Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.11.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün sabah açılışta 4.817 seviyesine kadar sert satışlarla karşılaşan BIST100, bu seviyeden gelen tepki sonrasında hızlı bir toparlanma gösterdi ve gün içerisinde gördüğü en düşük seviyenin hatırı sayılır bir şekilde üzerinde kapattı. Bu hareket, yükseliş isteğinin sürdüğüne işaret ediyor ki kapanışın (4.962) ayrıca haftalık ortalamasının üzerinde gerçekleşmesi olumlu. Açılan hesap sayısındaki artış ve bunun artarak devam edebileceği beklentisi Borsa İstanbul’u şu aşamada desteklediği söylenebilir. Alım yönlü iştahının bugün de sürmesini beklerken, endeks gün içerisinde 5.000 psikolojik seviyenin üzerine çıkmayı deneyebilir. Bu sabah TSİ 10’da TÜİK tarafından yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisi takip edilecek. Yurtdışı tarafta ise ABD’de revize üçüncü çeyrek verisi, ADP özel sektör istihdamı gibi verilerin yanı sıra akşam Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Yurtdışında ayrıca Euro Bölgesi kasım ayı öncü TÜFE verisi de öne çıkıyor. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında; Kovid gelişmeleri ve zayıf PMI verilerinin izlendiği Çin’de borsalar açılışta dalgalanma gösterirken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,7 artıya geçmiş durumda. ABD ve Avrupa vadelileri de pozitif bölgede seyrediyor.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TÜİK tarafından ekim ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ekimde ihracat aylık %2,9 azalarak 2022 yılı ortalamasının altında gerçekleşti, ithalatta ise düşüş önceki aya göre hızlansa da 2022 yılı ortalamasına yakın bir ithalat görüldü. İthalatı etkileyen iki ana kalemden biri olan ”altın” ithalatındaki artış sürüyor ve Eylül 2020’den bu yana en yüksek seviyede. Bununla birlikte doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle enerji ithalatında aylık %16 düşüş görüyoruz. Arındırılmış verilere göre dış ticaret açığı 10,1 milyar USD’den ekimde 9,3 milyar USD’ye geriledi.

  • Arındırılmamış verilere göre ise dış ticaret açığı 7,87 milyar USD gerçekleşti. Ekimde DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısı güçlü artışını hız keserek sürdürmüştü, bu durum da turizm gelirlerinde toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor, dolayısıyla ekimde cari açığın eylül ayına göre azalış sergilediğini görebiliriz, bununla birlikte Ekim 2021’de 4,1 milyar USD’lik fazla ardından Ekim 2022’de açık göreceğimizden dolayı 12 aylık kümülatif açık artacaktır.
  • İhracatta yavaşlama beklentisi küresel ekonomideki tempo kaybıyla sürüyor, bununla birlikte gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri gibi bazı anket göstergeleri kasımda sınırlı toparlanmaya işaret ediyor. Günlük ihracat verilerini dikkate alarak kasımda ihracatın 21 milyar USD civarı gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz, bu durumda ayrıca eurodaki kısmi toparlanma da belirleyici olmuş olabilir.
  • Toplam ithalatı ülke bazında incelediğimizde aylık bazda en çok İsviçre kaynaklı arttığı görülmekte. Enerji ve altın ithalatındaki yüksek seviyeler de korunuyor. Geçen sene ortalama 4 milyar USD olan enerji ithalatı bu sene ortalama 8 milyar USD olurken ekimde 7,5 milyar USD’ye gerilemiş durumda. Altın ithalatı da ekimde 3,1 milyar USD gerçekleşirken, mayıs ayından bu yana ortalama 2,1 milyar USD civarında güçlü seyretmekte.
  • İhracattaki yavaşlamayı hem AB hem de diğer ülkelerin nispeten benzer büyüklükte düşüşle etkilediği görülmekte. Diğer ülkelerdeki ihracat azalışına Diğer Avrupa ve Diğer Asya ülkeleri öncülük etmekte, Güney Amerika, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine ihracat artışı ihracattaki tempo kaybını sınırlayan bir unsur olmuş. İhracatta ekimde özellikle Irak’a aylık ihracat artışının başı çektiği, onu Singapur, BAE, Norveç ve Hollanda’nın izlediği görülmekte. Almanya’nın ise ihracatın aylık en belirgin azaldığı ülke olduğu görülmekte. Almanya’yı Romanya, İsrail, İspanya, Güney Afrika ve İngiltere’deki düşüş izlemekte. Fasıllar bazında aylık miktarsal değişim olarak baktığımızda ihracatın başlıca demir ve çelik, mineral yakıtlar, demir ve çelikten eşya ile örme giyim eşyası kaynaklı hız kaybettiği görülmekte.

Ayrıca hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi kasımda; perakende sektör güven endeksi başta olmak üzere tüketici ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışa karşın reel kesim ve hizmet sektörü güven endekslerindeki düşüşlerin etkisiyle 97,1’den 96,9’a hafif gerilemekle birlikte iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü.

ABD tarafında konut piyasası verilerinden, eylül ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık %1,5 gerilerken, yıllık artış hızı da %13,1’den %10,4’e gerileyerek yavaşlamayı sürdürdü. Özellikle, Fed’in, faiz artışlarını sürdürmesiyle mortgage faizlerinin yüksek seviyelerdeki seyrinin etkisiyle konut piyasasının baskı altında kalması ve konut talebindeki yavaşlamanın belirginleşmesiyle konut fiyatları artış hızındaki yavaşlamanın sürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, Almanya’da kasım ayı öncü TÜFE, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle aylık %0,5 düşüş (beklenti: %0,2 düşüş) kaydederek bir yıl aradan sonra gerilerken, yıllık bazda ise Aralık 1951’den bu yana en yüksek seviye olan %10,4’ten %10 seviyesine hafif geriledi, bununla birlikte yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. TÜFE’deki yavaşlama, ECB’den faiz artırım hızını yavaşlatıcı yönde beklentileri destekleyebilir. Ancak bazı ECB üyelerinin para politikasının çok erken gevşetilmemesi gerektiğini düşündükleri görülürken, ECB Başkanı Lagarde enflasyonda zirve konusunda temkinli konuşarak faiz artış sürecinin devamına işaret etmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed Başkanı Powell’ın TSİ 21.30’daki konuşması olacak. Ayrıca TSİ 16.50’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman’ın ve TSİ 20.35’te Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook’un konuşmaları da Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, ABD’de Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verilerinden, kasım ayı ADP özel sektör istihdam verisi TSİ 16.15’te ve ekim ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi TSİ 18’de yakından takip edilecek. Ekim ayında ADP özel sektör istihdam aylık artışı, 192 bin kişiden 239 bin kişi seviyesine yükselmişti ve istihdam piyasasındaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmişti. Detaylara bakıldığında, hizmet sektöründe istihdam artışının geniş tabanlı olmadığı ve imalat sektöründe istihdamın sınırlı azaldığı gözlenmişti. Kasım ayında ise ADP özel sektör istihdam artışının 200 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenmekte. Eylül ayı JOLTS açılan iş sayısı ise, hafif düşüş beklentisine karşın 10,28 milyondan 10,72 milyona yükselerek 2021 yılının sonunda görülen rekor seviyelere yakın gerçekleşmişti ve firmaların iş gücü talebinde artışa işaret etmişti. Ekimde ise JOLTS açılan iş sayısının 10,30 milyona gerilemesi beklenmekte.

Ayrıca ABD’de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi TSİ 16.30’da takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Öncü veriye göre üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi %2,6 oranında gelerek beklentilerin (%2,4) üzerinde gerçekleşmişti. Bununla birlikte, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlaması beklenmekte. Nitekim Fed’in yayınlanan eylül toplantısının ardından paylaştığı son makroekonomik projeksiyonlarına göre, ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmini %1,7’den %0,2’ye sert bir şekilde aşağı yönlü revize edilirken, IMF de ABD ekonomisinin büyüme tahminini bu yıl için %2,3’ten %1,6’ya aşağı yönlü revize etmişti ve büyüme hızlarında bu yıl en sert aşağı yönlü revize 0,7 puanla ABD’de görülmüştü.

Bunun yanında, ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin revize verileri TSİ 16.30’da açıklanacak. Öncü verilere göre, yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, ikinci çeyrekte %7,3’ten %4,2’ye gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,7’den %4,5’e hafif gerilemişti.

Bunun yanında, konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren ekim ayı bekleyen konut satışları verisi TSİ 18’de takip edilecek. Öte yandan, Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 22’de yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Ayrıca ECB’nin para politikasının sıkılaşma derecesine ve faiz artış hızına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi’nde kasım ayı öncü TÜFE verisi TSİ 13’te takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ekim ayında TÜFE, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların etkisiyle aylık %1,5 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise %9,9’dan %10,6 seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayınlanacak. Ekonomi, 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,6 ile piyasa beklentilerine yakın bir büyüme kaydederken, ilk çeyrek büyümesi %7,3’ten %7,5’e revize edilmişti ve ilk yarıda da büyüme %7,5 gerçekleşmişti. 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH da, çeyreksel %2,1 artarak 2021 yılı 3. çeyreğinden bu yana en yüksek büyümeyi kaydetmişti, 2020 yılının 2. çeyreğinden bu yana ardı ardına çeyreksel büyümenin gerçekleştiği gözlenmişti. Bloomberg Anketi’ne göre üçüncü çeyrekte ise büyümenin, çeyreksel bazda %0,5 oranında sınırlı daralması ve yıllık bazda ise büyüme hızının %7,6’dan %4,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından ekim ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Eylül ayı hizmet üretici fiyat endeksinin aylık artış hızı %4,89’dan %2,55’e yavaşlarken, yıllık %97,20’den %107,01’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

Diğer yandan, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Aralık-Şubat dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirketin doğrudan bağlı ortaklığı Çelik Halat’ın 41,5mn TL ödenmiş sermayesinde Şirketin sahip olduğu % 69,83 oranındaki 29mn adet payın; Sermaye Piyasası Mevzuatı bakımından Şirket ile yönetim, denetim veya sermaye bakımından ilişkisi bulunmayan Artaş İnşaat (% 75 oranında) ve Betatrans Lojistik’e (%25 oranında), yapılan pazarlıklar neticesinde 27mn EUR bedel ile satılmasına karar verildiği, bu Karar’a istinaden Şirket ile Alıcılar arasında 12.10.2022 tarihli ‘Pay Devir Sözleşmesi’ akdedildiği ve Sözleşme kapsamında, 36,1mn TL tutarındaki ön ödemenin 12.10.2022 tarihi itibarıyla Şirket hesaplarına intikal ettiği bildirilmişti. Şirket Yönetim Kurulu’nun 29.11.2022 tarihli toplantısında, önceki açıklamada belirtilen “Satış Bedeli”nin; yeniden yapılan değerlendirmeler ve pazarlıklar neticesinde 26,1mn EUR olarak revize edilmesine karar verilmiştir. Karara istinaden; Çelik Halat ödenmiş sermayesinin ve oy haklarının %69,83’üne tekabül eden toplam 29mn adet payın satış ve devir işlemleri; Alıcılar tarafından 12.10.2022 tarihinde Şirket hesaplarına intikal ettirilmiş olan 36,1mn TL tutarındaki ön ödemenin yanı sıra; 29.11.2022 tarihinde Şirket hesaplarına intikal ettirilen 468,1mn TL olmak üzere toplamda 504,2mn TL bedel üzerinden 29.11.2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olup “Kapanış” işlemleri 29.11.2022 tarihi itibari ile tamamlanmıştır.

Halkbank (HALKB, Nötr): JCR Eurasia Rating, Bankayı en yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategori içerisinde değerlendirerek Uzun Vadeli Ulusal Notunu ‘AAA (tr)’, Kısa Vadeli Ulusal Notunu ‘J1+ (tr)’, görünümlerini ise ‘Stabil’ olarak teyit etmiştir. Ayrıca Bankanın Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını ‘BB’ olarak teyit ederken, ilgili notların görünümlerini ‘Negatif’ olarak revize etmiştir.

Kartonsan (KARTN, Nötr): Şirketin istihdam ettiği sendikalı personel ile ilgili Türkiye Selüloz Kağıt, Ağaç ve Mamülleri İşçileri Sendikası ile (Selüloz İş) yeniden 2 yıllık dönem için sözleşme yapmak üzere devam eden görüşmeler neticesinde anlaşma sağlanamamış ve uyuşmazlık ile sonuçlanmıştır. Türkiye Selüloz, Kağıt, Ağaç ve Mamülleri İşçileri Sendikası, Başiskele/Kocaeli’nde bulunan üretim tesisinde grev kararı alındığını, grev kararının 22 Aralık 2022 tarihinde uygulamaya konulacağını şirkete tebliğ etmiştir.

Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Nötr): Şirket, Nevşehir – Avanos ilçesi dahilindeki, yurt içi yerleşik kişiye ait ruhsat sahasının, şirkete devri için ön anlaşma yapmış ve devir işlemleri için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvurmuş olduğu, devir sonrası devir bedeli ve diğer hususların açıklanacağı bildirilmişti. MAPEG tarafından ilgili Bakanlık onayına sunulan ruhsat sahasının devri, uygun bulunmuş olup devir işlemleri Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nde devam etmektedir.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurtiçinde yerleşik büyük bir müşterisi arasında GES anahtar teslim kurulumuna istinaden toplam 911 bin 800 USD bedel üzerinden sözleşme imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün ekim ayı net dönem karı bir önceki aya göre %45 oranında artarak 49,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Eylül ayında dönem sonu düzeltmeleri kaynaklı olarak (yüksek karşılık giderleri-serbest karşılık, promosyon karşılıkları vs) yüksek gelen karşılık giderlerinin, son çeyreğin ilk ayında yüksek oranda gerilemesi net dönem karını destekleyen ana etmen olmuştur. Diğer yandan, kamu bankalarının karı eylül ayındaki 257mn TL kardan ekim ayında 15,4 milyar TL’ye çıkarken, özel bankaların karı aylık %1 oranında artarak 34,2milyar TL olmuştur. Ekim ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2022 yılının Ocak – Ekim ayındaki net dönem karı yıllık %408 oranında artarak 335,9 milyar TL’ye çıkmıştır. 2021 yılının tamamında 93 milyar TL net kar elde edilmişti. Öte yandan, Ocak – Ekim döneminde özel ve kamu bankalarının karı ise sırasıyla 252,9 milyar TL ve 83 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 50,8 milyar TL’lik ve 15,2 milyar TL’lik karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir.

Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri, Ekim ayında menkul kıymetlerden alınan faizlerin düşmesiyle, aylık bazda hafif gerileyerek ekim ayında 74,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.  Güçlü performans gözlenen net ücret komisyon gelirlerinde de yüksek baz etkisiyle %3,3 oranında azalma olmuş ve ekim ayında bu kalemden 13 milyar TL gelir yazılmıştır. Diğer faaliyetlerden elde edilen gelirde de düşüş gözlenmiştir. Öte yandan karşılık giderlerindeki normalleşme ve ticari kar, net dönem karını desteklemiştir. Ticari kar, aylık bazda %29,1 oranında yükselerek 8,8 milyar TL’ye çıkarken; karşılık giderleri %49,3 oranında azalmış ve 17,6milyar TL olmuştur. Eylül ayında dönem sonu düzeltmeleri kaynaklı olarak (serbest karşılıklar ve ihtiyatlılık kapsamında ayrılan yüksek karşılıklar) 34,8 milyar TL karşılık gideri yazılmıştı. Bununla birlikte operasyonel giderlerin %2,4 oranında düşerek 21,3 milyar TL’ye gerilemesi karı destekleyen diğer bir unsur olmuştur. Ekim ayında TL krediler aylık bazda %4,5 oranında büyürken; tüketici kredileri %2,8 artmıştır. Kredi kartlarında %6,1’lik artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %4,5 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda büyüme devam etmiş ve Ekim ayında %5,8 büyüme gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %82,2 ile 50 baz puan düşüş göstermiştir. Sektördeki net faiz marjı ise Ekim ayında %6,04’e kadar (önceki: %5,95) genişlemiştir. Artan dönem karıyla birlikte sektörün ortalama özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı da yükselmiştir. Söz konusu karlılık oranları %48,4 ve %4,5 olarak gerçekleşmiştir.  Öte yandan, Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,20 ile 5 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı ekim ayında 40 baz puan artarak %19,23 seviyesine yükselmiştir

Borsa İstanbul: Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHLAS.E, RYSAS.E ve VBTYZ.E payları 30/11/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Ayrıca, VBTS kapsamında EDIP.E, IEYHO.E ve PCILT.E paylarında 30/11/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Dış Ticaret: Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak 21 milyar 328 milyon dolar, ithalat yüzde 31,4 artarak 29 milyar 202 milyon dolara çıktı. Ekim ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 421,7 artarak 1 milyar 509 milyon dolardan, 7 milyar 874 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ekim ayında yüzde 93,2 iken, 2022 Ekim ayında yüzde 73’e geriledi. (Kaynak: Ekonomim)

Enerji: Dünya Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından düzenlenen Türkiye Jeotermal Enerji Konferansı’nın açılışında konuşan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Genel Koordinatörü Elif Ferdal Karakaş, Türkiye’nin bu alanda sahip olduğu potansiyel hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bugün itibarıyla 1686 MW mevcut kurulu gücün, ülke potansiyelinin çok altında olduğuna dikkat çeken Karakaş, ülkemizde keşfi yapılmış jeotermal enerji potansiyeli ile yakın gelecekte 5000 MW’ın üzerinde JES kurulabileceğini ve Türkiye’nin dünya dördüncüsü olduğu jeotermal enerjide, dünya lideri olabileceğini açıkladı. Jeotermal enerjinin ülkemizde halihazırda 150 bin konutun ısıtılmasını sağlandığını, bu sayının 5 milyona çıkarılabileceğini paylaştı. (Kaynak: Foreks)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çelebi Hava (CLEBI): Hindistan’da mukim %57,65 oranında iştiraki bulunduğu, 23,6mn Hint Rupisi ödenmiş sermayeli, yer hizmetleri yardımcı taksi hizmetleri faaliyetleri ile iştigal eden KSU Aviation Private Limited’in Hindistan’daki büyüme planları çerçevesinde öngördüğü yatırımların gerçekleştirmesi ve artan faaliyetlerinin finansmanı için ihtiyaç duyduğu 45,5mn Hint Rupisi (yaklaşık 557bin USD) tutarındaki öz kaynağın primli sermaye artışı yapmak suretiyle karşılanmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede, toplam 30,7mn Hint rupisi (yaklaşık 375bin USD) ödenmesine ve sahip olunan ortaklık payının %58,70’e yükseltilmesine oybirliğiyle karar vermiştir.

Ditaş Doğan Yedek Parça (DITAS): 100mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, çıkarılmış sermayenin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 26mn TL’den 42.5mn TL’ye artırılması süreci tamamlanmıştır. Sermaye arttırım sürecinde, yeni pay alma haklarının kullanılmasından sonra kalan 8.1bin TL itibari değerli paylar da, Borsa İstanbul A. Ş. Birincil Piyasası’nda “Borsa’da Satış” yöntemi ile satılmıştır. Mezkur sermaye artırımında, 238.972 Türk Lirası “emisyon primi” olmak üzere toplam brüt 16.7mn TL fon girişi sağlanmıştır.

YEO Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket, bir süredir geliştirmekte olduğu Ankara’da bulunan toplamda 100.000 m2 üzerindeki tarlaya kurulacak GES için, Türkiye’nin önde gelen sağlık hizmetleri sağlayıcısıyla, 6,3mn USD bedeli sözleşme imzaladığını bildirmiştir. Kurulacak bu tesisle yılda 11.000.000 kWh’in üzerinde enerji üretilecek ve müşterimizin tüketiminin %100’ü bu tesislerden üretilen enerjiden karşılanacaktır. Üretilecek bu enerji 3.700 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğerdir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,96’dan %9,51 seviyesine geriledi. TCMB dün 77 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 261 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta vadeli tarafta sınırlı düşüşler ve uzun vadeli tarafta sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi