SABAH STRATEJİSİ
Dün rahatlama rallisinin görüldüğü ABD borsalarında ana endeksler %2,5 civarında yükselişle günü tamamladı. ISM imalat endeksinin beklentilerin altında gerçekleşerek, Dolar ve faizlerdeki düşüşe katkı vermesi oldukça kötü bir ayı geride bırakan borsaların ekim ayına pozitif bir başlangıç yapmasına destek verdi. Geçen hafta %4’ün hafif üzerine çıkan ABD on yıllık tahvil faizi dün %3,60’ın altına kadar geriledi. Dolar endeksi (DXY) ise yakın zirvesinin yaklaşık %3 aşağısında. Bu sabaha bakıldığında, ABD vadelilerinde alıcılı bir seyir gözlemlerken, yükseliş %1’i bulmuş durumda. Benzer şekilde Avrupa vadelileri ve Asya’da da belirgin yükselişler var. Veri tarafında, bugün ABD’de ağustos ayına ait fabrika siparişleri, JOLTS açılan iş sayısı ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Yurtiçi piyasalarda ise dün BIST100 endeksi belirgin şekilde pozitif ayrıştı. Pay kontratlarındaki kapanışların ardından piyasanın üçüncü çeyrek finansallarına odaklanması ve Halkbank haberi (ABD’deki davada temyiz başvurusunun kabul edilmesi) pozitif ayrışmada öne çıkan katalizörler olduğu söylenebilir. Dün çoğu banka hissesi günü tavandan tamamlarken, BIST100 endeksi %6,67 oranında prim yaptı. BIST100’ün yurtdışındaki piyasalar gibi rahatlama rallisine devam ederek genele yayılan alıcılı seyrini bugün de sürdürmesini bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
TÜİK tarafından eylül ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Eylül ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %3,15 seviyesine yakın aylık %3,08 arttı, yıllık bazda %80,21’den %83,45’e yükseldi. Aralık 2021’deki %13,58’lik baz etkisiyle bu sene sonunda TÜFE’de belirgin düşüş beklenmekte, OVP’de yıl sonu TÜFE tahmini %65 seviyesinde. Enflasyon verisi ardından 27 Ekim’deki yılın son Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahminini ve enflasyon patikasını takip edeceğiz. TCMB’nin temmuz ayında açıkladığı enflasyon tahmin patikası, ekim ayında enflasyonda tepe noktanın yıllık %80-90 bandında bir düzeyle görülebileceğine işaret etmişti. Bu arada Ocak 2022’deki %11,1 seviyesindeki güçlü bir bazla 2023 yılına başlayacağız, bu durum da TÜFE’deki yıllık düşüşün özellikle ilk 4 aydaki güçlü baz etkisiyle sürebileceğine işaret ediyor.
- Eylül özelinde TÜFE’nin detaylarını incelediğimizde; elektrik, su ve doğal gaz zamları ile birlikte kira artışlarının da sürmesiyle ”Konut” kalemi aylık enflasyona en çok etkisi olan kalem. Gıda grubu enflasyonunun eylül aylarının ortalamasına göre yüksek kaldığını görüyoruz ki bunun işlenmiş gıda kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte işlenmemiş gıda (taze meyve ve sebze) tarihsel ortalamasının altında artış kaydetmiş durumda. Kur ve emtia fiyatlarını net hissettiğimiz kalemlerden biri olan ”Ev eşyası” kalemi de dayanıksız ev malzemelerinin öncülüğünde artışını sürdürüyor. ”Lokanta ve oteller”, konaklamadan ziyade gıda fiyatlarındaki artışın sürmesiyle yemek hizmetleri kaynaklı artış kaydetmiş. ”Ulaştırma” kaleminde artışın, kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağlarındaki azalışın etkisiyle sınırlı kalması ise TÜFE’deki artışı sınırlayan bir unsur oldu, bununla birlikte temmuz ve ağustosta düşüş yönlü etkide bulunan ulaştırma enflasyonu eylülde sınırlı katkı yaptı. Başta üniversite eğitimi kalemindeki artışın etkisiyle ”Eğitim” kalemi de TÜFE’yi yukarı çekmeyi sürdürdü. ”Giyim ve ayakkabı” kalemi eylül aylarında ortalama %0,15 civarında düşüş göstermesine karşın Eylül 2022’de TÜFE’yi yukarı yönlü etkiledi ve aylık %1,41 arttı. Ardı ardına son 4 aydır giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel ortalamasının üzerinde hareket ettiğini görüyoruz.
- TÜFE’ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında mallar enflasyonundaki artışın, başta enerji kalemi olmak üzere işlenmiş gıda kalemindeki artışla hızlandığını görüyoruz. Turizm sezonunun etkisiyle talebin canlı seyretmesi ve asgari ücrete en duyarlı sektörleri barındırması açısından hizmet enflasyonunda güçlü artışların sürdüğünü görüyoruz. Kira artış oranlarındaki düzenleme, her ne kadar hizmetin alt kalemlerindeki ”kira grubundaki” yükseliş eğilimini görece sınırlasa da kira kalemindeki aylık artış tarihi seviyelerini yeniliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşe karşılık ulaştırma hizmetlerindeki belirgin artış dikkat çekiyor. Lokanta ve oteller kalemindeki artış önceki aya göre yavaşlasa da hizmet enflasyonunu yukarı çeken bir diğer unsur.
- ÜFE ise aylık %4,78 artışla tekrar hızlandı, (önceki ay: %2,41) yıllık bazda da %143,75’den %151,50 seviyesine geldi ki 1995 yılından bu yana en yüksek seviyeler. Elektrik, gaz üretim ve dağıtımı 2,37 puan ile 4,78 puanlık ÜFE’nin çoğunluğunu oluşturuyor. 2. sırada 0,71 puan ile gıda ürünleri izliyor.
Bugün yurt içinde eylül ayı reel efektif döviz kuru endeksi ve TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi raporu takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi ağustos ayında 52,84 seviyesine gerilemişti, aralıkta 47,75 ile rekor düşük seviyeyi gördükten sonra bu yıl içinde 56,91 seviyesine kadar toparlanmıştı.
Yurt dışında da Euro Bölgesi’nde ağustosta ÜFE verisinin yıllık olarak artışını sürdürmesi beklenirken, ABD’de ağustos ayına ait fabrika siparişleri, JOLTS açılan iş sayısı ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Bugün ayrıca Cleveland, San Francisco ve New York Fed başkanlarının konuşmaları bulunmakta.
- Dün Euro Bölgesi ülkelerinin eylül ayına ait nihai imalat PMI verilerinin sınırlı aşağı yönlü revize edildiğini gözlemlerken, PMI verileri daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürdüler. ABD’de ise eylülde imalat PMI hafif yukarı yönlü revize edilse de ISM imalat sanayi endeksi yeni siparişler ve istihdam alt endekslerinin daralma bölgesine geçmesiyle daha zayıf bir görünüme işaret etti.
ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): 07/09/2022 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu’nda yapılan bildirimde şirketin, Gdz Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 07/09/2022 tarihinde gerçekleştirilen ”07/09/2022 İhale Tarihli Ih20225053 Hermetik Dağıtım Trafosu Alımı-1.Grup İşi” konulu ihaleye katıldığı ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olduğu bildirilmişti. Gdz Elektrik Dağıtım A.Ş. işin şirket uhdesinde kaldığını bildirmiş ve 07/10/2022 tarihinde imzalanmak üzere sözleşme davetinde bulunmuştur. Sözleşme toplam bedeli 479 bin USD’dir.
Halkbank (HALKB, Pozitif): Bankanın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası uyarınca ABD Yargıtay Mahkemesi nezdinde gerçekleştirmiş olduğu temyiz başvurusu, anılan Yüksek Mahkeme tarafından 3 Ekim 2022 tarihinde kabul edilmiştir. Bundan sonraki süreçte Yüksek Mahkeme, Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası temyizi esastan görüşmeye başlayacaktır. Yargıtay Mahkemesi süreci bitinceye kadar Bölge Mahkemesi’ndeki yasal sürece dair verilen durdurma kararı devam edecektir. Halkbank hisseleri haber sonrası günü %9,9 oranında yükselişle kapadı.
İsdemir (ISDMR, Nötr): Enerji verimliliği odaklı yatırımlar kapsamında geçtiğimiz mayıs ayında 3 No’lu kok bataryasını devreye alan şirket, yeni batarya ile yan ürün satış hacmini büyütmeyi, enerji tasarrufu sağlamayı ve metalürjik kok üretimini artırarak ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor. İsdemir Yeni 1. Yüksek Fırın ve Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi yatırımlarını da tamamlamak için çalışmalara devam ediyor. (Kaynak: İHA)
Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket, yurtdışında ihraç edilen Paya Dönüştürülebilir Tahvil (PDT) sahiplerinin 2022 Eylül ayı içinde Şirkete ulaşan paya dönüştürme hak kullanım taleplerinin şarta bağlı sermaye artırımı yapılmak suretiyle karşılanmasına, dönüştürme hakkını kullanmak isteyen toplam 28.200.000 Euro nominal değerli PDT sahiplerine verilecek pay senetlerinin pay başına 0,017814 Euro dönüştürme fiyatı ve 100.000 EUR nominal değerli bono karşılığı 5.613.562,37 dönüştürme oranı üzerinden hesaplanmasına, Şirket çıkarılmış sermayesinin dönüştürme tutarı olan 15.830.245 TL arttırılmak suretiyle 2.240.000.000 TL’den 2.255.830.245 TL’ye yükseltilmesine, şarta bağlı sermaye artırımı karşılığında çıkarılacak yeni payların tamamının mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanarak 2022 Eylül ayı içinde dönüştürme hakkını kullanmak isteyen tahvil sahiplerine tahsis edilmesine karar verildiğini duyurmuştur. Bu kapsamda çıkarılacak ihraç belgesinin onaylanması amacıyla 03.10.2022 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmuştur.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Bankanın yönetim kurulunun kararı ile İFM Projesi alanında bulunan, mülkiyeti Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na ait 3328 ada 12 parselde kayıtlı dükkânlar haricindeki alanların tamamının, aylık 13,65mn TL + KDV bedel üzerinden 5 + 5 yıl süre ile kiralanması ve işbu kiralamaya ilişkin olarak her türlü sözleşmenin imzalanabilmesi konusunda Genel Müdürlük Makamı yetkili kılınmıştır. Bu kapsamda Banka ve Vakıf GYO arasında kiralama sözleşmesi imzalanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: OPEC+’nın 1 milyon varil üretim kesintisi planladığı haberleri, petrol fiyatlarını yukarı taşıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ) Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık yüzde 22 düşüş kaydeden Brent petrolün varil fiyatının, OPEC+ grubunda endişeleri artırdığına dikkati çekti. Hynes, grubun üretim kesintisine giderek fiyatlardaki düşüşe müdahale edebileceğini belirterek, “Günlük 500 bin varilden daha düşük herhangi bir kesinti piyasa tarafından görmezden gelinir. Bu nedenle, günlük 1 milyon varillik büyük bir kesintinin ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Dünya)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ak Enerji (AKENR), Akiş GYO (AKSGY): Ak Enerji’nin sermayesinin %100 oranında hissedarı olduğu Akenerji Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş. (“Akenerji Toptan”) ile Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (“Akiş”) arasında, Akiş’in maliki olduğu Akbatı Alışveriş Merkezi (“Akbatı AVM”) ve Akasya Alışveriş Merkezi’nin (“Akasya AVM”) çatı alanlarında Akenerji Toptan tarafından Yap-İşlet-Devret Modeli ile Güneş Enerji Santrali kurulması, Santral’in elektrik üretimine başladığı tarih itibariyle 15 yıl süre ile hizmet bedeli karşılığında işletilmesi, bu süre boyunca üretilen elektrik enerjisinin Akbatı ve Akasya AVM tarafından tüketilmesi ve 15 yıllık sürenin sonunda Santral’in Akiş’e devredilmesine ilişkin hüküm ve şartların belirlenmesi amacıyla Yap, İşlet, Devret Modeli ile Güneş Elektrik Santrali Alan Tahsis, Kurulum, Kullanım ve Enerji Yönetimi Hizmeti Sözleşmesi imzalanmıştır.
Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Osman İpek, kumaşta 20mn USD’lik bir yatırım düşündüklerini açıkladı. Ek olarak, 8 aylık hammaddenin %30’unu ABD ve Mısır gibi ülkelerden ithal ettiklerini bildirdi.
Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket, 6 Eylül 2022 – 3 Ekim 2022 tarihleri arasında yurtiçinde; Tokat Novada ve Kayseri Tuna Life AVM konumlarında 2 yeni mağaza açılışı gerçekleştirmiştir. Açılan bu mağazalar ile birlikte Şirket yurtiçinde 150, Romanya’da 4 ve Kıbrıs’ta 1 olmak üzere toplam 155 mağazaya ulaşmıştır.
Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. (İSKEN) arasında Sugözü Termik Santraline Hibrit Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Mühendislik, Tedarik ve Yapım İşleri kapsamında sözleşme imzalanmıştır. Toplam sözleşme bedeli 15,627mn USD’dir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,04’ten %12,01 seviyesine geriledi. TCMB dün 48 milyar TL’lik (%12’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST bünyesinde kotasyon yoluyla 1,4 milyar TL (%13,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 260 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,82 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,59-%3,82 bandında hareketin ardından %3,64 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi