Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.12.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Yılın son haftasında iyimser risk iştahı devam ediyor. Bu sabah Japonya hariç Asya borsalarında alıcılı bir seyir var. ABD vadelileri de %0,3 civarında artıdalar. Aşı ve teşvik hikayeleriyle ekonomilerde aşağı yönlü riskler azalırken, önümüzdeki yıl hisse piyasalarına yönelik beklentiler yüksek. Yapılan anketlerde özellikle Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ön plana çıkıyor. GOÜ’ler arasında da atılan piyasa dostu adımlarla Türkiye ilk sıralarda. Nitekim BIST100 endeksi her gün TL bazlı yeni bir rekorla günü kapatıyor. Dolar /TL de 7,30 civarında bulunan 200 günlük ortalamasına kadar yaklaştı. Şu aşamada hem yurtiçi hem de yurtdışındaki pozitif risk algısıyla beraber endeks yükselişini sürdürebilir. Dün güçlü kasım ayı karı sonrasında bir süredir baskı altında kalan bankacılık hisseleri de endeksteki yükselişe katılırlarken, olası yükselişlerde 1.477 direnci ön plana çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

Dün ABD’de Senato’nun, nakit desteğini 2 bin dolara çıkarmayı öngören tasarıyı engellemesi sonrası ABD borsaları hafif düşüşle günü sonlandırdı. Ancak nakit desteğinin artırılmasına ilişkin beklentiler tamamen rafa kalkmadığından piyasada belirgin bir etki görmüyoruz. Tasarıyı bloke eden Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri, nakit desteğini artıran yeni bir tasarı sunmayı planladıklarını belirtti. Mutasyona uğrayan koronavirüs ABD’de görüldü. Yılın son günlerinde veri takvimi sakinliğini koruyor. ABD tarafında, TSİ 17.45’te aralık ayına ilişkin Chicago PMI verisi takip edilecek. Ayrıca TSİ 18’de kasım ayına ilişkin bekleyen konut satışları verisi de açıklanacak.

Dün İngiltere ile tarım ve sanayi ürünlerini içeren serbest ticaret anlaşması imzalandı. Eğer anlaşma imzalanmasaydı İngiltere’nin AB’den ayrılması sonrası Gümrük Birliği kuralları devre dışı kalacak DTÖ kuralları geçerli olacaktı ki bu da üreticiler açısından ek tarife yükü anlamına gelmekteydi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan zararın anlaşma imzalanmaması durumunda tahmini 2,4 milyar USD olacağını belirtti. Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacmine baktığımızda ekim ayı verilerine göre 12 aylık kümülatif ihracat miktarı 10,9 milyar USD iken, ithalat ise 5,7 milyar USD. İhracat açısından son 12 aylık miktara baktığımızda ise İngiltere’nin toplamda payı %6,5 ve 2.sırada.

Foreks anketine göre aralık ayında aylık enflasyonun %0,95 artış sergilemesi bekleniyor, böylece yıllık enflasyonun %14,2 civarında bir kapanışa denk gelmesi bekleniyor. Bu arada TÜRK-İŞ araştırmasına göre gıda fiyatları aralıkta aylık %2,91, yıllık %19,75 arttı. TÜİK verilerine göre aralık aylarının gıda ve alkolsüz içecek kalemi ortalamasına baktığımızda %1 artışa denk gelmekte.

Ekonomik güven endeksi hesaplamalarımız doğrultusunda açıklanarak aralık ayında kısmi düşüşe işaret etti. Ekonomik güven endeksi, 89,5 seviyesinden 86,4 seviyesine geriledi ve tarihsel ortalamasının altındaki seyrini sürdürdü. Aralık ayında reel kesim güven endeksi olumlu gelmişti ve tüketici güven endeksi de yatay seyretmişti. Bunun doğrultusunda gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, gelecek 3 aya yönelik üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi olumlu anlamda etkileyen ana kalemlerden bazıları oldu. Ancak perakende, inşaat ve hizmet sektörü endeksinin alt kalemlerindeki gerileme manşet endeksi aşağı çekti.

  • Ocak ayına göre güven endekslerinin seyrine baktığımızda sadece reel kesim güven endeksinin yılın başlangıcına göre daha iyi durumda olduğu görülüyor. Pandemi ile birlikte hizmet ve perakende ticaret sektör güven endeksleri en çok etkilenenler. İnşaat ve tüketici güven endeksinde yılın başlangıcına göre düşüş daha sınırlı kalmış.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Nötr): Kocaeli yerleşkesinde yer alan Yeniköy Fabrikasında, fabrika bakım çalışmaları ve üretim hatlarının öngörülen yeni yatırımlara hazırlık amacıyla yeniden düzenlenmesi nedenleriyle 4 Ocak 2021’den 18 Ocak 2021 tarihine kadar üretime ara verilecektir. Söz konusu üretim duruşu 2021 yılı üretim planlarımız kapsamında olup, üretim ve satış adet öngörülerini etkilemeyecektir.

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka iştiraki olan Türk P ve I Sigorta A.Ş. sermayesinin %16,6667’sini temsil eden hisselerin Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr) devri amacıyla, alıcı sıfatıyla Türkiye Sigorta ve satıcı sıfatıyla Banka arasında 29.12.2020 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış olup hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.

Hektaş (HEKTS, Pozitif): Şirket’in büyüme sürecinin sürdürebilir bir şekilde devam edebilmesi için 227,57mn TL olan ödenmiş sermayesinin 400mn TL bedelli, 232,43mn TL bedelsiz olmak üzere 860mn TL’ye çıkarılması, bu amaçla kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar TL’ye yükseltilmesi için gereken işlemlere başlanmasına karar verilmiştir.

Kardemir (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Şirket satış prosedürüne göre Ocak-Mart 2021 döneminde fiyat listeleri üzerinden aşağıda belirtilen miktarlarda ürün satışı programlanmıştır.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirketin Karapınar projesi tahmini kaynağını UMREK ve JORC koduna göre 28.01.2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) açıklamıştı. Şirketin Çanakkale-Karapınar projesine ilişkin olarak fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır. JORC koduna göre yurtdışında bağımsız kuruluşların incelemesi ve onay süreci tamamlandıktan sonra yaklaşık 180.000 ons (5.6 ton) altın ve 175.000 ons (5.4 ton) gümüş rezervinin 2020 yılı sonu Koza Altın İşletmeleri toplam rezerv miktarına eklenmesi öngörülmektedir. Sahada rezerv miktarını arttırmak için sondaj faaliyetleri tüm hızıyla devam etmekte olup üretim faaliyetlerinin 2021 yılı 2. çeyreğinde başlaması öngörülmektedir.

Odaş Elektrik Üretim (ODAS, Nötr): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.’nin paylarının halka arzına yönelik olarak yapmış olduğu Kayıtlı Sermaye Sistemine geçiş ve Esas Sözleşme Tadil başvurusu SPK’nın 29.12.2020 tarih ve E-29833736-110.03.03-13446 sayılı yazısı ile onaylanmış ve şirkete dün tebliğ edilmiştir. İştirakin halka arzına yönelik süreçleri kapsamında takip edilecek diğer adımlar ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Kasım ayı net dönem karı bir önceki aya göre %94,9 oranında artarak 7,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Kurlardaki gerileme ile ticari zarardaki düşüş ve karşılık giderlerindeki azalış karın yükselmesinde ana faktörler olmuşlardır. Faizlerdeki artışla birlikte net faiz gelirleri %11,1 oranında gerileyerek 14,6 milyar TL’ye düşerken, net ücret gelirleri sadece %2,1 oranında artış kaydetmiştir. Düşük temettü geliri ve diğer faaliyet gelirlerindeki düşüş karı baskılasa da, ticareti zararın 1.235mn TL azalarak 902mn TL’ye, karşılıkların da 9,9 milyar TL’den %70,6 oranında azalarak 2,9 milyar TL’ye gerilemesi karın artmasında önemli katalizörler olmuştur. Öte yandan, Ekim ayındaki 4,22 milyar TL ticari zarardan Kasım ayında 3,56 milyar TL ticari kara geçen kamu bankaları bu ay 4,44 milyar TL net kar açıklarken (Ekim ayında 330mn zarar), özel bankaların karı ise aylık bazda %29,8 oranında azalarak 2,86 milyar TL’ye düşmüştür. Kasım ayı ile birlikte, bankacılık sektörünün 2020 yılının ilk on bir ayındaki net dönem karı yıllık %23,1 oranında artarak 57,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Bankacılık sektörü 2019 yılında 49 milyar TL net dönem karı kaydetmişti. Kasım ayında TL kredilerde yükseliş ivme kaydetmeye devam ederken, aylık bazda artış, tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlamasıyla, %1,7 olmuştur. Mevduatlar tarafında ise TL mevduatlarda %2,1 oranında düşüş yaşanmıştır. Bankalar, artan mevduat maliyetleri sonrasından ağırlıklı olarak repo piyasasından fonlamasını sağlamıştır. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 230 baz puan artarak %101,6 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı, yüksek aylık karın etkisiyle 50 baz puan artarak %12,2’ye çıkarken, aktif karlılık yatay kalmış ve %1,1 olmuştur. Mevduat maliyetlerindeki artışla birlikte Net faiz marjı 12 baz puan düşerek %3,95 olmuştur. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise yatay kalarak %3,92 olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranı da yine yatay kalarak %19,38 gerçekleşmiştir.

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KARTN.E, LINK.E paylarında 30/12/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

İşten Çıkarma Yasağı: Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre koronavirüs tedbirleri kapsamında hayata geçirilen işten çıkarma yasağı, 17 Ocak 2021’den itibaren olmak üzere iki ay daha uzatıldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Senkron Güvenlik (SNKRN): Şirketin Bağlı Ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri A.Ş. ile HSY YAPI İNŞAAT & AKIN İNŞAAT & KAM İNŞAAT İŞ ORTAKLIĞI arasında Hakkari ilinde yapımı devam eden, Hakkari Üniversitesi Zeynel Bey Yerleşkesi 2. Etap Merkezi Birimler Binaları İnşaatı işine ait; Elektronik Güvenlik Sistemleri, Merkezi Anons ve Çok Amaçlı Seslendirme, Kartlı Giriş Sistemleri, Acil Çıkış Sistemleri işlerine dair ticari sözleşme 2,8mn TL + KDV bedel üzerinden dün (29.12.2020) imzalanmıştır. İşin süresi 6 Aydır. İşin kapsamı; Mühendislik, Ekipman, Cihaz, Malzeme Temini, Fiziksel ve Elektriksel montajlar ile çalışır durumda devreye alma yapım işleridir. Senkron Bina Teknolojileri A.Ş.’ye sözleşme gereği iş avansı olarak 840bin TL avans ödemesi yapılacaktır.

İttifak Holding (ITTFH): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Seha İnşaat Müh.Mad.Tur.San.ve Tic.A.Ş.’nin, gayri faal durumdaki %100 bağlı ortaklığı Orta Anadolu Yapı Denetim A.Ş. ile tüm aktif ve pasifleriyle bir kül halinde devralarak kolaylaştırılmış usulde birleşme yöntemiyle birleşmesine dönük her iki şirketin yönetim kurullarınca alınmış karara istinaden, birleşme işlemi tamamlanmış ve 29.12.2020 tarihi itibariyle Konya Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil ve ilan edilmiştir

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15,96 seviyesinden %16,42 seviyesine yükseldi. TCMB toplamda piyasayı 247 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 57 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,92 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,93-%0,95 bandında hareketin ardından, %0,94 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi