Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.11.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Yoğun veri akışının olduğu haftada küresel borsalar güne satıcılı bir görüntüyle başlıyorlar. ABD vadelilerindeki satıcılı görüntünün Asya tarafında da etkisini hissettirme eğiliminde olduğunu izliyoruz. Diğer yandan paritelerdeki görüntü, borsalarda bu sabah yaşanan geri çekilmenin kasım ayındaki güçlü performansın minik bir düzeltmesi olarak gözüküyor ki piyasaları bozacak yeni bir gelişme gözlenmiyor. Cuma kapanışına göre, MSCI Gelişmiş Ülke ve Gelişmekte Olan Ülke endeksi kasım ayında sırasıyla %13,5 ve %11,5 oranında primliydiler. Küresel borsalardaki kar realizasyonlarına, kasım ayında emsallerinden daha iyi bir performans (Cuma kapanışına göre MSCI Türkiye %20,4 oranında primli idi) sergileyen BIST100 endeksi de katılabilir ki görece yüksek koronavirüs vaka sayıları dikkate alındığında bugün saat 15.00’da başlayacak Kabine toplantısı öncesinde risk alma iştahı düşük kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Aşı haberleri ile birlikte küresel borsalar kasım ayında güçlü artışlar kaydetti. Kasım ayının son gününde, Çin resmi imalat PMI verisinin kasım ayında 52,1 ile beklentilerden olumlu gelmesi ile birlikte Çin borsaları, Asya’da pozitif ayrışıyor. Bugün ve yarın OPEC+ bir araya gelerek petrol arz kısıntılarını görüşecek, küresel çapta artan koronavirüs vaka sayısını da göz önüne alınca beklentiler petrol arz kısıntılarının 3 ay daha uzatılması yönündeydi. Ancak bu toplantılar öncesi toplanan OPEC+ bakanlarının arz kısıntısını uzatma konusunda anlaşmaya varamadıkları gözleniyor.

ABD’de istihdam verileri, Fed Başkanı Powell’ın sunumu, Çin dahil olmak üzere kasım ayına ilişkin küresel hizmet ve imalat PMI verileri, OPEC+ toplantıları, Brexit görüşmeleri, Euro Bölgesi öncü TÜFE ve OECD Ekonomik Görünüm Raporu haftanın öne çıkan gelişmeleri. Yurt içinde bugün üçüncü çeyrek GSYH verisi, ekim ayı dış ticaret dengesi açıklanacak. Haftanın geri kalanında ISO imalat PMI ve kasım enflasyon verileri önemli. Ayrıca Moodys’in kredi notu değerlendirmesi bulunmakta.

Bu hafta ABD’de kasım ayı istihdam piyasasına ilişkin veriler ve nihai kasım ayı PMI verileri önemli olacak. Çarşamba günü ADP özel sektör, haftanın son iş gününde ise tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Tarım dışı istihdam verisi ekimde beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen salgın sonrası en düşük rakamları görmüştü. Belirsizlikler halen yüksek seviyelerde ve istihdam piyasasında toparlanma için risk oluşturmakta. Kasım ayı da kısıtlamaların arttığı bir ay oldu ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları da iki haftadır artmakta. Kasımda tarım dışı istihdam artışının 500 bin civarına gelmesi beklenmekte. Salı ve çarşamba günü ise Fed Başkanı Powell’ın sunumları ve son duruma ilişkin mesajları piyasalarca takip edilecek. Salı günü kasım ayı nihai IHS Markit imalat PMI ve ISM İmalat PMI verisi, perşembe günü ise hizmet PMI verileri izlenecek. Öncü verilere göre IHS Markit PMI beklentilere göre yüksek gelerek iki sektörde de güçlü genişleme bölgesinde gelmişti ki bu durum aşının yarattığı olumlu beklentilerden ve seçimlerin getirdiği belirsizliklerin azalmasından kaynaklanmıştı. Ek olarak bugün kasım ayı Chicago PMI ve Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi ve cuma günü ekim ayı fabrika siparişleri takip edilecek.

Bu hafta Avrupa tarafında veri gündemi yoğun. Euro Bölgesi ve İngiltere’de salı günü kasım ayı nihai imalat PMI ve perşembe günü hizmet PMI verileri takip edilecek. Kasım ayı öncü PMI verileri Euro Bölgesi’nde artan vaka sayıları ve yeniden uygulanan kısmi kısıtlamalar ile momentum kaybına işaret etmekteydi, özellikle hizmet tarafının etkilendiği görülmekteydi. Bu hafta çarşamba günü Euro Bölgesi ekim ayı işsizlik oranı takip edilecek. Salgınla birlikte özellikle hizmet sektörü kaynaklı işten çıkarmaların yaygınlaşması ile işsizlik oranlarında Hükümetlerin destekleyici politikalarına rağmen artış görüldü. Bu ayda kısıtlamaları yavaş yavaş yeniden uygulanmaya başladığı bir ay olması nedeniyle işsizlik oranlarındaki artış eğiliminin devam etmesi beklenmekte. Artan işsizlik oranları aynı zamanda tüketici harcamalarının seyrini de negatif etkilemekte. Bu açıdan perşembe günü Euro Bölgesi ekim ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. Zayıf tüketim harcamaları da enflasyon tarafını olumsuz etkilemekte. Salı günü Euro Bölgesi kasım ayı öncü TÜFE verisi açıklanacak. Son ECB tutanaklarına göre üyeler 2021 başlarına kadar deflasyonist bölgede kalmayı beklemekte. Enflasyondaki bu görünümde aslında gelecek ay ECB’den ek teşvik beklentisini güçlendiriyor. Artan işsizlik ve kısıtlamalar gibi faktörler fiyatlara aşağı yönlü etki ederken, bozulan arz zinciri de üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskısı yaratmakta fakat şu ana kadar azalan iç talebin baskın gelmesiyle birkaç aydır Euro Bölgesi enflasyonunu deflasyonist bölgede görmekteyiz.

Bu hafta Asya tarafında ise kasım ayı Çin verileri takip edilecek. Salı kasım ayı IHS Markit ve Caixin imalat PMI ve perşembe günü ise IHS Markit ve Caixin hizmet PMI izlenecek ve Çin’deki büyüme momentumunun 4. çeyrekte devam edip etmediğine dair ipucu aranacak. Buna ek olarak dünya ticaretinin seyrini görmek açısından salı günü Güney Kore kasım ayı dış ticaret verileri takip edilecek. Ayrıca yarın Avustralya Merkez Bankası’nın ve cuma günü Hindistan Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısı bulunmakta.

Yurt içinde ise bugün 3. çeyreğe ilişkin GSYH verisi ve ekim ayı dış ticaret dengesi, salı günü kasım ayı ISO imalat PMI, perşembe günü kasım enflasyon verileri ve cuma günü ise reel efektif döviz kuru izlenecek. Ayrıca çarşamba günü TCMB’nin yatırımcı toplantısı yeni dönem uygulanacak politika mesajları açısından önemli olacaktır ve son olarak enflasyon verisi sonrası cuma günü kasım ayı TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek.

Büyüme ile ilişkisi güçlü olan sanayi üretimi üçüncü çeyrekte güçlü bir performans sergilemişti. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,7 artmıştı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %30,3 artmıştı. Bu doğrultuda bugün açıklanacak üçüncü çeyrek GSYH’nin yıllık olarak %5 civarında artış sergilemesi bekleniyor, Foreks anketinde anket katılımcılarının en yüksek yıllık büyüme beklentisinin ise %6,8 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Ekim ayında ISO imalat PMI 52,8’den 53,9’a yükseldi ve kapasite kullanım oranı %74,9 seviyesi ile salgın öncesi seviyelere yakınsadı. Ekimde ihracat da güçlü bir artış sergiledi. Dolayısıyla ekim ayına ilişkin öncü veriler, sıkılaşan finansal koşullara karşın sanayi üretimindeki olumlu görüntünün sürdüğüne işaret ediyor. Dolayısıyla geçen sene dördüncü çeyrekteki güçlü baz etkisine karşın hem ekim verilerinin iyi gerçekleşmesi hem de bu senenin üçüncü çeyreğindeki güçlü performansın katkısıyla yılı pozitif büyümeyle sonlandırmamız yüksek olasılık ve hatta YEP tahmininden daha iyi bir rakamla karşılaşma şansımız sürmekte. Bununla birlikte TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının yanında, Avrupa’da pandemiye karşı kısıtlayıcı önlemlerin artması sanayi üretimindeki artışı önümüzdeki dönemde yavaşlatabilir.

TÜİK verisi öncesi Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici verileri takip ediyoruz, buna göre ekim ayında ihracat aylık bazda rekor kırarak 17,3 milyar USD gerçekleşti. Reel kurdaki değer kaybının da avantajıyla ihracat aylık %8,3 arttı. Ekim ayında ithalatımız ise mayıstan bu yana ilk kez aylık olarak düşüş gösterdi ve aylık %5,3 azalarak 19,7 milyar USD’ye geriledi. Ekimde altın ithalatının hız kestiğini görüyoruz ve eylül ayındaki 3,4 milyar USD altın ithalatının ekimde 2,1 milyar USD’ye gerilediğini görüyoruz. Dış ticaret açığı ise ekimde 2,4 milyar USD ile Kasım 2019’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Küresel imalat PMI verilerinin özellikle de AB’nin ekim ayında da güçlü seyrini sürdürmesi ve reel kur avantajı ihracatımızı destekledi fakat AB’de kasım ayında PMI verilerinin momentum kaybettiğini gördük. Ayrıca kasım ayı günlük ihracat verilerinde de aylık bazda yavaşlama olduğunu görmekteyiz. Tahminimiz ihracatın kasım ayında 14-15 milyar USD’ye gerilemesi yönünde. Yavaşlayan kredi görünümü ile birlikte bu dönemde sıkılaşan finansal koşulların ithalatı ne kadar baskıladığı ise cari ayın seyri açısından önemli olacaktır.

Ekim ayı ISO imalat PMI, siparişlerdeki artışın üretim hacmini ve istihdamdaki artışı desteklemesiyle 52,8’den 53,9’a yükselerek beş ay üst üste genişleme bölgesinde gelmişti. TCMB, enflasyon beklentilerindeki artış ile likidite sıkılaştırıcı adımlarını sürdürmekte bu da faizlerin artmasına neden olmakta ve bunun sonucunda kredi artış hızında yavaşlama meydana gelmekte. İlerleyen dönemlerde alınan politika tedbirlerinin enflasyonist baskıları azaltması fakat imalat PMI rakamlarına aşağı yönlü etki etmesi beklenebilir. Bununla birlikte TCMB’nin sıkılaştırıcı adımlarına rağmen kasım ayı reel kesim güven endeksinin iyimserlik seviyesinin üstünde gelmesi, kapasite kullanım oranının artmayı sürdürmesi ve elektrik tüketiminin ortalamanın üzerinde seyretmesi nedeniyle imalat PMI’nın ivme kaybetse bile kasım ayında genişleme bölgesinde gelebileceğini değerlendirmekteyiz.

Kasım ayına ilişkin TÜFE’nin aylık %1 artış sergileyerek %11,89 seviyesinden %12,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Kur geçişkenliği, gıda, ÜFE’deki artışla maliyet baskısı ve emtia fiyatlarındaki kısmi yükseliş bu dönemde enflasyonda belirleyici oluyor. PPK toplantı özetlerinde de kasım ayına ilişkin izlenen verilerde enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükseliş gözlenebileceği belirtildi, bununla birlikte para politikalarındaki sıkı duruşun güçlendirilmesiyle bu artışın geçici olacağı ifade edildi.

Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’, görünümünü ise ‘Negatif’ olarak koruması beklenmekte. Bununla birlikte Foreks anketine katılan bazı ekonomistlerin görünümün ‘durağan’a yükseltilmesini beklediği görülmekte. Hatta bir ekonomist ‘pozitif’e yükseltilebileceğini değerlendirdi.

Cuma günü TCMB ekim ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosunu açıkladı. Ekimde TCMB’nin swap hacmi geçtiğimiz ayla kıyaslandığında yaklaşık 4 milyar USD arttı. Açıklanan verilere göre TCMB’nin 61,3 milyar USD yabancı para swapı ve 5,6 milyar USD altın swapı olmak üzere toplam 66,9 milyar USD’lik swap hacmi bulunmaktadır. Bunun 16 milyar USD’si Katar ve Çin Merkez Bankaları ile yaptığı swap anlaşmalarından kaynaklanmaktadır. 30 Ekim tarihi itibarıyla TCMB’nin kendi bünyesindeki ihale ve kotasyon şeklinde yaptığı swapların yaklaşık 333,8 milyar TL tutarında(41,1 milyar USD) olduğunu, geriye kalan 9,8 milyar USD’nin de BİST bünyesinde yapılan swap işlemlerinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif), Doğan Burda (DOBUR, Nötr): Doğan Holding müşterek yönetime tabi ortaklığı Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. hisselerinde 27.11.2020 tarihinde, 22,10 ve 24,50 TL fiyattan (ağırlıklı ortalama fiyat 22,47 TL) 10.000 adet satış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlem ile birlikte Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. sermayesindeki payı 27.11.2020 tarihi itibariyle %41,12 olmuştur.

Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket, bir yıllık dönem içerisinde yurt içinde azami 2 milyar TL nominal değerli borçlanma araçlarının halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satılması kapsamında gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi hususunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına ve bu kapsamda borçlanma aracı ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar verildiğini duyurmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka tarafından Industrial and Commercial Bank of China Grubu’ndan yaklaşık üç yıl vadeli olmak üzere 250mn ABD Doları tutarında kredi sağlanması amacıyla bir anlaşma imzalanmıştır.

TOFAŞ (TOASO, Nötr): Türkiye’deki tedarikçilerin sağladığı yüksek kalitenin, dünyanın birçok noktasında üretim tesisleri bulunan Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) farklı modellerinde de kullanılması için girişimlerde bulunan Tofaş, bu kapsamda, FCA’nın farklı fabrikalarında kullanılacak parçaların Türk tedarikçilerinden satın alınmasına yönelik, teknik değerlendirme ve teklif çalışmalarının yapılması için anlaşma sağladı. Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu, “bu çalışmayı, Tofaş’taki üretimden bağımsız olarak, tedarikçilerimize ilave ihracat hacmi yaratmak ve FCA’ya fayda sağlamak adına yapıyoruz” bilgisini verdi.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Kargo operasyonlarına olan odağın artması, yeni ürün geliştirme ve dikey entegrasyon gibi odaklanmış stratejiler geliştirilmesi konusunda hızlı adım atılmasını sağlamakla beraber Turkish Cargo’nun rekabet avantajından yararlanarak sektörün oyuncuları arasındaki yerin sağlamlaştırılması ve gelecekte potansiyel stratejik yurtdışı ortaklıklar için de ayrı bir platform oluşturulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iştiraki olan bir hava kargo şirketinin kurulmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KLMSN.E paylarında 30/11/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/12/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Havacılık: Çukurova Havalimanı ihalesinin sonucu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından onaylandı. İhaleyi kazanan Favori İşletmecilik A.Ş./Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Girişimi, 25 yıllık işletme süresi karşılığında 297,1mn EUR + KDV ödemeyi ve havalimanına 155mn EUR’luk yatırım yapmayı taahhüt etti. İhale, havalimanının üstyapı tesislerinin Yap-İşlet-Devret (YİD) çerçevesinde yaptırılması, işletilmesi ve devrini kapsıyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Global Yatırım Holding (GLYHO): Global Port Holding CEO’su Emre Sayın Türkiye’nin hurdaya ayrılan gemilerin merkezi olduğunu söyledi. Sayın, “Yeni gelen gemilerle beraber Türkiye hurda gemilerin merkezi oldu. Bu gemiler Türkiye’de parçalanıyor” dedi. 2021 yılının ortalarında toparlanmanın olacağını söyleyen Sayın, kruvaziyer turizmine ilişkin olarak da “Yeni gelen gemilerle kapasite artacak. Ciddi bir birikmiş tatil talebinin olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Sayın ayrıca, maliyetlerin %75 oranında aşağı çekildiğini ve halka açıklık oranının düşürülmesinin planlanmadığını ekledi.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,98’den %14,99’a yükseldi. TCMB toplamda piyasayı 234 milyar TL 135 milyar TL’si (%14,98 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 99 milyar TL’si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 14 milyar TL (5 gün vadeli, %15) ve 30 milyar TL (7 gün vadeli, %15) olmak üzere toplam 44 milyar TL (%15’ten) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, cuma günü günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 5-15 baz puan civarında artışlar gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana varan değişimler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan artışlar gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 40 baz puana varan artışlar görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi