Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde küresel borsa endekslerinde tepki niteliğinde yükselişler gözleniyor. Altın, Yen gibi varlıklar ise kısmi baskı altındalar. Diğer yandan, Çin’in koronavirüs salgını ile kararlı bir şekilde mücadele ettiği gözlense de, salgın ile ilgili endişeler devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü de, koranavirüs nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti. Bu kapsamda, piyasalardaki toparlanma şu aşamada tepki niteliğinde olabilir ve temkinli mod devam sürebilir. Küresel borsa endekslerindeki tepki yükselişlerine paralel BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Günün geri kalanında ise küresel borsalara paralel tepki yükselişleri gözlemlenebilir. Bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesini  yapması bekleniyor.

MAKROEKONOMİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilan etmesine karşılık görece ılımlı bir dil kullanmasıyla Wall Street’in artıda kapanması ardından Asya borsaları da Çin ve Japonya verilerinin de desteğiyle bugün yükseliş eğiliminde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan edildiğini duyurdu. Virüsten can kaybı 213, virüsten etkilenen kişi sayısı 9 bin 692’ye çıktı. ABD’de ilk kez kişiden kişiye bulaştı.

Çin’in ocak ayı imalat PMI’ı beklentiler doğrultusunda 50 seviyesinde gerçekleşti. Veri daha önce hazırlandığından virüsün etkilerini yansıtmıyor. Japonya’da sanayi üretimi ise aylık %0,7 artış beklentisine karşılık %1,3 arttı. Birçok yabancı şirket, Çin’deki faaliyetlerine yönelik önlemler almaya devam ediyor. İKEA, Tesla, Google, Apple geçici olarak kapatanlara katılırken, THY’de Çin’in Pekin, Guangzhou, Shanghai ve Xian kentlerine yönelik uçuşlarını 9 Şubat’a kadar durdurduğunu açıkladı.

Bugün TSİ 13’de Euro Bölgesi’nde, TSİ 9.30’da Fransa’da ve TSİ 13’de ise İtalya’da 4. çeyreğe ilişkin GSYH büyümesi verileri takip edilecek. TSİ 13’de Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. ABD tarafında ise, TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar, TSİ 17.45’de ocak ayına ilişkin Chicago PMI ve TSİ 18’de Michigan Üniversitesi güven endeksi verileri izlenecek. Yurtiçinde bugün TSİ 10’da aralık ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. TSİ 11’de ise aralık ayına ilişkin yabancı turist sayısı verisi takip edilecek. Öte yandan, bugün S&P’nin Türkiye değerlendirmesini de yapması bekleniyor. Kurum, son olarak geçen yıl ağustos ayında Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “B+” olarak teyit etmiş, not görünümünü değiştirmeyerek “durağan” olarak bırakmıştı. Kurumun, bugünkü değerlendirmesinde ise kredi notunda ve görünümünde değişiklik yapması beklenmiyor.

Öte yandan, bugün İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) için son tarih olmakta. İngiltere ile AB arasında varılan Brexit anlaşmasına göre, ülke 31Aralık’a kadar fiilen AB’nin üyesi kalacak, ancak siyasi karar mekanizmalarında yer almayacak. Bu geçiş döneminde taraflar kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına varmak için müzakere yürütecek. İngiltere’nin geçiş dönemini uzatmak istemesi halinde en geç haziran ayında talepte bulunması gerekecek. Ancak Johnson hükümeti, uzatma talep etmeyeceğini ve bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da ülkeyi AB’den 31 Aralık’ta bütünüyle ayıracağını ilan etmiş bulunuyor.

  • Bugün Euro Bölgesi 4.çeyrek büyümesine ilişkin ilk veriler yayınlanacak. 3.çeyrekte çeyreklik bazda %0,3 büyüme gerçekleşmişti. 3. çeyrekte yatırımlar büyüme üzerinde istenen etkide bulunamazken, tüketici harcamaları ve dış ticaret büyümeye pozitif katkı yapmıştı. 4.çeyrekte imalat sektöründeki baskının Çin-ABD anlaşması ile sınırlı da olsa kırılabileceği beklenmekte ama asıl etkiyi sonraki periyotlarda görebileceğiz.
  • Euro Bölgesi ocak enflasyonuna ilişkin ilk veriler de yayınlanacak. Aralıkta manşet enflasyon, enerji fiyatlarındaki seyirden dolayı yıllık %1,3 artmıştı. Çekirdek enflasyon ise aralıkta %1,3 gerçekleşmişti. 2020 yılında Euro bölgesinde ücretler ve istihdam piyasasındaki görünüm çekirdek enflasyonun seyrinde etkili olması beklenmekte.

ABD ekonomisi beklentiler doğrultusunda 4.çeyrekte yıllık %2,1 büyüdü. Büyümenin ana katalizörü azalan dış ticaret açığı oldu. Tüketici harcamaları da %1,8 artarak büyümeye ılımlı katkı yaparken, konutu dışlayan sabit işletme yatırımları %1,5 düştü. İhracat %1,4 artarken, ithalatta 2009’dan beri en yüksek düşüş olan %8,7 azalma kaydedildi, fakat bu geçici bir durum olabilir. Çünkü ABD ile Çin anlaşmaya vardı ve bir sonraki çeyrekte bu trendin tersine dönmesi beklenmekte. Hükümet harcamaları ise %2,7 arttı. 4.çeyrekte kişisel harcamalar %1,8 arttı ki bu ilk çeyrekten beri görülen en zayıf rakam oldu. Çekirdek PCE ise %1,3 artarak beklentilerin altında kaldı. Bugün de aralık ayına ait ABD çekirdek PCE Deflatör açıklanacak. Beklentiler yıllık %1,6 olması yönünde. Çekirdek PCE deflatör açısından 2019’un ilk iki ayı baz etkisi açısından avantaj oluşturmakta.

Dün yurtiçinde yılın ilk Enflasyon Raporu açıklandı. Merkez Bankası 2020 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek %8,2’de sabit bıraktı. Gıda enflasyonu tahmini de değiştirmeyerek bu sene sonu için %11’de bırakırken, petrol fiyatlarını jeopolitik risklerdeki artışı gerekçe göstererek 57,7 USD seviyesinden 60 USD seviyesine çekti. Raporda bireysel kredilerde başlayan canlanmanın ticari kredilere de yansımaya başladığı ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin de etkisiyle kredi hacminde artış olduğu vurgulandı.  Geçen sene enflasyondaki %8,5’lik düşüşte birikimli döviz kuru etkilerinin zayıflaması, ılımlı talep koşullarının, işlenmemiş gıda ve ithalat fiyat gelişmelerinin etkili olduğu vurgulandı. Bundan sonraki süreçte iç talebin büyümeye katkısının artarak devam edeceğini, fakat net ihracatın ise büyümeye negatif katkı yaptığı ve yapacağı vurgulandı. Cari denge tarafında da ılımlı seyrin; pazar çeşitlendirmesi, rekabet gücü kazanımları ve turizmdeki güçlü seyir sayesinde devam edeceği öngörülmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): 06.05.2019 tarihli özel durum açıklamasında konu edildiği üzere, şirket bağlı ortaklarından Anadolu Restoran sermayesinin %100’ünü temsil eden hisselerini Birlesik Holding Limited şirketine satışının yapılması için hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Hisse devri, resmi makam ve kurumlardan izinlerin alınması sonrasında tamamlanacak olup, 2020 yılı ilk çeyreği içerisinde sonuçlandırılması öngörülmektedir.Söz konusu hisse devir sözleşmesine göre, Anadolu Restoran’ın hisse değeri 280,7mn TL olarak belirlenmiştir. Rekabet Kurumu onayı sonrasında hisse devri yapılacak olup, kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Aksigorta’nın 4Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %72 oranında artarak 107,4mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 94mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Diğer yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise 4Ç2019’da 158,6 mn TL gerçekleşerek yıllık %67 oranında artış göstermiştir. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 oranında artarak 366,4mn TL olmuştur.

Şirket ayrıca geleceğe yönelik değerlendirmeler kapsamında beklentilerini açıklamıştır. Buna göre; Aksigorta’nın bir önceki yıla göre 2020 yılında Prim Üretimi büyüme beklentisinin 15-25% aralığında, Net Kar büyüme beklentisinin 0-10% aralığında belirlenmesine karar verilmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in konsolide 4Ç2019 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %121 oranında artarak 123,2mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise aynı dönemler itibarıyla %117 oranında artarak 4Ç2019’da 123mn TL’ye yükselmiştir. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 oranında artarak 360,7mn TL olmuştur.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif):  Anadolu Sigorta’nın 4Ç2019’daki net dönem karı (konsolide) bir önceki yılın aynı dönemine göre %37 oranında artarak 118,2mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise 4Ç2019’da 143,4mn TL gerçekleşerek yıllık %18 oranında artış göstermiştir. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %38 oranında artarak 449,2mn TL olmuştur.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti Bankası’nın 2019 yılının son çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %6,2 oranında azalarak 1.222mn TL’ye gerilemiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.264mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.276mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir. Son çeyrek karı sonrasında Garanti Bankası’nın 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %7,2 oranında azalarak 6.159mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif): İş GYO’nun 4Ç2019’daki net dönem karı 328,9mn TL gerçekleşerek bizim beklentimiz olan 252mn TL ve piyasa beklentisi olan 279mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada yatırım amaçlı gayrimenkul değerleme gelirinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi önemli bir etken olmuştur. Bu kalemden bizim beklentimiz 259mn TL gelir iken, Şirket 335mn TL gelir kaydetmiştir. Tuzla Ofis, Kapadokya Otel ile Kartal Manzara Adalar ofis ve ticari alan satışların önemli etkisiyle son çeyrekte satış gelirleri 817,8mn TL olmuştur (4Ç2018:111,7mn TL). Şirket’in kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil) ise yıllık bazda %16 oranında artarak 63,8mn TL olmuştur. Konut satış gelirleri de bu çeyrekte  34,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket beklentimize yakın 61mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Son olarak dördüncü çeyrek karı ile birlikte İş GYO’nun 2019 yılı karı 297,4mn TL olmuştur. Şirket geçen yıl 341,6mn TL kar açıklamıştı.

Şişecam (SISE): Şirket, Şişecam’ın faaliyetlerinin tek bir çatı altında toplanmasını ve yatırımcıların da işlem hacmi ve derinliği yüksek hisselere yatırım tercihleri doğrultusunda Şirket’in piyasa değerine de olumlu katkı sağlamasını temin amacıyla, Şirket’in Anadolu Cam (ANACM), Denizli Cam (DENCM), Paşabahçe Cam, Soda Sanayii (SODA) ve Trakya Cam (TRKCM) ile birleşme niyetiyle görüşmelere başlanmasına karar verildiğini duyurmuştur. Birleşme işlemi uzun vadeli olumlu olabilir ancak kısa vadeli olarak bu aşamada yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyoruz.

Anadolu Cam (ANACM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2019’da ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 oranında artarak 99,1mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 91mn TL ana ortaklık karı elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri 1.161mn TL gerçekleşerek yıllık %24 oranında artarken, brüt kar yine yıllık olarak %36 oranında artmış ve 384,9mn TL’ye yükselmiştir. Bu rakamlarla birlikte Şirket’in 4Ç2019’daki net ve brüt kar marjı sırasıyla %8,5 ve %33,1 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %7,9 ve  %30,2 idi. Şirket ek olarak yılın son çeyreğinde 126mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı geçen yıla göre %17 oranında artarak 527,2mn TL’ye çıkmıştır.

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2019’da ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %154 oranında artarak 545,6mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 478mn TL ana ortaklık karı elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri 4.843mn TL gerçekleşerek yıllık %8 oranında artarken, brüt kar yine yıllık olarak %6 oranında artmış ve 1.533mn TL’ye yükselmiştir. Bu rakamlarla birlikte Şirket’in 4Ç2019’daki net ve brüt kar marjı sırasıyla %11,3 ve %31,7 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %4,8 ve  %32,2 idi. Şirket ek olarak yılın son çeyreğinde 233,5mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydederken, 359,2mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı geçen yıla göre %17 oranında azalarak 1.905mn TL’ye çıkmıştır.

Soda Sanayii (SODA, Nötr): Şirket’in 4Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 296,5mn TL ile hem bizim, hem de piyasanın beklentisi olan 295mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Geçen yılın son çeyreğinde kurlardaki düşüşün – Gelirlerin büyük kısmı yabancı para cinsinden ve yüksek döviz fazlası bulunmakta – önemli etkisiyle 81,4mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2019’da 1.118mn TL gerçekleşerek yıllık %13 oranında artış gösterirken, brüt kar 386,3mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 oranında artış göstermiştir. Şirket’in 4Ç2019’daki net ve brüt kar marjı sırasıyla %26,5 ve %34,6 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar %8,2 ve %33,5 idi. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 52,6mn net yatırım faaliyetlerinden gelir ve 24,8mn TL net finansman geliri kaydetmiştir. Şirket, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 106,2mn TL yatırım faaliyetlerinden net gider ve 108,4mn TL net finansman gideri kaydetmişti. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı geçen yıla göre %29 oranında azalarak 1.108mn TL olmuştur.

Trakya Cam (TRKCM, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın 4. çeyreğine göre %43,4 oranında artarak 259,1mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 155mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2019’da yıllık %5,6 oranında artarak 1.754mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar aynı dönemde %13,3 oranında gerilemiş ve 4Ç2019’da 476,8mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019’daki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %14,8 ve %27,2 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %10,9 ve %33,1 idi. Şirketin bu çeyrekteki kar artışının ana sebebi olan yatırım faaliyetlerinden 77,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 4Ç2018’de 138,8mn TL’lik yatırım faaliyetlerinden gider kaydedilmişti. Öte yandan, net finansman giderleri 135,3mn TL olmuştur. 4Ç2018’de 52,8mn TL net finansman geliri kaydedilmişti. Ayrıca, şirketin son çeyrekte 92,9mn TL’lik vergi geliri yazması da kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Son olarak, 4. çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %21,1 oranında azalarak 749,5mn TL’ye gerilemiştir.

Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 30.01.2020 tarihli toplantısında;30.04.2019 tarihi itibarı ile en az 44mn TL Şirket zararının Kurul Kararından itibaren 3 ay içerisinde yasal faizi ile birlikte Demsan Geri Dönüşüm A.Ş.’den talep edilmesine, olumsuz yanıt alınması halinde ise gerekli yasal takibin başlatılmasına karar verilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Basın Müşaviri Yahya Üstün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian uçuşlarımızda bir süredir görülen belirgin talep düşüşü nedeniyle bahse konu noktalara 5 Şubat-29 Şubat tarih aralığına planlı uçuşlarımızda frekans azaltımına gidilecektir” dedi.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü aralık ayı net dönem karı bir önceki aya göre %39,1 oranında azalarak 3,2 milyar TL (bu yılki aylık ortalama kar 4,1 milyar TL) olarak gerçekleşmiştir. Bu gerilemede, bankaların yüksek karşılık giderleri kaydetmesi (2020 yılına daha temiz bilançolarla girme isteği) ana etken olmuştur. Diğer taraftan net faiz gelirlerindeki artış devam etmiştir.  Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle mevduatlara ödenen faizlerde düşüş devam ederken, kredilerden alının faiz gelirleri ile menkul kıymetlerden alınan faizlerdeki artışın etkisiyle aralık ayında net faiz gelirlerinde %12,5 oranında artış kaydedilmiş ve net faiz gelirleri 17,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Buna ilaveten net ücret ve komisyon gelirleri, tüketici kredilerindeki görece yüksek artışa ve yılsonu işlemlerine bağlı olarak (üye işyerlerine uygulanan faiz ve komisyon oranları ile ilgili BDDK’nın yapmış olduğu yeni düzenlemenin kasım ayında devreye girmesiyle Kasım ayında düşüş yaşanmıştı)  %16 oranında artış göstermiştir. Ek olarak, swap maliyetlerindeki düşüşle birlikte ticari zararda gerileme devam ederken, diğer faaliyet gelirlerindeki artış karı destekleyen etmenler olmuştur. Öte yandan, operasyonel giderler (6,6 milyar TL’den 9,9 milyar TL’ye) ile toplam karşılık giderlerindeki (yılsonu düzeltmeleri ve ihtiyatlı yaklaşımların etkisiyle 7,5 milyar TL’den 11,2 milyar TL’ye) yüksek artışlar karın aylık bazda düşüş kaydetmesinde önemli faktörler olmuşlardır. Aylık bazda kamu bankalarının karı %37, özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise %41 oranında düşerek sırasıyla 1,56 milyar TL ve 1,64 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.   Aralık ayı net dönem karı ile birlikte bankacılık sektörü 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %8 oranında düşüş göstermiş ve 49,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, 4Ç2019’daki net dönem karı ise bir önceki çeyreğe göre %25, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11 oranında artarak 13,8 milyar TL’ye yükselmiştir. Kamu bankalarının karı yıllık olarak %11 oranında düşerek 16,5 milyar TL olurken, özel bankaların karı %7 oranında düşmüş ve 33,2 milyar TL’ye gerilemiştir. Son olarak, yılın son çeyreğinde kamu bankalarının karı 6,3 milyar TL ile çeyreksel olarak %88 oranında artarken, özel bankaların karı aynı dönemde %2 oranında düşerek 7,6 milyar TL olmuştur. 3. çeyrekte kamu bankalarında net dönem karı 3,4 milyar TL, özel bankaların net dönem karı ise 7,8 milyar TL seviyesinde idi.  Aralık ayında toplam kredilerde %2,5’lik artış yaşanırken, TL krediler %1,8 oranında artış göstermiştir. Tüketici kredileri ise aylık bazda %3,5 oranında artarken, kobi kredileri ise %1 oranında artmıştır. Mevduatlar tarafında, TL mevduatlardaki %5,0’lik artışın desteğiyle toplam mevduatlar %4,2 oranında büyümüştür. Böylece, kredi/mevduat oranı aralık ayı sonu itibarıyla 170 baz puan azalarak %101,3 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla aralık ayında %11,6 ve %1,2 olmuştur. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise aylık olarak 10 baz puan artarak %5,24’e yükselirken, sermaye yeterlilik oranı düşen karlılıkla 20 baz puan gerileyerek %18,43 olarak gerçekleşmiştir.   Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin mevduat maliyetleri üzerindeki olumlu etkisinin devam edeceği beklenirken, swap maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak ticari zararda azalmanın bankacılık sektörü karlılığını olumlu etkilemesi öngörülmektedir. Ayrıca, karşılık giderlerinde en kötünün geride kaldığını düşünüyoruz. Diğer taraftan BDDK’nın üye işyerlerine uygulanan faiz ve komisyon oranları ile ilgili yapmış olduğu yeni düzenlemenin ücret ve komisyon gelirlerinde baskı oluşturmaya devam etmesi ile enflasyonun görece düşük seviyelerde kalmasına bağlı menkul kıymet getirilerinin azalması sektör karlılığını kısmen baskılayabilir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,90 seviyesinden %10,93 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 42,6 milyar TL ile 29 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,6 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün gün içerisinde %1,53-%1,59 bandında hareketin ardından, bugün borsalardaki kısmi toparlanma ile %1,59 seviyelerinde seyrediyor.

Çin kaynaklı virüs salgını nedeniyle küresel çapta risk iştahının baskılanması ile birçok GOÜ para birimi gibi TL’de dün baskı altında kaldı. Kurdaki yükselişe karşın tahvil faizlerinde benzer hareket gözlenmedi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, günlük bazda 14 baz puanlık düşüşle %9,96 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 6 baz puanlık düşüşle %10,09 seviyesine geriledi.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın karşılığı Altın Tahvili ihracı ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirdi.