Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.12.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Bazı borsaların kapalı olduğu, bazılarının da yarım gün açık kalacağı Asya’da Çin Şanghay endeksinde %1’e yakın yükseliş gözleniyor. Halihazırda koronavirüs sürecini başarılı yöneten ve ekonomik görünümde diğer ülkelerden pozitif ayrışan Çin’de bu sabah açıklanan PMI verisi 50 eşik seviyesinin üzerinde gerçekleşti. ABD vadelileri ise artı bölgede kalmaya çalışıyorlar. Yılın son gününde haftanın genelindeki iyimserlik devam edebilir. Halihazırda Dolar’daki belirgin zayıflıkla birlikte Gelişmekte Olan Ülkelere (GOÜ) yönelik algının daha olumlu (MSCI GOÜ endeksi Ocak 2018’deki zirvesinin üzerinde) olduğu ortamda BIST100 endeksi de pozitif ayrışmaya devam ederek yılın son gününü artıda kapatabilir.

MAKROEKONOMİ

2020 yılının son gününde küresel piyasalar olumlu görünümünü sürdürüyor. Aralık ayına ilişkin Çin imalat ve hizmet PMI verileri beklentilerin hafif altında kalsa da 50 büyüme eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürdü. 50 seviyesinin üstünde olması büyüme koşullarının bir önceki aya göre iyileştiğini göstermekte, ancak verideki kısmi gerileme ise faaliyetlerin hız keserek iyileştiğine referans vermekte. Resmi imalat PMI, 51,9 ile 10 aydır 50 puanın üzerinde seyretmekte. Hizmet PMI verisi ise 56,4 seviyesinden 55,7’ye yavaşladı. Çin ekonomisinin 2020 yılında %2 civarında büyümesi beklenmekte.

  • Dün AB ile Çin arasında uzun süredir görüşülen yatırım anlaşması için taraflar prensip anlaşmasına vardı. Anlaşma ile AB ülkeleri Çin piyasasına daha kolay ulaşabilecek ki Çin, bazı sektörlerde yatırımlara yabancı sermayede kısıtlama koymaktaydı. Çin’de uzun süredir anlaşmazlık konusu olan AB’deki enerji sektörüne yatırım yapabilecek. Aslında AB ve Çin arasında uzun süredir Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki uygulamaları, Hong Kong ulusal güvenlik yasası ve Çin’in koronavirüs ile ilgili bilgi sakladığı gibi gerekçelerle tansiyon yüksekti. Ayrıca her ne kadar Trump sonrası göreve gelecek Biden, Çin politikalarını yumuşatma eğiliminde olacak olsa da bu anlaşma AB ile ABD arasında gerginliğe sebep olabilir.
  • Dün ABD’de aralık ayına ilişkin Chicago PMI verisi takip edildi. Endeksin, aralıkta 58,2’den 57 seviyesine gerilemesi beklenirken endeks, aşı dağıtım sürecinin, kısıtlamaların önüne geçmesiyle 59,5 seviyesine yükseldi.

Bugün ABD tarafında, TSİ 16.30’da 26 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Yeni işsizlik maaşı başvuruları 19 Aralık haftasında 892 bin kişi seviyesinden 803 bin kişi seviyesine gerilemişti. Ancak haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ilgili haftada düşüş sergilemesine karşın, salgın öncesindeki seviyelerin oldukça üzerindeki seyrini sürdürüyor. Nitekim, haftalık işsizlik maaşı başvuruları bu yılın ilk çeyreğinde 200-280 bin kişi bandında seyrediyordu. Neticede kısıtlamaların artması işten çıkarmalara neden olmakta ve aralık ayında istihdam piyasası mayıs sonrası ilk kez daralabilir ki bu da tüketici harcamalarındaki azalma sonucu ile GSYH’ye negatif etki edecektir. 26 Aralık haftasına ilişkin işsizlik maaşı başvurularının 833 bin kişi seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, Almanya, İtalya, İsviçre, İsveç, Norveç, Polonya, Çekya piyasaları yılbaşı tatili nedeniyle tüm gün kapalı olacak. Bunun yanında, İngiltere piyasaları ise yarım gün işleme açık olacak.
Asya tarafında ise, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Filipinler, Tayland piyasaları yılbaşı tatili nedeniyle tüm gün kapalı olacak.

Bugün TCMB rezerv, DTH ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 25 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin DTH’larında artış trendi devam etmekte. Toplam DTH miktarı yaklaşık 0,38 milyar USD arttı. Bireysel DTH 0,42 milyar USD artarken, kuumsal DTH hemen hemen yatay seyretti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı ise %55,8’ye sınırlı geriledi. TL kredilerde haftalık %0,35 artış, YP kredilerde haftalık %0,32 azalış görülürken, toplam krediler ise kur etkisinden arındırlmış olarak %0,11 arttı.

TCMB rezervleri geçen hafta brütte artarken nette azaldı. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 25 Aralık haftasında dış varlıklar 93,9 milyar USD’den 96,7 milyar USD’ye gelerek 2,8 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 91,8 milyar USD’den 94,6 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz ki 27 Mart sonrası en yüksek rakam. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 4,4 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 17,1 milyar USD seviyesinden 15,5 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

Bugün TÜİK’in paylaşacağı dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verileri takip etmiştik. Buna göre kasım ayında dış ticaret açığı ekim ayındaki 2,4 milyar USD’den 5,1 milyar USD’ye çıktı ve ağustos ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanacak dış ticaret açığının da bu şekilde gerçekleşmesi beklenmekte. Bu görüntü ise ekim ayında 0,27 milyar USD açık ile ılımlı seyreden cari işlemler dengesinin, kasımda 3,5-4 milyar USD civarı belirgin bir açık verebileceğini gösteriyor.

  • Detaylara baktığımızda Ticaret Bakanlığı kasım ayı geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 16,1 milyar USD, ithalat ise 21,2 milyar USD açıklanmıştı. Ekim ayında tarihi yüksek seviyede gerçekleşen bir ihracat rakamı görmüştük, kasım ayında ise özellikle Avrupa’da artan koronavirüs vaka sayısı ile ihracatta aylık %7 civarında bir düşüş görmüştük.
  • Bununla birlikte ekim ayı ihracat verisini saymazsak kasım ayındaki ihracat gerçekleşmesi yaklaşık bir yılın en yükseğinde ve dolayısıyla pandemi öncesi seviyelerden de yüksekte. Dolayısıyla ivme kaybı olsa da ihracatta kısmi olumlu bir görüntünün olduğunu söyleyebiliriz. İthalatta ise sıkılaşan finansal koşullara rağmen artış sürmüş ve aylık %7,4 civarında bir artış gözlenmişti, önceki yıla göre de %16’lık bir artış vardı. Altın hariç ithalatta %4,6 aylık artış gözlemlemiştik.
  • İthalatın artışında altın ithalatı belirleyici olmayı sürdürüyor. İlk 11 ayda altın ithalatı 23 milyar USD’yi geçmiş durumda, geçen sene aynı dönemde 10 milyar USD civarındaydı. Ekim ayında altın ithalatında bir yavaşlama görmüştük, kasım ayında ise altın ithalatı aylık %32 artmış.

Aralık ayı günlük ihracat rakamlarına göre ise büyük olasılıkla kasımdan daha iyi bir ihracat rakamı göreceğiz. Neticede küresel anlamda artan kısıtlamaların ihracat görünümü üzerindeki baskısı, ülkelerin nisan ayındaki gibi tam bir kapanmaya gitmemesi ve üretimlerini durdurmaması neticesinde sınırlı kalmakta. Nitekim en büyük dış ticaret ortağımız Avrupa’da imalat PMI verilerindeki olumlu görüntünün sürmesi ihracatımızın pandemi öncesi seviyelerinde seyretmesine imkan tanımakta.

Aralık ayına ilişkin açıklanan son veriler finansal sıkılaşmanın etkilerini ithalat tarafında görmeye başladığımızı gösteriyor. Bu doğrultuda Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın geçen cuma günkü sunumunun detaylarında TCMB’nin, arındırılmış verilerle ithalatın, aralık ayında sınırlı da olsa ivme kaybettiğini tahmin ettiklerini görmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aygaz (AYGAZ, Nötr): 5 Mart 2019 tarihli özel durum açıklamasında; Bangladeş’te kurulu United Group ile Bangladeş pazarına yönelik olarak LPG temini, dolumu ve dağıtımı konularında faaliyette bulunmak üzere, eşit yönetim esaslarına dayalı bir ortaklık oluşturulması (“Ortak Girişim Şirketi”) ve gerekli yatırımların yapılması amacıyla, United Enterprises & Co. Ltd. ile Şirketimiz arasında LPG faaliyetleri için önlisansa sahip olan ancak o tarihte henüz faaliyete başlamayan bağlı ortaklığı United LPG Ltd. hisselerinin %50’sinin satın alınmasına ilişkin bir Hisse Devir Sözleşmesi (‘Sözleşme’) imzalandığı kamuya duyurulmuştu.

31.03.2020 tarihli özel durum açıklamasında ise Ortak Girişim Şirketi’nin faaliyetleri için gerekli izinlerin alınması dâhil belirlenen ön koşulların en geç 31 Mart 2020 tarihine kadar gerçekleşmesini öngören Sözleşme’deki bazı ön koşulların tamamlanamamış olması sebebi ile, taraflar arasında Kapanış’ın en geç 31 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşebilmesine imkan veren bir Sözleşme değişikliği imzalandığı kamuya duyurulmuştu.

Gelinen aşamada, Sözleşme’deki bazı ön koşulların henüz tamamlanamamış olması sebebi ile, taraflar arasında Kapanış’ın 28 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşebilmesine imkân veren yeni bir Sözleşme değişikliği imzalanmıştır.

Hektaş (HEKTS, Pozitif): Hektaş, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden biri olan kuraklığa karşı toleranslı tohumlar geliştiren Avustralya kökenli Agriventis Technologies ve veteriner tıbbi ürün üretimi yapan Arma İlaç’ı satın alma kararı verdi.

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş Kuleleri Kule-3’te yer alan 1.033 m2‘lik ofis alanının Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr) şirketine 5 yıl süre ile kiralanmasına ve Ege Perla’da kiracı olan İş Faktoring’in kira süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verilmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif); Teknosa (TKNSA, Sınırlı Pozitif) Carrefoursa (CRFSA, Nötr): 04.12.2020 tarihli özel durum açıklamasında, Holding portföyünde bulunan Teknosa sermayesinin %10,28’ini temsil eden 11.310.508,61 TL nominal değerli payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülebilmesi için hazırlanan pay satış bilgi formu ilan edilmiş olup, Teknosa paylarının satışından elde edilecek gelirin, Teknosa’nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında Holding’in yeni pay alma haklarının kullanımından doğacak sermaye koyma taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılacağı kamuya duyurulmuştu.

Holding tarafından 30.12.2020 tarihinde Borsa İstanbul’da 10,76 TL – 11,62 TL fiyat aralığından toplam 8.840.000 adet Teknosa paylarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir. (7.740.000 adet pay beheri 11,25 TL fiyatla 7 ayrı özel işlem bildirimi yoluyla üçüncü kişilere satılmıştır). Bu işlemle birlikte Holding’in Teknosa sermayesindeki payı %50,00 olmuştur. Böylelikle, pay satış bilgi formuna konu edilen Teknosa paylarının tamamının satışı 30.12.2020 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır.

Ayrıca, 09.12.2020 tarihli özel durum açıklamasında, Borsa İstanbul’un 17.09.2020 tarihli duyurusuna istinaden, Holding portföyünde yer alan CarrefourSA paylarından 2.500.000 TL nominal değerli kısmının Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve akabinde bu payların tamamının veya bir kısmının ikincil piyasada ve/veya borsa dışında üçüncü kişilere satılarak CarrefourSA paylarının fiili dolaşım oranının %5’e yükseltilmesine karar verildiği kamuya duyurulmuştu.

Holding tarafından 30.12.2020 tarihinde Borsa İstanbul’da 64,05 TL – 72,25 TL fiyat aralığından toplam 267.000 adet CarrefourSA paylarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Holding’in CarrefourSA sermayesindeki payı %58,49 olmuştur. 30.12.2020 tarihi itibarıyla satışa konu edilmesi planlanan toplam 2.500.000 TL nominal değerli CarrefourSA paylarının 1.750.000 TL nominal değerli kısmı Holding’in portföyünde korunmaktadır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): GMTN (Global Medium Term Notes) programı kapsamında farklı vadelerdeki 35mn GBP ve 10mn GBP tutarlı ihraç belgeleri SPK tarafından onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS): İstanbul Altın Rafinerisi tarafından, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik geliştirilen Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) kapsamında, 2020 yılı tamamlanırken 5 banka ile 37 ilde toplam 105 Altın Değerleme Noktası’nda (ADN) 5 bine yakın işlem yapıldığı belirtilerek, “Güvenle çalışan bankalarla entegre özel yazılımımızın Faz 2 uygulamasına 2021 yılında geçeceğini gururla paylaşmak isteriz.” ifadeleri kullanıldı. İstanbul Altın Rafinerisi’nden yapılan açıklamada, İstanbul Altın Rafinerisi’nin yıllardır baş koyduğu yolda, halkın yastık altında atıl kalan altınlarını güvenle banka hesaplarına aktarabilecekleri, altınlarını altın olarak korumaya devam edecekleri, bir yandan katma değer sağlarken diğer yandan ülke ekonomisinin canlanmasına fayda sağlayacakları yöntemleri hayata geçirmek için çalıştığı belirtildi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Elektrik (ANELE): Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200mn TL’den 400mn TL’ye çıkarılması ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2020-2024 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmesi amacıyla hazırlanan esas sözleşme tadil metni 23.12.2020 tarihinde SPK tarafından onaylanmıştır. Kayıtlı sermaye tavanının artırılması ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin güncellenmesi amacıyla hazırlanan SPK onaylı esas sözleşme tadil metninin onayı için T.C. Ticaret Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır.

Link Bilgisayar (LINK): Şirketin bedelsiz sermaye artırımı kapsamında, ihraç belgesinin SPK’nın onaylanmasını takiben 15 Aralık 2020 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısında alınan sermaye artırımı kararı ve Esas Sözleşme değişikliği İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 30 Aralık 2020 tarihinde tescil edilmiştir.

Senkron Güvenlik (SNKRN): Şirketin Bağlı Ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri A.Ş. ile Kam İnşaat Ticaret Limited Şirketi & Güven-İş Mühendislik İnşaat Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı arasında, Elazığ İli Merkez İlçesi, Çatalçeşme Mahallesi, 5.Etap, 281 Adet Konut, 7 Adet dükkan ve 1 Adet Cami İnşaatları işine ait; Kapalı Devre CCTV Sistemleri, Video Intercom Sistemleri, Yangın İhbar Sistemleri ile Merkezi Anons ve Çok Amaçlı Seslendirme işlerine dair ticari sözleşme 3,1mn TL +KDV bedel üzerinden dün (30.12.2020) sözleşme imzalanmıştır. İşin süresi 3 (Üç) Aydır. İşin kapsamı; Mühendislik, Ekipman, Cihaz, Malzeme Temini, Fiziksel ve Elektriksel Montajlar ile çalışır durumda devreye alma yapım işleridir. Senkron Bina Teknolojileri A.Ş.’ye sözleşme gereği iş avansı olarak 930.000 TL avans ödemesi yapılacaktır.

Verusaturk GSYO (VERTU): Şirketin %50 oranında pay sahibi olduğu girişim şirketi Kahve Diyari Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. ‘nin 29.12.2020 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında; Şirketin 10mn TL tutarındaki mevcut sermayesinin iç kaynaklardan karşılanmak üzere 10,5mn TL bedelsiz artırımla 20,5mn TL’ye çıkartılmasına karar verilmiş ve sermaye artırım işlemi 30.12.2020 tarihinde (dün) tescil edilmiştir. Bedelsiz sermaye artırım işlemleri sonucunda Şirket 5,3mn TL nominal değerli pay elde etmiş olup, sermaye payı tutarı 5mn TL’den 10,3mn TL’ye yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,42 seviyesinden %16,69 seviyesine yükseldi. TCMB toplamda piyasayı 253 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 39 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,94 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,92-%0,96 bandında hareketin ardından, %0,93 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5-10 baz puana varan değişimlerle görece yatay seyir gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi