Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.12.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Dow Jones ve S&P500 endeksi hafif yükseliş kaydederek rekor seviyelerde günü kapatırken, bu sabah çoğu Asya borsasının artıda seyrettiğini izliyoruz. ABD vadelileri ise yatay. Omikron varyantı ile ilgili haber akışı yakından izlenmeye devam edilirken, petrol fiyatlarındaki yükseliş büyümelerin varyant kaynaklı zarar görmeyebileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla, düşük hacimlerin gözlendiği yılın son günlerinde borsalardaki kısmi iyimserlik sürebilir. Yurtiçi tarafta ise dün kurda gözlenen yükselişe Borsa İstanbul’un ayak uydurduğunu – aynı momentumda olmasa da – izledik. Bu sabaha baktığımızda kurda yükseliş eğilimi sürüyor. Bu kapsamda, BIST100 endeksi de düne benzer hareketler sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün TCMB’nin 2022 Yılı Para ve Kur Politikası metni yayınlandı.

2022 Yılı Para ve Kur Politikası:

  • TCMB’nin temel amacının, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu vurgulanmış. Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi %5 olarak korunmuş. Para politikasının, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı ifade edilmiş.
  • 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edileceği ifade edilmiş.
  • 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması’nın tamamen sonlandırılacağı, YP yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, TL mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmaların önceliklendirileceği vurgulanmış.
  • Para politikası kararlarının, manşet ve çekirdek enflasyon gelişmeleri, enflasyon beklentileri, para politikasının etkileyebileceği talep unsurları, arz yönlü gelişmeler, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulduğu vurgulanmış.
  • Para politikası kararlarının birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin yürütüleceği ifade edilmiş.
  • PPK, 2022 yılında, önceden açıklanan takvim çerçevesinde yılda 12 toplantı yapacak. Özellikle, PPK toplantılarının ocak ve temmuz ayları haricinde Fed FOMC toplantıları sonrasındaki günlerde gerçekleştirilmesi planlanmış.
  • Para politikasının temel iletişim araçlarının, PPK duyuruları ve Enflasyon Raporu olmaya devam edeceği belirtilmiş.
  • Enflasyon hedeflerinin tüm paydaşlarca sahiplenilmesi ve fiyat istikrarına yönelik çabaların toplumsal mutabakat içerisinde yürütülmesi ve makro politikaların eşgüdüm içerisinde belirlenmesinin, para politikası etkinliğini güçlendireceği vurgulanmış. Bu kapsamda maliye politikası duruşu ve para politikasıyla eşgüdümünün büyük önem arz ettiği ve mali disiplinin sürdürülmesinin önemini koruduğu ifade edilmiş.

2022 Yılında Likidite Yönetimi:

  • APİ fonlamasının teminat yapısında TL cinsi varlıkların payının artırılacağı ve swap miktarının kademeli şekilde azaltılacağı vurgulanmış.
  • TCMB tarafından TL ve döviz işlemleri karşılığında teminata kabul edilen kıymetler setinin, küresel finansal sistemdeki gelişmeler de dikkate alınarak genişletileceği belirtilmiş. Bu kapsamda, sürdürülebilir finansmana ilişkin çıkarılan tahviller ve benzeri borçlanma araçlarının TCMB teminat havuzuna dâhil edilmesinin planlandığı ifade edilmiş.
  • KİT’lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabileceği ifade edilmiş.
  • Firmaların kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, TCMB nezdinde ihale yoluyla ve VİOP’ta kotasyon yoluyla TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı piyasa koşullarına bağlı olarak gerçekleştirileceği ifade edilmiş.
  • Yastık altında bulunan altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacıyla yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın kaynaklı standart altınların zorunlu karşılık olarak tesis edilmesine yönelik uygulamaların 2022 yılında devam edeceği ve bu kanaldan toplanan altın miktarını artırmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüleceği belirtilmiş.

Bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD’de TSİ 17.45’te aralık ayına ilişkin Chicago PMI verisi takip edilecek. Chicago PMI kasımda 68,4’ten 61,8’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmiş ve şubat ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ekonomik aktivitede kısmi yavaşlama olduğuna işaret etmiş, buna karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmüştü. Alt endekslere bakıldığında, istihdam, birikmiş ve yeni siparişler endeksleri düşüş kaydetmişti. Tedarik zinciri aksamaları ve lojistik sorunları sonucu stoklara ilişkin alt endeks ise yükselmişti. Diğer yandan, girdi fiyatları endeksi son on yılın en yüksek seviyelerine yakın seyretmişti. Chicago PMI’ın aralıkta ise 62,2’ye hafif yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da 25 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Bir önceki hafta yeni işsizlik maaşı başvuruları önceki haftaya göre yatay seyretmiş ve 205 bin kişi olmuştu. Veri sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine ve emek talebinin güçlü seyrettiğine işaret etmişti. 25 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının hafif artışla 208 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin ekonomik güven endeksi açıklanacak. Aralık ayında üretime ilişkin öncü göstergeler düşüş kaydetmişti. Aralıkta aylık %3,9 düşüşle inşaat sektörü endeksi en çok düşüş gösteren güven endeksi olmuştu. Onu %1,7 düşüşle reel kesim güven endeksi izlemişti. Hizmet sektörü güven endeksinde ve perakende ticaret güven endekslerinde ise göreceli kısmi düşüş görülmekteydi. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise 68,9 ile tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmişti. Bu kapsamda, sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin düşüşünü sürdüğünü hesaplamaktayız. Buna göre, ekonomik güven endeksi aralık ayında 99,3’ten 97,6’ya gerileyerek eşik seviyenin altında kalmaya devam etti.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak. TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 24 Aralık haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 112 milyar USD’ye, net rezervin ise 9,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Nötr), Aygaz (AYGAZ, Nötr), Ford Otosan (FROTO, Nötr), TOFAŞ (TOASO, Nötr), Türk Traktör (TTRAK): Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmektedir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): JCR Eurasia Rating, Şirketi Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘BBB+ (Trk)’ seviyesinden ‘BBB (Trk)’ seviyesine revize etti. Global Yatırım Holding’in daha önce ‘BB+’ olan Uzun Vadeli Uluslararası yabancı para ve yerel para notları da Türkiye’nin ülke kredi notu ile paralel hale getirilerek bir kademe düşüşle ‘BB’ olarak revize edildi. Şirketin Kısa Vadeli Ulusal Notu ise, ‘A-3/Stabil’ olarak belirlenmiştir.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Şirketin Genel Müdürü Mehmet Nane 2022 yılından sonra Türkiye’nin turizmde rekor seviyeleri göreceğini ve bunun için hazırlandıklarını söyledi. Nane, sektördeki tavan fiyat uygulamasıyla ilgili olarak, “Şu anki tavan fiyat ile 1 saatin üzerindeki uçuşlardan zarar ediyoruz.” dedi. Kaynak: Bloomberght

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket ile Hava-İş Sendikası arasında 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2023 dönemini kapsayan iki yıllık 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır. Daha önceki açıklamalarda belirtilmiş ücret artışlarının dışında, her ay çalışanlara ödenmekte olan sosyal yardım ücretlerinde 2022 yılı için %25 oranında, 2023 yılının ilk 6 ayı ve ikinci 6 ayı için enflasyon oranında artış yapılacaktır.

Ayrıca, havalimanı işletmeciliği ve yatırımları olmak üzere gayrimenkul işlerini yürütmek amacıyla kurulan THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin THY ile kolaylaştırılmış usulde birleşmesine karar verilmiştir.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Banka, Çin Kalkınma Bankası ile 3 yıl vadeli 3,5 milyar Yuan tutarında kredi anlaşması imzalamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Kasım ayı net dönem karı bir önceki aya göre %0,9 oranında artarak 9,23 milyar TL’ye yükselmiştir. Enflasyon endeksli tahvillerin desteği sürerken, düşük seyreden fonlama maliyeti karlılığı desteklemiştir. Öte taraftan, bu ayda karşılıklarda özellikle kur kaynaklı ciddi artış gözlense de yine korunma kaynaklı (döviz cinsi tutulan karşılıklara istinaden yapılan koruma) olarak ticari zarardan ticari kara geçilmesi net kar rakamını desteklemiştir. Özel bankaların karı kasım ayında 8,5 milyar TL ile önceki aya göre %42,2 oranında artarken, kamu bankalarının karı 3,2 milyar TL’den 0,8 milyar TL’ye düşmüştür. Kasım ayı karı sonrasında bankacılık sektörünün Ocak – Kasım 2021 dönemi net karı yıllık %31,4 oranında artarak 75,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Özel bankaların karı ilk 11 ayda 59,3milyar TL ile yıllık %64 oranında artarken, kamu bankalarının karı aynı dönemler itibarıyla %24,2 oranında düşerek 16 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Kasım ayında sektörün net faiz gelirleri, YP kredilerinden alınan faiz gelirleri ile TÜFE endeksli tahvillerindeki görece yüksek artış ve düşük fonlama giderlerinin desteğiyle aylık bazda %39,5 oranında artış kaydetmiş ve 37,5 milyar TL’ye çıkmıştır. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %5,8 oranında artarak 6 milyar TL’ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Bununla birlikte ekim ayında 2,9 milyar TL olan ticari zararın kasım ayında 12,9 milyar TL kara dönüşmesi net karı rakamını destekleyen bir diğer kalem olmuştur. Öte yandan, karşılık giderlerinin kurlardaki artışın etkisiyle %215 gibi yüksek bir oranda artarak 39,9 milyar TL’ye yükselmesi net karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Kasım ayında TL krediler %3,9 oranında büyürken; tüketici kredileri, ihtiyaç ve diğer krediler öncülüğünde %2,1 artmıştır. Kredi kartlarında %3,5’lik artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %9,5 olmuştur. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda %1,1 oranında artış gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 420 baz puan azalarak %89,9 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün kümülatif özsermaye karlılığı yüksek kar ile birlikte 40 baz puan artışla %13,7’ye yükselmiştir. Aktif karlılık ise %1,2 ile değişmemiştir. Öte yandan, net faiz marjında iyileşme trendi sürmüştür. Net Faiz Marjı’nda %3,53’e kadar yükseliş gözlenmiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı 28 baz puan azalarak %3,18 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, sermaye yeterlilik oranı kasım ayında 48 baz puan artarak %17,79 olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında TMSF Başkanlığı’ndan yayımlanan Fon Kurulu Kararı’na göre; halihazırda 150 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2022 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 200 bin TL olarak belirlendi. Kaynak: Bloomberght

Perakende: Döviz korundaki düşüş sonrası piyasalarda oluşan fiyat indirim beklentisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Kaya, 1 ay içinde yüzde 40’lık indirim beklediklerini aktardı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kağıt Sanayi (ALKA): Şirketin Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda yapılmış olan ihtiyaç fazlası gayrimenkul (arsa) satışından elde edilen 18mn TL satış karı işletme sermayesi olarak değerlendirileceği açıklanmıştır.

Desa Deri Sanayi (DESA): Şirket ile Musallam Brothers Co. arasında Ürdün’ün başkenti Amman’da mağaza açılmasını içeren bir Franchise sözleşmesi imzalanmıştır. İlk mağaza Ürdün’ün başkenti Amman şehrinde Abdali Mall’da açılacaktır. Söz konusu mağaza açılışı ile ilgili ayrıca kamuoyuna bilgi verileceği açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 29/12/2021 tarihinde gerçekleştirilen ”Beton Köşk Ve Hücre Alımı (Şanlıurfa, Siirt) İşi” ve ”Modüler Hücre Alımı İşi” ihalesine katılmış ve her iki ihalede en avantajlı fiyatı vermiştir. İhalede teklif edilen toplam bedel ”Beton Köşk Ve Hücre Alımı (Şanlıurfa, Siirt) İşi” için 4,2mn USD, ”Modüler Hücre Alımı İşi” için 3,3mn USD’dir. Ayrıca Şirket Mut Ticaret Ve Sanayi Odası Tarafından 29/12/2021 Tarihinde Gerçekleştirilen ”Mut Organize Sanayi Bölgesi Alçak Gerilim – Orta Gerilim Elektrik Şebekesi Yapımı İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vermiştir. İhalede teklif edilen toplam bedel 5,8mn TL’dir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 113 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 493 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,48 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,47-%1,56 bandında hareketin ardından %1,54 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi