Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.03.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Ukrayna – Rusya arasındaki müzakerelerde İstanbul’daki olumlu görüşmelere karşın dün karışık açıklamaların gelmesi borsalarda düşüşe neden oldu. Almanya DAX endeksi %1,45, ABD S&P500 endeksi ise %0,63 oranında düştü. Bu sabaha bakıldığında, Avrupa vadelileri dar bir bantta karışık bir görüntü sergilerken, ABD vadelileri artı bölgede seyrediyor. Asya’da ise Çin’deki kovid kısıtlamaları ve bu sabahki verilerin beklentilerin altında kalmasıyla MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında düşüyor. Günün öne çıkan haberi ise petrol ile ilgili. Buna göre, Biden yönetimi günlük 1 milyon varil petrolü birkaç ay boyunca stratejik rezervden serbest bırakabilir. Haberle birlikte Brent %5’e yakın düşerek 108 Dolar’ın altına kadar geriledi. Daha önce direnç yaptığı 2.200 seviyesinden hacimli uzaklaşarak iyi bir momentum yakalayan BIST100 endeksinin petroldeki düşüşle birlikte yükselişini ivmelendirebileceğini düşünüyoruz. Endeksin, bankacılık, havacılık, holdingler ve perakende sektörleri öncülüğünde 2.262 ardından 2.279 hedeflerine doğru hareket edebileceğini öngörüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Yurt içindemart ayına ilişkin ekonomik güven endeksi açıklandı. Ekonomik güven endeksi mart ayında aylık %2,5 düşüşle 98,2’den 95,7’ye gerileyerek son 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmiş oldu ve son iki aydır 100 iyimserlik eşik seviyesinin altında seyretti. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Buna karşın tüketici güven endeksi ise mart ayında aylık %1,9 artışla 72,5’e yükselmiş fakat tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmişti.

ECB Başkanı Lagarde, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin neden olduğu belirsizlik nedeniyle kademeli olarak faiz değişikliğine gidileceğini belirtti. Lagarde, ECB’nin faiz oranlarında yapılacak herhangi bir ayarlamanın, APP kapsamındaki net varlık alımlarının sona ermesinden bir süre sonra gerçekleşeceğini ve kademeli olacağını ifade etti. Ayrıca fiyat istikrarı söz konusu olduğunda esnekliğin büyük önem taşıdığını vurguladı. Diğer yandan, Avrupa’nın zor bir aşamaya girmekte olduğunu, bu etkilerin ne kadar büyük olacağı ve ne kadar süreceği konusunda önemli bir belirsizlik bulunduğunu, Rusya ve Ukrayna krizinin neden olduğu arz şokunun enflasyonu yükselttiğini ve büyümeyi azalttığını belirtti. Bu kapsamda, kısa vadede daha düşük büyüme ve daha yüksek enflasyon göreceklerini ve enerji ve gıda fiyatları ile devam eden tedarik darboğazlarının enflasyonu daha fazla yükselteceğini ifade etti.

Almanya’da mart ayı öncü tüketici enflasyonu beklentilerden oldukça yüksek geldi ve aylık %2,5 yükseldi ve yıllık %7,3’e yükseldi. Yıllık bazda bakıldığında enerji grubu enflasyonu artışı %39,5, gıda grubunda ise %6,2 oldu, diğer gruplarda ise daha ılımlı artışlar görülmekte. Bu ayki veride özellikle Rusya ve Ukrayna savaşının enerji fiyatlarını yukarı çektiğini görüyoruz. Önümüzdeki aylarda da bu kanaldan gelecek baskı enflasyonist baskıları artıracaktır. Veri, ECB’den bu sene faiz artırımına yönelik beklentileri güçlendirecektir.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi, özellikle Rusya ve Ukrayna krizinin, enflasyon ve tüketici talebi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle öncü veriyle uyumlu olarak -18,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi öncesi dün mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Özel sektör istihdamı beklentilere yakın 455 bin kişi artarak istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti. Salgın koşullarındaki gevşeme ile bu ayda eğlence ve konaklama sektörü 161 kişilik istihdam artışı ile en fazla istihdamı artan sektör olurken, hizmet sektörü istihdamı toplamda 377 bin kişi arttı. Bütün alt sektörlerde istihdam arttı. ADP özel sektör istihdamı diğer istihdam verileri gibi olumlu sinyal verdi.

ABD’de geçen sene son çeyrek GSYH’nin nihai verisi çeyreklik yıllıklandırılmış bazda %7’den %6,9’a revize edildi, 2021 yılı yıllık büyümesi ise %5,7 oldu. Veriye bakıldığında tüketim harcamaları belirgin aşağı yönlü revize edilirken, yatırımlar ve stoklardaki yukarı yönlü revize daha belirgin bir düşüşü engelledi. Salgın sonrası toparlanma ile şirket karları 2021 yılında %25 arttı. Beklentilere bakıldığında ABD’de bu sene büyümenin devam etmesi fakat geçtiğimiz seneye göre ılımlı seyretmesi yönünde.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da şubat ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar ile Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör verileri açıklanacak. Şubat ayında aylık bazda kişisel gelirlerin ve harcamaların %0,5 artması bekleniyor. Daha önce açıklanan TÜFE verisi ise şubat ayında enerji kalemlerindeki belirgin artışın da etkisiyle yıllık %7,9 artmıştı. Son dönemde salgına yönelik kısıtlamalar hafifletilse de Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin etkileri bir müddet daha emtia ve enerji fiyatları kaynaklı enflasyona baskı yapmaya devam edecektir. Bu kapsamda, şubatta yıllık bazda PCE deflatörün %6,1’den %6,4’e yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 26 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 19 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 215 bin kişi seviyesinden 187 bin kişi seviyesine gerileyerek 1969’dan beri en düşük seviyede gerçekleşmiş ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etmişti.

Bunun yanında, TSİ 16.30’da New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 09’da İngiltere’de geçen yıl son çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi açıklanacak. Öncü verilere göre İngiltere ekonomisi 4. çeyrekte %1 büyürken 2021 yılında ise baz etkisinin de katkısıyla %7,5 büyümüştü.

Diğer yandan, TSİ 11’de ECB Başekonomisti Lane’nin ve TSİ 13’te ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşmaları takip edilecek.

Ayrıca TSİ 14’te OPEC + Grubu Petrol ve Enerji Bakanları Toplantısı izlenecek. OPEC+ Grubu üyeleri mayıs ayına ilişkin petrol üretim seviyelerini kararlaştırmak üzere bugün toplanacaklar. OPEC+ Grubu’nun, son dönemde petrol fiyatlarındaki yükselişe ve ABD, AB ve Japonya tarafından gelen üretimi daha fazla artırma çağrılarına karşın mayıs ayında petrol üretiminde planlarına sadık kalması ve bu kapsamda günlük 400 bin varil üretim artışını sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin nihai dış ticaret verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan şubat ayı geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 20 milyar USD’ye, ithalat da enerji ithalatındaki yüksek seyrin etkisiyle 28,1 milyar USD’ye yükselmişti. Dış ticaret açığı ise aylık 10,3 milyar USD’den şubat ayında 8,1 milyar USD’ye gerilemişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 227,9 milyar USD’den 231,9 milyar USD’ye, ithalat ise 281,2 milyar USD’den 290 milyar USD’ye yükselmiş ve dış ticaret açığı da 58,1 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %25,4 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %45,6 artmıştı.

Ayrıca TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Nisan-Haziran dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 25 Mart haftasında toplam DTH miktarı 1,45 milyar USD (bireysel 0,14 milyar USD azalış ve kurumsal 1,58 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %58,3’ten %58,5’e yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,3 artış, YP kredilerde %0,4 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,92 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 25 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,5 milyar USD azalarak 108,2 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD azalarak 16,1 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Özbekistan’da toplam 740 MW kurulu güce sahip olacak üç adet doğalgaz santrali yatırımının iki etabında (Taşkent A ve Buhara) kademeli olarak ticari üretime başlanmıştı. Şirket ayrıca Taşkent B santralinde de test üretimine başladığını açıklamıştır.

Bahsi geçen santrallerin tümünde doğalgaz Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek olup, üretilecek enerji satış fiyatı 25 yıllık USD bazlı alım garantisi kapsamında belirlenmiştir.

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket, hisse başına brüt 0,230 TL (Net: 0,207 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1 olarak hesaplanmaktadır.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doğan Holding’in yüzde 40’ını satın aldığı Karel Elektronik’in Yönetim Kurulu Üyesi Yaman Tunaoğlu, Doğan ortaklığı ile yurtdışına açılarak daha küresel bir firma haline gelmek istediklerini ve yurt dışı satış tarafında özellikle Şirket’in uzmanlık alanına giren savunma, haberleşme, otomotiv gibi alanlarda büyümek istediklerini belirtti. (Kaynak: Bloomberg HT)

SASA Polyester Sanayi (SASA, Nötr): Şirket, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Adana’da yer alan 116 adet parselin/hissenin toplam 4.058.685,13 m2 (bir bütün hâlinde) satış ihalesine teklif verilmek suretiyle katıldığını açıklamıştır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif): Banka tarafından pay sahibi İş Bankası’ndan (ISCTR, Nötr) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’inin 7. Maddesi uyarınca ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek 200mn ABD Doları tutarında kredi kullanılmasına karar verilmiştir. İşleme ilişkin BDDK onayı alınarak Banka ve İş Bankası arasında kredi sözleşmesi imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Uluslararası ürün fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından motorine bir indirim daha yapıldı. İstanbul’da motorinin litre fiyatı 31 Mart itibariyle 88 kuruş indirimle 21,24 TL’ye geriledi. Motorin fiyatlarında 30 Mart tarihinde de indirim gerçekleştirilmişti. Son 2 günde yapılan fiyat düzeltmeleriyle motorin fiyatlarında 2,42 TL’lik indirim yapılmış oldu. Kaynak: Bloomberght

Petrol: Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş enerji fiyatlarının yükselmesine yol açarken, ülkeler de enerji fiyatlarının enflasyona etkisini sınırlamak için farklı yöntemleri devreye alıyor. Bloomberg’in haberine göre ABD’de Biden yönetimi de bu kapsamda ülkenin stratejik petrol rezervlerini daha çok kullanmaya hazırlanıyor. Buna göre ABD yönetimi petrol rezervlerinden günde 1 milyon varili piyasaya sunmayı planlıyor. Söz konusu hamlenin aylar sürmesi öngörülürken, Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre toplamda piyasaya sunulan petrol miktarının 180 milyon varil olması hedefleniyor. Bloomberg’in haberine göre bu konuda henüz nihai karar verilmedi. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu ISUZU (ASUZU): Şirket, hisse başına brüt 0,3571 TL (Net: 0,3214 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,5 olarak hesaplanmaktadır.

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Çukurova Havalimanı Projesi kapsamında, işveren Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş., ihalenin şirket lehine sonuçlandığını bildirmiştir. Projesi kapsamında Şirket’in imzalayacağı sözleşme bedeli güncel kurla toplam 154,3mn (KDV Dahil)’dir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İş süresi 2022 yılı içinde bitirilmesi planlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 53 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 251 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,39 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,33-%2,43 bandında hareketin ardından %2,36 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta sınırlı yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi