SABAH STRATEJİSİ
Yüksek enflasyonun sürebileceğine yönelik söylemler ve devam eden resesyon endişeleriyle borsalarda zayıflık devam ediyor. Bu sabah ABD vadelileri ekside seyrederken, Çin PMI’nın 50 eşik bölgesine çıkmasına karşın MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında düşüş gösteriyor. Bugün Fed’in yakından takip ettiği PCE verisi yakından izlenecek. Yurtiçi tarafta ise BDDK’nın hafta sonu açıkladığı kararla birlikte Borsa İstanbul’da başlayan satış dalgası dün de sürdü. Jeopolitik taraftaki olumlu haber akışına karşın daha önce destek olarak çalışan 50 günlük ortalamanın da kırılmasıyla satışların arttığını ve BIST100’ün günü %3,55 oranında düşüşle tamamladığını izledik. Böylece haftalık kayıp %6’ya yaklaştı. Açılışta endekste satış baskısı sürebilecekken, teknik olarak yatay destek ve kanal alt bandının bulunduğu 2.370/75 bölgesi tepki için takip edilebilir.
MAKROEKONOMİ
Fed Başkanı Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, ancak faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatacağını bununla birlikte büyümenin pozitif kalmasını beklediklerini, ayrıca yumuşak inişin mümkün ama zorlu olacağını belirtti.
Cleveland Fed Başkanı Mester, temmuz toplantısında ekonomik koşulların aynı kalması durumunda 75 baz puanlık artıştan yana olduğunu, faizlerin %3-3,5 bandına gelmesi gerektiğini ve ABD ekonomisinde resesyon beklemediğini ancak düşük büyüme ortamında olduklarını belirtti.
ECB Başkanı Lagarde, düşük enflasyon ortamının şu anda olası gözükmediğini ve enerjinin enflasyondaki yükselişte büyük etkisinin olduğunu belirtti.
ECB Yönetim Konseyi Üyesi Simkus, temel senaryosunun temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı olduğunu ancak enflasyon görünümü kötüleşirse gelecek toplantıda 50 baz puan faiz artışı olabileceğini belirtti.
ECB Yönetim Konseyi Üyesi Wunsch, temmuz ayında çeyrek baz puan faiz artışını kesin karar verilmiş bir iş olarak gördüğünü ve Mart 2023’e kadar 150 baz puan faiz artırımının makul olduğunu belirtti.
BoE Başkanı Bailey ise, son toplantı karar metniyle uyumlu olarak enflasyonun kalıcı olması durumunda daha güçlü faiz artırımları olabileceğine ilişkin sinyal verirken, gelecek ay 50 baz puanlık faiz artış ihtimalini dışlamadıklarını belirtti.
ABD tarafında, yılın birinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH daralması %1,5’ten %1,6’ya aşağı yönlü revize edilirken, bu daralma, Rusya ve Ukrayna krizinin etkileri, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, artan enflasyonist baskılar ve rekor seviyedeki dış ticaret açığı nedeniyle 2020 yılındaki pandemi kaynaklı durgunluktan bu yana en sert çeyreklik daralma olarak kaydedildi. Bu yıl genelinde ise Fed’in sıkılaşma adımlarının da etkisiyle büyümenin yavaşlaması ve geçtiğimiz seneye göre ılımlı seyretmesi beklenmekte. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise birinci çeyrekte yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %5,1’den %5,2’ye hafif yukarı yönlü revize edildi ve enflasyonist baskıların arttığına işaret etti.
Bunun yanında, Almanya’da haziran ayına ilişkin öncü TÜFE, benzinde vergi indirimi ve otobüs bileti fiyatlarındaki indirimin etkisiyle aylık %0,9’dan %0,1’e gerilerken, yıllık ise %7,9’dan %7,6’ya hafif geriledi, bununla birlikte yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Haziran ayında yıllık bazda bakıldığında, enflasyonda en yüksek artış, Rusya ve Ukrayna krizinin etkisiyle yine enerji ürünleri grubunda (%38) görüldü.
Yurt içinde, haziran ayına ilişkin ekonomik güven endeksi, 96,7’den 93,6’ya gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş; hizmet sektörü, perakende ticaret, reel kesim ve tüketici güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı, inşaat sektörü güven endeksi ise artış sergileyen alt endeks oldu.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör mayıs ayı verisi ile kişisel gelirler ve harcamalar mayıs ayı verileri takip edilecek. Öncesinde açıklanan mayıs ayına ilişkin TÜFE, aylık bazda %1 artışla beklentilerin (%0,7 artış) üzerinde artarken, yıllık bazda %8,3’ten %8,6’ya yükselmişti ve fiyat baskılarının arttığına işaret etmişti. Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE verisi sonrası Fed yetkilileri önceki mesajlarının aksine 50 baz puan yerine 75 baz puan faiz artırımını tercih etmişti.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 25 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. 18 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 231 bin kişi seviyesinden 229 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etmeye devam etmişti.
Bunun yanında, İngiltere’de TSİ 9’da yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verisi açıklanacak. 1. çeyrekte çeyreksel bazda büyüme %0,8 olmuştu fakat nisan ayında ekonomi %0,3 daralmıştı. Beklentiler Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın emtia piyasalarına ve tedarik zincirine etkisiyle büyümenin orta vadede baskı altında kalması yönünde.
Diğer yandan, TSİ 10.30’da İsveç Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka, bir önceki toplantısında artan enflasyonist baskılar nedeniyle sürpriz bir şekilde politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,25 seviyesine yükseltmiş ve bu yıl için 2 veya 3 faiz artırımı daha olabileceği sinyali vermişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faizini 50 baz puan artırması bekleniyor.
Öte yandan, bugün OPEC+ Grubu toplantısı takip edilecek. OPEC+ Grubu’nun ağustos ayına ilişkin üretim artışının görüşüleceği bugünkü toplantıda, hızlandırılmış üretim artışı kararına bağlı kalması beklenmekte.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin dış ticaret verileri yayınlanacak. Ticaret Bakanlığı mayıs ayı geçici dış ticaret verilerine göre ihracat aylık %18,8 düşüşle yaklaşık 19 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti, ithalat ise aylık %0,6 artışla 29,7 milyar USD seviyesine ulaşarak yüksek seviyelerini korumuştu. Dış ticaret açığı ise aylık %74,7 artışla 6,1 milyar USD’den mayıs ayında 10,7 milyar USD’ye yükselmişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 242,6 milyar USD’ye, ithalat ise 313,7 milyar USD’ye yükselmişti ve dış ticaret açığı da 71,1 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %15,2 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %43,8 artmıştı.
Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin hizmet üretici fiyat endeksi açıklanacak.
Bunun yanında, TSİ 14’te TCMB tarafından geçen haftaki PPK toplantısının özeti ve TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Temmuz-Eylül dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 24 Haziran haftasında toplam DTH miktarı 1,29 milyar USD (bireysel 0,16 milyar USD artış ve kurumsal 1,13 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %58,1’den %57,9’a geriledi. TL kredilerde haftalık %1,44 artış, YP kredilerde %0,13 düşüş toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,81 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 24 Haziran haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1 milyar USD artışla 102 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,5 milyar USD artarak 7,9 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Mavi Giyim (MAVI, Sınırlı Pozitif): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Şirketi çok yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu “AA+ (tr)”, Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu “J1+ (tr)”, görünümlerini ise “Stabil” olarak belirlemiştir. JCR Eurasia Rating, Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Kurum Kredi Rating Notunu Türkiye Cumhuriyeti ülke notu ve görünümü ile paralel olacak şekilde “BB/Stabil” olarak belirlemiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık sektörünün mayıs ayı net dönem karı bir önceki aya göre %2,9 oranında azalarak 33,9 milyar TL’ye gerilemiş ancak yine de yüksek seviyede kalmaya devam etmiştir. Kredilerdeki büyüme ve kredi faizlerdeki artış dışında TÜFE endekslilerin tekrar yüksek katkı yapması ve ticari kardaki yüksek artış karlılığı desteklerken, toplam karşılıkların neredeyse iki katına çıkması (kurlardaki yüksek artışa bağlı olarak döviz cinsi tutulan karşılıklarda artış olurken, korunma kaynaklı da ticari kar yazılmakta) karın önceki aya göre hafif gerilemesinde önemli bir etken olmuştur. Özel ve kamu bankalarının karı ise sırasıyla 24,2 milyar TL ve 9,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Özel sektörün karı aylık bazda %3,7 oranında artarken, kamu bankalarının karı %16,2 oranında düşmüştür. Mayıs ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün Ocak – Mayıs 2022 dönemi karı 132,1 milyar TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 24,7milyar TL kar elde edilirken 2021 yılının tamamında ise 93 milyar TL net kar elde edilmişti. Özel ve kamu bankalarının karı ise sırasıyla 93,6 milyar TL ve 38,5 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 20,6milyar TL ve 4,2 milyar TL karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri mayıs ayında aylık bazda %18,5 oranında artarak 54,9 milyar TL’ye yükselmiştir. Kredi – mevduat makasındaki genişleme ve menkul kıymet gelirlerinin tekrar artması, net faiz gelirlerini desteklemiştir. Net ücret komisyon gelirleri de kredilerdeki büyümeye paralel %4,7 oranında artarak 9,4 milyar TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, nisan ayındaki 1,1mn TL’lik ticari kar, mayıs ayında 10,9 milyar TL’ye çıkmış ve karı desteklemiştir. Bankacılık sektörünün operasyonel giderleri aylık bazda %2,5 oranında yükselirken, karşılık giderlerinin %95,4 oranında artarak 26,5 milyar TL’ye çıkması karın önceki aya göre düşmesinde önemli bir faktör olmuştur. Nisan ayında TL krediler aylık bazda %6,4 oranında büyürken; tüketici kredileri %5,5 artmıştır. Kredi kartlarında %9,3’lük artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %7,3 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, Kur Korumalı Mevduat ile birlikte TL mevduatlarda büyüme devam etmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %90 ile 20 baz puan artış göstermiştir. Bankacılık sektörünün net faiz marjı %5’in hafif üzerine çıkarken, önceki aya göre ortalama özsermaye karlılığı 350 baz puan azalarak %43,3’e, aktif karlılık ise 30 baz puan düşerek %3,8 seviyesine gerilemiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,28 ile 14 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı kurların yükseldiği mayıs ayında 225 baz puan düşerek %18,15 seviyesine gerilemiştir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Kağıt (ALKA): Şirket Salı günü açıklamaya istinaden ek bildirimde bulunmuştur. Almanya-Köln’deki Zanders Abwicklung GmbH fabrikasında bulunan ve özellikle yüksek gramaj üretim yapabilen ikinci el 125bin ton/yıl kapasiteli kağıt makinesi ve ekipmanları satın alınarak sökümü yapıldıktan sonra, İzmir-Kemalpaşa OSB’de mevcut üretim yapan fabrikanın yanına yeni üretim hattı olarak montajı yapılacaktır. Tamamlayıcı inşaat, ithal-yerli makine ve ekipmanları ve modernizasyonu için 21mn EUR’a kadar yatırımın yapılmasına karar verilmiştir.
Denge Yatırım (DENGE): Bağlı Ortaklığı Site Lojistik A.Ş.’nin soğuk – donuk endüstriyel parsiyel lojistik hizmeti vermek üzere kurmuş olduğu Zincir Palet Platform Lojistik A.Ş., Unifo Gıda ve Savunma Sanayi Ticaret A.Ş. ile yıllık tahmini 20mn TL bedelli taşımacılık ve depolama sözleşmesi imzalamıştır.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Reform Altyapı Bilişim Ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş. ile ”Dijital Fider Koruma Rölesi Alımı İşi” için sözleşme imzalamıştır. Sözleşme bedeli 590mn EUR’dur. (Güncel baz Euro/TL kuru ile sözleşme bedeli 10,3mn TL)
Hun Yenilenebilir Enerji (HUNER), Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE): HUNER ve KARYE, DGN Solar Enerji Girişim A.Ş. hisselerini almaya karar vermişlerdir. Hun Buna göre HUNER şirketin %72,7’si için 4,2mn USD, KARYE ise kalan %27,3 için 1,5mn USD ödeyecektir. DGN Solar Enerji bünyesinde; Konya ve Mersin illerinde hali hazırda işletmede ve toplam kurulu gücü 11.08 MWp olan güneş enerjisi santralleri bulunmaktadır. Bu santraller, ürettikleri elektriği geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl süre ile 133 USD MWh fiyatla devlet alım garantisi ile satmaktadır. HUNER hisselerin satın alım bedellerinin, şirketin halka arzdan elde ettiği gelir ve şirketin olağan faaliyetlerinden nakit akışı ile ödeneceği açıklarken, KARYE hisselerin satın alım bedellerinin, şirketin olağan faaliyetlerinden nakit akışları ile ödeneceği açıklamıştır.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): Şirket, yabancı sağlık turizmi hasılatını artırma stratejisi doğrultusunda Bona Dea Limited Liability Company ile Azerbaycan Bakü’deki Bona Dea International Hospital’ın işletilmesi için yönetim hizmeti sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşmenin 10 yıl boyunca geçerli olacağı ve MLP Care’in kararıyla 5 yıl uzatma opsiyonu bulunduğu açıklanmıştır. Bu sözleşme uyarınca MLP Care, Bona Dea’nın ve hastanenin yönetimini devralmaktadır. Sözleşme kapsamında hastane, faaliyetlerine en geç 1 Ağustos 2022 tarihinde başlayacaktır. Hastanenin adı Liv Bona Dea Hospital olarak güncellenecektir. Liv Bona Dea Hospital, 37.500m2‘ye yakın kapalı alanı, 156 yatak kapasitesi ve 28 yoğun bakım ünitesi ile hizmet verecektir.
Orçay Ortaköy Çay Sanayi (ORCAY): Şirket, İlerleyen A.Ş.’den satın alınacak olan 6bin ton kuru çay bedelinin 18mn TL’lik kısmının, Şirket aktifinde kayıtlı, dört adet dükkanın tapu devri/satışı suretiyle ödenmesine karar verildiğini açıklamıştır.
Peker GYO (PEKGY): Şirket, İngiltere’nin Gravesend bölgesinde yer alan gayrimenkulünü 4mn GBP bedelle Star Living Limited unvanlı şirkete satmıştır. Satış bedelinin 3,5mn GBP’lik kısmı nakden ödenecektir. Kalan bedelin nakit veya arsa üzerinde inşa edilecek projeden 116m2 büyüklüğündeki ticari alanın Şirkete devrederek ödeneceği açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 134 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 1,7 milyar TL (%15,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 564 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,18 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,09-%3,19 bandında hareketin ardından %3,09 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 75 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi