Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bugün ABD’de yapılacak ve Senato’daki çoğunluğu belirleyecek Georgia’daki ikinci tur seçim öncesi ABD borsalarında yüksek oynaklık görüldü. Artan oynaklığa mutasyona uğrayan virüsün yayılması da neden olarak gösterilirken, S&P500 endeksi günü %1,5 oranında düşüşle kapattı. Georgia’daki seçimin hemen sonuçlanamayabileceği endişeleri diğer yandan Demokratlar’ın kazanması durumunda daha fazla regülasyonların gündeme gelebileceğine yönelik spekülasyonlar hisse piyasalarına baskı yapsa da Demokratlar’ın kazanması aynı zamanda daha fazla teşviği beraberinde getirebileceği için piyasadaki baskı şu aşamada sınırlı kalabilir. Koronavirüs cephesinde de vaka sayıları bir taraftan artsa da toplu aşılama süreci de devam ediyor. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında da satış baskısının biraz azaldığı gözleniyor. Hatta ABD vadelilerinin ara ara artıya geçme çabalarının olduğunu izliyoruz. Asya’da tarafında da Çin Şanghay endeksi artıya geçti. TL’nin ise sınırlı negatif ayrıştığını izlerken, dün kapanıştan sonra gelen satış dalgası BIST100 endeksinde hissedilebilir. Dolayısıyla, endeks güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Öne çıkan destek 1.484 seviyesinde. Şimdilik, yurtdışında satışların tekrar derinleşmeyeceği varsayımıyla, endeks bu seviyenin üzerinde kalarak gün içerisinde 1.484 -1.505 arasında bant hareketi yapmayı deneyebilir.

MAKROEKONOMİ

Koronavirüs vaka sayısındaki artışla ülkelerin kısıtlamalarını artırma eğiliminde olması risk iştahında belirleyici oluyor. Almanya kısıtlamalarını 31 Ocak’a kadar uzatırken, İngiltere’de ulusal karantina ilan etti. Suudi Arabistan ile Katar arasındaki sınırlar açıldı. Küresel imalat PMI verileri salgındaki ikinci dalgaya karşın nihai olarak beklentilerden iyi gerçekleşti.

  • Dün küresel ölçekte aralık ayı nihai IHS Markit imalat PMI verileri izlendi. Salgında 2. dalgaya rağmen Euro Bölgesi beklenenden daha iyi performans gösterdi. Bölgede imalat sanayinin çoğunluğunu oluşturan Almanya’da PMI’nın 58,3 gelmesi ile Euro Bölgesi için PMI 53,8’den 55,2’ye yükseldi ki bu da Mayıs 2018’den beri en yüksek rakam. IHS Markit raporunda, gelecekteki beklentilerin son 32 ayın yükseğinde olduğunu vurgulamakta ki bunu da aşı gelişmelerine bağlamakta. İngiltere tarafında da aynı görünüm mevcuttu. İmalat PMI son 3 yılın en yükseği olan 57,5’e yükselirken, raporda imalat PMI’daki yükseliş Brexit ile ilgili ilişkilendirilmekte ve birikmiş iş hacmindeki artışa, fabrikaların ham madde stoklamasına ve yeni siparişlere bağlanmakta. ABD’de ise imalat PMI ise 56,7’den 57,1’e gelerek son 6 yılın en iyi performansını gösterdi.

Bugün ABD’de Senato’da çoğunluğu elde edecek partiyi belirleyecek Georgia eyaleti seçimleri gerçekleştirilecek. Georgia eyaleti seçimlerini Demokratların kazanması durumunda Senato’da Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin sandalye sayıları eşitlenecek. Demokratların lideri ve başkan seçilen Biden’ın da politikalarını uygulamaya geçirmesi daha kolay olacak bu da bir yandan daha fazla maliye politikası anlamına gelecek iken bir yandan da daha fazla düzenleme ve vergi anlamına da gelecektir.

Bugün ABD tarafındaTSİ 18’de aralık ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi verisi izlenecek. Endeksin aralıkta 57,5’ten 56,5’e hafif gerilemesi, ancak 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 23.45’te Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşması takip edilecek.

Öte yandan, Avrupa tarafındaAlmanya’da TSİ 10’da kasım ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Almanya’da perakende satış verilerinden tüketici harcamalarının son çeyrekte ne durumda olduğuna dair ipucu aranacak. Almanya’da kasımda perakende satışların aylık bazda -%2 oranında daralması beklenirken, yıllık bazda ise artış hızının %8,2’den %3,9’a gerilemesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak. Ayrıca TSİ 14.30’da aralık ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi (REDK) verisi takip edilecek. Kasım ayında REDK tarihi dip seviye olan 60,5 seviyesinde yatay seyretmişti. Döviz kurlarındaki stabil seyirle REDK’ın sınırlı yükselmesini bekleyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 2 adet tahvil ihalesi düzenleyecek.

TCMB rezervleri geçen hafta brütte ve nette azaldı. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 31 Aralık haftasında dış varlıklar 96,7 milyar USD’den 95,3 milyar USD’ye gelerek 1,4 milyar USD geriledi. Bunun neticesinde toplam rezervin 94,6 milyar USD’den 93,2 milyar USD’ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,4 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 15,5 milyar USD seviyesinden 13,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

Dün yurt içinde aralık ayına ilişkin ISO İmalat PMI verisi açıklandı. Veri 51,4’ten 50,8’e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Raporda kısıtlamaların etkili olduğu fakat daha önceki kısıtlamalara göre ekonomik hayatı daha az etkilediği vurgulanmakta. Rapora göre üretim endeksinin kısıtlamalarla gerilediği ve yeni siparişlerin ve yeni ihracat siparişlerinin de yavaşladığı belirtilirken, buna rağmen istihdamda güçlü artış olduğunun altı çizilmekte. Ayrıca raporda teslimat sürelerindeki belirgin artışla yaşanan arz yetersizliği ve döviz kuru gelişmeleri ile girdi maliyetlerinin arttığı ve bunların da nihai ürün fiyatlarına yansıdığı belirtilmekte.

Aralık ayında TÜFE, %0,95 olan beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,25 artış gerçekleşti. 2019 yılında %11,84 gerçekleşen TÜFE, 2020 yılında yıllık bazda %14,6 gerçekleşerek Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyede bulunmakta. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %12,1, tahmin aralığının üst bandı ise %13,1 idi. Birikimli döviz kuru etkisi sürse de döviz kurunda son dönemdeki istikrarlı seyirle ÜFE enflasyonundaki artışın hız kestiğini görüyoruz. Kasım ayında aylık %4,08 artan ÜFE, aralık ayında %2,36 artış kaydetti ancak bu artış birikimli döviz kuru ile küresel emtia fiyatlarının etkisiyle %0,9 olan tarihsel ortalamasının üzerinde. Yıllık ÜFE, %25,15 ile son 19 ayın en yüksek seviyesinde. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,99 artış kaydederek manşet enflasyonun altında artış gösterdi ve yıllık olarak %14,31 seviyesi ile Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Hatırda kalması gerekenler:

  • Gıda, enerji, temel mallar, altın hariç dayanıklı mallar, haberleşme ve diğer hizmetler, tarihsel olarak aralık ayı ortalamalarının belirgin üzerinde seyretti. Kasım ayına benzer şekilde giyim ve ayakkabı ve alkollü içecek ve tütün ile altın kaleminin tarihsel ortalamasının altında kaldığı görüldü. Haberleşme hizmetlerindeki artışa karşın lokanta, ulaştırma hizmetleri ve kiranın desteğiyle hizmet enflasyonu tarihsel ortalamasına yakın seyretti.
  • Gıda (patlıcan, nar, biber, yumurta, konserve balık…), ulaştırma (otomobil, benzin, taksi ücreti…) ve ev eşyası (mobilya, yatak, beyaz eşya…) aralık ayı enflasyonunu yukarı yönlü etkileyen başlıca kalemler oldu. Otomobillerde ÖTV düzenlemesinin etkisi ve döviz kuru gelişmeleriyle otomobil ve motosiklet fiyatlarında artış sürdü ve uçak bileti ve araba kiralama ücretindeki düşüşe karşın ulaştırma kalemi, TÜFE’yi yukarı yönlü etkilemeyi sürdürdü. Konut kalemi (su faturası, doğal gaz ücreti, yer ve duvar döşemesi…) 0,09 puan yukarı yönlü etkide bulundu. Lokanta ve otellerin, TÜFE’ye etkisi otel ücretindeki düşüş nedeniyle daha sınırlı kaldı. Talep eksikliğiyle giyim ve ayakkabı kalemi (kazak, bot…) enflasyona düşüş yönlü etkisini sürdürdü.
  • Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksine göre bir önceki aya göre fiyat artışlarının genele daha az yayıldığını görmekteyiz.
  • TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %9,4 seviyesinde belirlemişti, 28 Ocak’ta bu yılın ilk Enflasyon Raporu’nu takip edeceğiz.
  • Salgın döneminin başlangıcında talep azlığı ve arz fazlası endişesiyle emtia fiyatlarının aşağı yönlü bir seyir izlediğini gözlemlemiştik. Ekonomilerin açılmaları ve kontrollü bir döneme başlangıç yapmalarıyla birlikte emtia fiyatlarında toparlanmanın öne çıktığını gözlemlemekteyiz. Merkez Bankası da uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişe PPK toplantı özetlerinde yer vermiş ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarına da atıf yaparak döviz kuruyla birlikte işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın bir gerekçesini oluşturduğunu belirtmişti. 2021 yılında enflasyonun seyrinde TL’nin performansının yanı sıra başta gıda olmak üzere küresel emtia fiyatlarının seyri de belirleyici olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun kararı ile; % 49’u Yıldız Holding A.Ş.’ye, yüzde 51’i ise Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye ait olan Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin (ve iştiraklerinin) paylarının tamamının; imzalanacak Pay Devri Sözleşmesi hükümlerine uygun olarak, nakden ve defaten ödenmek suretiyle Şirket tarafından 340mn (üç yüz kırk milyon) Amerikan Doları işletme değeri bedelle satın alınmasına, Şirket hisselerinin devrinin, ilgili yasal onayların alınmasının ardından devir tarihindeki net borç tutarı ve net işletme sermayesi dikkate alınarak hesaplanacak olan hisse bedeli üzerinden gerçekleştirilmesine, payların devralınması işlemleri konusunda, Pay Devri Sözleşmesi imzalanması da dâhil olmak üzere gerekli her türlü iş ve işlemi yapma, sözleşmeler imzalama, resmi makamlara gerekli başvuruları yapma, vekâletnameler verme konusunda Şirket yöneticilerine yetki verilmesine, karar verilmiş olup, konuya ilişkin Şirket ile Yıldız Holding A.Ş. ve Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GOZDE, Sınırlı Pozitif) arasında Pay Devir Sözleşmesi 4 Ocak 2021 tarihinde imzalanmıştır.

Net Holding (NTHOL, Nötr): K.K.T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararlar doğrultusunda uygulanmakta olan 3 günlük karantinasız girişlerin, 10 günlük karantinalı girişler şeklinde değiştirilmesi sebebiyle; KKTC’de bulunan otellerde müşteri kabulleri durdurulmuş olup faaliyetlerine ara verilmiştir. KKTC’de bulunan casinolar ise hizmet vermeye devam etmektedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Pakistan’ın Sialkot şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 05/01/2021 tarihinde geçerli olmak üzere Motorinde 12 KRŞ/LT indirim gerçekleşmiştir. Mevcut Uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği indirim oranı kadar ÖTV’de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmayacaktır. Kaynak: Matriks

Rekabet Kurulu: Rekabet Kurulu, Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin tek kontrolünün Hyundai Motor Company tarafından devralınması işlemine izin verdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İzmir Demir Çelik (IZMDC): %58,13 oran ile Şirketin ana pay sahiplerinden Şahin – Koç Çelik Sanayi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu tarafından 04.01.2020 tarihinde yapılan toplantıda, planlanan bedelli sermaye artırımının gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak nakit sermaye koyma borcundan mahsup edilmek üzere 435,4mn TL’nin Şirkete sermaye avansı olarak transfer edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, 04.01.2021 tarihinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin düzenlemiş olduğu 2020/574661 IKN’li “30 Adet 420 kV, 4000 A, 63 kA Kesici ve Yedek Malzemeleri Mal Alımı” İhalesine katılmış olup, vergiler hariç 57,9mn TL bedelinde en avantajlı teklifi sunarak 1. Sırada yer almıştır. İhale sonucunun kesinleşmesi için, Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, alıcı kurumdan sözleşme imzalanmasına ilişkin davet mektubunun gelmesi beklenecektir, sonrasında sözleşme süreci ile ilgili olumlu ya da olumsuz gerekli açıklamalar yatırımcılarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Ayrıca Şirketin ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. ye ait Gürcistan’da yer alan Upper Namakvhani Hidroelektrik Santrali ve Lower Namakvhani Hidroelektrik Santrali olmak üzere toplamda 434 MW büyüklüğündeki Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi kapsamında 220kV Indoor GIS Sistemi Temini; tasarım, imalat, mühendislik hizmetleri, fabrika testlerinin yapılması, sistemin sahaya teslimi, montaj süpervizörlük hizmeti, sistemin yüksek gerilim testlerinin yapılması işleri için vermiş olduğu vergiler hariç 4mn USD tutarındaki teklif kabul edilmiş olup sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Verusa Holding (VERUS): Şirket’in %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden ruhsat sahalarından Adana Tufanbeyli Boksit madeni sahasına ilişkin olarak T.C. Adana Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı (GSM)” düzenlenerek dün itibariyle şirkete teslim edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,03 seviyesinden %17,00 seviyesine sınırlı geriledi. TCMB toplamda piyasayı 262 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak pazartesi günü 37 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,91 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,90-%0,95 bandında hareketin ardından, %0,91 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 60 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10-15 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi