SABAH STRATEJİSİ
Dün Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamının aylık %1,64 ile beklentilerin oldukça altında gelmesinden destek bulan BIS100’de (%+2,3) olumlu bir hava hakimdi. Veriyle birlikte, TCMB’nin yılın son çeyreğinde faiz indirimi gerçekleştirebileceği beklentileri artmış oldu. Bu kapsamda, olası faiz indiriminden olumlu etkilenebilecek sektörlerin başında gelen bankacılık %4,5 yükselişle endeksteki yükselişe öncülük etti. Ek olarak, metal ana, mali ve holding endeksleri de pozitif ayrıştı. Yurtdışında ise Avrupa’da siyasi gelişmeler piyasaların odağında kalmayı sürdürüyor. Dün Avrupa’da Euro Stoxx 50 endeksi %1,2’lik günlük yükseliş kaydetti. ABD’de ise dün, geçen hafta yapılan FOMC toplantısının tutanakları ve ADP istihdam verisi ile ISM hizmet verisi yayımlandı. Tutanaklara göre, Fed’in hala temkinli hareket ettiği gözlemlenirken, %2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlendiğine dair güven kazanılması gerektiği belirtildi. ADP istihdam verisi ise haziran ayında 150bin artarak beklentinin altında gerçekleşti. ISM verisinde ise zayıflama daha belirgindi. Öte yandan, ABD’de Başkanlık seçimleri ile ilgili gelişmeler takip edilirken, mevcut Başkan Biden’ın seçime katılıp katılmayacağı ile ilgili belirsiz bir ortam var. Dünkü veriler Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerini bir miktar artırırken, borsalarda pozitif bir görüntü vardı. S&P ve Nasdaq sırasıyla %0,5 ve %0,9 artıda günü tamamladı. Bugün ABD’de bağımsızlık günü nedeniyle piyasalar işleme kapalı olacak. Avrupa’da ECB toplantı tutanaklarını yayımlayacak. ECB’den Lane ve McCaul’ın konuşmaları izlenecek. İngiltere ise bugün seçim var. ABD borsalarındaki görüntü sonrasında bu sabah Japonya hariç MSCI Pasifik endeksi %1 yukarıda. Avrupa vadelileri de iyimser bir açılışa işaret ediyor. Yurtiçinde ise bugün BDDK mayıs ayı bankacılık sektörü rakamları ile haftalık KKM verilerini paylaşacak. Öte yandan, TCMB haftalık para ile banka ve menkul kıymet istatistiklerini yayımlayacak. Yurtiçinde dün beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin ardından bu sabah TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları izleniyor. Karahan, tek bir veri üzerinden çıkarım yapmadıklarına dikkat çekerken, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu ve bu nedenle para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi. Dünkü verinin ardından şahin duruşun korunacağının işaretinin verilmesi Borsa açılışında etkisini hissettirebilir ve endeks hafif de olsa kar satışlarıyla güne başlayabilir. Ancak, endekste 10.600 desteği korundukça yükseliş isteğinin devam edebileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
ABD’de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren haziran ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat dışı endeksi haziran ayı verisi takip edildi. Söz konusu veriler, karışık sinyal verdi.
- Buna göre, haziranda hizmet sektörü PMI verisi, 55,1’den 55,3 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti ve Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyede ölçüldü, bununla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini on yedinci aya taşıdı.
- Haziran ayı ISM imalat dışı endeksi ise, yeni siparişlerdeki belirgin düşüşün etkisiyle 53,8’den 48,8 seviyesine gerileyerek imalat dışı sektörlerin yeniden büyüme bölgesinden daralma bölgesine geçtiğine ve hizmetler sektörü faaliyetinde Mayıs 2020’den bu yana en sert daralmaya işaret etti.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, haziran ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Buna göre, haziran ayında ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 157 bin kişi seviyesinden 150 bin kişi seviyesine yavaşlayarak son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, beklentiler ise 165 kişi seviyesine yükselmesi yönündeydi, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 152 bin kişiden 157 bin kişi seviyesine yukarı yönlü revize edildi.
Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 29 Haziran haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 234 bin kişi seviyesinden 238 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde yükselmekle birlikte istihdam piyasasının görece sıkı olduğuna işaret etti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.
Öte yandan, ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlendi.
- Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda nisan ayında %0,2 oranında artışın ardından mayısta beklentilerle uyumlu olarak %0,1 oranında artış kaydetti, bununla birlikte aralıksız artışını dördüncü aya taşıdı. Bunun yanında, ABD’de firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise nisanda %0,2 oranında artışın ardından mayısta %0,6 oranında düşüşle yatırımlarda zayıflamaya işaret etti.
- Fabrika siparişleri ise, aylık bazda nisanda %0,4 oranında artışın ardından mayısta %0,5 oranında düşüş sergileyerek beklentilerin (%0,2 artış) altında kaydedildi ve böylece üç aylık yükseliş trendini sonlandırmış oldu.
Ayrıca ABD’de mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi izlendi. Mayıs ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 74,5 milyar USD’den 75,1 milyar USD seviyesine yükselerek Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmekle birlikte beklentilerin altında kaydedildi. Mayısta aylık bazda ithalat %0,4 düşüşle 336,7 milyar USD seviyesine gerilerken, ihracat ise %0,7 oranında düşüşle 261,7 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.
Ayrıca Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren haziran ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre hizmet PMI’lar, haziranda bölge genelinde Fransa hariç 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI’lar, Almanya’da 53,5’ten 53,1’e hafif aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret ederken, Euro Bölgesi’nde 52,6’dan 52,8’e ve İngiltere’de 51,2’den 52,1 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti, buna karşın Fransa’da ise 48,8’den 49,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret eti.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde ÜFE, aylık bazda nisanda %1 oranında düşüşün ardından mayısta %0,2 oranında gerileyerek düşüşünü yedinci aya taşıdı, yıllık bazda ise düşüş hızı %5,7’den %4,2 seviyesine geldi ve son on üç ayda düşüşünü sürdürdü. Mayısta aylık bazda ÜFE’deki düşüşte özellikle enerji ürünleri fiyatlarında devam eden düşüş (%1,1 düşüş) belirleyici oldu.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Haziran ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg beklentisi olan %2,20 seviyesinin altında %1,64 arttı ve böylece Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi (ocak ayında aylık bazda %6,70, şubatta %4,53, martta %3,16, nisanda %3,18 ve mayısta ise %3,37 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise mayıs ayında %75,45 ile zirve seviyeye ulaşmasının ardından haziranda %71,60 seviyesine geriledi, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %72,60 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
- Ana sanayi grupları bazında özellikle enerji ve dayanıksız tüketim malları kalemlerindeki artışlar ÜFE’deki artışta belirleyici oldu. Bununla birlikte haziran ayında gıda ürünleri, ile elektrik, gaz üretim ve dağıtımı başta olmak üzere, metalik olmayan diğer mineral ürünler, fabrikasyon metal ürünler ve kauçuk ve plastik ürünleri fiyat artışlarının etkisiyle ÜFE aylık bazda mayıs ayındaki %1,96’dan haziranda %1,38 seviyesine yavaşlayarak son altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti (ocak ayında aylık %4,14 seviyesinde gerçekleşirken, şubatta %3,74, martta %3,29, nisanda %3,60 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, haziran ayında %57,68’den %50,09 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14.30’da ECB’nin haziran ayı toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. ECB’nin toplantı tutanaklarında, Banka’nın gelecek dönemde para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine yönelik sinyaller izlenecek. ECB, faizleri önceki son beş toplantıda sabit tutmasının ardından haziran ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan indirmişti ve böylece faizleri yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmüştü. Karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı belirtilerek, belirli bir seviye için önceden taahhütte bulunulmayacağı vurgulanmıştı. ECB Başkanı Lagarde ise, faizleri yeterince kısıtlı tutacaklarını ve sıkılaştırma sürecini toplantıdan toplantıya alacakları kararlarla belirleyeceklerini söylemişti. Lagarde, dezenflasyonist sürecin devam edip etmeyeceğine yönelik verileri takip edeceklerini, gelecek dönemde daha fazla veriye ihtiyaçları olacağını belirtmişti. Bu kapsamda, bugün yayınlanacak toplantı tutanakları, Banka’nın para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine ilişkin sinyaller bakımından takip edilecek.
Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 09’da izlenecek.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından haziran ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Elektronik Harp Sistemlerine yönelik toplam bedeli 109,7mn USD tutarında bir sözleşme imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket’in filosunda yer alan A320/321NEO uçaklarındaki motor kaynaklı operasyonel sorunların etkisini azaltmak amacıyla Ortaklık ile IAE arasındaki satın alma ve bakım anlaşmalarının revize edilerek ortaklığın oluşan zararlarının tazmin edilmesine yönelik uzlaşmaya varılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
ÖTV: TÜİK’in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta ÖTV zammı geldi. Benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu kadar zamlandı. Benzin ve motorinde yaklaşık 2’şer TL’lik vergi zammı oldu. Sigara ve alkollü ürünlerin ÖTV’si de %19,49 arttı. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akdeniz Yatırım Holding (AKYHO): Şirket’in bağlı ortaklığı olan ve faaliyet alanları dahilinde klordioksit molekülünden imal edilen; dezenfeksiyon sağlayan ürünler üreten Nanox Kimyasal Ürünler San. ve Tic. A.Ş. yurt içinde yerleşik kurumsal bir müşteri ile 4,2mn TL tutarında klordioksit çözeltisi için komponent satışı sözleşmesi imzalamıştır.
Ege Profil (EGPRO): Şirket’in mevcut 81mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 464mn TL artırılarak, bir defaya mahsus olmak üzere 120mn TL olan kayıtlı sermaye tavanının aşılarak 545mn TL’ye yükseltilmesine, Şirket sermayesinin %573 oranında bedelsiz olarak artırılması kapsamında ihraç edilecek, 464mn TL nominal değerli 46.401.920.618 adet payın, pay sahiplerine Şirket sermayesindeki mevcut payları oranında bedelsiz olarak ve Sermaye Piyasası Mevzuatı’nın kaydi sisteme ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde usulüne uygun şekilde dağıtılması amacıyla SPK’ya başvuruda bulunulmuştur.
Gen İlaç (GENIL): Şirket ile Amantadine hcl etken maddeli, Neomidantan ticari isimli ilacın Türkiye’deki ruhsat sahibi Olainfarm İlaç ve üretici firma Olainfarm JSC arasında söz konusu ilaca yönelik bir distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. Ayrıca, şirket ile Olainfarm Türkiye arasında satış ve pazarlama haklarının devrine yönelik bir sözleşme imzalanmış, bu sözleşme ile Neomidantan’ın tanıtım, satış ve pazarlama hakları Olainfarm Türkiye tarafından şirkete devredilmiştir.
Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında imzalanan sözleşme ile İstanbul Kartal’da yer alan konut inşaatı projesi için mutfak dolapları imalatı hususunda hizmet sözleşmesi imzalanmış olup, anılan sözleşme uyarınca Şirket tarafından imal edilecek ürünlerin toplam bedeli KDV dahil 41,2mn TL olarak belirlenmiştir. Şirket tarafınca imal edilecek ürünlerin tesliminin 31.10.2024 tarihine kadar gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
ICU Girişim (ICUGS): Şirket’in bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar A.Ş.’nin kitle finansmanı yolu ile sermaye artışını durdurmaya karar veren iştiraki Roboair Inc.’deki hisselerini ve tüm haklarını stratejik bir ortak bulunamaması nedeniyle geri satım opsiyonunu kullanarak 2mn USD bedel ile Regency Prıvate Equıty Partners LP.’ye devretmiştir. Söz konusu tutar Netsafe Teknolojik Yatırımlar A.Ş. tarafından tahsil edilmiştir.
Karel Elektronik (KAREL): Şirket ile bir Kamu Kurumu arasında 11,7mn USD tutarında IP Santral Sistemi satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2024-2025 yılları arasında gerçekleştirilecektir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi