SABAH STRATEJİSİ
Dün yurtiçinde kasım ayı enflasyonu %2,2 ile beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %47,1 oldu. Gıda %5,1 en çok yükselen ana grup olarak öne çıktı. Diğer yandan, çekirdek (özel kapsamlı C) enflasyon aylık %1,5 olarak gerçekleşti ve yıllık %47,1 ile beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Söz konusu veri aralık ayındaki faiz indirim beklentilerinde bozulmaya sebep olmadı. Faizlerin 26 Aralık’taki TCMB toplantısında düşme ihtimali öncelikli olarak Gayrimenkul Endeksi (XGMYO) ve Bankacılık Endeksi (XBANK) için pozitif etki etti. Sırasıyla %3,6 ve %3,0 oranlarında yükselen endeksler yükselişe öncülük etti. Spor Endeksi (XSPOR) dışındaki bütün endeksler günü artıda kapattı ve %1,5 yükselen BIST100’de 62 hisse günü primli bir şekilde tamamladı. Kapanışa doğru hafif kar realizasyonuyla karşılaşan endeksin yeni güne ise hafif alıcılı bir görünümle başlamasını bekliyoruz. Önemli gözüken 9.750 direnç bölgesinin üzerinde kapatan BIST100’de alıcılı görüntünün bugün de sürebileceğini düşünüyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4 kadar düştükten sonra sabah saatlerinde kayıplarını telafi etti ve yatay bir kapanışa hazırlanıyor. Dün ABD borsaları günü karışık bir görünümle kapatmışlardı. Asya’da ayrıca dün Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkede sıkıyönetim ilan etmesi dikkat çekmişti. Bu gelişmeden birkaç saat sonra Yoon sıkıyönetimi kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini bildirdi. Öte yandan, Fransa’da hükümetin bütçe tasarısı üzerindeki anlaşmazlıklar, siyasi istikrarı tehdit ediyor. Muhalefetin güvensizlik oyu verme olasılığı ve halkın artan tepkisi, hükümetin geleceğini belirsiz kılıyor. Bugün yapılacak güvensizlik oylaması, Fransa’nın siyasi ve ekonomik geleceği üzerinde belirleyici olacak. Veri takviminde bugün yurtiçinde TÜİK mevsimsellikten arındırılmış TÜFE verilerini yayımlayacakken TCMB de Reel Efektif Döviz Kuru verisini açıklayacak. Yurtdışında ise ABD’de ve Avrupa Bölgesi’nde PMI verileri, ABD fabrika siparişleri, dayanıklı mal siparişleri, Fed’in Bej Kitap Raporu takip edilecek. Akşam saatlerinde ise Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, ekim ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 7,37 milyondan 7,74 milyon seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetti ve böylece firmaların iş gücü talebinin kısmi arttığına işaret etti.
Yurt içinde, TÜİK tarafından kasım ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlandı. Kasım ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg beklentisi olan %1,92 seviyesinin üzerinde %2,24 arttı, bununla birlikte son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi (önceki son üç aylık döneme bakıldığında, ağustosta %2,47, eylül ayında %2,97 ve ekim ayında %2,88 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise kasım ayında %48,58’den %47,09 seviyesine geriledi ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden altıncı ayda gerileme ile birlikte Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %46,60 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
- Öte yandan, kasım ayında çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %1,54 (ağustosta %2,94, eylül ayında %3,40 ve ekim ayında %2,74 seviyesindeydi) ile aylık manşet enflasyonun altında gerçekleşti. B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) aylık %2,69’dan %1,54 seviyesine yavaşladı ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, yıllık ise %47,10’dan %45,68’e gerileyerek Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise aylık %2,79’dan %1,53 seviyesine yavaşladı ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, yıllık ise %47,75’ten %47,13’e gerileyerek Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Diğer taraftan, yıllık bazda B ve C göstergeleri, yıllık manşet TÜFE’nin altındaki seyrini sürdürdü.
- ÜFE ise aylık bazda kasımda %0,66 seviyesinde kaydedilerek Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti (ağustosta %1,68, eylül ayında %1,37 ve ekim ayında %1,29 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, kasım ayında %32,24’ten %29,47 seviyesine geriledi ve böylece ve böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Fed Başkanı Powell’ın konuşması TSİ 20.45’te takip edilecek. Powell’ın konuşmasında, Fed’in para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine yönelik ipuçları izlenecek.
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan kasım ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 17.45’te ve ISM imalat dışı kasım ayı verisi TSİ 18’de takip edilecek.
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, kasım ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 16.15’te izlenecek. Ekimde özel sektör istihdam artışının 233 binden 158 bin kişi seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak ekim ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi TSİ 18’de yayımlanacak.
Ayrıca Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen değerlendirmelerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 22’de yayımlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan kasım ayı HCOB hizmet sektörü öncü PMI verileri takip edilecek.
Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde ekim ayı ÜFE verileri TSİ 13’te takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından kasım ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayımlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
CW Enerji (CWENE-IZENR, Nötr): İzdemir Enerji, Manisa İlinde yenilenebilir enerji üretimi alanında yeni yapılacak olan 68 Mwe kurulu gücünde GES yatırımı kapsamında; CW Enerji ile 12,8mn USD değerinde güneş enerjisi panel alımı için anlaşma sağlanmıştır.
Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Gürcistan pazarından çıkan Şirket’in yöneticileri Kahire’de Mısır Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Hasan El-Hateeb ile görüştü, yeni yatırım ve fırsatları konuştu. (Kaynak: Dünya)
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: ODMD yapılan açıklamada, Ocak-Kasım 2024 dönemini kapsayan otomobil ve hafif ticari araç pazarına ilişkin veriler paylaşıldı. Buna göre, otomobil satışları, ocak-kasım döneminde geçen yıla göre %0,5 artarak 845.530, hafif ticari araç pazarı ise %4,4 azalarak 222.730 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı kasımda %5,3, otomobil pazarı %3,5, hafif ticari araç pazarı da %12,2 arttı. Kasımda otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre %5,3 artarak 121.094 adet oldu. (Kaynak: AA)
Borsa İstanbul: Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHLGM.E ve YGYO.E paylarında 04/12/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/01/2025 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
BMS Birleşik Metal (BMSTL): Şirket’in ABD’de %100 oranında bağlı ortaklık olarak faaliyet gösteren BMS Steel US şirketi ekim ve kasım aylarına ait toplam satışları, 900bin USD tutarına ulaşmıştır.
Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket, Kasım 2024’te toplam 6 yeni mağazanın açılışını gerçekleştirerek satış noktası sayısını 789’a ulaştırdı.
Forte Teknoloji (FORTE): Şirket’in katılım sağladığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun açtığı “Bilgi İşlem Bakım, Onarım, Yazılım Geliştirme ve Destek” ihalesi Şirket uhdesinde kalmış olup, kesinleşen karar Şirket’e ulaşmıştır. İhale bedeli KDV hariç 76,5mn TL’dir.
Kızılbük GYO (KZBGY): Marmaris’te bulunan Sinpaş Kızılbük projesinde Kasım ayında 216 adet devremülkün satışından 115,3mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Projede bugüne kadar toplam 28.913 adet devremülk satışındna toplam KDV hariç 7.080mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi