bir önceki aya göre %18,2 oranında artarak 45,6 milyar TL’ye yükselmiştir. Olağanüstü giderlerde normalleşme ve diğer gelirler ile ticari karda devam eden artış net karı destekleyen kalemler olarak öne çıkmıştır. Diğer yandan, kamunun mayıs karı aylık bazda %21 oranında artarak 11,4 milyar TL’ye çıkarken, özel sektörün karı %17,4 yükselmiş ve 34,3 milyar TL olmuştur. Mayıs ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2023 Ocak – Mayıs dönemi karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,1 artarak 190,3 milyar TL’ye çıkmıştır. Mevduat faizlerindeki yükseliş ve ticari kredi faizlerindeki yatay görüntü ile birlikte sektörün net faiz gelirleri aylık bazda %19,1 oranında düşüş kaydederek 34,2 milyar TL olmuştur. Diğer yandan, net ücret ve komisyon gelirleri %6,9 oranında artarak 20,7milyar TL’ye çıkmıştır. Sektörün ticari karı 35,6 milyar TL’ye çıkarken, aylık bazdaki artış %49 olmuştur. Öte yandan, olağanüstü giderlerde düşüş devam ederken, operasyonel ve karşılık giderlerinde artış yaşanması karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Mayıs ayında kredi artış hızı sürmüştür. Buna göre; TL krediler aylık bazda %3,5 oranında büyürken; tüketici kredileri artan faizlerle artış hızı yavaşlamış ve mayıs ayındaki büyüme %3,3 olmuştur. Kredi kartlarında ise yüksek artış hızı devam etmiş ve bu kalemdeki yükseliş de %12,1 olarak gerçekleşmiştir. Kobi kredilerindeki büyüme de %7,6 ile yine yüksek olmuştur. Fonlama tarafında bakıldığında, mevduatlarda yatay bir seyir gözlenirken, Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise %86,9 ile 290 baz puan artmıştır. Bankacılık sektörünün mayıs ayı net faiz marjı 26 baz puan daralarak %3,41 olmuştur. Sektörün ortalama özsermaye ve aktif karlılığı sırasıyla %34,5 ve %3,3 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %1,75 ile 10 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı hafif artarak %17,08 olmuştur.
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AVHOL.E payı 05/07/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/08/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak (internet emir yasağı ile) işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas, emir paketi ve tek fiyat işlem yöntemi tedbirleri) internet emir yasağı tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
VBTS kapsamında VKFYO.E payı 05/07/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/08/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
VBTS kapsamında GRNYO.E payı 05/07/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/08/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Koray GYO (KGYO): İstanbul, Eyüpsultan İlçesi, Göktürk Merkez Mahallesi’nde yer alacak İstanbul İstanbul Projesi’nin 3. Etap inşaatına başlamak için, İstanbul İstanbul Site Yönetimi ile söz konusu etapta yer alan bağımsız bölümlerin siteye dahil edilmesi hususunda 03.07.2023 tarihinde 3. Faz İnşaat ve Taahhütler Sözleşmesi imzalanmıştır. Yapılacak proje Şirket tarafından daha önceki yıllarda tamamlanmış olan mevcut İstanbul İstanbul sitesinin 1. ve 2. etaplarının devamı şeklinde inşa edilecek, 3. Faz ve 45 bağımsız bölümden oluşacak şekilde yapılacak ve sitenin tüm imkanlarından yararlanılacak şekilde siteye dahil edilecektir. Projedeki bağımsız bölümler 3+1’den 6+2’ye kadar farklı tiplerde ve büyüklüklerde inşa edilecek olup, İstanbul İstanbul sitesinin mevcut mimarisine uygun konseptte olacaktır. İstanbul İstanbul yönetimi ile yapılan iş bu sözleşme ve 27.12.2022 tarihinde alınan inşaat yapı ruhsatı ile inşaat çalışmalarına ivedi olarak başlanılacaktır. Projedeki bağımsız bölümlerin satışına yönelik çalışmalar başladığında, kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.
Net Holding (NTHOL): Şirket’in bağlı ortaklığı Elite Development and Management Ltd. tarafından işletilen KKTC’de Merit Cyprus Gardens Hotel & Casino tesisinin sahip olduğu arazinin giriş yolu üzerinde 7800m2 büyüklükte yeni bir talih oyunları salonu projesi hazırlandığı ve inşaatına başlandığı açıklanmıştır. Projenin 2023 yılı sonunda işletmeye alınması planlanmaktadır.
Yine KKTC Girne’de bulunan Merit Kıbrıs Turizm Ltd.’nin sahip olduğu 10.000m2 arsa üzerinde bir AVM projesi planlanmıştır. 2+1, 3+1 ve 4+1 dubleksten oluşan 42 apartman dairesi ve çeşitli büyüklükte birinci bodrum, zemin ve birinci katlarda yer alan 40 adet ticari ünitenin yer aldığı bir AVM ile 2 bodrum katta kapalı otoparkı olan ve 14 kattan oluşan 36.300m2 büyüklükte planlanan bu projenin inşaat ruhsatının alındığı ve hafriyat çalışmalarına başlandığı açıklanmıştır. 2024 yılı sonunda tamamlanması ve işletmeye alınması öngörülmektedir.
SDT Uzay ve Teknoloji (SDTTR): Şirket, Cey Savunma ve Simülasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %100 hisselerinin devralınması ile ilgili olarak, Cey Savunma ve Simülasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’deki tamamı Özcan CEYLAN’a ait 116.700 adet payların tümünü 4mn TL bedelle devralmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,61’den %11,47 seviyesine geriledi. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 177 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana varan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi