Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bir süredir %1,40 civarında sakin bir görüntü çizen ABD on yıllık tahvil faizinin tekrar yükselişe geçerek %1,50’ye yaklaşması piyasalarda strese yol açıyor. Teknoloji hisselerindeki satış öncülüğünde dün ABD borsaları günü ekside kapatırlarken, bu sabah Asya’da genel olarak %1’in üzerinde kayıplar söz konusu. Tahvildeki dalgalanmalar sonrasında bu akşam Fed Başkanı Powell’ın konuşması kritik olacak. Petrol olmak üzere artan emtia fiyatları ile yurtiçinde de enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor. Yurtdışı piyasalarda uzun vadeli faizlerde yükseliş eğiliminin devam ettiği ortamda dün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında bizde de uzun vadeli tahviller satışlarla karşılaştı. Borsa pay piyasasında da sanayi endeksinin (XUSIN) %0,34 yükseldiği ortamda, bankacılık endeksi (XBANK) %0,53 düşüş kaydederek zayıf bir görüntü çizdi. Şu aşamada, hem yurtdışı hem yurtiçindeki faiz hareketleri nedeniyle bankacılık hisseleri öncülüğünde BIST100 endeksi satıcılı bir seyir izleyebilir ve 1.500 seviyesine kadar geri çekilebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizlerinin yeniden kısmi yükselişe geçerek %1,50 seviyesine yaklaşması ve şubat ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının etkisiyle ABD hisse senedi borsaları günü düşüşlerle kapattı. Öte yandan, dün İngiltere’de Maliye Bakanı Rishi Sunak bütçe planını sundu. Buna göre Bakan Sunak, 2021 ve 2022 yılları için 65 milyar GBP büyüklüğünde ek bir mali teşvik paketinin daha olacağını bildirdi. İngiltere ekonomisinin bu yıl %4 büyümesini ve 2022 yılında ise %7,3 büyümesini beklediklerini söyledi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, bugün piyasaların odak noktasında TSİ 20.05’te Fed Başkanı Jerome Powell’ın, WSJ İstihdam Zirvesi’nde ABD ekonomisine ilişkin gerçekleştireceği konuşması olacak. Ayrıca TSİ 18’de ocak ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Ayrıca TSİ 16.30’da 27 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 20 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 841 bin kişi seviyesinden 838 bin kişi seviyesine sınırlı gerilemesi beklenirken 730 bin kişi seviyesine kadar gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemiş ve son 3 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta Kongre’deki sunumlarında, ABD ekonomisinin, istihdam ve enflasyon hedeflerinden çok uzakta olduğunu ve önemli bir ilerleme kaydedilmesi için biraz zaman geçmesinin olası gözüktüğünü belirtmişti. Bu kapsamda, 27 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 750 bin kişi seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek. Öte yandan, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin işsizlik oranının %8,3 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyretmesi bekleniyor.

Öte yandan, bugün OPEC+ grubu ülkeleri enerji ve petrol bakanları videokonferans yöntemiyle toplantı düzenleyecekler. Suudi Arabistan arz artışına temkinli yaklaşmakta, ancak başta Rusya olmak üzere diğer üreticilerin üretimi artırmaya hazırlandıkları gözleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da şubat ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi, TL’deki değerlenme eğilimi ile birlikte ocak ayında %6,4 artarak 6 ayın en yüksek seviyesinde ve 66,28 puan gerçekleşmişti. Ayrıca TSİ 10’da TCMB’nin şubat ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak.

TCMB bugün DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve şubatın son haftasında toplam DTH miktarı kurumsal kaynaklı yaklaşık 2,08 milyar USD azaldı, bireyselllerde ise yatay seyir gözlendi. Bir önceki hafta olduğu gibi geçen haftada da toplam DTH’larda düşüş görmekteyiz. Bireysel DTH’lar bir önceki haftadaki 0,68 milyar USD düşüş sonrası 26 Şubat haftasında yatay seyretti. Kurumsal DTH’lar ise bir önceki haftadaki yatay seyir sonrası, geçen hafta 2,1 milyar USD azalışla önemli tutarda geriledi. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı (dolarizasyon oranı) ise %53,2’den %54,5 seviyesine yükseldi. Kredilerde ise haftalık bazda artış görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,55 artış ,YP kredilerde haftalık %0,31 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,47 artış görmekteyiz

TCMB Analitik bilanço verilerine göre 26 Şubat haftasında net ve toplam rezervin arttığını hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 26 Şubat haftasında TCMB dış varlıkları 1,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 95,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,6 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 12,1 milyar USD seviyesinden 13,9 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Ayrıca geçen hafta TCMB’nin swap stokundaki haftalık azalış trendi sona erdi. Geçen hafta swap stoku 0,5 milyar USD artarken, sene başından beri TCMB’nin swap stokundaki azalma ise 3,7 milyar USD oldu.

Şubat ayında TÜFE, %0,75 artış beklentilerinin ve 10 yıllık şubat ayları ortalaması olan %0,5’in üzerinde aylık bazda %0,91 arttı. Beklentilerin üzerindeki gerçekleşme ise İTO’nun ima ettiği seviyenin üzerinde bir gıda enflasyonu gerçekleşmesi ile tarihsel ortalamalardan daha sınırlı düşüş sergileyen giyim ve ayakkabı kaleminden kaynaklanıyorTÜFE, yıllık bazda %15,61’e yükselerek Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyede. Küresel emtia fiyatlarındaki artışın sürmesine karşılık TL’deki değerlenme ile birlikte girdi maliyetlerindeki aylık artışın görece yavaşladığını görüyoruz ve 2020 yılında ortalama %1,9 aylık artış sergileyen ÜFE enflasyonundaki artış şubatta %1,22 artışa yavaşlamış ancak %0,7 olan beklentinin üzerinde. Yıllık ÜFE, %27,09 ile son 21 ayın en yüksek seviyesinde. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi, manşet enflasyonun altında ve Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyede aylık %0,44 artış kaydetti. Yıllık olarak %16,21 seviyesi ile Nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye geldi. Neticede mart ve nisan aylarında enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürmesini ve nisan ayında yıl içerisindeki tepe noktasını görmesini beklemeyi sürdürüyoruz.

Hatırda kalması gerekenler:

  • Enflasyonu yukarı yönlü etkileyen başlıca kalemler: Gıda (et, ekmek, süt ürünleri, yağ, biber, limon, salatalık başta olmak üzere…), sağlık (ilaçlar (%20 zam) başta olmak üzere 16 kalemin 15’inde aylık artış görüyoruz), konut (sıhhi techizat malzemeleri, doğal gaz…), lokanta ve oteller (otel ücretinin yatay seyretmesine karşılık özellikle gıdaya bağlı kalemlerde artış), ulaştırma (koli gönderme ücreti ve uçak biletindeki düşüşe karşılık şehirlerarası otobüs ücreti, bisiklet, köprü geçiş ücretinde artış…) ev eşyası (derin dondurucu ve klimadaki fiyat artışına karşılık genel olarak diğer beyaz eşya ürünlerinde fiyat düşüşü gözleniyor). Talep eksikliğiyle giyim ve ayakkabı ve eğlence ve kültür kalemi ile altın (mücevher) fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle çeşitli mal ve hizmetler kalemleri enflasyona düşüş yönlü etki yaptı.
  • Gıda, temel mallar, giyim ve ayakkabı ve hizmet kalemleri tarihsel olarak şubat ayları aylık ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Bununla birlikte kur etkisini net hissettiğimiz kalemlerden biri olan altın hariç dayanıklı malların hız kesmeyi sürdürmesi döviz kuru geçişkenliğinin azaldığını işaret etmesi açısından olumlu. Altın hariç dayanıklı malların fiyat artışındaki yavaşlamaya karşın giyim kaleminin ortalamanın üzerinde seyretmesi sonucu temel mal fiyatlarındaki aylık düşüş sınırlanmış. Geçen sene 4. çeyrekte giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel ortalamanın belirgin altında kaldığını görüyorduk, şubat ayında ise tarihsel ortalama -%5,4 iken gerçekleşme aylık -%1 oldu, dolayısıyla bu kalemde yukarı yönlü risklerin gündeme geldiği görülüyor. Son 4 aydır alkollü içecek ve tütün ile altın kalemi tarihsel ortalamasının altında kalmakta. Haberleşme hizmetleri, lokanta ve oteller, diğer hizmetler ve kira kaynaklı olarak hizmet kaleminde tarihsel ortalamanın üzerinde artış görüyoruz. Gıda ve alkolsüz içecekler; diğer işlenmiş ve işlenmemiş gıda, taze meyve ve sebze, işlenmiş gıda ve ekmek ve tahılların ortalamanın üzerinde seyretmesiyle baskı altında kalmışEşel mobil uygulamasının sınırlayıcı etkisiyle enerji enflasyonu ise şubatta ortalamanın altına kaymış durumda.
  • Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksinde, tarihsel ortalamasına yaklaşarak bir önceki aya göre düşüş görmekteyiz. Madde sepetindeki ekstrem fiyat değişikliklerinden arındırmak için baktığımız medyan enflasyon ise aylık bazda temmuz sonrası en düşük rakamda. Dolayısıyla bu göstergeler enflasyondaki artış eğiliminin yavaşladığına dair sinyal veriyor.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Holdingin 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 60,7mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 84mn TL kar açıklamıştı (Migros değerleme etkisi çıkarıldığında 69mn TL ana ortaklık net dönem zararı). Holdingin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,5 oranında artmış ve 16.060mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %29,1 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %27’lik artışla 4.723mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %20,6 artmış ve 3,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 111mn TL gelir yazan şirketin faaliyet karı 1.036mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırımlardan 42,1mn TL gelir ve finansman tarafında net 814,5mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 264,4mn TL’ye ulaşırken (4Ç2019’da 118,5mn TL vergi öncesi zarar), 304,8mn TL’lik yüksek vergi gideri sonrası net dönem zararı 36,6mn TL olmuş ve ana ortaklık payına düşen net dönem zararı ise 60,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek zararıyla birlikte şirketin 2020 yılı ana ortaklık net dönem zararı 279,8mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise holding 564,9mn TL ana ortaklık net dönem karı (Migros değerleme etkisi çıkarıldığında 297mn TL ana ortaklık net dönem zararı) açıklamıştı.

Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS, Pozitif): Şirketin 2020 yılı son çeyrek net dönem karı 71,3mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 8,4mn TL zarar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,3 oranında artmış ve 294,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %37 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %148,5 oranında artarak 45,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %10,1 artmış ve 7,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 14,8mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı 23,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 4Ç2019’da 14,5mn TL faaliyet zararı kaydetmişti. Yatırımlardan 1,6mn TL ve finansman tarafında net 24,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece Şirketin vergi öncesi karı 49,4mn TL’ye ulaşırken, 21,8mn TL’lik vergi geliri sonrası net dönem karı 71,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek karına rağmen şirketin 2020 yılı net dönem zararı 41,2mn TL olmuştur. Şirket 2019 yılında ise 81,8mn TL kar açıklamıştı.

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket’in 4Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı 362,7mn TL gerçekleşerek yıllık %39,2 oranında artış kaydetmiştir. Şirket’in satış gelirleri yine yıllık %49,8 oranında artarak 333mn TL’ye çıkarken, brüt kar %38,6 oranında düşüş kaydetmiş ve 55,7mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 4Ç2020’de %16,7 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde brüt kar marjı %40,8 idi. Şirket’in bu çeyrekte yatırım amaçlı gayrimenkul gerçeğe uygun değer artışlarından 357,2mn TL gelir kaydetmesi karı destekleyen önemli bir unsur olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde buradan 188,2mn TL gelir yazılmıştı. Son olarak, dördüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %98,3 oranında artarak 617,5mn TL’ye yükselmiştir.

Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına brüt 0,50 TL (net 0,4250 TL) kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 7 Nisan olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,1 olarak hesaplanmaktadır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Banka aleyhine verilen idari para cezası kapsamında; 2013 yılı ve 2014 yıllarındaki bireysel kredi uygulamalarına ilişkin düzenlenen idari para cezası ile ilgili olarak T.C. Ticaret Bakanlığı ile uzlaşma yoluna gidilerek, yasal olarak uygulanabilecek azami indirim oranı olan %50 üzerinden yapılan indirim neticesinde, 110,1mn TL’lik idari para cezası 3 Mart 2021 tarihinde 55,1mn TL olarak ödenmiş ve süreç sonuçlandırılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: İşbir Holding bağlı ortaklığı İşbir Sentetik ile Doğanlar Yatırım Holding iştiraki Biotrend Enerji’nin halka arzına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğtaş Kelebek (DGKLB, Pozitif): Şirket 4Ç2020’de 24,2mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 45mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %135,4 oranında artan şirketin maliyetleri ise %132,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak da brüt kar %142,4 oranında artarak 114,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %32,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden giderler ise 2,7mn TL’yi göstermiştir. Böylece faaliyet karı 39,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2019’daki faaliyet karı 0,6mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden 0,8mn TL gelir kaydedilmiştir. 8,5mn TL’lik (4Ç2019 51,7mn TL finansman gideri) finansman gideri sonrasında vergi öncesi kar 31,7mn TL olurken, net dönem karı da 24,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 25,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2019’da 65,3mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket iki eşit taksitle ödenecek şekilde hisse başına toplam 0,3333TL (net 0,2833 TL) kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihinin ilk taksiti 20 Eylül, ikinci taksiti 22 Kasım olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,8 olarak hesaplanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 334 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak dün 39 milyar TL’lik (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,42 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,40-%1,50 bandında hareketin ardından, %1,48 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde günlük bazda yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi