Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.02.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta BIST100’de pozitif bir hava vardı. Bankacılıktaki zayıf seyre karşın; ulaştırma, holding ve teknoloji gibi sektörlerin desteğiyle endeks rekor seviyeleri görerek haftayı %4’e yakın primle tamamladı. Haftanın toplamında yakalanan işlem hacminin, yaklaşık son üç ayın en yüksek tutarında gerçekleşmesi önemliydi. Enflasyonda geçici artış beklentisinin olduğu ortamda Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsünü tamamlayarak politika faizinde zirve seviyeye ulaşıldığına işaret etmesi ve Türkiye – ABD ilişkilerini destekleyebilecek gelişmelerin ön planda kalması Borsadaki yükselişin başlıca katalizörleri olduğu söylenebilir. Yeni haftaya ise TCMB’deki görev değişikliğini ve TCMB’nin zorunlu karşılıklara ilişkin duyurusunu takip ederek başlıyoruz. Yeni Başkan olarak, Başkan Yardımcılığı görevinde olan Fatih Karahan atandı. Karahan, enflasyonun hedeflere uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olunduğuna yönelik açıklamada bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “önümüzdeki dönemde de ekonomi programımızı kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı. Uygulanan para ve maliye politikasının süreceğinin mesajının verilmesi ve görev değişikliği sürecinde piyasa dostu iletişim sergilenmesi nedeniyle bu gelişme kaynaklı piyasalarda önemli bir oynaklık beklenmiyor. Sektör haberlerinde detayları bulunan Zorunlu Karşılık adımı ise bankacılık için hafif olumlu. Yeni Başkan ile birlikte perşembe günü TCMB tarafından açıklanacak yılın ilk Enflasyon Raporu odakta olacak. Bugün ise ocak ayına ilişkin enflasyon verisi (Beklenti %,6,5) takip edilecek. BIST100 tarafında olası kar satışlarında kalıcılık beklemezken, endekste yukarı yönlü eğilimin sürebileceğini düşünüyoruz. Gün içerisinde ana destek ve direnç olarak sırasıyla 8.500 ve 8.840 izlenebilir. Yurtdışı tarafta ise geçen haftaki Fed toplantısında Başkan Powell mart ayında faiz indirimi beklemediklerini belirtse de politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu söylemesiyle piyasalar güvercin fiyatlamalara devam etti. Güçlü İstihdam rakamlarının izlendiği cuma günü ise ABD borsaları pozitif tarafta günü tamamladı. Dün bir röportajda Powell’ın Fed’in faiz indirimlerinde “temkinli” olacağını söylemesi haftaya başlarken öne çıkan gelişme olurken, ABD vadelilerinde kısmi baskı var. Asya’da Çin’in piyasalara yönelik destekleyici açıklamalarına karşın Şanghay’da baskı devam ediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise hafif ekside.

MAKROEKONOMİ

Cuma günü ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, ocak ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlendi.

  • Ocak ayında tarım dışı istihdam artışı, yavaşlama beklentilerine karşın 333 bin kişi seviyesinden 353 bin kişi seviyesine yükseldi ve böylece son bir yılın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 216 bin kişi seviyesinden 333 bin kişi seviyesine yukarı yönlü revize edildi, beklentiler ise tarım dışı istihdam artışının 185 bin kişi seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Söz konusu ocak ayı tarım dışı istihdam artışı verisi, son bir yıldaki en güçlü artış oldu ve iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğinin sinyalini verdi.
  • Bunun yanında, tarım dışı istihdamda geçen yılın verilerine yönelik revizyon tarafında ise geçen yılın ikinci yarısında ortalama aylık 27 bin kişilik yukarı yönlü revize dikkat çekti.
  • İşsizlik oranı ise, ocak ayında bir önceki aya benzer şekilde %3,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %3,8 seviyesine hafif yükselmesi yönündeydi. Ocakta işsizlerin sayısı 144 bin azalışla 6,12 milyon kişi olurken, istihdam edilenlerin sayısı ise 31 bin azalışla 161,2 milyona kişi seviyesinde gerçekleşti. İş gücüne katılım oranı ise ocakta bir önceki aya benzer şekilde %62,5 seviyesinde kaydedildi.
  • Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise ocak ayında aylık bazda %0,4’ten %0,6 seviyesine yükseldi, beklentiler ise %0,3 seviyesine yavaşlaması yönündeydi, yıllık bazda artış hızı ise yatay seyretme beklentilerine karşın %4,3’ten %4,5 seviyesine yükseldi ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı sanayi endeksi bugün takip edilecek. Bunun yanında, çarşamba günü aralık ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Ayrıca perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek.
  • Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ocak ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri bugün takip edilecek. Ayrıca bugün Almanya’da aralık ayı dış ticaret verileri izlenecek. Bunun yanında, bugün Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi yayınlanacak. Diğer yandan, bugün Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Öte yandan, yarın Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek. Diğer yandan, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak yarın aralık ayı fabrika siparişleri ve çarşamba günü aralık ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. Cuma günü öte yandan, ECB’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da ocak ayı nihai TÜFE verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda aralıkta %0,1 oranında artışın ardından ocakta %0,1 oranında artışla beklentilerin (%0,2 artış) altında artış sergilemişti. Yıllık bazda ise ocakta %3,7’den %2,9 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%3) hafif altında kaydedilmişti ve böylece Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Ayrıca Almanya’da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ocak ayında %3,5’ten %3,4’e gerileyerek Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti.
  • Asya tarafında ise, perşembe günü Çin’de ocak ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Ocakta Çin’de yıllık bazda TÜFE’nin düşüş hızının %0,3’ten %0,5 seviyesine gelmesi ve yıllık bazda ÜFE’nin düşüş hızının ise %2,7’den %2,6 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.

Yurt içinde ise, bugün ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri, yarın ocak ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi, çarşamba günü ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi ve cuma günü ise aralık ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Ayrıca yarın TCMB tarafından ocak ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak. Öte yandan, perşembe günü TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlanacak. Yılın ilk Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Karahan’ın sunumunda vereceği mesajlar izlenecek.

  • Aralık ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %3 seviyesinin altında aylık %2,93 artmıştı (kasımda aylık bazda %3,28, ekimde %3,43 ve eylül ayında ise aylık bazda %4,75 seviyesinde kaydedilmişti), TÜFE yıllık bazda ise %61,98’den %64,77 seviyesine yükselmişti ve böylece aralık ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %64,95 seviyesine yükselmesi yönündeydi. Aralık ayında ÜFE ise aylık %1,14 artış kaydederek mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti (kasımda %2,81, ekimde %1,94 ve eylül ayında ise %3,40 seviyesinde gerçeklemişti). ÜFE 2022 yılında aylık ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana aylık ortalama yaklaşık %1,4 artış göstermişti. Yıllık bazda ÜFE ise, aralık ayında %42,25’ten %44,22 seviyesine yükselmişti. Ocak ayında ise Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %6,50 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %64,56 seviyesinde gelmesi bekleniyor. 
  • Aralık ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda %0,2 oranında düşüşle 55,25’ten 55,15 seviyesine gerilemişti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.
  • Hazine nakit dengesi, aralık ayında 197 milyar TL açık vermişti, kasım ayında 95,3 milyar TL fazla vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise aralıkta 536,8 milyar TL’den 625,5 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,37’den %2,76’ya yükselmişti.
  • Sanayi üretimindeki zayıflamanın geçen yılın kasım ayında belirginleştiği gözlenmişti. Buna göre, sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak ekim ayında %0,3 oranında sınırlı gerilemenin ardından kasım ayında düşüşünü hızlandırmıştı ve böylece %1,4 oranında gerileyerek aralıksız düşüşünü beşinci aya taşımıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak ekimde %1,3 oranında artışın ardından kasım ayında %0,2 oranında oldukça sınırlı artış kaydetmişti ve yataya yakın seyre işaret etmişti. Bunun yanında, yıllık bazda kasım ayındaki %0,2 oranındaki artış geçen yılın haziran ayından bu yana görülen en yavaş hızdaki artış olarak kaydedilmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına Şirket tarafından ihale edilen Malatya Akçadağ 1. Etap Konut ve Ticaret İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici LEDA Yapı ile imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 420,9mn TL + KDV’dir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): FAS Ulusal Elektrik ve İçme Suyu Kurumu (ONEE) tarafından düzenlenen “225 kV Allal Al Fasi Trafo Merkezi ve 225 kV Hat Bağlantıları İşi” ihalesi için verilen 8,1mn EUR tutarındaki teklifin kabul edildiği ve sözleşme imzalanması aşamasına geçildiği bildirilmiştir.

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Yabancı dil öğrenimini sanal gerçeklik ortamına taşıyarak yeni bir dil edinmek isteyen kullanıcıların interaktif senaryolar ve çevresel etkileşimler ile dil becerilerinin geliştirilmesi amacıyla şirketin Ar-Ge Birimi tarafından geliştirilen “VR Speaking Club” yazılım projesi Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetimi Hakem Heyeti tarafından onaylanmıştır. Proje bütçesi 4mn TL’dir. İlgili projenin 18 ay içerisinde tamamlanarak mobil uygulama platformları üzerinden yabancı dil öğrenmek isteyen herkesin hizmetine sunulması planlanmaktadır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka tarafından, yapılacak düzenlemelere uygun olmak ve münhasıran faizsiz yöntemlerle sağlamış oldukları kaynaklarla sınırlı olmak üzere, müşterilerine finansman sağlamaya, bu finansman işlemleri ile sınırlı olmak kaydıyla Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ tahtında mevzuatın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun gerektirdiği süreçleri işletmeye ve gerekli başvuruları yapmaya; tebliğ kapsamında, hizmeti Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından akredite edilmiş İSFA İslami Finans Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nden dışarıdan hizmet alım yolu ile gerçekleşmesi ve tüm iş ve işlemlerin yapılması, başvuruların gerçekleştirilmesi ve diğer alınması gereken aksiyonlara ilişkin Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan duyuruda, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanacağı açıklandı.

Buna göre, belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak. Katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacak.

Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇUD) yıllık değerlendirmesine göre, sıkılaştırıcı para politikalarının inşaat sektörü başta olmak üzere tüketim ve yatırımları zayıflatmasının ve Çin’deki emlak piyasasında yaşanan durgunluğun etkisi ile dünya çelik üretimi sabit kalırken Türkiye’de üretim yılın tamamında ham çelik üretimi %4 azaldı. (Kaynak: Bloomberght)

Havacılık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün “Uçak, Yolcu, Yük Serisi ve Tahminleri Raporu” revize edildi. Bu kapsamda, geçen yıl direkt transit yolcular dahil 214mn 232 bin 985 olan hava yolu yolcu sayısının, bu yıl yaklaşık %7,7 artışla 230mn 822 bin 123’e yükseleceği öngörülüyor. Revizeden önceki hesaplamalarda yolcu sayısı 222,2mn olarak tahmin edilmişti. (Kaynak: AA)

Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, geçen ay bir önceki yılın aynı ayına göre %56,6 artarak 79 bin 701 adet olarak gerçekleşti. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Agrotech (AGROT): Şirket; toplam 14.848 m2 büyüklüğünde A tipi Genel Antrepo açılması hususunda 200mn TL yatırım kararı almıştır. Bu kapsamda söz konusu depo için A Tipi Gümrük Antrepo Lisansı almak üzere Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunulmuştur.

Avrupakent GYO (AVPGY): Şirketin mülkiyetinde bulunan ve Değerleme Raporu ile yıllık 42mn TL kira bedeli takdir edilen Bodrum Turgutreis’te bulunan Swiss Otel Resort Bodrum Beach’in 01.02.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 yıl süreyle işletilmesi için Pantur Otelcilik ve Turizm Hizmetleri ile işletme ve kira sözleşmesi imzalanmasına, Kira bedelinin; aylık 3,5mn TL sabit tutar veya Ciro Kirasının (Aylık dönemde Mecur’un işletilmesi sonucu elde edilen hasılattan operasyon/işletme giderleri düşüldükten sonra kalan Net Satış Hasılat ile %80’in çarpılmasıyla elde edilen tutar) hangisi yüksekse o olacak şekilde belirlenmesine karar verilmiştir.

İndeks Bilgisayar (INDES): Cep telefonu, tablet, notebook gibi dünyanın akıllı cihaz üreticilerinden HONOR Turkey Teknoloji Ltd. Şirketi arasında HONOR markalı cep telefonları ve tabletlerin Türkiye’de dağıtımı konusunda distribütörlük görüşmelerine başlanmıştır.

İzdemir Enerji (IZENR): Şirketin yenilenebilir enerji üretimi alanında yapmakta olduğu GES yatırımları kapsamında 24,1 MWe kurulu güç santraline ait taşıyıcı kontrüksiyon sisteminin montaj işlemleri ile elektriksel montaj işlemleri büyük oranda tamamlanmış olup GES yatırım projelerinin kurulum çalışmaları tüm hızı ile devam etmektedir. GES yatırımı projelerinden 24,1 MWe kurulu güç santralinin 2024 yılı ikinci çeyrek sonuna kadar, 51 MWe kurulu güç santralinin ise 2024 yılının üçüncü çeyrek sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Karel Elektronik (KAREL): Şirketin Yönetim Kurulu kararı uyarınca; Merkezi Ankara ve Esas Sermayesi 250bin TL olarak kuruluşuna teşebbüs olunan ve elektronik savunma teknolojileri alanında faaliyet gösterecek Karel İleri Teknolojiler AŞ.’ye tek pay sahibi olarak iştirak edilmesine karar verilmiş ve şirket kuruluş işlemleri Ankara Ticaret Odası nezdinde tamamlanmıştır.

Kuzey Boru (KBORU): Şirket yurtiçinde yerleşik firmalar ile yapım işleri ve boru alımı kapsamında 42,5mn TL (KDV Dahil) tutarında HDPE100 ve Koruge Boru satış sözleşmesi imzalamıştır. Yurtdışında ise Altyapı Boru Alım İşi” kapsamında 344bin USD tutarında satış sözleşmesi imzalamıştır. Toplam 52,9mn TL olan sözleşme bedellerinin tamamı tahsil edilmiş olup, 2022 yılı hasılata oranı %6,72’dir.

Reeder Teknoloji (REEDR): Şirket, Ar-Ge departmanında gerçekleştirdiği çalışmalar dahilinde %80’i yerli olan ilk Reeder markalı elektrikli araç üretimi hedefine uygun olarak, üretim planlamalarını Samsun’daki üretim tesislerinde yaptığı elektrikli araç projesindeki ilk test aracını 30 Ağustos 2024 tarihinde üretim bantlarından çıkartmayı hedeflediğini duyurmuştur.

Sanica Isı Sanayi (SNICA): Şirketin Türkiye’de mevcut bayileri ile gerçekleştirdiği görüşmeler çerçevesinde toplam 24mn TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi