Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.01.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de açıklanan Aralık ayı İmalat PMI verisi 46,2 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Veri 2023 yılında da üretim tarafında sıkıntıların devam edebileceğini hatırlattı. Bu ortamda Dolar endeksi (DXY) 104,9’a kadar yükseliş kaydetti. Hisse senetleri tarafında, Apple ve Tesla paylarındaki geri çekilmelerin öncülüğünde Amerikan endeksleri %0,0-%0,8 arasında düşüş kaydettiler. Avrupa’da ise piyasalar pozitif kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,7 yükseliş kaydetti. Yurtiçi tarafta güne yükselişle başlayan BİST-100, %64’lere gerileyen enflasyon sonrasında dalgalanma yaşadı ve sonrasına pozitif tarafta kalmaya devam edemedi. Endekste kapanış 5.627’den gerçekleşirken, günlük %0,6’lık düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 144,9 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 78 hissenin ekside kapattığı endekste, bankacılık hisselerine ek olarak, SASA, TUPRS ve EREGL’deki düşüşler günlük geri çekilmede etkili oldu. Bugüne bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri artıda seyrediyor. Asya’da ise Japonya hariç olumlu bir görüntü var. Bu sabah BİST-100’ün güne hafif alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde açıklanacak bir veri bulunmuyor. Yurt dışında Euro Bölgesinden İmalat dışı PMI, ABD’de ise ISM İmalat PMI ile 13-14 Aralık’ta gerçekleşmiş olan FOMC toplantısının tutanakları izlenecek veriler arasında.

MAKROEKONOMİ

Aralık ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,35’in altında aylık %1,18 arttı, TÜFE yıllık bazda ise %84,39’dan %64,27’ye geriledi. Aralık 2021’deki %13,58’lik baz etkisi bu keskin düşüşte belirleyici oldu. 2022 yıl sonu TÜFE böylece OVP tahmini %65 ve TCMB’nin enflasyon tahmini %65,2 seviyesinin hemen altında gerçekleşti. Çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış önceki aya göre yavaşlasa da manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşti, sırasıyla çekirdek göstergeler yıllık %57,68 ve %51,93’e geriledi. Enflasyon verisi ardından 19 Ocak’taki PPK toplantısı ve ardından 26 Ocak’taki yılın ilk Enflasyon Raporu piyasa katılımcıları tarafından takip edilecek.

  • ÜFE, enerji kalemindeki düşüşün desteğiyle aylık %0,24 azalış ile 2019 yılından bu yana ilk kez aylık geriledi. (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi), yıllık bazda da hem enerji fiyatları hem de baz etkisinin katkısıyla %136,02’den %97,72 seviyesine gerileyerek Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyeye geldi. Elektrik, gaz üretim ve dağıtım -2,1 puan etkiyle ÜFE’deki yavaşlamanın ana nedenini oluşturdu. 2. sırada -0,32 puanla kok ve rafine petrol ürünlerindeki düşüş izledi. Bununla birlikte başta gıda ve temel eczacılık ürünleri ÜFE’deki iyileşmeyi sınırladı.
  • 2023 yılının ilk yarısı da güçlü baz etkisini hissedeceğimiz bir dönem olacak, Ocak 2022’deki %11,1 seviyesindeki güçlü bir bazla 2023 yılına başlayacağız, dolayısıyla yıllık TÜFE’de düşüşün sürmesi beklenmekte. Bununla birlikte özellikle asgari ücretteki artışın ocak ayında aylık TÜFE’de artışı beraberinde getirmesi öngörülmekte. Bu arada TL’deki performansın yanı sıra elektrik ve doğal gazdaki indirimin de enflasyondaki asgari ücret kaynaklı artışı ne ölçüde dengeleyici bir unsur olacağı da önemli olacaktır.
  • TÜFE’nin detaylarını incelediğimizde; 0,50 puanla en yüksek etkiyi veren kalem ”Gıda grubu” olsa da taze meyve ve sebze kaleminin tarihsel olarak aralık aylarında artış sergilemesine rağmen bu sene aylık %3,3 düşüş sergilemesi gıdanın, TÜFE’ye etkisinin sınırlı kalmasını sağlamış. Bu arada Enflasyon Raporu’nda gıda enflasyonunun yıl sonunda %75 seviyesine gerileyeceği değerlendiriliyor ki aralıkta %77,87 gerçekleşti. Şebeke suyu ve kira artışlarının da sürmesiyle ”Konut” kalemi aylık enflasyona en çok etkisi olan 2. kalem. Kur ve emtia fiyatlarındaki ılımlı seyre rağmen muhtemelen talep görünümünün etkisiyle ”Ev eşyası” kaleminde genele yayılan artışlar ise dikkat çekti ve kalem 0,41 puanla TÜFE’ye en çok etki eden 3. kalem. Otel kaleminde Mayıs 2021’den bu yana ilk kez gözlenen aylık düşüşe rağmen yiyecek ve içecek hizmetlerinde artışın sürmesiyle ”Lokanta ve oteller” kalemi 0,19 puan TÜFE’yi etkiledi. İlaç fiyatlarındaki artışın etkisiyle ”Sağlık” kalemi 0,18 puan etkilemiş. Giyim ve ayakkabı kalemi aralık aylarında tarihsel olarak düşüş eğilimi sergilemesiyle uyumlu olarak TÜFE’yi negatif etkiledi. ÖTV matrah düzenlemesi ile otomobil fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki gerileme ve karayolu ile havayolu yolcu taşımacılığındaki düşüş ile ”Ulaştırma” kaleminin TÜFE’ye etkisi -0,69 puan oldu.

Bugün yurt içinde TSİ 14.30’da aralık ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi açıklanacak. Ayrıca TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi izlenecek.

  • TCMB tarafından yayınlanan kasım ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık %0,3 artışla 55,65’e yükselmişti ve böylece son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Bugün yurt dışında Almanya ve Euro Bölgesi hizmet PMI endekslerinin nihai hali izlenecek. Ayrıca ABD’de JOLTS açılan iş sayısı, ISM imalat sanayi endeksi ve Fed toplantı tutanakları takip edilecek.

  • Fed’in 13-14 Aralık tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar izlenecek. Fed, aralık ayındaki toplantısında, faizleri 50 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,25-%4,50 bandına yükseltmişti ve böylece 75 baz puanlık faiz artışlarının ardından sıkılaşma hızını yavaşlatmıştı. Fed Başkanı Powell, faizleri artırmada ve enflasyonu düşürmede yapacak daha fazla işleri olduğunu ve sıkı para politikasını bir süre daha devam ettirmelerinin gerektiğini belirtmişti. Diğer yandan Powell, para politikasında erken gevşemeden kaçınacaklarını ve enflasyonda %2 hedefine doğru gerilemeden emin olana kadar faiz indirimlerinin söz konusu olmayacağını vurgulamıştı. Paylaşılan noktasal grafikte de 2023 medyan zirve faiz öngörüsünün %5,10 (Önceki: %4,6) olması Fed üyeleri tarafından faizin daha uzun süreli ve daha yukarıda öngörüldüğüne işaret etmişti. Bugün Fed’in toplantı tutanakları para politikasının geleceğine yönelik olası yeni sinyaller açısından takip edilecektir.
  • ABD’de ISM imalat sanayi PMI endeksikasımda 50,2’den 49 seviyesine gerileyerek daralma bölgesine geçmişti, aralıkta 48,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

• Avrupa tarafında aralık ayında hizmet PMI’lar, Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde hafif yükselerek hizmet sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına, Fransa’da ise hafif gerileyerek daralma hızının arttığına işaret etmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Çemtaş Çelik Makina Sanayi (CEMTS, Nötr): Şirket, mevcut piyasa koşulları gereği kaynakların etkin kullanılması ve planlı bakım çalışmalarının yapılması amacıyla 4 Ocak – 09 Ocak tarihleri arasında 5 işgünü Çelikhane ve Haddehane Ünitelerinde üretime ara verecektir. Denge Çubuğu Ünitelerinde üretime devam edileceği açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) tarafından gerçekleştirilen ”Gazlı Hücre-Köşk Standart Alımı İşi” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale bedeli 2,1mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ihale bedeli 39,3mn TL’dir.)

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Bankamız Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, Borsa İstanbul’da işlem gören ortaklıklardan Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif), Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif), İş Finansal Kiralama (ISFIN, Sınırlı Pozitif), İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Pozitif), İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN, Sınırlı Pozitif), Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif) Şirketi, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (ISGSY), Sınırlı Pozitif), İş Yatırım Ortaklığı (ISYAT, Sınırlı Pozitif) ve TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (TSGYO, Sınırlı Pozitif) paylarının, alımlarla ilgili ödenecek toplam tutarın 3 milyar TL ile sınırlı olması kaydıyla şirket bazında bir sınırlama olmaksızın piyasadan satın alınması, mevcut ve yeni alınacak payların sınıflandırılması ve gerektiğinde satılması konularında karar tarihinden itibaren 2023 yıl sonuna kadar Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.

Türk Telekomünikasyon (TTKOM, Nötr): Şirket ilgili mevzuat doğrultusunda BTK’ya imtiyaz sözleşmesinin uzatılmasına ilişkin başvuruda bulunmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirliye konut kampanyası hakkında geniş ve özgün bir paket açıklanacağını, faiz oranlarının da %1’in altında olacağını söyledi. Kaynak: BloombergHT

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bayrak EBT Taban Sanayi (BAYRK): Taslak İzahname ve Fon kullanım raporunda belirtildiği üzere Sinop Organize Sanayi Bölgesin’de kurulması planlanan yeni tesis için Belge Bitiş Tarihi 16.12.2025 olan 41,2mn TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi onaylanmış olup, bu Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında; Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirimi, Kdv ve Gümrük Vergisi İstisnası, İnşaatta Kdv İstisnası ve Finansman Gider Desteği gibi teşviklerden yararlanılacaktır. İlk etapta yapılması planlanan yatırımlar bu belge kapsamında yapılacak olup kapasite artışına bağlı olarak ilgili teşvik tutarının artırılması için Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunulacaktır.

Bilici Yatırım (BLCYT): Firma, Adana Hacı Sabancı OSB 3. İlave alanı içerisinde sanayi tesisi kurmak üzere 60bin metrekare arsa satın alımı için, 18mn TL nakit peşinat yatırmıştır. Alımı tamamlandıktan sonra arsa ile ilgili yapılması düşünülen yatırım kararları ileriki dönemlerde paylaşılacaktır.

Diriteks Diriliş Tekstil (DIRIT): Şirketin %42 oranında ortaklığı Bulunan Diriiplik-Diriliş İplik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’deki hisseleri Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş tarafından satışa çıkarılmış ve hisseler 885bin TL bedelle 3.kişiye satılmıştır. İlgili satışa şirket tarafından itiraz edilmiştir.

Döktaş Dökümcülük (DOKTA): Şirket 2022 yılı ihracat tonajını yaklaşık %3,5 oranında artırarak ciroya olumlu katkı sağlamıştır.

Erciyas Çelik Boru (ERCB): Şirket, İş ortağı ile birlikte Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından düzenlenen Batı Karadeniz Faz 3 DGBH Projesi Çelik Boru Mal Alımı İşi ile ilgili olarak doğalgaz boru hattı için açılan ihaleye teklif vermiştir.

Euro Kapital Yatırım Ortaklığı (EUKYO): Şirketin 17.01.2022-19.01.2022 tarihleri arasında Euro Yatırım Holding A.Ş pay piyasasında gerçekleştirdiği pay satış işlemlerine ilişkin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 30.12.2022 tarih ve E-29833736-110.10.10-31023 sayılı yazılarıyla toplam 140bin TL idari para cezası uygulandığı şirkete tebliğ edilmiştir.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket tarafından yeni kazanılan Nepal menşeili havayolu firması Himalaya Airlines, Şirketin yolcu hizmet sistemleri ve muhasebe çözümlerini kullanmaya başlamış olup, kullanım süresi 10 (on) yıl olacaktır.

Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR): Şirket ile bir Savunma Sanayii Kuruluşu arasında Araç Üst Yapı tedarikine yönelik 4,2mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2023 yılında yapılacaktır.

Kütahya Şeker (KTSKR): 69. Pancar Tesellüm ve Şeker üretimi ile ilgili olarak; 30.09.2022 – 02.01.2023 tarihleri arasında gerçekleşen tesellüm ve üretim süreçleri neticesinde, İşlenen pancar 317bin ton, Üretilen Kristal Şeker (A+B)  ise 47,6bin Ton olarak gerçekleşmiştir.

Parsan Makina (PARSN): Şirket 2022 yılı ihracat tonajını yaklaşık %3,2 oranında artırarak ciroya olumlu katkı sağlamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 150 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 65 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi