SABAH STRATEJİSİ
Olumlu gelen makro veriler, artan koronavirüs vaka sayılarına bağlı oluşan endişeleri yeniden bastırmış gözüküyor. Risk iştahı haftanın ikinci gününde pozitife dönmüş durumda. Dün ABD’de iyi gelen veriler borsaları desteklerken, bu sabah da Çin’de açıklanan güçlü verilere bağlı olarak Asya piyasaları artıda. Çin’de bu sabah açıklanan Haziran ayı imalat ve imalat dışı PMI endeksleri beklentilerin üzerinde geldi. S&P500 vadelilerde %0,2 civarında değer kazanıyor. Yurtiçi tarafta BIST100 endeksi güçlü görüntüsünü artan işlem hacmiyle desteklemeye devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde TL yatay bir görüntü sergilemeye devam ederken, risk iştahının pozitif seyrettiği günde BİST100 endeksinin de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
2020 yılının ilk yarısını sonlandırmaya hazırlanırken, ABD-Çin arasında Hong Kong gerginliğine karşın ekonomik toparlanmaya işaret eden verilerle birlikte bugün Asya borsaları yükseliş eğiliminde.2020 yılına düşüşle başlayan Asya borsaları, 2009 yılından bu yana en iyi çeyreği geride bıraktı.
- Çin, Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasasını onaylarken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Yasası nedeniyle ABD’nin Hong Kong’a yaptığı savunma ihracatını sona erdireceğini belirtti.
- ABD’de bekleyen konut satışları, mayısta aylık %44,3 artarak rekor seviyede yükseliş kaydetti.
- Çin’de haziran ayına ilişkin resmi imalat ve hizmet PMI ise beklentilerden iyi geldi.
- DSÖ, ‘Kovid-19 salgınında en kötüsü henüz gelmedi’ uyarısında bulundu.
Bugün Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde konuşacak.
Ayrıca TSİ 13’te BoE Başekonomisti Andy Haldane’nin, İngiltere’nin ekonomik görünümü hakkındaki konuşması, TSİ 16’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in ve TSİ 18’de ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un ve New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları dikkatle takip edilecek.
Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de haziran ayı öncü TÜFE verileri izlenecek. Ayrıca, ABD’de TSİ 16.45’te haziran ayı Chicago PMI verisi ve TSİ 17’de haziran ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi izlenecek.
Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, dış borç, kamu net borç stoku, AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini paylaşacak. TSİ 10’da mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
- Daha önce Ticaret Bakanlığı mayıs ayı geçici dış ticaret verileri açıklamıştı. Salgın nedeniyle daralan küresel ticaret hacminin etkisiyle mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %40,9 azalarak 9,96 milyar USD gerçekleşti. İthalat ise geçen yılın aynı ayına göre %27,69 azalarak 13,4 milyar USD oldu. Böylece dış ticaret açığımız yaklaşık 3,44 milyar USD oldu. Haziran ayında günlük ticaret datalarına baktığımızda ise kıpırdanma olduğunu görmekteyiz. 1-23 Haziran arası Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 9,1 milyar USD. Haziran sonuna kadar 12 milyar USD’ye ulaşması beklenebilir. Geçen sene ise haziran ayında bu rakam 11,6 milyar USD idi. Önümüzdeki süreçte artan talebin ne ölçüde ithalata baskı yapacağı, dış ticaret açığı dolayısıyla cari denge üzerinde belirleyici olacak.
Powell’ın bugünkü sunumunun metni yayımlandı.
- Powell, ekonominin önündeki yolun “olağanüstü” bir şekilde belirsiz ve büyük ölçüde virüsün kontrol altına alınmasındaki başarıya bağlı olduğunu belirterek, “İnsanlar, geniş yelpazedeki faaliyetlerde yeniden bulunmanın güvenli olduğuna emin olana kadar tam bir toparlanma mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Perşembe günü TCMB tarafından paylaşılacak rezerv gelişimini önceden tahmin edebiliyoruz. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 26 Haziran haftasında dış varlıklar 93,6 milyar USD seviyesinden 92,3 milyar USD seviyesine gelerek 1,4 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 91,6 milyar USD seviyesinden 90,2 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 56,4 milyar USD seviyesinden 57,5 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,4 milyar USD artarak 31,5 milyar USD seviyesinden 29,1 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,4 milyar USD rezervleri azaltıcı yönde etkide bulundu.
Ekonomik güven endeksi mayıs ayında 61,7 iken, haziran ayında %19,1 oranında artarak beklentilerimizle uyumlu olarak 73,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi),hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre haziran ayında %5,2 oranında artarak 62,6 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %22,2 oranında artarak 89,8 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %8,5 oranında artarak 55,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %9,3 oranında artarak 86,4 değerini ve inşaat sektörü güven endeksi ise %33,1 oranında artarak 78 değerini aldı. Endeksteki yükselişin devam etmesi, normalleşme adımlarının hızlanmasıyla ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini teyit etti.
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan Elektronik (ASELS, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu 29.06.2020 tarihli toplantısında; 19.06.2020 tarihli Şirket Olağan Genel Kurulu’nun, Şirketin çıkarılmış sermayesinin %100’ü oranında bedelsiz payın, pay sahiplerine temettü olarak dağıtılması kararı doğrultusunda; 2.000mn TL olan kayıtlı sermaye tavanını bir defaya mahsus olarak aşmak suretiyle, Şirketin 1.140mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, geçmiş yıllar kârlarından karşılanacak 1.140mn TL’lik artış ile 2.280mn TL’ye yükseltilmesine, artırılacak 1.140mn TL’lik sermayeyi temsilen ihraç edilecek 605,5mn TL nominal değerli (A) grubu ve 534,5mn TL nominal değerli (B) grubu nama yazılı bedelsiz payların pay sahiplerine usulüne (kaydi sistem esaslarına) uygun şekilde dağıtılmasına oy birliği ile karar vermiştir.
Şişecam (SISE, ANACM, DENCM, SODA, TRKCM): 27/06/2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER VE AYRILMA HAKKI TEBLİĞİ (II.23.3) (kısaca “Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ”) gereği ANACM, DENCM, SODA, TRKCM, SISE, Paşabahçe-Birleşme sürecinde gerçekleştirilecek Ayrılma Hakkı Kullanımına ilişkin bazı hususlar netlik kazanmıştır. Bu tebliğin yürürlüğe girmesi ile daha önceki ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER VE AYRILMA HAKKI TEBLİĞİ (II.23.1) (kısaca “Eski Ayrılma Hakkı Tebliğ”) yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre söz konusu ayrılma hakkı sürecinde:
*Haktan yararlanacak pay sahiplerinin ve pay tutarlarının belirlenmesinde Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ
*Ayrılma hakkı fiyatı, süresi vb. diğer tüm hususlarda Eski Ayrılma Hakkı Tebliğ
geçerli olacaktır.
Ayrılma hakkı fiyatı Eski Ayrılma Hakkı Tebliğine tabi olduğu için daha önceki açıklamada yer alan ayrılma hakkı fiyatlarında değişiklik bulunmamaktadır.
Ancak bahsi geçen şirketlerin Mayıs ayı içinde temettü dağıtmış olmalarından dolayı temettü ödemeleri düşülerek hesaplanmış net ayrılma hakkı kullanım fiyatları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Ayrılma hakkından yararlanabilecek pay sahiplerinin ve söz konusu işleme tabi olacak payların belirlenmesinde Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ hükümleri geçerli olacağı için, birleşme işlemin kamuya açıklanma tarihi 30/01/2020 tarihi olmasına rağmen, Yeni Ayrılma Hakkı Tebliğ gereği 25/02/2020 tarihi esas alınacaktır. Yani 25/02/2020 tarihinde ellerinde ilgili şirketlerin payları bulunan ortaklar yararlanabilecektir.
Ayrılma hakkından yararlanacak pay sahiplerinin ayrılma hakkına konu olabilecek pay tutarı, 25/02/2020 itibarıyla sahip olunan paylardan, genel kurul tarihine kadar varsa yapılan satışların son giren ilk çıkar esasına göre ve gün sonu net bakiyeler üzerinden düşülmesi yoluyla belirlenecektir. 25/02/2020 tarihi itibarıyla ortaklıkta pay sahibi olanlar ile pay tutarlarının belirlenmesinde takasın tamamlanmasına bakılmaksızın eşleşmiş emirler dikkate alınacaktır. Yani; pay sahiplerinin 25/02/2020 tarihinden sonra aldığı yeni paylar için ayrılma hakkı doğmayacak; yaptığı pay satışları ise 25/02/2020 tarihinden sonra yapılan ilk işlemin alım olması ve yapılan bu alım tutarı kadar olduğu takdirde ayrılma hakkına konu edilecek pay tutarını etkilemeyecektir. Dolayısıyla, yatırımcının önemli nitelikte işlemin 25/02/2020 tarihinden sonra sattığı paylar, sonradan geri alınsa dahi, ayrılma hakkına konu edilemeyecektir.
Bu çerçevede Birleşme İşlemine ilişkin olağanüstü genel kurul toplantılarının 24 Ağustos 2020 ile başlayan hafta yapılması planlanmaktadır. Ayrılma hakkından sadece genel kurul toplantısına katılıp da olumsuz oy veren ve bu muhalefeti tutanağa geçirten pay sahipleri yararlanabilmektedir.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank yurt içinde farklı vadelerde TL cinsi azami 5 yıl vadeli toplam 30 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı için genel müdürlüğü yetkilendirdi. Bankadan dün akşam KAP’a yapılan açıklamada söz konusu ihraçlar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuruların yapılması için genel müdürlüğe yetki verildiği belirtildi.
Vestel Elektronik, Vestel Beyaz (VESTL, VESBE, Nötr): Vestel Beyaz Eşya ve Ticaret AŞ paylarında likiditeyi artırmak, yatırım yapılabilirliği kolaylaştırmak ve kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla, 29.06.2020 tarihinde Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ payları ile ilgili olarak 23,38 TL fiyattan 5mn adet satış işlemi Vestel Elektronik tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirketin Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ sermayesindeki payı 29.06.2020 tarihi itibarıyla %92,54’e gerilemiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: BDDK, 2020 yılının Mayıs ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre; Bankacılık sektörünün Mayıs ayı net dönem karı bir önceki aya göre %78,3 oranında artarak 7,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu yüksek artışta koronavirüs şoku sonrası ücret ve komisyon gelirleri ve karşılık giderlerindeki normalleşme ile ticari zarardan ticari kara dönülmesi ana etken olmuştur. Kovid-19 salgının en çok hissedildiği Nisan ayından sonra normalleşme adımları ile birlikte Mayıs ayında ücret ve komisyon gelirleri 671mn TL artarak 3,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Ayrıca Nisan ayındaki 1,7milyar TL’lik ticari zarardan Mayıs ayında 1,1 milyar TL ticari kara geçilmiştir. Ek olarak karşılık giderleri de Nisan ayındaki 9 milyar dolardan normalleşerek 6,6milyar dolara gerilemiş ve karlılığı desteklemiştir. Diğer taraftan net faiz gelirleri 438mn TL azalarak, alınan kar payları da 1,6 milyar TL’den 135mn TL’ye gerileyerek karın daha yüksek gelmesini engellemişlerdir. Sektörde kamu – özel dağılımına bakıldığında, kamu bankalarının karı yüksek kredi büyümesinin de katkısıyla Nisan ayındaki 1.974mn TL’den Mayıs ayında 4.097mn TL’ye yükselirken, özel sektörün karı da %52’lik artışla 3.569mn TL’ye yükselmiştir. Mayıs ayında TL kredilerde %3,8’lik artış yaşanırken, tüketici kredileri ve KOBİ kredileri büyümeye katalizörlük yapmaya devam etmişlerdir. Bireysel Kredi kartı portföyünde ise bir önceki ayın aksine %1’lik artış kaydedilmiştir. Mevduatlar tarafında ise TL mevduatlarda %0,9 oranında gerilemiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı aktif rasyosunun da katkısıyla artmaya devam etmiş ve Mayıs ayı sonu itibarıyla 190 baz puan yükselerek %103,5 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla yüksek kar rakamının etkisiyle nisan ayındaki %12,0 ve %1,2 seviyesinden %13,2 ve %1,3 seviyesine yükselmiştir. Net faiz marjı ise %4,37 ile 10 baz puan hafif düşüş göstermiştir. Mevduat maliyetlerindeki düşüş net faiz marjını desteklemesine karşın, kredilerdeki yeni fiyatlamalar net faiz marjını baskılamaktadır. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise kredilerdeki artışın da etkisiyle aylık olarak 10 baz puan düşerek %4,48’e gerilerken, sermaye yeterlilik oranı 79 baz puan artmış ve %19,44 olarak gerçekleşmiştir.
Mart ve Nisan ayında koronavirüs sonrası süreç için tampon oluşturmak amacıyla Bankaların yüksek karşılıklar ayırmasının ardından, Mayıs ayında karşılık giderleri kısmen de olsa normalleşme işaretleri vermiştir. Ayrıca aktif rasyosu bilanço kalemlerinde değişikler yaratmaya devam devam ederken, menkul kıymetlerde Nisan ayındaki %12,5’lik aylık artışın ardından Mayıs ayında da %8,2 oranına artış kaydedilmiştir. Ek olarak, Mayıs ayındaki yüksek kar rakamı ikinci çeyrek banka finansallarının oldukça iyi geleceğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde mevduat maliyetlerindeki düşüş ve vadesiz mevduatlardaki artış eğilimi marjlara olumlu etki etmeye devam edecek olsa da, kredi faizlerindeki geri çekilme karlılığı baskılayabilir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Karel Elektronik (KAREL): Şirket, “İnofab Sağlık Teknolojileri A.Ş.”nin primli sermaye artışına katılarak 100bin Avro karşılığı 743bin TL bedel ile %0,81 oranında ortak olmuştur. İlgili sermaye artırımına Almanya Merkezli “ERT” firması da katılım sağlamıştır. Şirket, “İnofab Sağlık Teknolojileri A.Ş.”nin insan odaklı bir yaklaşım ve ileri teknoloji ile kronik solunum hastalıklarına yönelik dijital sağlık hizmetleri sunan, dünyanın ilk kişisel ultrasonik spirometresi Spirohome’u üreten bir şirket olduğunu açıklamıştır. Bu cihaz COVID pandemi döneminde hastaların evden akciğer kapasitelerinin ölçümlenmesine imkan verdiği için ayrı bir önem kazanmıştır. “ERT” şirketinin ise yaklaşık 50 yıllık klinik ve törapötik deneyime sahip olan ve müşterilerinin güvenle ilerleyebilmesi için klinik çalışmalardaki belirsizliği ve riski en aza indiren küresel bir veri ve teknoloji şirketi olduğu belirtilmiştir.
Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirket, Yurt Dışı Proje Geliştirme ve Müteahhitlik faaliyetleri kapsamında Kurteks Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. ile, İtalya’da 50 MWp Güneş Elektrik Santrali proje geliştirilmesi ve kurulumu amacıyla anahtar teslim esaslı 45mn Avro + KDV (346,1mn TL+ KDV) toplam bedelli sözleşme imzalamıştır. Bahse konu sözleşme, Şirketin %100 Bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin paylarının %100’üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Margün Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. ile KURTEKS Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş. arasında imzalanmıştır. Margün Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş., proje geliştirme, müteahhitlik, elektrik satış anlaşması ve finansmanı da kapsayan faaliyetleri anahtar teslim esası ile yürütecektir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,62 seviyesinden %7,63 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 185,3 milyar TL ile 151,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 33,4 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün %0,64 seviyelerinden güne başlarken, gün içerisinde %0,62-%0,65 bandında hareketin ardından, %0,62 seviyesinden günü kapattı. Özellikle, ABD’de ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesine karşın, koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin izlenmesi 10 yıllıklara yön veriyor.
Dün yurt içi tahvil ve bono piyasasında oldukça zayıf işlem hacminde yataya yakın bir seyir mevcuttu.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi