Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.04.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de işsizlik maaşı başvurularının son iki ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesinin ardından özellikle Fed üyelerinin açıklamaları öne çıktı. Özellikle, Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin, enflasyonun yapışkan kalması halinde bu yıl için faiz indirimine ihtiyaç olmayabileceğine yönelik söylemi fiyatlamalarda etkili oldu. Bu ortamda ABD ana endekslerinde %1,2 – %1,4 arasında düşüş görüldü. Öte yandan ECB’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen para politikasının toplantı notlarında, politika yapıcılar, fiyat artışının beklendiği gibi gevşediği ve faiz indirimlerini değerlendirmek için durumun güçlendiği söylemleri indirim tarihi için haziran ayını işaret etti. Bu sabaha bakıldığında, ABD borsalarını takiben Asya’da da satıcılı bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 oranında geriliyor. Öte yandan, ABD vadelilerinde hafif tepki yükselişleri var. Bu arada Orta Doğu’da artan gerginlik de yakından takip edilirken, Brent petrol 90 USD’nin üzerinde seyrediyor. Bugün ABD’de öğleden sonra açıklanacak İstihdam Raporu ise günün kritik verisi. Tarım dışı istihdamın 213bin kişi artması beklenirken, işsizlik oranının %3,8 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Saatlik ücretler tahmini ise yıllık %4,1. Fed üyelerinin açıklamalarının ardından verinin önemi biraz daha artmış durumda. Yurtiçinde ise dün Borsa İstanbul’da pozitif bir görüntü vardı. İşlem hacminin de arttığı BIST100’de günlük prim %2,05 oldu. Haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların alımlarını devam ettirdiği gözlenirken, dün Bankacılık endeksindeki %5,75’lik prim ve bazı holding hisselerindeki hareketler ilginin sürebileceğine yönelik işaretler verdi. Yerel seçimler sonrasında TL’deki kısmi toparlanma de yakından izlenirken, ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 300 baz puanın altında. Şu aşamada Orta Doğu’daki gerginliğin artmaması ve ABD’deki verilerin iyi gelmemesi durumunda BIST100’de yükseliş isteği sürebilir. Endeksin güne ise hafif satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mart ayı Hazine nakit dengesi rakamları yayımlanacak.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 30 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 212 bin kişi seviyesinden 221 bin kişi seviyesine yükselerek son iki ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Avrupa tarafında ise, ECB’nin mart ayı toplantı tutanakları yayınlandı. 

  • Yayınlanan tutanaklarda, mevcut toplantıda faiz indirimlerini tartışmanın erken olacağı konusunda görüş birliğine varıldığı görülürken, bunun yerine dezenflasyon sürecinde daha da ilerlemenin ve Banka’nın enflasyonun zamanında ve sürdürülebilir bir şekilde hedefe döneceğinden yeterince emin olması için ek kanıtlar toplamanın önemli olduğu teyit edildi.
  • Ayrıca haziran ayı toplantısına kadar Banka’nın ücret dinamikleri hakkında daha fazla veri ve bilgiye sahip olacağı vurgulanırken, ancak nisan ayı toplantısına kadar elde edilecek yeni bilgilerin sınırlı olacağı ve enflasyondaki düşüş sürecinin sürdürülebilirliği konusunda belirsizlik oluşturacağı da belirtildi. Diğer yandan, ücret ve verimlilik artışı ve kar marjlarındaki belirsizlik nedeniyle, enflasyondaki düşüşün sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri olduğu ve bu nedenle, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe döneceğine dair güveni artırmak için, gelen verilerin mart ayı projeksiyonlarında belirtilen göstergeleri doğrulaması gerektiği vurgulandı.
  • Özellikle, üyelerin haziran ayına kadar çok sayıda yeni veri olacağını vurgulamaları, piyasalarda haziran ayında bir faiz indiriminin büyük olasılıkla gerçekleşeceği şeklinde değerlendirildi. Swap piyasasında, ECB’nin ilk faiz indirimini haziranda gerçekleştirme olasılığı ise %92 seviyesine yükselmiş durumda.

Bunun yanında, Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mart ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, bölge genelinde hizmet PMI’lar, martta Fransa hariç 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI’lar, Euro Bölgesi’nde ise 51,1’den 51,5 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret ederken, İngiltere’de 53,4’ten 53,1 seviyesine gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etti, Almanya’da ise 49,8’den 50,1’e yükselerek hizmet sektörünün altı aylık aranın ardından daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçtiğine işaret etti. Buna karşın, Fransa’da 47,8’den 48,3’e yükselerek hizmet sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret etti.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklandı. Euro Bölgesi’nde ÜFE, aylık bazda ocakta %0,9 oranında düşüşün ardından şubatta %1 oranında beklentilerin üzerinde gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı ve böylece Mayıs 2023’ten bu yana en sert düşüşü kaydetti, yıllık bazda ise düşüş hızı %8’den %8,3 seviyesine geldi ve son on ayda düşüşünü sürdürdü. Şubatta aylık bazda ÜFE’deki düşüşte özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki belirgin düşüş (%3,5 düşüş) belirleyici oldu.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda üç aylık artışın ardından mart ayında %0,8 düşüşle 58,51’den 58,02 seviyesine geriledi ve böylece TL’nin reel değerinde hafif düşüş kaydedildi.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayı geçici dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, mart ayında ihracat aylık bazda %7,1 oranında artışla 21,1 milyar USD’den 22,6 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (21,3 milyar USD) üzerinde kaydedildi. İthalat aylık bazda ise mart ayında %8,1 oranında artışla 27,9 milyar USD’den 30,1 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalaması (30,1 milyar USD) seviyesinde gerçekleşti. Bu kapsamda, mart ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %11 oranında artışla 6,8 milyar USD’den 7,5 milyar USD seviyesine yükseldi, 2023 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 8,9 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.

  • Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat şubat ayındaki 258,6 milyar USD seviyesinden mart ayı itibarıyla 257,7 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece rekor seviyeden kısmi gerileme kaydetti. 12 aylık kümülatif ithalat ise şubat ayındaki 351,5 milyar USD seviyesinden mart ayı itibarıyla 349,7 milyar USD seviyesine geriledi, ithalat rekor seviyeye ise geçen yıl mayıs ayında 376,4 milyar USD seviyesiyle ulaşmıştı. Dış ticaret açığı da şubat ayındaki 92,9 milyar USD seviyesinden mart ayı itibarıyla 92 milyar USD seviyesine geriledi. OVP’de ise 2024’te ihracatın 267 milyar USD seviyesinde, ithalatın ise 372,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, mart ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Martta ise tarım dışı istihdam artışının, 275 bin kişi seviyesinden 213 bin kişi seviyesine gerilemesi, işsizlik oranının %3,9’dan %3,8 seviyesine gerilemesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık bazda artış hızının ise mart ayında %0,1’den %0,3 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %4,3’ten %4,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca Avrupa tarafında ise, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 10’da takip edilecek. Şubatta aylık bazda fabrika siparişlerinin %0,7 artışla kısmi toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin perakende satışlar verisi TSİ 13’te takip edilecek. Bölgede martta ise perakende satışların aylık bazda %0,4 oranında gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mart ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Hazine nakit dengesi, şubat ayında 198,3 milyar TL açık vermişti, ocak ayında 207,1 milyar TL belirgin açık vermişti, aralık ayında da 197,3 milyar TL açık vermişti, böylece son üç ayda verilen açık 602,7 milyar seviyesine ulaşmıştı. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise ocak ayındaki 778,6 milyar TL’den şubatta 805,4 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,96’dan %3,07’ye yükselmişti (GSYH verisi olarak 4. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde şubatta aylık %9,4 oranında düşüş gözlenirken, giderler ise faiz dışı giderlerdeki aylık %2,1 oranındaki sınırlı düşüşe karşın faiz giderlerindeki aylık %49,1 oranındaki belirgin düşüşün etkisiyle %8,2 oranında düşüş sergilemişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Agrotech Teknoloji (AGROT, Nötr): Şirket bebe bisküvisi ürünü için yerel zincir marketlerde 1mn kutu ürün satışı için anlaşma yapmıştır.

İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu tarafından 04.04.2024 tarihinde alınan karar ile iştirak portföyünün Banka’nın %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak anonim şirket niteliğindeki bir Holding şirket çatısı altında yönetilmesini teminen ve nihai noktada Genel Kurulun onayına tabi olmak üzere Banka mülkiyetinde bulunan bağlı ortaklıklarının “iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmi bölünme” suretiyle Banka’nın %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir anonim şirkete devredilmesi için gerekli yasal işlemlerin yapılması kararı alınmıştır. Kısmi bölünme işlemlerinin 31.12.2023 tarihli finansal tablolar üzerinden gerçekleştirilmesi, kısmi bölünme çerçevesinde devre konu iştirak paylarının intikal edeceği şirketin TİBAŞ Holding Anonim Şirketi unvanıyla kurulması, Şirket sermayesinin, devredilecek paylardan doğan 139,3milyar TL ve nakdi sermaye tutarı 666mn TL olmak üzere toplam 140 milyar TL olarak teşkili, nakdi sermaye tutarı olan 666mn TL’nin şirketin kuruluş ve tescil işlemleri ile koordineli olarak ödenmesi kararlaştırılmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirketin iştiraki Mint Elektrikli Araç Teknolojileri’nin sermayesinde sahip olduğu paylarının tamamının (%40) 26mn TL bedel ile diğer pay sahibi Escar Filo Kiralama Hizmetleri’ne (ESCAR) devredilmesine karar verilmiş ve devir işlemleri tamamlanmıştır.

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket, 6 adet Migros, 5 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 2 adet Mion olmak üzere toplam 15 yeni mağazayı ve 2 adet dağıtım merkezini Mart ayı içerisinde hizmete açmıştır. 31 Mart 2024 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 3.387’dir.

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif): Vestel CEO’su Güler: Beyaz eşya ve tüketici elektroniğinde hedefin 3 yılda ciroyu ikiye katlamak olduğunu söyledi. Daha muhafazakar bütçe yaptıklarını belirten Güler, iç pazarın canlılığının kendilerini şaşırttığını belirtti. Güler aynı zamanda %40 oranında değişken faizli borçlanmanın söz konusu olduğunu söyledi. (Kaynak: Bloomberg HT)

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin Zorlu Enerji Elektrik Üretim’in, Bursa OSB’de bulunan 35 MWm/34,30 MWe kurulu gücündeki, doğal gaz yakıtlı ve termik kombine çevrim tipindeki Bursa Santrali’nin lisansının sonlandırılmasına ilişkin yapılan başvuru doğrultusunda EPDK’nın kurul kararına istinaden lisans sonlandırılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

SPK: Kurul, Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ’nin halka arzına onay verdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Arsan Tekstil (ARSAN): Şirket Yönetim Kurulu üyelerinin 04.04.2024 tarihli kararı; Uzay ve havacılık sektöründe faaliyet göstermek üzere, TUSAŞ-KMTSO Ortaklığında kurulmasına karar verilen ve sermayesi oluşacak talebe göre belirlenecek olan KM Uzay ve Havacılık  ünvanlı şirketin sermayesine iştirak etmek için kurulacak olan; KMTSO Teknoloji Anonim Şirketi’ne 14mn USD ile iştirak edilmek üzere ön başvuruda bulunulmasına, bu işlemler için gerekli diğer formalitelerin yerine getirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.

Bilici Yatırım (BLCYT): Adana OSB sınırları içerisinde Acıdere Osb Mahallesi Sedef caddesinde 47.143m2 arsa üzerinde inşaatı tamamlanan 22.500m2 kapalı alanlı fabrika binası inşaatı tamamlanmış olup tesisin kiralanması konusunda Astronergy Solar Panel Üretim ve Ticaret A.Ş. Firması ile 5 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme süresi 5 yıllık olup, yıllık kira bedeli 1mn USD + KDV’dir.

Nurol GYO (NUGYO): Şirket Yönetim Kurulu’nun aldığı karar çerçevesinde; Özyurtlar Gayrimenkul Danışmanlığı ve İnşaat Sanayi ile akdedilen 14.12.2023 tarihli sözleşme kapsamında; İstanbul Esenyurt İlçesi, Kıraç köyündeki kayıtlı taşınmazdaki “Ödül İstanbul Projesi”nde yer alan konut niteliğindeki, 30 adet bağımsız bölüm için opsiyon hakkının kullanılmak suretiyle, bir ödeme planı dahilinde 2024 Eylül ayına kadar ödenecek şekilde,  toplam 197mn TL (KDV Dahil) bedel ile satın alınması için Özyurtlar ile bir ek protokol akdedilmesine katılanların oybirliği ile karar verilmiştir.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye’de yerleşik Bir Özel Banka’dan “Ana Sistem Arşiv Altyapı Sistemi ve Tape Yönetim Sistemi Yazılımı” konusunda siparişi almıştır. Siparişin toplam bedeli 534bin USD’dir.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi