Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.01.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Fed’in bu yıl agresifleşmesinin beklendiği ortamda geçen hafta oynaklık yüksek seyretti. Cuma günü ise borsalara gelen güçlü alımlarla birlikte ABD endeksleri haftayı artıda kapatmayı başardı. S&P500 endeksi 200 günlük ortalamanın geçtiği 4.432 seviyesinden tamamladı. Cuma günkü ivmenin hafta başlangıcına sarktığını ve ABD vadelilerin bu sabah alıcılı seyrettiğini izliyoruz. Avrupa vadelilerinde yükseliş bir miktar daha fazla iken, Asya’da da çoğu borsa artıda. Şahinleşen Fed ve artan petrol fiyatlarıyla enflasyon endişelerinin sürmesine karşın ABD ekonomisinin gücünü koruması ve son çeyrek bilançolarına yönelik devam eden beklentiler (şu ana kadar açıklanan finansalların %77’si beklentileri aştı) borsalarda dipten alımları destekliyor olabilir. Bu sabah S&P500 vadelisindeki yükseliş de 200 günlük ortalamanın üzerinde alımları biraz daha güçlendirebilir. Diğer yandan, bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde Omikron varyantının etkisiyle daha yumuşak bir artış bekleniyor. Bu da Fed’den martta beklenen 50 baz puanlık faiz artırım tahminlerini bir miktar törpüleyebilir. Ayrıca bu hafta ISM ve PMI rakamları da yakından izlenecektir. Yurtiçinde ise yarın ocak PMI’yı, perşembe günü ise yine ocak ayı enflasyonu öne çıkıyor. Enflasyonun yine yüksek gerçekleşmesi beklenirken, Borsa İstanbul’da bu hafta yine enflasyon fiyatlaması öne çıkabilir. Ayrıca bu hafta büyük bankalar güçlü beklenen son çeyrek finansallarını ve 2022 beklentilerini açıklayacaklar. Özetle, yurtdışında tekrar Fed fiyatlaması ve Rusya – Ukrayna gerilimi ön plana çıkmadıkça endeks 2.000 seviyesinin üzerinde kalmak isteyebilir. Yurtdışı fiyatlamalara bağlı olarak BIST100 endeksi güne ise alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi ocak ayında 100,8’e yükselerek tekrar iyimserlik eşik seviyesinin üzerine çıktı.

Almanya ekonomisi geçen sene son çeyrekte %0,7 daraldı, Omicron varyantı sonucu artan kısıtlamalar tüketimi sınırlarken, ayrıca inşaat yatırımlarının azalması da GSYH’ı baskıladı. Yıl genelinde ise büyümesi %2,8 oldu. Yeni yılda ise kısıtlamaların devamıyla ilk çeyrek büyümesinin de baskı altında kalabileceği değerlendiriliyor. Bu yıl genelinde büyümenin %3,5-4 arasında olması beklenmekte.

ABD tarafında ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatör takip edildi. PCE deflatör aralık ayında aylık %0,4 artarken, yıllık %5,8’e yükseldi ve daha önce açıklanan TÜFE’ye benzer şekilde fiyat baskılarının halen yüksek olduğunu gösterdi. Kişişel harcamalar ise aralık ayında aylık %0,6 düştü, kişisel harcamalardaki düşüş kısmi olarak salgının yansımaları kaynaklı ve salgının etkileri azaldıkça tekrar artış eğilimine girmesi olası. Kişisel gelirler ise aralık ayında aylık %0,3 arttı. 2021 yılı genelinde ise kişisel gelirler artan ücretler ve Hükümet teşvikleri ile yıllık bazda %7,3 arttı.

ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güveni öncü verisi ocak ayında Omicron varyantı ve yüksek enflasyon nedeniyle 70,6’dan 67,2’ye geriledi. Enflasyonist beklentilere bakıldığında 1 yıl sonra enflasyonun %4,9, 5 yıl sonra ise %3,1 olması beklenmekte ki iki seri de veri setinin gördüğü maksimum değerler.

Bu haftanın veri gündemine baktığımızda,

  • ABD tarafında, bu hafta istihdam verileri ve Fed yetkililerinin mesajları gündemde olacak. İstihdam piyasasının görünümüne yönelik olarak salı günü aralık ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü ocak ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü de ocak ayı tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Aralık ayında ADP özel sektör istihdamı 807 bin kişi artmıştı, tarım dışı istihdam ise ADP’nin aksine beklentilerin oldukça altında gelmiş ve sadece 199 bin kişi artmıştı. İstihdam artışı düşük kalsa da işsizlik oranının %4,2’den %3,9’a gerilemesi, varyant kaynaklı emek arzı eksikliği ve enflasyonun beklentilerin oldukça üstünde seyretmesi dolayısıyla bu istihdam verisi Fed’in sözlü yönlendirmesinde fazla etken olmamıştı. Nitekim Fed’in son toplantısında sıkılaştırma adımlarını artırdığını gördük. Tarım dışı istihdam öncesinde izlenen haftalık işsizlik maaşı başvuruları ocakta kısmi artsa da salgın dönemine göre oldukça düşük kaldı. Bu açıdan ocak ayında da istihdam piyasasında olumlu seyir korunurken, Fed son toplantısında da istihdam piyasasına yönelik oldukça olumlu mesajlar verdi. Nihayetinde istihdam artışının beklentilerden oldukça yüksek olması durumunda mart ayındaki Fed toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı beklentisi daha da öne çıkabilir. Salı günü ise ocak ayı nihai IHS Markit imalat PMI ile ISM imalat PMI ve perşembe günü ise nihai IHS Markit Hizmet PMI ile ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Ocak ayında Omicron varyantının etkisiyle ABD öncü imalat PMI, 57,7’den 55’e, hizmet PMI da 57,6’dan 50,9’a gerilemişti, buna karşın büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüşlerdi.
  • Avrupa tarafında ise ocak ayı Euro Bölgesi öncü enflasyon verileri, BoE ve ECB toplantıları ön plana çıkmakta. ECB önceki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmemiş, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) önceki çeyrekten daha düşük hızda süreceğini ve program çerçevesinde net varlık alımlarının mart ayında sonlandırılacağını belirtmişti. Diğer yandan ECB, PEPP’teki azaltımların bir kısmını dengelemek amacıyla normal varlık alım programı olan APP kapsamında tahvil alımlarını artıracağını bildirmişti. ECB Başkanı Lagarde, faiz artırımının 2022 senesinde çok olası olmadığını da yinelemişti. Bu açıdan ECB’den bu toplantıda herhangi bir politika değişikliği yapması beklenmiyor fakat üyeler arasındaki özellikle enflasyonun seyrine dair fikirler önemli olacaktır. BoE ise önceki toplantısında politika faizini sabit tutma beklentisine karşın artan enflasyonist baskıların etkisiyle 15 baz puanlık artışla %0,25 seviyesine yükseltmişti ve varlık alım programında ise değişiklik yapmamıştı. Banka aralıktaki faiz artırımı ardından ayrıca enflasyonun nisan ayında %6 civarına yükselerek zirve seviyeye ulaşacağını ve para politikasında bir miktar ılımlı sıkılaşma olabileceğini belirtmişti. Bu kapsamda bu haftaki toplantıda faizlerin %0,25’ten %0,50’ye yükseltilmesi beklenmekte. Enflasyonun seyrine ilişkin ise bugün Almanya’da ocak ayı öncü TÜFE ve çarşamba günü ise Euro Bölgesi öncü TÜFE verileri izlenecek. Aralık ayında enflasyonist baskılar devam etmiş, Euro Bölgesi’nde TÜFE yıllık %5’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Salı günü nihai imalat PMI’lar, perşembe günü ise nihai hizmet PMI’lar açıklanacak. Ocak ayı öncü PMI verilerine göre Almanya’da imalat PMI verilerindeki olumlu görünüme rağmen Omicron varyantı nedeniyle gelen kısıtlamaların etkisiyle hizmet sektöründeki yavaşlama ile bileşik PMI 11 ayın en düşüğüne gerilemişti. Euro Bölgesi genelinde ise ocak ayında imalat PMI 59’a yükselirken, hizmet PMI 51,2’ye gerilemişti. Ayrıca yarın açıklanacak Almanya aralık ayı perakende satışlar ve cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi perakende satışlar kısıtlamaların iç talebe yansımalarının ne ölçekte olduğuna dair fikir verecektir.
  • Asya tarafında ise veri gündemi sakin. Salı günü küresel ticaretin seyrine yönelik Güney Kore’nin ocak ayına ilişkin ihracat verisi izlenecek. Beklenti, salgın gelişmelerine rağmen ihracatın yıllık bazda güçlü artışına devam etmesi yönünde. Avustralya Merkez Bankası’nın ise yarın varlık alımını sonlandırma kararını duyurması beklenmekte. Ayrıca Banka’nın büyüme ve enflasyon tahminleri de güncellenecek. Büyüme beklentilerini Omicron dolayısıyla aşağı yönlü, enflasyonu ise yukarı yönlü güncellemesi beklenmekte. Bu açıdan artan enflasyonist baskılarla faizlere ilişkin sözlü yönlendirmesi de önemli olacaktır.

Yurt içinde, bugün TÜİK’in paylaşacağı aralık ayı dış ticaret dengesi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yarın ocak ayı imalat PMI raporu, perşembe günü ocak ayı enflasyon verileri ve cuma günü ise reel efektif döviz kuru açıklanacak. Ayrıca bugün Hazine’nin önümüzdeki 3 aya ilişkin iç borçlanma stratejisi ve cuma günü TCMB’nin ocak ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporu yayınlanacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan geçici dış ticaret verilerine göre aralık ayında ihracat tarihi yüksek seviyesini yeniledi ve 22,3 milyar USD’ye yükseldi, ithalat da 28,9 milyar USD’ye ulaşarak rekor kırdı. Aralık ayında dış ticaret açığı ise 5,4 milyar USD’den 6,6 milyar USD’ye yükseldi. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 225,4 milyar USD ile rekorunu yeniledi ve 2021 yılı için belirlenen OVP hedefinin üzerinde kaldı. 12 aylık ithalat ise kümülatif bazda 271,4 milyar USD’ye ulaştı. Aralıkta kümülatif bazda ihracatta %32,9 artış görülürken, ithalat ise %23,6 artışla daha sınırlı kaldı, böylece kümülatif dış ticaret açığı geçen yıla göre %7,8 azalışla 45,99 milyar USD’ye geriledi.

  • Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda, tüketim malı ithalatı aylık %4,9 düşerek iç talepte yavaşlama sinyali verirken, ara malı ithalatı aylık %7,1 arttı, yatırım malı ithalatı ise kasımda olduğu gibi güçlü bir aylık artış sergiledi ve %18,2 arttı. Fasıllar bazında bakıldığında ise artan ekonomik faaliyet ve küresel ölçekte enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ve artan ısınma ihtiyacının etkisiyle enerji ithalatı tarihi yüksek seviyelerini yeniledi ve aylık %3 arttı. İhracatta motorlu kara taşıtları ise ilk sırada yer almaya devam ederek Temmuz 2019’dan beri en yüksek seviyede gerçekleşti. Altın ithalatı aralık ayında da ilk 5’te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etti.

Aralık ayında İSO imalat PMI, 52’den 52,1’e yükselmiş ve imalat sanayi faaliyetlerinin hafif hızlandığına işaret etmişti. Bu ay ise reel kesim güven endeksinde yükselişe ve kurdaki durağanlaşmaya rağmen, KKO’da kısmi azalış, kısa vadede enerji arzı sıkıntılarının üretime ve ihracata yansıyabilecek olası etkileri nedeniyle ocak ayında PMI’da gerileme görülebilir.

Aralık ayında TÜFE aylık %13,58 artmış ve yıllık bazda da artışını sürdürerek %36,08’e yükselmişti. Çekirdek C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) yıllık %17,62’den %31,88’e, çekirdek B endeksi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) ise %19,75’ten %34,89’a gelmişti. ÜFE ise aylık %19,08 artmış ve yıllık bazda %54,62’den %79,89’a yükselmişti.

  • Ocak ayında ise hem kur geçişkenliğinin etkisinin sürmesi hem de mevsimsel koşullarla birlikte artan gıda fiyatlarının yanı sıra doğal gaz, elektrik, akaryakıt, boğaz köprüleri ve Avrasya tünelindeki geçiş ücretleri gibi yönetilen ve yönlendirilen fiyatlardaki artışlar enflasyona yansıyacak. TL’deki görünüm, ÜFE ile TÜFE arasındaki farkın açılmaya devam etmesi, iç talepte henüz keskin bir yavaşlama olmaması, küresel emtia fiyatlarının yüksek seyri ve varyantların tedarik zincirine yansımaları önümüzdeki dönemde enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturabilecek başlıca etmenler.

Reel efektif döviz kuru endeksi ise aralık ayında kur gelişmeleriyle aylık bazda %11,7 azalışla tarihi düşük seviye olan 47,82’ye gerilemişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) 272,7mn TL gerçekleşerek yıllık %100 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 219mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %35,2 oranında artış göstererek 4Ç2021’de 107,8mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, net yatırım gelirleri aynı dönemler itibarıyla %186,1 oranında artarak 238,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in 2021’deki net dönem karı 700mn TL gerçekleşerek yıllık %32,8 oranında artış göstermiştir.

Biotrend Enerji (BIOEN): Şirketin bağlı ortaklığı Uşak Yenilenebilir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin işletmecisi olduğu Uşak Biogaz Elektrik Üretim Tesisinin 2,4 MWe olan kurulu gücünün 4,084 MWe’ye çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile kısmi kabul işlemi gerçekleşmiştir. Halihazırda 2,4 MWe kurulu güç kapasitesinde olan tesis yapılan kabul işlemi neticesinde 4,084 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşmıştır.

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Motor ve jeneratör sanayisinin ana girdilerinden olan elektrik çeliği üretimi yapan Erdemir Romanya 2002 yılında 20 bin ton ile başladığı üretimini 120 bin tona çıkardığını açıkladı. (Kaynak: AA)

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, EÜAŞ Genel Müdürlüğü Yapım İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ”EÜAŞ Yerleşkesinde Solar Uygulamalı Otopark Güneş Enerji Santrali Kurulması İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı teklifi vererek ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel KDV hariç 4,8mn TL’dir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), bu yıl ulusal doğal gaz tüketim tahminini, 60 milyar 44 milyon 873 bin 569 standart metreküp (638 milyar 877 milyon 454 bin 771 kilovatsaat) olarak belirledi. (Kaynak: AA)

Yatırım: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Aralık 2021 dönemine ait yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, söz konusu ayda 2.123 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge alan projelerin yatırım tutarı yaklaşık 53 milyar TL olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 83.172 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Bu dönemde 313 yatırım teşvik belgesine tamamlama vizesi verilirken bu projelerin sabit yatırım tutarı yaklaşık 10 milyar TL, istihdam edilenlerin sayısı 14816 oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri (LKMNH): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Her Yerde Sağlık ve Elektronik Ticaret A.Ş., ana faaliyet konusu sigortacılık ve aracılık hizmetleri olan sermayesinin %100’üne sahip olduğu HYS Sigorta Ve Aracılık Hizmetleri A.Ş. unvanlı şirketin kurulduğunu ve şirketin tescil işlemlerinin tamamlandığı bildirmiştir.

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik A.Ş. ile Rönesans Endüstri Tesisleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş. arasında Sakarya Gaz Sahası (Filyos) Mobilizasyon işleri kapsamında iş teslimi 30.03.2022 tarihi olan yeni sözleşme imzalanmıştır. Sakarya Gaz Sahası (Filyos) Projesi işleri kapsamında Şirket ve bağlı ortaklığının imzaladığı sözleşme bedeli güncel kurla toplam 15,3mn TL (KDV dahil)’dir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 37 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 377 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,80 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,77-%1,85 bandında hareketin ardından %1,77 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan sınırlı değişimler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi