Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah Asya borsalarında Çin ve Güney Kore’deki yükselişler dikkat çekerken, ABD vadelileri yatay. Dolar’daki değer kaybının da yeni yılda da devam ettiğini gözlemliyoruz. Yarın Georgia’da gerçekleştirilecek Senato seçimleri takip edilecek önemi bir gelişme olarak ajandada yer alıyor. Veri ajandasında ise küresel çapta PMI verileri, ABD tarım dışı istihdam ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları yer alıyor. Bunların dışında küresel çapta toplu aşılama süreci de devam ediyor. Yurtiçi tarafta ise sabahtan aralık ayı enflasyon rakamları takip edilecek. Haftaya pozitif bir görüntüyle başlayan TL’nin, ülke risk primimizdeki iyileşmeye trendinin sürdüğü ortamda enflasyon verisi sonrasında da yükselişini sürdürebileceğini düşünüyoruz. TL’deki değer kazanımlarına paralel BIST100 endeksinin de güne %0,5’e yakın alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Alınan tedbirlerin ardından günlük vaka sayılarının 10binin altına kadar düşmesi de olumlu haber akışı olarak izlenirken, özel büyük bankaların 2021 beklentilerini açıklayacağı haftada BIST100 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde bugün 1.500 seviyesini hedefleyebilir.

MAKROEKONOMİ

Asya’da açıklanan imalat PMI verilerini izleyerek yeni haftaya başlıyoruz. Çin imalat PMI verisi, 53 seviyesine yavaşlarken, Çin dışındaki Asya ülkelerinin imalat PMI verilerinde genel olarak aralık ayında bir toparlanma gözlendi. Koronavirüs vaka sayısı ve teşviklerin izlenmeye devam edileceği yeni yılda risk iştahı da olumlu seyrini sürdürüyor. Japonya, İngiltere ve Almanya’nın yeni kısıtlama tedbirleri alabilecekleri görülmekte.

Yeni yıla piyasalar ABD’de Senato’da çoğunluğu elde edecek partiyi belirleyecek Georgia eyaleti seçimleri (Demokratların kazanması Biden’ın politikalarını hayata geçirmesi açısından kritik, daha fazla maliye politikası), ABD tarım dışı istihdam, Fed toplantı tutanakları, OPEC+ toplantısı, aralık ayına ilişkin nihai küresel imalat ve hizmet PMI verilerine odaklanarak başlayacak. Yurt içinde bugün aralık ayı enflasyon verileri ve ISO imalat PMI verileri, salı günü aralık ayı reel efektif döviz kuru ve cuma günü ise aralık ayı İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri ve Hazine nakit dengesi takip edilecek. Salı günü aralık ayına ilişkin TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu da takip edilecek.

Bugün TSİ 10’da aralık ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Enflasyon verisi öncesinde takip ettiğimiz İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi aralık ayında aylık %1,36, yıllık ise %14,40 arttı. Gıda konut, ulaştırma ve haberleşme harcama gruplarında fiyat artışları olduğu, giyim ve kültür eğitim harcamalarında ise aşağı yönlü fiyat hareketlerinin olduğu gözlenmekte. Son PPK toplantısında da TCMB birikimli döviz kurlarının maliyet etkisinin ve uluslararası gıda ve emtia fiyatlarındaki artışın enflasyona ve beklentilere yukarı yönlü etki etmeye devam etmesi nedeniyle faizleri 200 baz puan artırmıştı. Neticede Foreks anketine göre de aralık ayında aylık enflasyonun %0,95 artış sergilemesi bekleniyor, böylece yıllık enflasyonun %14,25 civarında bir kapanışa denk gelmesi bekleniyor. 2020 yılını bu seviyelerde kapattıktan sonra 2021 yılının özellikle ilk çeyreğinde enflasyonun yüksek seviyelerini koruması beklenmekte, döviz kuru hareketlerine de bağlı olarak nisan ayında enflasyonun tepe noktasına ulaşabileceği ve son çeyrek itibarıyla da tek haneye doğru yönelebileceğini değerlendirmekteyiz. TL’nin performansı ile gıda fiyatlarındaki seyir önümüzdeki dönemde belirleyici olacak ana unsurlar. Küresel emtia fiyatlarının küresel ekonomilerin açılmasıyla geçen yılın ikinci yarısında toparlanma eğiliminde olduğunu gözlemlesek de 2021 yılında daha ılımlı artışların söz konusu olabileceğini değerlendiriyoruz, petrol fiyatlarında da arz fazlası ve kaya gazı üretimi gibi gerekçelerle çok sert hareketlerin gerçekleşmeyeceğini öngörmekteyiz.
Kasım ayında imalat PMI, artan vaka sayısı ile birlikte üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama ile 53,9 seviyesinden 51,4’e gerilemiş ancak 50 büyüme eşik değerinin üzerinde kalmayı sürdürmüştü. Bu durum ise ekonomideki toparlanmanın yavaşlayarak da olsa devam ettiğini göstermişti. Geçtiğimiz aya göre finansal koşulların verilere kısmi etki ettiğini görmekteyiz. Reel kesim güven endeksi hariç diğer güven endekslerinde düşüş görürken, mevsimsellikten arındırılmış KKO’da ise kısmi artış görmüştük. Bu verilerin ışığında ISO imalat PMI’nin aralık ayında genişleme bölgesine yakın gelmesini beklemekteyiz.

Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı senenin ilk üç ayına ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi raporunu yayınladı. Buna göre Hazine, ocak ayında 37,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 25,4 milyar TL’lik iç borçlanma, şubat ayında toplam 45,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 40,4 milyar TL’lik iç borçlanma, mart ayında toplam 31,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 31,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Programa göre Hazine net iç borçlanmasını azaltmayı planlamakta ayrıca bir önceki stratejiye göre dikkat çeken bir nokta da Hazine ocak ayında planladığı iç borçlanma miktarını azaltırken, borçlanma dışı kaynakların artacağını öngörmekte.

Hazine aralık ayında iç borçlanma stratejisinde 10 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 9,6 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 0,4 milyar TL net iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 10 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine aralık ayında yaklaşık 7,6 milyar TL(7,1 sabit+0,5 kira sertifikası) iç borçlanma gerçekleştirdi. Ayrıca Hazine bu ay değişim ihalelerine gitti, buradan yaklaşık 2,1 milyar TL iç borçlanmasını hafiflettiğini hesaplamaktayız. Böylelikle net iç borç ödemesinin 4 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine kasım ayı sonlarında yurt dışı borçlanmaya gitmişti. Valör tarihi 2 Aralık olduğundan bu ayın dış borçlanma tarafında görmekteyiz. Aralık ayında Hazine böylelikle 2,25 milyar USD (yaklaşık 17,6 milyar TL) dış borçlanma gerçekleştirdi. Stratejiye göre 0,4 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda toplamda 17,2 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdi. Net borçlanmasının böylelikle ekim ayında 13,2 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu’nda Hazine hesabı 131 milyar TL’den aralık sonunda 118,6 milyar TL’ye geriledi, bunun sonucunda aralıkta Hazine nakit dengesinin fazladan açığa yöneleceğini tahmin etmekteyiz.

Kasım ayında REDK tarihi dip seviye olan 60,5 seviyesinde yatay seyretmişti. Enflasyon görünümüne bağlı olmakla birlikte döviz kurlarındaki stabil seyirle REDK sınırlı yükselebilir.

ABD’de veri gündemi istihdam ve PMI verileri ağırlıklı olurken, salı günü Georgia Eyaletindeki senato seçimleri takip edilecek. Pazartesi günü aralık ayına ilişkin nihai imalat ve çarşamba günü ise aralık nihai hizmet PMI verileri izlenecek. Son verilere göre ABD’de ise hizmet PMI kısıtlamaların etkisiyle 58,4’ten son 3 ayın en düşüğü 55,3’e gerilemiş, imalat PMI ise 56,7’den 56,5’e gerileyerek güçlü genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Salı günü ise aralık ayına ilişkin ISM imalat PMI verisi ve perşembe günü ise ISM imalat dışı PMI verisi izlenecek. Artan vakalara ve kısıtlamalara rağmen teşvik paketindeki olumlu gelişmeler, aşılanma sürecinin başlaması gibi olumlu faktörlerin beklentileri olumlu etkilemesiyle hem imalat hem de hizmet sektöründe sınırlı gerilemeyle güçlü genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi beklenmekte. İstihdam piyasasına yönelik olarak ise çarşamba günü ADP özel sektör istihdam, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Öncü olarak takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları 700 binli seviyeleri gördükten sonra aralık ayında tekrar 800 binli rakamları görmüştü. Bundan dolayı istihdama ilişkin aylık diğer göstergelerde istihdam artış hızının azalması beklenmekte. ADP özel sektör istihdam artışının 307 binden 210 bine, tarım dışı istihdam artışının ise 245 binden 100 bine gerileyerek, işsizlik oranında uzun bir aradan sonra artış beklenmekte. Çarşamba günü ise Fed toplantı tutanakları izlenecek. Fed son toplantısında varlık alımlarında ve faizlerde değişiklik yapmamıştı fakat ekonomiye güçlü destek vereceğini yinelemişti. Ayrıca ABD’deki Georgia seçimleri izlenecek. Demokratların kazanması Biden’ın politikalarını hayata geçirmesi açısından kritik.

Euro Bölgesinde bu hafta geçen haftanın aksine veri gündemi açısından yoğun. Bugün nihai aralık imalat PMI ve çarşamba günü aralık ayı nihai IHS Markit hizmet PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre 2. dalgaya rağmen Euro Bölgesi beklenenden daha iyi performans göstermişti. İmalat PMI Euro Bölgesi için 55,3’ten 56,6’ya yükseldi. Kısıtlamalardan etkilenen hizmet sektöründe ise PMI bu ay 47,3’e yükseldi ve 50 eşik değerine yaklaşmıştı. Markit raporunda, gelecekteki beklentilerin son 32 ayın yükseğinde olduğunu vurgulamakta ki bunu da aşı gelişmelerine bağlamaktaydı. İngiltere tarafında da aynı görünüm mevcuttu. İmalat PMI son 37 ayın en yükseği olan 57,3’e yükselirken, hizmet PMI 49,9’a yükselmesine rağmen daralma bölgesinde kalmıştı. Brexit sonrası ve mutasyona uğramış virüs haberlerinin nihai veriye nasıl etki ettiği izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi’nde aralık ayı nihai TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE öncü verilere göre yıllık -%0,3 açıklanmıştı. Nihai veriye göre de deflasyonist bölgede kalması beklenmekte. Böylece 4 aydır üst üste deflasyonist bölgede kalmış olacak ki son toplantısında ECB düşük enflasyona ve büyümeye yönelik varlık alım programlarını genişletmişti. Bu hafta ayrıca yatırımcı ve tüketici güveninin son gelişmelere ilişkin nasıl değiştiğine dair bugün Euro Bölgesi ocak Sentix yatırımcı güveni ve perşembe günü aralık ayı nihai tüketici güveni takip edilecek. Azalan siyasi belirsizliklere, aşının uygulanmasına başlanmasına rağmen mutasyonla ilgili haberler olumlu görünümü sekteye uğratmakta. Bu sebepten dolayı iki endekste de aşağı yönlü hareket görmemiz olası. Küresel ticaretin seyri açısından cuma günü Almanya’nın aralık ayı dış ticaret verileri takip edilecek. Ayrıca her ne kadar güncel olmasa da kasım ayına ilişkin salı günü Almanya ve perşembe günü açıklanacak Euro Bölgesi perakende satış verilerinden tüketici harcamalarının son çeyrekte ne durumda olduğuna dair ipucu aranacak.

Asya tarafında ise veri gündemi bu hafta sakin. Çarşamba günü Japonya için aralık ayına ilişkin nihai hizmet PMI ve Çin için Caixin hizmet PMI verileri takip edilecek.

Perşembe günü yurt içinde açıklanan verilere baktığımızda,

Kasım ayı dış ticaret dengesi, ihracattaki yavaşlamanın sınırlı kalmasına karşın iç talepte belirgin bir yavaşlamanın henüz görülmemesinin etkisiyle ithalatta süren artışla 5 milyar USD açık verdi ve ağustos ayından (6,3 milyar USD) bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Altın ve enerji hariç çekirdek dış ticaret dengesi 0,34 milyar USD açık verdi. 2020 yılında aylık ortalama 2,4 milyar USD altın ithalatı gerçekleşirken, kasım ayında da parasal olmayan altın ithalatı, 2,5 milyar USD ile ortalamaya yakın gerçekleşti. Sıkılaşan finansal koşullara karşın üçüncü çeyrekteki kredi hacmi ve parasal büyüklüklerdeki hızlı genişlemenin yurt içi talep üzerindeki yansımalarının devam etmesinin etkisiyle toplam ithalat, aylık %7,2 artarak 21,1 milyar USD ile Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, iç talebin görünümüne dair daha iyi fikir veren altın ve enerji hariç ithalat aylık %2,7 artışla 16 milyar USD gerçekleşti. İhracat ise aylık %7 azalışla 16,1 milyar USD oldu. Ekim ayı rekor ihracat verisini saymazsak kasım ayındaki ihracat gerçekleşmesi yaklaşık bir yılın en yükseğinde ve pandemi öncesi seviyelerden de yüksekte. İhracatın ithalatı karşılama oranı, %89’dan %76 seviyesine geriledi.

İlk 10 ayda cari işlemler dengesi, genişleyen dış ticaret açığı ve zayıf turizm gelirleriyle 31 milyar USD açık vermiş durumda. Kasım ayında ise aylık bazda 3,5-4 milyar USD civarında bir cari açık mümkün görünüyor. 10 yıllık kümülatif cari açık ortalamamız 37 milyar USD seviyelerinde, geçen yıl sonunu da bu rakama yakın bir cari açıkla sonlandırabileceğimizi değerlendirmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Nötr): Şirket ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi ile ilgili olarak 31.12.2020 tarihinde toplam 308,7mn TL tutarında sözleşme değişikliği imzalanmıştır. İşbu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2024 yılına kadar tamamlanacaktır.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetimi Ajansı (“SAMA”) tarafından kısa bir süre önce duyurulduğu üzere, Coca-Cola Bottlers Uzbekistan, Ltd’nin (“CCBU”) %57,118 hissesi satış sürecindedir. Şirket, Özbekistan’ı, mevcut faaliyet gösterdiği coğrafyaya uygun bir ülke olarak görmekte olup, satış sürecinin ilk aşamasında katılımcı olabilmek için SAMA’ya başvurusunu yapmıştır. Satış süreci ile ilgili detaylı bilgilere https://davaktiv.uz/cocacola/en.html adresinden ulaşılabilmektedir.

Özbekistan Devlet Holding Şirketi O’zbekoziqovqatxolding’nin %57,118 ve The Coca-Cola Export Corporation’ın %42,882 oranında payına sahip olduğu Özbekistan’ın en büyük gazlı içecek üreticisi olan CCBU’nun 2019 yılı pazar payı yaklaşık %47’dir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirket’in sermayelerinde %100 oranında doğrudan pay sahibi olduğu bağlı ortaklıklarını (D Enerji Yatırım A.Ş., Darrüşşafaka Doğuş Sportif Yatırımlar ve Ticaret A.Ş., Doğuş Marina Yatırım Danışmanlığı A.Ş. ve Mobilet Dijital Hizmetler A.Ş.) kolaylaştırılmış usulde birleşmek suretiyle devralmasına SPK tarafından onay verilmiştir.

Net Holding (NTHOL, Nötr): Bağlı ortaklıklarından Voyager Kıbrıs Limited, “Liman Otel ve Casino”yu işletmek üzere tüm müştemilatı ile birlikte 20 yıllığına kiralamıştır. Taraflar arasında imzalanmış olan Kira Sözleşmesi’ne istinaden sahip olunacak Casino’nun Şans Oyunu Salonu Ruhsatı, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 18.12.2020 tarihinde yapmış olduğu toplantısında onaylanmış ve 30.12.2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Liman Otel ve Casino’da 01.01.2021 tarihi itibarıyla müşteri kabulüne başlanacaktır. Grubumun bünyesinde böylece, KKTC’de 6 adet, Karadağ’da 2 adet, Hırvatistan ve Bulgaristan’da 1’er adet olmak üzere işlettiği casino sayısı 10 adede ulaşmıştır.

Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Çan Kömür ve İnşaat A.Ş’nin bünyesinde faaliyet gösteren Çan-2 Termik Santralinin proje finansmanı kapsamında Yapı Kredi Bankası ve Halk Bankası konsorsiyumundan kullanmış olduğu kredilerin mevcut durumda 2025 yılı olan vadeleri, Şirketin serbest nakit akışına destek sağlanması amacıyla 2030 yılı sonu olarak revize edilmiştir.

Vestel Beyaz; Vestel Elektronik (VESBE; VESTL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde; kapasite artırımına yönelik yeni yatırımlarında kullanılmak amacıyla, hakim ortağı olan Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) bulunan 122.550,94 m² yüzölçümüne sahip arsa 4562 sayılı Kanun’un 15’inci maddesi hükmü çerçevesinde MOSB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bedel üzerinden, söz konusu arsanın 3.000 m²’lik bölümü üzerinde yer alan bina ise pazarlık usulü ile belirlenen değer üzerinden KDV hariç toplam 131,8mn TL karşılığında nakden ve peşinen satın alınmıştır.

Ayrıca Vestel Elektronik’in %100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret AŞ’nin Hollanda’da mukim iştirakleri olan Vestel Holland B.V. ile Vestel Benelux B.V.’nin Vestel Holland B.V. çatısı altında birleştirilerek faaliyetlerine devam etmesi kararı alınmıştır. 31.12.2020 tarihi itibari ile tescil edilen söz konusu birleşme ile operasyonel verimlilik ve sadeleştirilmiş bir kurumsal yapı amaçlanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Türkiye’nin elektrik tüketimi, aralıkta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %3 artarak 26,3 milyar kilovatsaat olurken, üretim %4,6 artışla 26,6 milyar kilovatsaat oldu. Kaynak: AA

Ayrıca, doğalgazda ocak ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında %1 zam yapılırken, elektrik tarifelerinde tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere yaklaşık %6 artışa gidildi. Kaynak: Bloomberg

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda (AVOD): 13.11.2020 tarihinde KAP açıklaması ile duyurusu yapılan; Çorum Boğazkale’de bulunan 200712071 ruhsat numaralı bakır madeninin satış ve ortaklık konularıyla ilgili, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş. şirketi ile imzalamış olduğumuz gizlilik sözleşmesi karşılıklı mutabık kalınarak fesih edilmiştir. Yeni potansiyel yatırımcılar olduğunda, değerlendirmeye alınacaktır.

Fonet (FONET): Uşak İl Sağlık Müdürlüğü ile 24 ay süreli “Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” sözleşmesi 2,47mn TL bedelle 31.12.2020 tarihinde imzalanmıştır.

İşbir Holding (ISBIR): Şirket bağlı ortaklığı İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Anonim Şirketi’nin 30.12.2020 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, toplam net kayıtlı değeri 20,3mn TL olarak tespit edilen gayrimenkuller ve iştirak hisselerinin kısmi bölünme suretiyle İŞBİR İNŞAAT ve GAYRİMENKUL ANONİM ŞİRKETİ’ne devrine oy birliği ile karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,69 seviyesinden %17,03 seviyesine yükseldi. TCMB toplamda piyasayı 283 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve perşembe günü 6,6 milyar TL ise BİST’te kotasyon yöntemiyle %18,50’den kullandırıldı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 69 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi geçen yılın son işlem gününe %0,92 seviyelerinden başlarken, %0,91 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, yılın son işlem gününde verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde genel olarak 10 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi