SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününde 9.696-9.820 arasında hareket eden BIST100 günü 9.777 seviyesinden %0,5 oranında geri çekilmeyle tamamladı. Geri çekilmeye karşın endekste 65 hisse günü pozitif bölgede tamamladı. Puan bazlı geri çekilmede ise Tüpraş’ın temettü dağıtmasının negatif etkisi oldu. Endeksi en fazla baskılayan hisseler olarak BIMAS, MGROS ve YKBNK öne çıkarken; EREGL, SISE ve SAHOL ise puan bazlı endekste en fazla pozitif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) ve Sınai endeksi (XUSIN) sırasıyla %0,4’er oranında düşüş kaydederken Metal Ana ve Holding & Yatırım (XHOLD) sırasıyla %1,7 ve %0,9 oranında primlenerek pozitif ayrıştılar. Bugün yurtiçinde 2Ç24 finansal raporlarının son açıklanma günü olacak. BIST100’ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay hareket ederken, Asya’da Japonya ve Çin’de borsalar hareketli. Japonya’da seçimlerin ardından Nikkei %5’e yakın geriliyor. Diğer yandan, Bankacılık endeksi artıda. Yen’de ise net bir güçlenme yok. Diğer yandan, Çin’de ise teşvik beklentileriyle Şanghay yaklaşık %8 primli. Pariteler tarafında, Dolar aleyhine fiyatlamalar sürüyor. Veri takviminde bu hafta yurtiçinde perşembe günü Türkiye’deki enflasyon verisi öne çıkarken, salı günü Avrupa’da enflasyon verisi takip edilecek. Türkiye’de ve ABD’de PMI rakamları hafta boyunca takip edilecek. ABD’de gözler Cuma günü tarım dışı istihdam verisinde olacakken, bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşması piyasalar tarafından takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Cuma günü, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ağustos ayı verileri takip edildi.
- Buna göre, ağustos ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda da %2,5’ten %2,2 seviyesine geriledi.
- Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda ağustosta %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise %2,6’dan %2,7 seviyesine hafif yükseldi.
- Ağustos ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında gerçekleşirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,5’ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,3) altında kaydedildi.
ABD’de eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 69’dan 70,1 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Endeksin yükselişinde, özellikle tüketicilerin enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğini değerlendirmeleri ve ekonomiye ilişkin beklentilerinin iyileşmesi belirleyici oldu.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ağustos ayı nihai dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Buna göre, ağustos ayında ihracat aylık bazda %2 oranında düşüşle 22,5 milyar USD’den 22,1 milyar USD seviyesine geriledi. İthalat ise aylık bazda ağustos ayında %9,3 oranında düşüşle 29,8 milyar USD’den 27 milyar USD seviyesine geriledi. Bu kapsamda, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %31,8 oranında düşüşle 7,3 milyar USD’den 5 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti,
- Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat temmuz ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibariyle %0,2 artışla 262 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı. İthalat ise temmuz ayındaki 343,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla %0,9 düşüşle 340,7 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da temmuz ayındaki 82,4 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla %4,5 azalışla 78,7 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Ayrıca TÜİK tarafından eylül ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlandı. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda ağustosta %1,3 oranında düşüşün ardından eylülde %2 oranında artışla 93,1 seviyesinden 95 seviyesine yükselmiş oldu ve böylece beş aylık düşüşün ardından kısmi toparlanma kaydetti ve son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca endeks 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini altıncı ayda sürdürdü.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, piyasaların odak noktasında bugün Fed Başkanı Powell’ın, ekonomistlerle düzenleyeceği toplantıdaki konuşması olacak. Powell’ın, Fed’in para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine yönelik verebileceği sinyaller takip edilecek. Ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat sanayi eylül ayı verisi yarın takip edilecek. Ayrıca perşembe günü eylül ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat dışı eylül ayı verisi izlenecek. Yarın konut piyasası verilerinden, ağustos ayı inşaat harcamaları verisi takip edilecek. Üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi perşembe günü izlenecek. Diğer yandan, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın ağustos ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Eylül ayında tarım dışı istihdam artışının 142 bin kişiden 146 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde %4,2 seviyesinde kaydedilmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise eylül ayında aylık bazda %0,4’ten %0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda artış hızının ise bir önceki aya benzer şekilde %3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
- Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren eylül ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri yarın ve hizmet sektörü nihai PMI verileri ise perşembe günü takip edilecek. Ayrıca bugün İngiltere’de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklanacak. ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden bugün Almanya’da ve yarın ise Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin öncü TÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında Almanya’da aylık bazda manşet TÜFE’nin %0,1 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %1,9’dan %1,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Eylül ayında Euro Bölgesi’nde aylık bazda manşet TÜFE’nin yatay (%0) seyretmesi ve yıllık bazda ise %2,2’den %1,9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca perşembe günü Euro Bölgesi’nde ağustos ayı ÜFE verisi takip edilecek.
Yurt içinde ise, yarın eylül ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, perşembe günü eylül ayı TÜFE ve ÜFE verileri ve cuma günü ise eylül ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek.
- Ağustos ayı S&P Global/İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi, talep koşullarındaki zayıflık ve zorlu piyasa koşulları kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 47,2’den 47,8 seviyesine yükselişle imalat sektöründe daralmanın kısmi yavaşlayarak sürdüğüne işaret etmişti, bununla birlikte son beş ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.
- Ağustos ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %2,29 seviyesinin üzerinde %2,47 artmıştı (temmuzda ise %3,23 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise olumlu baz etkisiyle ağustos ayında %61,78’den %51,97 seviyesine belirgin şekilde gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden üçüncü ayda gerilemeyi sürdürmüştü ve Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. ÜFE ise aylık bazda temmuz ayındaki %1,94’ten ağustosta %1,68 seviyesine gerilemişti. Yıllık bazda ÜFE ise, ağustos ayında %41,37’den %35,75 seviyesine gerilemişti ve böylece Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Eylül ayında ise Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %2,20 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %48,30 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor.
- Reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda aralıksız dört aylık artışın ardından ağustosta %1 oranında düşüşle 62,97’den 62,34 seviyesine gerilemişti ve TL’nin reel değerinde kısmi düşüşe işaret etmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
CVK Maden (CVKMD, Sınırlı Pozitif): Şirket, Çanakkale ve Balıkesir’deki madenlerinin ruhsat uzatım taleplerinin onaylandığını açıkladı. Ruhsatlar, sırasıyla 2034 ve 2035 yılına kadar geçerli olacak.
CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşteri arasında, arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 10,4mn tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
SEKTÖR HABERLERİ
Hizmet: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerektiğini belirterek, “İşletmelerin bir kısmının, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor.” dedi. (Kaynak: Dünya)
Resmi Gazete: Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının %10’undan aşağı olamayacak. Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak. Mevcutta yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak. Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Bu vergi oranı reel sektör için %25, banka ve finans kurumlarında %30, ihracat yapan firmalarda %20, halka açık şirketlerde %23, imalatçılarda %24 olacak. Banka ve finans kurumlarında olduğu gibi yap-işlet-devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan %25 yerine %30 kurumlar vergisi alınacak. Fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuldu. Bu kapsamda 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilecek kazançlar için bu istisna kar dağıtım şartına bağlanıyor. İstisnadan faydalanılabilmesi için gayrimenkul gelirlerinin %50’sinin dağıtılması gerekecek. Böylece, istisna kazancın %50’si ortaklara dağıtıldığında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak. Halen serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Bu kapsamda söz konusu tarihten itibaren elde edilen kazançlardan başlamak üzere istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak. Ayrıca taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası da aynı tarihte kaldırıldı. Yine bu tarihten önce elde edilen taşınmazlar için şartları dahilinde istisnadan faydalanılmaya devam edilecek ancak istisna oranı %50 yerine %25 olarak uygulanacak. İhracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanıyorken, değişiklikle ihracat yapan kurumların münhasıran (özel olarak) ihracattan elde ettikleri kazançlarına bu vergi oranının 5 puan indirimli uygulanması sağlandı. İmalatçı veya tedarikçi kurumların, dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için de 5 puanlık vergi indirimine gidildi. Değişiklikle 1 Ocak 2023’ten itibaren elde edilen yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirildi. Bu kazançlar üzerinden beyannamede indirim konusu yapılabilecek oran da %50’den %80’e yükseltildi. Ayrıca katılım bankalarının ortağı olduğu ve katılım bankacılığı ilke ve esaslarına uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, bu faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf oldu. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Deva Holding (DEVA): 2024’ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket’in net dönem karı yıllık %58 oranında gerileyerek 867mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %15 oranında azalarak 2.826mn TL’ye gerilerken, brüt kar 1.136mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 2,5 puan azalarak %40,2 olarak hesaplanmaktadır. Diğer taraftan operasyonel giderler %10,2 oranında artarak 1.134mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 271mn TL’yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı yıllık %39,1 oranında gerileyerek 273,6mn TL olarak kaydedilmiştir. 2Ç2024’te Şirket’in FAVÖK’ü 223mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket’in yatırım faaliyetleri kur farkı karın azalması kaynaklı %97 azalmış ve 20mn TL olarak kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 607mn TL’yi göstermiştir. 508,5mn TL’lik parasal kazanç (2Ç2023 döneminde 1.557mn TL parasal kazanç) yazılmıştır. 672mn TL’lik vergi gelirinden sonra net dönem karı 867mn TL’yi göstermiştir.
2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem karı 456mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 952mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
Escar Filo Kiralama (ESCAR): Mitsubishi Electric ile uzun dönem araç kiralama hizmet sözleşmesi imzalanmıştır. 94 araç ve 125,7mn TL tutarında araç yatırımı yapılacak olup 36 ayda 154,1mn TL ciro beklenmektedir.
Hidropar Hareket Sanayi (HKTM): Grup şirketi, güneş enerji santrallerinin anahtar teslim kurulumu alanındaki faaliyetleri kapsamında, Toplam Enerji şirketi ile Farel arasında Bitlis’te bulunan, arazisi üzerinde Öztüketim Güneş Enerji Santrali kurulumu için bir sözleşme imzalamıştır. Projelerin Nisan 2025 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanmaktadır. Sözleşme bedeli KDV hariç 1,9mn USD olarak belirlenmiştir.
Klimasan (KLMSN): Şirket, Özbekistan’da yerleşik soğutucu üreticisi Artel Electronics ile gerçekleştirilecek ticari faaliyetlerin yürütülebilmesini teminen, başta Özbekistan’da olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinde satış ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi amacıyla bir işbirliği anlaşması imzalamıştır. Sözleşme kapsamında Artel Electronics Özbekistan’da Klimasan’ın ticari soğutucularının yedek parça, makine ve ekipmanlarının montajı yoluyla üretimini, satışını, pazarlanmasını ve dağıtımını yapacaktır. İşbirliği kapsamında Özbekistan’da Klimasan’ın %100 oranında hisse sahibi olacağı bir şirket kurulmasına karar verilmiştir. Ayrıca Şirket, Nijerya’da sermayesine %97 oranında iştirak ettiği Metalfrio West Africa’nın tasfiye edildiğini açıklamıştır.
Özak GYO (ÖZKGY): Antalya Kemer’de toplam 132.269m2 alanlı turizm tesisi 625,4mn TL bedelle satın alınmıştır.
Plastikkart (PKART): Şirketle “Sipay Elektronik arasında, 4,5mn EUR bedellik uzun vadeli akıllı kart ve kişiselleştirme satış anlaşması imzalanmıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi