Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.01.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Yaşanan yükselişlerin ardından dün görece dar bir bantta hareket eden BIST100 endeksi günü de yatay bir görüntüyle tamamladı. Sektör bazlı ayrışmaların izlendiği günde işlem hacminde düşüş gözlense de hacim 100milyar TL’nin hafif üzerinde gerçekleşti. Diğer yandan, önemli direnç bölgesinin kırılımı sonrasında başlayan yükseliş trendinde net bir bozulma yok. Dolayısıyla, endekste yeni zirve görme çabaları gözlenebilir. Bu akşam, yurtiçi piyasalar üzerinde sınırlı bir etki yapmasını beklediğimiz Fed toplantısı ve Powell’ın konuşması odak noktasında olacak. Fed’in bu toplantıda faizi sabit tutması beklenirken, Powell’den bir sonraki toplantı için faiz indirim sinyali vermesi öngörülmüyor. Veri tarafında ise ADP özel sektör istihdamı öne çıkarken, Almanya’da enflasyon rakamları takip edilecek. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında Nasdaq vadelisindeki düşüş öne çıkıyor. Google ve Microsoft beklentilerin üzerinde finansal sonuçlar açıklasa da yapay zeka gelirlerindeki görüntünün belirsizlik yaratması ve yaşanan fiyatlamaların da etkisiyle teknoloji endeksi baskı altında. Nasdaq %0,8 civarında düşüyor. Asya tarafında ise Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,4 geriliyor. Son olarak pariteler tarafında, hafif de olsa Dolar lehine fiyatlamalar gözleniyor.

MAKROEKONOMİ

IMF tarafından yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel çapta arz yönlü sorunların çözüldüğü ve kısıtlayıcı para politikalarının olduğu bir dönemde enflasyonun birçok bölgede beklenenden daha hızlı düştüğü belirtilirken, enflasyondaki düşüş ve istikrarlı büyümeyle birlikte küresel ekonomide sert iniş olasılığının azaldığı ve küresel ekonomik büyümeye yönelik risklerin genel olarak dengelendiği vurgulandı.

  • Bu kapsamda, ABD ve bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden daha fazla dayanıklılık göstermesi ve Çin’deki desteklerin etkisiyle küresel ekonomik büyüme tahmini bu yıl için %2,9’dan %3,1 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi. Küresel ekonominin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise %3,2 seviyesinde korundu.
  • Bunun yanında raporda, küresel çapta enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarının yükseltilmesinin ve yüksek borçluluğun ekonomik faaliyet üzerinde oluşturduğu baskılar nedeniyle mali desteğin geri çekilmesinin ve temeldeki düşük verimlilik artışının etkisiyle 2024 ve 2025 yıllarına yönelik tahminlerin %3,8’lik tarihsel ortalamanın altında kaldığı belirtildi.
  • Öte yandan, Kızıldeniz’de devam eden saldırılar da dahil olmak üzere jeopolitik şoklardan kaynaklanan emtia fiyatlarındaki yeni artışların ve arz kesintileri ile daha kalıcı enflasyonun sıkı parasal koşulların süresini uzatabileceğine, vergi artışları ve harcama kesintilerine yönelik adımların ve Çin’de emlak sektöründeki sıkıntıların derinleşmesinin de büyümede yavaşlamaya neden olabileceğine dikkat çekildi.
  • ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahmini bu yıl için %1,5’ten %2,1’e yükseltilirken, 2025 yılı için %1,8’den %1,7’ye hafif aşağı yönlü revize edildi.
  • Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için %1,2’den %0,9’a ve 2025 yılı için ise %1,8’den %1,7’ye aşağı yönlü revize edildi.
  • Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın büyüme tahmini de bu yıl için %0,9’dan %0,5’e ve 2025 yılı için %2’den %1,6’ya çekildi.
  • İngiltere ekonomisinin büyüme tahmini ise bu yıl için %0,6 seviyesinde korunurken, 2025 yılı için %2’den %1,6’ya düşürüldü.
  • En büyük gelişmekte olan ülke olan Çin ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için %4,2’den %4,6’ya yükseltilirken, 2025 yılı için %4,1 seviyesinde korundu.
  • Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için %3’ten %3,1’e hafif yukarı yönlü revize edilirken, gelecek yıl için %3,2 seviyesinde korundu.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklandı.

  • Almanya ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüksek seyreden enflasyon ve ECB’nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyüme sergilemişti, ikinci ve üçüncü çeyreklerde ise %0 oranında büyüme ile durağan seyretmişti, dördüncü çeyrekte beklentilerle uyumlu olarak %0,3 oranında daraldı. Özellikle üçüncü çeyrek büyümesinin %0,1 oranında daralmadan %0 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmesiyle Almanya ekonomisi az farkla resesyona girmekten kurtuldu. Almanya ekonomisi 2023 yılı genelinde ise %0,1 oranında daralma kaydetti.
  • Euro Bölgesi ekonomisi ise geçen yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde çeyreklik bazda %0,1 oranında büyüme kaydetmesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,1 oranında hafif daralma sergilemişti, dördüncü çeyrekte ise %0 oranında büyümeyle durağan seyrederek resesyonun eşiğinden döndü. Bölge ekonomisi 2023 yılı genelinde ise %0,5 oranında sınırlı büyüme kaydetti.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin tüketici güveni verisi, Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviye olan -15,1 seviyesinden öncü veriyle uyumlu olarak -16,1 seviyesine geriledi, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ocak ayı ekonomik güven endeksi aylık bazda %3,1 oranında artışla 96,41’den 99,39’a yükselmekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini yedinci aya taşıdı.

  • Ocak ayında güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü güven endeksi %4 oranında, inşaat sektörü güven endeksi %3,3 oranında ve tüketici güven endeksi ise %3,9 oranında yükselirken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1 oranında ve reel kesim güven endeksi ise %0,5 oranında gerilemişti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 22’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 22.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Fed, geçen ayki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste üç toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Ayrıca Fed’in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayınlanmıştı. Buna göre, Fed üyeleri bu yıl 75 baz puanlık faiz indirimi beklerken, 2025 yılında ise 100 puanlık faiz indirimi ve 2026 yılında ise 75 baz puanlık faiz indirimi beklemekteydi, böylece üç yılda toplam 250 baz puanlık faiz indirimi öngörülmekteydi. Bu yılın ilk haftasında yayınlanan Fed’in aralık ayı FOMC toplantı tutanakları ise, üyelerin enflasyonu düşürme kararlılığı dikkat çekerken, finansal koşullarda gerekenden önce bir gevşeme istenilmediğine işaret etmişti ve tutanaklar enflasyon yüksek kaldığı sürece yüksek faiz oranlarının devam edeceğini göstermişti. Fed’in bugünkü toplantısında faizleri sabit tutmasına kesin gözle bakılıyor.

Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, TSİ 16.15’te ocak ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek.

Bunun yanında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da ocak ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise, aralık ayı hizmet üretici fiyat endeksi, gelen yabancı ziyaretçi sayısı ve dış ticaret dengesi verisi takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Nötr): Şirket ile yurtiçi bir firma arasında yeni nesil bir radar sistemi geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik toplam bedeli 20mn EUR tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Daha önce kamuoyuna duyurulan, ICRON’un sermayesinin yalnızca Şişecam Investment B.V. tarafından 5mn USD karşılığında iştirak edilerek artırılmasına yönelik sermaye artırımı ve esas sözleşme değişikliğine ilişkin ticaret sicili tescil süreci tamamlanmış ve Şişecam Investment B.V.’nin ICRON’daki payı %15,66’ya yükselmiştir.

Turkcell İletişim (TCELL, Nötr): Bazı medya kanallarında, şirketin Ukrayna’da faaliyet gösteren bağlı ortaklıklarından lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower’ın satış sürecine ilişkin birtakım haberler yer almıştır. Sürecin yasal izinlerin alınmasının ardından tamamlanması beklenmektedir. Söz konusu satış işleminin kapanış tarihinde esas alınacak şirket değeri 525mn USD olup, kapanış sonrası nakit ve borçlar dahil olmak üzere yapılacak düzeltmeler çerçevesinde nihai satış bedeli belirlenecektir. Satış bedeli hususu karar tarihi itibarıyla belirsizlik taşıdığından dolayı, yatırımcıların yatırım kararını ve pay değerini etkileyebilecek nitelikte olduğu için yönetim kurulu kararı ile söz konusu bilginin kamuya açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: BDDK, 2023 yılının aralık ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre; Bankacılık sektörünün, aralık ayındaki net dönem karı önceki aya göre %37,9 oranında artarak 68,2 milyar TL’ye yükselmiştir. Mevsimsel etkilerle artan mevduat maliyeti, ihtiyatlılık kapsamında ayrılan karşılıklar, yükselen swap maliyetleri; diğer yandan güçlü ücret ve komisyon gelirleri, enflasyon düzeltmesi ve gayrimenkul değerlemeleri ile vergi geliri yazılması aralık ayında öne çıkan başlıklar oldu. Aralık ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2023 net dönem karı yıllık %39,9 artarak 603,6milyar TL’ye çıkmıştır. Bu dönemde özel bankaların karı %38,4, kamunun ise %44,5 oranında yükselmiş ve sırasıyla 452,9milyar TL ile 150,8milyar TL olmuştur. Aylık bazda ise özel sektörün karı %73,9 oranında artarak 54,7milyar TL’ye çıkarken, kamunun karı %25,1 oranında düşmüş ve 13,5milyar TL olmuştur. Son olarak çeyreksel bazda, sektörün karı 164,9milyar TL ile önceki çeyreğe kıyasla %12,6 oranında azalmıştır. Özel ve kamu bankaların karı sırasıyla %8,4 ve %22,6 oranında düşmüş ve 122,4milyar TL ile 42,5milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Artan mevduat maliyetlerine karşın, kredilerden ve menkul kıymetlerden alın faiz gelirlerinin desteğiyle sektörün net faiz gelirleri aylık bazda %7,3 oranında artmış ve 85,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Net ücret ve komisyon gelirlerinde tekrar ivmelenme gözlenmiş bu kalemden elde edilen gelir önceki aya göre %16,7 oranında yükselerek 43,3 milyar TL olmuştur. Bununla birlikte, diğer faaliyet giderlerinin 15,9milyar TL’den 31,3milyar TL’ye çıkması karı desteklemiştir. Öte yandan, ticari zarar yaklaşık 6 milyar TL artarak 9 milyar TL’ye çıkarken, toplam karşılıklar yaklaşık iki katına çıkmış ve 44milyar TL olmuştur. Operasyonel giderler %20,8 oranında artarak 56,2milyar TL’ye yükselirken, aralık ayında 10,1milyar TL’lik vergi geliri yazılmıştır. Aralık ayında TL bazında kredi büyümesi ivmesi bir miktar artarken, bireysel kredi kartlarındaki yüksek büyüme (%9,8) öne çıkmıştır. İhtiyaç ve diğer krediler ise %3,5 oranında artmıştır. TL mevduat büyümesi %6,4 ile TL kredi büyümesinin üzerinde gerçekleşirken, kredi mevduat oranı önceki aya göre 120 baz puan düşerek %76,6 olmuştur. Yıllık olarak TL kredi büyümesinde düşüş devam ederken; döviz kredilerindeki düşüş, ivmesi azalarak sürmektedir. Artan karlılığa bağlı olarak aralık ayında öz sermaye karlılığı %40 olurken, net faiz marjında hafif genişleme görülmüştür. Sorunlu krediler oranı bir miktar artarak %1,6’ye çıkarken, sektörün sermaye yeterlilik oranı %18,85 olarak gerçekleşmiştir.

Petrol: Suudi Arabistan, ham petrol üretim kapasitesini günlük 1mn varil azaltmak için milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya talimat verdi. Aramco’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin “maksimum sürdürülebilir kapasitesini, 13mn varile çıkarma hedefine devam etmeyerek günlük 12mn varil seviyesinde tutmak için Suudi Enerji Bakanlığından talimat almıştır.” ifadesi kullanıldı. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Birleşim Mühendislik, Jantsa (BRLSM, JANTS): Şirketin bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji, Jantsa ile firmanın Konya ili Yunak ilçesinde yapmayı planladığı 10 MWp lisanssız güneş enerjisi santrali yatırımıyla ilgili olarak sözleşme imzalamıştır. Yatırımın ilk 5 MWp’ının 2024 yılı 4. çeyreğinde, ikinci 5 MWp’nın ise 2025 yılı 2. çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

RAL Yatırım Holding, GrainTürk Tarım (RALYH, GRTRK): Şirketin iştiraki Ral Enerji’nin elektrik piyasasında tedarikçi olmak için EPDK’ya yaptığı lisans başvurusu kabul edilmiştir. Şirket’e 20 yıl süreli Elektrik Tedarik Lisansı verilmiştir. İlgili lisansın alınması ile birlikte, elektriğin toptan ve/veya perakende alınması ve satılması, ticareti, ithalatı, ihracatı ve diğer ticari faaliyetleri konusunda Şirketimiz lisanslı olarak faaliyet gösterecektir.

Tat Gıda (TATGD): Şirket’in ana ortağı Koç Holding’in 08.01.2024 tarihli açıklamasını takiben yapılan çalışmalar sonrasında, Şirkete ait Ram Dış Ticaret sermayesinin %7,5’ini temsil eden toplam 450bin TL nominal değerli paylar ile Düzey Tüketim Malları Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %1,1’ini temsil eden toplam 64,8bin TL nominal değerli payların, toplam 32,3mn TL bedel ile Koç Holding’e devri tamamlanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi