Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.07.2019)

SABAH STRATEJİSİ

ABD borsaları tarihi zirvelerinde yön bulmakta zorlanırlarken, bu sabah vadeliler hafif alıcılı. Asya borsalarında ise devam eden ticaret görüşmelerinde Trump’ın negatif açıklamalarının da etkisiyle satıcılı bir seyir gözleniyor. Bu akşamki Fed faiz kararı öncesinde Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri ise yatay. Fed toplantısında baz senaryo; 25 baz puan faiz indirimi ile birlikte karar metninde bir değişiklik olmayacağı ve Powell’ın küresel belirsizliklerle ilgili endişelerini tekrar dile getireceği yönünde. Ayrıca, sonraki toplantılarda faiz indirimine açık kapı bırakılacağı da baz senaryonun içerisinde. Böyle bir senaryoda piyasa, beklentilerin gerçekleşmesi ve 50 baz puan indirim olmaması nedeniyle, ilk etapta Dolar’a talep gösterebilir; ancak Fed’in faiz indirimine devam edebileceği beklentileri Dolar’daki olası yükselişi sınırlayabilir. Bu kapsamda, borsa endekslerinde de olası kar realizasyonları yine sınırlı kalabilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, TL’de pozitif ayrışma dün de devam etti ve TL %1 oranında değer kazandı. Faizlerde ise kısmi geri çekilme gözlenirken, CDS’te önemli bir değişim yaşanmadı. Bu fiyatlamalara karşın, yurtdışı borsalardaki zayıflık, bilanço sonrası Arçelik hissesindeki sert düşüş ve kar satışlarının da etkisiyle BIST100 endeksinin dün %0,66 oranında değer kaybettiğini gözlemledik. Bu sabah, GOÜ para birimleriyle birlikte TL sakin. Bu kapsamda, Asya borsalarındaki zayıf seyre karşın BIST100 endeksi güne hafif tepki alımlarıyla başlayabilir ve gün içerisinde bant hareketi yapabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirebileceği toplantısının gerçekleşeceği güne başlangıç yapıyoruz. 25 baz puanlık faiz indirimine kesin gözle bakılırken, Fed’in, faizlerin geleceğine yönelik olası ek gevşeme mesajları piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Asya borsalarında bugün satıcılı bir seyir gözlüyoruz. Karışık gelen şirket bilançoları (beklentilerden iyi bir rakam açıklayan Apple’a karşın) ve ABD-Çin ticaret görüşmeleri sürerken Trump’ın negatif açıklamaları piyasaları olumsuz etkiliyor. Zira bu olumsuz açıklamalar görüşmelerin iyi gitmediğine dair bir sinyal olarak algılandı. İngiltere’de anlaşmasız Brexit olasılığının artmaya devam etmesi de risk iştahını baskılıyor. Çin’de ise temmuz ayına ait imalat PMI 49,7 ile beklentilerden hafif iyi gelirken, hizmet PMI 53,7 ile beklentilerin biraz altında kaldı. İmalat sektörünün 3 aydır ardı ardına daralması Çin hükümetinin teşvikleri sürdüreceğine işaret ediyor. Yurtiçinde ise TSİ 10.30’da TCMB Enflasyon Raporu açıklanacak. TCMB Başkanı Murat Uysal dönemindeki ilk Enflasyon Raporu olması raporu daha önemli hale getirirken, TL rapor öncesi değerlenmeye devam ediyor.

Fed faiz kararını TSİ 21’de açıklayacak. TSİ 21.30’da Başkan Jerome Powell’ın konuşması bulunuyor.

  • ABD’de cuma günü açıklanan ikinci çeyrek GSYH verisinin yıllık %2,1 ile beklentilerin üzerinde artmasına karşın, öncü verilerin ABD’de imalat ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret etmesi ve enflasyon riskinin halen düşük olması nedeniyle Fed’in faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu arada yavaşlayan büyümeyi hafifletmek için 25 baz puanlık indirimin yeterli olmayabileceği ve Fed’in ileriki aylarda başka faiz indirimlere de gitmesinin beklentisinin de oluştuğu gözlenmekte.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’nin, Brexit anlaşmasının yeniden açılması yönündeki talebine uyulmaması halinde Brexit görüşmelerine başlamayacağını ve özellikle İrlanda sınırı konusunda iyileştirme yapılmadan AB liderleriyle görüşmeyeceğini belirtti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ın dün Shanghay’da Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile yeniden bir araya gelerek görüşmelere başlamalarının ardından, Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, ticaret görüşmelerinde Çin’e yüklendi.

  • Trump, Çin’in, ABD tarım ürünlerini satın alma konusunda isteksiz davrandığını ve Çin ile işlerin kötü gittiğini söyledi. Ayrıca Trump, Çin’in, 2020 yılındaki ABD seçimlerini beklemesi durumunda ve seçimleri kendisinin yeniden kazandığı taktirde, taraflar arasındaki ticaret anlaşmasının, daha da zor koşullar içereceğini söyleyerek Çin’i tehdit etti.

ABD ile ticaret gerilimine bir ülke daha eklendi. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD ile artan ticaret fazlasını azaltması konusunda dün Vietnam’a uyarıda bulundu.

Bugünkü veri takviminde TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi açıklanacak. Yıllık bazda GSYH büyümesi, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde %2,8 seviyesine ulaşmasının ardından düşüşe geçerek, bu yılın ilk çeyreğinde %1,2 seviyelerine kadar gerilemişti. Yıllık bazda GSYH büyümesinin, bu yılın ikinci çeyreğinde ise %1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde temmuz ayına ilişkin çekirdek TÜFE verisi de açıklanacak. Çekirdek TÜFE’nin temmuzda gerilemesini sürdürerek %1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

TSİ 15.15’de ABD’de temmuz ayına ilişkin ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi verisi açıklanacak. ADP Özel Sektör istihdamı, mayısta 41 bin kişiye kadar gerilemenin ardından, haziranda toparlanarak 102 bin kişi seviyesine yükselmişti. ADP özel sektör istihdamın temmuzda ise 153 bin kişi gerçekleşmesi beklenmekte. TSİ 16.45’de ABD’de temmuz ayına ilişkin Chicago PMI verisi açıklanacak.

Yurtiçi tarafta ise TSİ 10’da haziran ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi ve TSİ 11’de ise haziran ayına ilişkin yabancı turist sayısı verisi açıklanacak.

  • Ayrıca TSİ 10.30’da TCMB’nin yılın üçüncü enflasyon raporu yayınlanacak. PPK karar metninden de gözlediğimiz üzere TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini olan %14,6’nın aşağı yönlü revize edilebileceğini görüyoruz. Bizim yıl sonu enflasyon tahminimiz %13,5-14 aralığında şekillenmekte. Ayrıca TSİ 14’de TCMB’nin temmuz ayına ilişkin PPK toplantı özeti yayınlanacak. TSİ 17’de ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 aylık iç borçlanma stratejisi raporu yayınlanacak.

Dün Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın, görev süresinin birinci yılına ilişkin yaptığı ekonomi değerlendirme toplantısındaki konuşması takip edildi. Bakan Albayrak, faizlerde indirim sürecine girildiğini ve bu hafta kamu bankaları başta olmak üzere faiz indirimi görüleceğini söyledi. Albayrak, enflasyonda %15,9 seviyesindeki 2019 yılı hedefinin altında kalınacağını ve Türkiye ekonomisinin bu yıl pozitif büyüyeceğini söyledi. Albayrak, haziran ve temmuzda Türkiye’ye 10 milyar doların üzerinde para girişi olduğunu kaydetti. Bakan Albayrak, bütçe açığının her koşulda %3’ün altında kalacağını da ifade etti. Bakan Albayrak ayrıca, 2021 yılının sonuna kadar fiziki ve içerik olarak İstanbul Finans Merkezi projesinin tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Ak Sigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Aksigorta’nın 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %101 oranında artarak 90mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 84mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Diğer yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise 2Ç2019’da 149,3mn TL gerçekleşerek yıllık %99 oranında artış göstermiştir. İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı da bir önceki yılın aynı dönemine göre  %75,1 oranında artarak 168,2mn TL olmuştur.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket’in konsolide 2Ç2019 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,4 oranında artarak 71,4mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise aynı dönemler itibarıyla %11,2 oranında artarak 2Ç2019’da 67,1mn TL’ye yükselirken, bu çeyrekte 22,1mn TL net yatırım geliri oluşmuştur. İkinci çeyrek net dönem karı sonrasında Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı yıllık %4,4 oranında artarak 141,4mn TL olmuştur.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti Bankası’nın 2019 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %11,0 oranında artarak 1.911mn TL’ye yükselmiş ve hem beklentimiz olan 1.651mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.684mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Beklentimizdeki sapmada net faiz gelirlerinin ve diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizin üzerinde, karşılık giderlerinin ise beklentimizin altında gelmesi etkili olmuştur. Net dönem karı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise önemli bir değişim göstermemiştir.

Ayrıca, Banka, 7 milyar TL tutara kadar, Katkı Sermaye hesaplamasına dahil edilecek, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle sermaye benzeri (katkı sermaye) borçlanma aracı ihraç edilmesi kararı aldığını açıkladı.

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %82,9 oranında azalarak 13,8mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi de şirketin bu çeyrekte 12mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 2Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,4 oranında azalan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %37,1 oranında azalarak 127,2mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 5 puan azalışla %13,8’i göstermiştir. Operasyonel giderlerdeki %14,8’lik gerilemeye rağmen faaliyet karı %51,6 azalmış ve 61,1mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı 5,1 puan azalışla %6,6 olmuştur. Diğer yandan, aynı dönemler itibariyle %16,3 artan finansman gideri de kar oluşumunu olumsuz yönde etkilemiştir. Şirket’in yılın 2. çeyreğindeki net kar marjı 6 puan azalarak %1,5 olmuştur. İkinci çeyrek net dönem karı sonrasında Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı yıllık %84,4 oranında azalarak 21,4mn TL’ye gerilemiştir.

Şirket 2019 yılı yurtiçi beklentilerini korurken, ihracat beklentisini yukarı yönlü revize etmiştir. Türk Traktör’ün Türkiye traktör pazarı beklentisi 24-29bin adet olup, iç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi 11,5-14bin adet seviyesindedir. Şirketin ihracat hedefi önceki 14-15bin adetten 250 adet artarak 14.250-15.250 aralığına yükseltilmiştir. Yatırım harcamaları beklentisi ise 175-225mn TL’den 150-200mn TL’ye düşürülmüştür.

Türk Telekom (TTKOM): Şirketin Genel Müdürü – CEO’su Boulos H.B. Doany, 26 Eylül 2016 tarihinden bu yana sürdürdüğü görevinden ayrılma kararı almıştır. Şirketin Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ümit Önal vekaleten Türk Telekom Genel Müdürü – CEO olarak atanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü haziran ayı net dönem karı bir önceki aya göre %41,9 oranında artarak 5.053 milyon TL (bu yılki aylık ortalama kar 4,1 milyar TL) olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında kredilerden ve menkul kıymetlerden alınan faizlerdeki gerilemeyle birlikte net faiz gelirleri aylık bazda %6,4 oranında azalarak 12,3 milyar TL olmuştur. Zayıf kredi büyümesine bağlı olarak net ücret ve komisyon gelirleri de ufak çaplı da olsa düşüş göstermiştir. Diğer yandan, alınan kar paylarındaki (kamu bankaları kaynaklı) ve diğer faaliyet gelirlerindeki artış ve operasyonel giderlerdeki düşüş karın aylık bazda yüksek oranda büyümesinde önemli etkenler olmuşlardır. Ticari zarar karlılığı olumsuz etkilemeye devam ederken, karşılıklarda normalleşme devam etmiştir. Haziran ayında kamu bankalarının karı (alınan kar paylarının önemli etkisiyle) bir önceki aya göre %163 oranında artarak 2,3 milyar TL olmuştur. Özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise aynı dönem itibarıyla %1,6 oranında artarak 2,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı ile birlikte Bankacılık sektörünün ilk altı ayındaki net dönem karı 24,8 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,7 oranında gerilemiştir. Kamu bankalarının 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %26 oranında gerileyerek 6,9 milyar TL olurken, özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 oranında azalarak 17,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Çeyreklik bazda ise 2. Çeyrekte bankacılık sektörü karı bir önceki çeyreğe göre %1,5 oranında gerileyerek 12,3 milyar TL’ye gerilemiştir. Kamu bankalarında net dönem karı aynı dönemde %17,5 oranında artarak 3,7 milyar TL’ye yükselirken, özel bankaların çeyreklik karı ise %8,1 oranında gerileyerek 8,6 milyar TL’ye inmiştir.  Yılın ikinci çeyreğinde kredilerde yatay görüntü yaşanırken, haziran ayında kurlardaki düşüşün etkisiyle toplam krediler hafif de olsa düşmüştür. Mevduatlar tarafında ise TL krediler bir miktar artış gösterse de, toplam mevduatlarda yine ufak çaplı düşüş görülmüştür. Kredi/mevduat oranı haziran ayı sonu itibarıyla %108,4 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla haziran ayında %11,7 ve %1,2 olmuştur. Sorunlu kredi oranı ise 19 baz puan artarak %4,30 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı, yüksek kar rakamı ile kur ve faizlerdeki gerilemenin de olumlu katkısıyla haziran ayında 66 baz puan artarak %17,73’e yükselmiştir.

Otomotiv: Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) haberine göre Volkswagen yeni fabrikasını Bulgaristan yerine kendisine finansal imtiyazlar sunan Türkiye’de kuracak. Karar alma süreci ile ilişkili kaynaklara dayandırılan haberde, Volkswagen kurulunun bir sonraki toplantısının gerçekleşeceği Eylül ayında karar almasının beklendiği belirtildi. Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil gazeteye verdiği demeçte, “Nihai bir karar yok” dedi. Kaynak: Bloomberg

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret (BFREN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre %10,9 oranında artarak 8,4mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da yıllık %18 oranında artarak 64,4mn TL’ye çıkarken, brüt karı aynı dönemde %50,9 oranında artarak 2Ç2019’da 11,9mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri %6,8 oranında artan şirketin esas faaliyet karı %9,3 oranında artarak 9,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında 1,2mn TL gelir kaydedilmiş vergi öncesi karı 10,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2,4mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 8,4mn TL olmuştur. Son olarak, ikinci çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %19,9 oranında artarak 20,2mn TL’ye yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %20,87 seviyesinden %20,20 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 79,1 milyar TL ile 72 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 7,1 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerini ve Fed’in faiz toplantısını bekleyen ABD tahvil piyasalarında faizlerde görece yatay bir seyir gözlenmekte ve bugün sabah saatlerinde 10 yıllıkların faizi, %2,05’lerde. Almanya’da 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ise, geçen hafta ECB’nin teşvik sinyali vermesinin ardından düşüşe geçerek -%0,42 seviyesiyle rekor düşük seviyeye kadar gerilemesinin ardından, dün -%0,39 seviyelerinde kapandı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, önümüzdeki dönemde TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesi, Türkiye CDS primindeki ılımlı seyir ve TL’deki değer kazancıyla birlikte, günlük bazda verim eğrisinin kısa vadeli tarafında kısmi düşüş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafında ise sınırlı artışlar görüldü. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 7 baz puanlık düşüşle %16,03 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 10 baz puanlık artışla %15,81 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 11 baz puanlık artışla %15,52 seviyesine yükseldi.