SABAH STRATEJİSİ
Meta hisselerinde (eski adıyla Facebook) yaşanan sert satış sektörün geneline yayılmış ve Nasdaq teknoloji endeksi günü %3,74 oranında değer kaybıyla tamamlamıştı. ECB’nin söylemlerini değiştirdiği ve şahinleştiği dünkü toplantı da risk iştahını etkilerken, MSCI Gelişmiş ülke endeksi %2 düşüş kaydetti. Bu sabah ise Amazon başta olmak üzere bazı teknoloji şirketlerinin olumlu finansalları ile Nasdaq vadelisi %2 yükseliyor. Tatilden dönen Hong Kong’da %3’e varan yükseliş dikkat çekerken, Avrupa vadelilerinde de primli seyir gözleniyor. Dün %2,21 oranında düşüş yaşayan BIST100 endeksi, yurtdışı piyasalardaki görüntü ve dün akşam açıklanan Yapı Kredi ve Tofaş’ın finansallarının da desteğiyle güne %0,5 civarında artıda başlayabilir. Bugün ABD’de TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
- Rutin olarak her yıl ocak ayı TÜFE verisinde gerçekleştirilen madde ağırlıkları ve TÜFE sepetinin güncellenmesinde gıda, alkollü içecekler, konut, haberleşme, eğitim ve sağlık kalemlerinin ağırlığının azaltıldığını, giyim, ulaştırma, ev eşyası, lokanta ve oteller, eğlence ve kültür ile çeşitli mal hizmetler kalemlerinin ağırlığının artırıldığını görmekteyiz. Kira, otomobil (dizel), cep telefonu görüşme ücreti, su faturası, sigara ve elektrik ücreti sepette ağırlığı en çok düşürülen; otomobil (benzinli), LPG, motorin, benzin, tüp gaz ve tavuk eti sepette ağırlığı en çok artırılan başlıca kalemler.
- Enflasyona; mallar ve hizmet enflasyonu olarak iki ana kalem olarak baktığımızda mallar enflasyonundaki artış aylık %12,22 ile aralık ayına göre sınırlı bir yavaşlamaya; hizmetlerdeki artış aylık %7,89 ile önceki aya göre hızlanmaya işaret etti. Mallar enflasyonunda giyim ve ayakkabı haricinde aylık genele yayılan güçlü artışlar var. Özellikle enerji, taze meyve ve sebze, alkollü içeceklerde aylık %15’in üzerinde güçlü artışlar görüyoruz. Kur etkisinin, enerji ile gıda fiyatlarındaki ve turizm faaliyetlerindeki seyrin, bunun yanında asgari ücret artışının yansımalarını hizmetler tarafında mallara nazaran daha gecikmeli görmeye devam ediyoruz, dolayısıyla hizmet enflasyonunda artışın devamı mümkün görünüyor.
- Çekirdek C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) yıllık %31,88’den %39,45’e, çekirdek B endeksi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) ise %34,89’dan %42,66’ya geldi. ÜFE ise aylık %11 civarındaki artış beklentisine karşılık %10,45 arttı ve yıllık bazda %79,89’dan %93,53’e yükseldi. Nihayetinde artışını sürdüren ÜFE, TÜFE üzerindeki maliyet baskısının sürdüğünü gösterdi. ÜFE’deki artışta belirleyicilere baktığımızda gıda, metalik olmayan diğer mineral ürünler, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, tekstil ürünleri, kağıt ürünleri, kauçuk ve plastik ürünleri, ana metaller, fabrikasyon metal ürünler ve motorlu kara taşıtları en yüksek etkiye sahip olan kalemler.
- Ocak ayı sonunda TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %11,8’den %23,2 (%18,6-%27,8 tahmin aralığı) seviyesine çekmişti. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2022 yıl sonu TÜFE beklentisi %29,75 idi.) TCMB’nin enflasyon tahmin patikası mayıs ayıyla birlikte enflasyonda tepe noktanın yıllık %50-55 seviyesine yakın bir düzeyle görülebileceğine işaret etmişti. Baz etkisinin haziran ayı ile birlikte TÜFE’de etkili olabileceğinin ve eylülde %40-45 seviyelerine doğru bir gerileme olabileceğinin ancak asıl belirgin düşüşün ise yılın son çeyreğinde gerçekleşmesinin tahmin edildiği gözlenmişti.
Ayrıca ABD’de ocak ayına ilişkin ISM İmalat Dışı PMI Endeksi, Omicron varyantının etkisiyle 62,3’ten 59,9’a gerileyerek imalat dışı sektörün faaliyetlerinde büyümenin kısmi yavaşladığına işaret etti. Firmalar, kapasite kısıtlamaları, lojistik zorluklar, iş gücü sorunları ve tedarik zinciri sorunlarından etkilenmeye devam ettiklerini bildirdi.
Ayrıca ABD’de 29 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 261 bin kişi seviyesinden 238 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin hafif üzerinde düşüş sergiledi ve böylece son iki haftada düşüşünü sürdürdü.
Avrupa tarafında, ECB’nin para politikası toplantısı ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması takip edildi. ECB tarafında faizler değiştirilmedi. Bu çeyrekte PEPP’nin önceki çeyreğe göre yavaş hızda gerçekleşeceği ve net tahvil alımlarının mart ayında sonlandırılacağı, APP’den alımların hızlandırılacağı belirtilirken, faiz artırılmadan önce varlık alımlarının sonlandırılacağı yinelendi. Toplantı sonrası konuşan Lagarde, ilk çeyrekte büyümenin baskı altında kalacağını belirtirken, salgının etkisinin giderek azaldığını ve tedarik zincirindeki sıkıntıların gevşemeye başlayabileceğini belirtti. Yıl boyunca ekonomik aktivitenin ise olumlu seyredeceğini ve enflasyonda yukarı yönlü risklere işaret ederek enflasyonun enerji maliyetlerindeki artışla beklenenden fazla bir süre daha yüksek seviyelerde kalacağını fakat yıl içinde düşeceğini vurguladı.
Bunun yanında, BoE’nin Para Politikası Kurulu Toplantısı takip edildi. BoE sıkılaştırma adımlarına devam etti ve politika faizini 25 baz puan artırdı. Enflasyonda nisan ayında tepe noktasının görüleceği fikrini yinelediler fakat aralık ayındaki %6 olan tahmini %7,25’e çektiler. Para politikasının arz sorunlarına müdahale edemeyeceği vurgulandı. Karar metninde yakın dönemde ise büyümede yavaşlama olacağı ve işsizliğin artacağı vurgulanırken, enflasyonun 1 sene içinde %5,2, 2 sene içinde %2,15’e gerileyeceği tahmin edilmekte. Ayrıca bilanço küçültmesine ilişkin de kararlar alındı. Üyelerin tamamının oyuyla varlık alımlarının azaltılması kararı alındı. Şirket tahvillerinin 2023’e kadar satılarak bilançodan çıkarılacağı, devlet tahvillerinin ise vadeleri doldukça yenilenmeyeceği belirtildi.
Avrupa’da hizmet PMI’lar nihai verilere göre ocakta 50 eşik seviyesinin üzerindeki büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü. Anketin detaylarında, özellikle Almanya’da firmalar, pandeminin sona ermesi ve ardından ertelenmiş talebin gerçekleşmesi yönünde umutlu olduklarını vurguladılar ve büyüme görünümü konusunda iyimser olduklarını belirttiler. Ayrıca İngiltere’de Omicron varyantı nedeniyle ticari faaliyetlerde daha ciddi maliyet baskıları ve aksamalarla karşılaşılmasına karşın, firmaların büyük kısmının olumlu beklentilerini korudukları ve faaliyetlerde artış öngördükleri gözlendi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. ABD’de tarım dışı istihdam verisi öncesi ocak ayına ilişkin ADP özel sektör istihdamı, artış beklentilerinin aksine 301 bin kişi azalmış ve böylece Aralık 2020’den bu yana özel sektör istihdamında ilk kez düşüş olmuştu. Veri, tarım dışı istihdam öncesi öncü gösterge olarak izlense de farklılaşmalar olabilmekte. Bu kapsamda, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ADP’de olduğu gibi istihdam azalışına işaret ederse martta 50 baz puan yerine 25 baz puan faiz artırım ihtimali güçlenebilir. ABD’de tarım dışı istihdam aralık ayında ADP’nin aksine beklentilerin oldukça altında gelmiş ve sadece 199 bin kişi artmıştı. İşsizlik oranı ise aralıkta %4,2’den %3,9’a gerilemişti. Yıllık bazda ortalama saatlik kazançlar, yani ücretler %4,7 artış kaydetmişti. Ocak ayında ise, tarım dışı istihdam artışının 150 bin kişiye gerilemesi, işsizlik oranının %3,9’da yatay seyretmesi ve yıllık bazda ortalama saatlik kazançların artış hızının ise %5,2’ye yükselmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin perakende satışların aylık bazda artış hızı %0,3’ten %1’e yükselmiş ve artan enflasyonist baskılar, artan koronavirüs vaka sayıları ve kısıtlayıcı tedbirlere ilişkin endişelere karşın iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti. Aralıkta ise perakende satışların, Omicron varyantının etkilerinin baskın hale gelmesiyle aylık %0,5 gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca Almanya’da TSİ 10’da aralık ayına fabrika siparişleri verisi açıklanacak.
Bunun yanında, TSİ 19’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy’un konuşması takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi açıklanacak. Reel efektif döviz kuru endeksi aralık ayında kur gelişmeleriyle aylık bazda %11,7 azalışla tarihi düşük seviye olan 47,82’ye gerilemişti.
Ayrıca TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Çan 2 Termik (CANTE, Sınırlı Pozitif): Şirket, 4Ç2021’de 58,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 297mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Yılın son çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %64,1 oranında artmış ve 366,6mn TL olmuştur. Yine geçen senenin dördüncü çeyreğine göre brüt kar da %94,4 artarak 116mn TL’ye yükselmiştir. Böylece brüt kar marjı %26,7’den %31,6’ya çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri ise aynı dönemde %12,9 azalarak 7,2mn TL’ye düşmüştür. Diğer faaliyetlerinden 21,2mn TL’lik gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,3 artarak 87,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de 4Ç2020’de 74,8mn TL’den 4Ç2021’de 111mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan kurlardaki yüksek artışa bağlı olarak şirketin net finansman gideri 4Ç2020’deki 1,1mn TL’den 4Ç2021’de 210,2mn TL’ye yükselmiş ve dönem zararı kaydedilmesinde ana etken olmuştur. 64mn TL’lik vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem zararı 58,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek zarar rakamlarıyla birlikte Şirket’in 2021’deki net dönem zararı 181mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2020 yılında 37,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
TOFAŞ (TOASO, Pozitif): Şirket’in 2021 4.çeyrek net dönem karı 1.217mn TL hem bizim beklentimiz olan 892mn TL’nin hem de 950mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen satış gelirleri etkili olmuştur. Şirketin 4Ç2020’deki net dönem karı 639,2mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,6 oranında artmış ve 10.078mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti de %8 oranında gerilemiş ve 7.359mn TL’yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki kar 60,8mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin 25mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin toplam brüt karı %124,8 oranında artarak 2.780mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 14,1 puan artışla %27,6 olarak gerçekleşmiştir. (Tüm zamanların en yüksek seviyesi) Bu performansta maliyet kontrollerine bağlı olarak güçlü iç piyasa performansı ve zayıflayan TL’ye bağlı olarak koruyucu ihracat kontratları temel rol oynamıştır. Aynı dönemde operasyonel giderler %28,9 oranında artmış ve 440,1mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 4Ç2021’de 553,5mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 1.786mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 4Ç2020’de 925,2mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 7,7 puan iyileşmeyle %17,7 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 4Ç2021 FAVÖK’ü ise %145,9 artışla 2.732mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı da 15 puan artışla %27,1 seviyesine yükselmiştir. Şirketin yatırım faaliyetlerinden gelirleri 10,8mn TL’yi göstermiştir. Net finansman giderleri 4Ç2021’de 391,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2020’de net finansman giderleri 285,1mn TL idi. 188,3mn TL’lik vergi gideri sonrasında 4Ç2021 net dönem karı da 1.217mn TL olarak gerçekleşirken, net kar marjı 5,1 puan artışla %12,1 seviyesine yükselmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %83,9 artışla 3.281mn TL’ye yükselmiştir.
2021 yılı gerçekleşmeleri ardından şirket 2022 yılı beklentilerini de açıklamıştır. TOFAŞ 2022 yılında özellikle ihracat artışı beklentisine paralel üretimde %5-18 arasında artış olabileceğini öngörmektedir. Özet tablo aşağıda yer almaktadır.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB’nin 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %6,5 oranında artarak 314,7mn TL’ye yükselmiştir. Bizim beklentimiz 318mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 302mn TL idi. Çeyreksel bazda; net faiz gelirleri %26,3 oranında artarak 4Ç2021’de 937,5mn TL’ye yükselirken, net ücret ve komisyon gelirleri %30,5 oranında artarak 20mn TL’ye çıkmıştır. Bir önceki çeyrekte 57,4mn TL ticari zarar yazan Banka, bu çeyrekte 561,9mn TL ticari kar açıklamıştır. Diğer yandan, karşılık giderleri 276,1mn TL’den 1.117mn TL’ye yükselmiştir. TSKB bu çeyrekte 40mn TL serbest karşılık ayırmıştır. Operasyonel giderler ise %15,3 oranında artarak 73mn TL olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın ortalama özsermaye karlılığı çeyreksel bazda 50 baz puan artarak %18,5’e çıkarken, aktif karlılık %1,7 olmuştur. Banka’nın takipteki kredi oranı ise 54 baz puan düşmüş ve %3,27 olarak gerçekleşmiştir. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Banka’nın 2021 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %48,6 oranında artarak 1.089mn TL’ye yükselmiştir.
Banka 2022 beklentilerini de paylaşmıştır. Buna göre; zayıf yatırım iştahı kapsamında kurdan arındırılmış kredilerde daralma beklenmektedir. Net faiz marjı (swap maliyetleri dahil) yaklaşık %4 olarak öngörülürken, özkaynak karlılığı düşük %20’ler şeklindedir. Banka, takipteki kredi oranının %4,5’ten küçük, kredi risk maliyetinin ise yaklaşık 200 baz puan olarak öngörmektedir.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi Bankası’nın 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %26,2 oranında artarak 3.558mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 3.278mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 3.365mn TL’nin biraz üzerinde gerçekleşmiştir. Son çeyrekte net faiz gelirleri ile ticari kar beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir.
Borusan Mannesmann (BRSAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, “Israel Natural Gas Lines” firmasının düzenlemiş olduğu toplam 7,4 milyon Euro bedelli, spiral kaynaklı boru ihalesini kazanmıştır. Söz konusu borular, Gemlik fabrikasında üretilip 2022 yılı Temmuz ayı içerisinde ihracatı yapılarak sevk edilecektir.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Rekabet Kurumu tarafından Alman otomotiv üreticileri Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW hakkında soruşturma açıldığı duyurulmuştu. Audi, Porsche, Volkswagen markaları Türkiye distribütörü olan Şirketle ilgisi olmayan soruşturma sonucunda, anılan 5 otomotiv üreticisinin faaliyetlerinin ilgili kanunlara aykırılık teşkil etmediği ve Türkiye piyasalarında bir etki doğurmadığına Rekabet Kurumu’nca karar verilmiştir.
Turkcell (TCELL, Nötr): IMTIS Holdings S.a.r.l. tarafından, Şirkete 2 Şubat 2022 tarihli bir mektup ve Genel Kurul’un Toplantıya Çağrılması Talebine İlişkin İhbarname ulaşmıştır.
Türkiye Şişe Ve Cam Fabrikaları (SISE, Sınırlı Pozitif): Şirket, cam eritme fırınlarının yapımında ve bakım süreçlerinde kullanılan refrakter malzemesi alanında yıllık 6 Bin ton üretim kapasitesi ile dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan İtalyan Refel S.p.A.’nın firmasının 22mn EUR nakit ödeme karşılığında satın alınmasına karar verilmiştir. Bu stratejik satın alma ile, Şişecam’ın AZS refrakter tedarik süreçlerinde tedarik zincirinin kırılmasına bağlı risklerinin bertaraf edilmesi, Refel’in mevcut ve potansiyel müşterilerinin yüksek kaliteli AZS refrakter ihtiyaçlarını da yakından takip ederek rekabetçi pozisyonunun korunması ve global hizmet vermeye devam edilmesi, Şişecam’ın Avrupa ve dünya cam piyasasındaki stratejik konumunun daha da güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 32 ildeki (Ağrı, Aksaray, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Şırnak, Uşak, Van, Yozgat) 59 araziyi güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
YEO Teknoloji (YEOTK): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Yeo Tehcnology BV’nin Yönetim Kurulu toplantısında, şirket ortaklarından Tolunay Yıldız’ın Azerbaycan Cumhuriyetinde %100 hissesine sahip olduğu 2013 yılında kurulmuş olan Iss Integrated Systems Solution şirketinin %99’unu nominal bedelle Yeo Tehcnology BV tarafından devir alınmasına karar verilmiş olup hisse devir sözleşmesi imzalandığı ve tescil olmak üzere gerekli başvurunun yapıldığı açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 61 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 349 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,77 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,75-%1,85 bandında hareketin ardından %1,84 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde genel olarak faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi