SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda nisan ayının son gününde pozitif bir hava hakim. Koronavirüs tedavisinde ilaç umudu, Fed’in ekonomiye kalıcı destek sözü ve önemli teknoloji şirketlerinin iyi bilanço açıklamalarıyla birlikte hisse senetleri piyasaları alıcılı bir görüntü sergiliyor. Dün sert yükseliş kaydeden ABD borsaları bugün Nasdaq vadelileri öncülüğünde % 1 civarında yukarıdalar. Asya borsaları da benzer şekilde pozitif bölgedeler. Pariteler tarafında, dün Dolar karşısında belirgin bir değer kazancıyla günü kapatan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bu sabah yatay seyrediyorlar. TL de sakin bir görüntü çiziyor. Bu fiyatlamalar kapsamında, BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayıp, açılışta 102,5bin seviyesini test edebilir. Bu sabah, 6,95’lerde seyreden Dolar /TL, tekrar 7,0 seviyesine yaklaşmadıkça endekste 103,4bin direnci hedef olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Facebook, Tesla ve Microsoft’un bilanço rakamları sonrası bugün Nasdaq vadelilerinin artıda seyrettiğini görüyoruz. Şirket sonuçlarının yanı sıra Kovid-19’a karşı ilaç tedavisinde ilerleme görüldüğünün gözlenmesi risk iştahını bugün destekliyor. Asya borsalarında da iyimserlik sürüyor. Bugün Hong Kong ve Güney Kore ise tatil. Fed sonrası bugün ECB faiz kararı açıklanacak. Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde herhangi bir değişiklik yapmazken, büyümede orta vadeli riskler görmekte. Yurt içinde de veri gündemi bugün yoğun. TCMB tarafından yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun açıklanacağı bugün TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklamaları izlenecek. TCMB’nin yıl sonu %8,2 olan enflasyon tahminini döviz kurundaki artışa karşın petrol fiyatlarındaki düşüşü ve talep zayıflığını dikkate alarak aşağı çekmesi bekleniyor.
Bugün açıklanan nisan ayına ait Çin imalat PMI verisi sınırlı zayıflamaya işaret ederken, hizmet PMI verisi toparlandı. Çin resmi imalat PMI, ihracat siparişlerindeki zayıflamayla nisan ayında 52’ten 50,8’e geriledi. İhracat siparişleri endeksi ise 46,4’ten 33,5’e geriledi. Benzer şekilde Caixin imalat PMI verisi de 50,1’ten 49,4’e geriledi. İç talebin göstergesi niteliğindeki hizmet PMI verisi ise Çin’de nisan ayında 52,3 seviyesinden 53,2 seviyesine yükseldi. Japonya sanayi üretiminin ise 2013’ten bu yana en yüksek daralmayı yaşadığı görüldü. ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde %4,8’lik küçüldü.
- İlaç üreticisi Gilead, deneysel antiviral ilacı remdesivirin erken tedavi edilen koronavirüs hastalarındaki semptomların iyileşmesine yardımcı olduğunu açıkladı.
- Bugün TSİ 14.45’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 15.30’da ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek. ECB, 16 Mart’taki toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek, politika faizi olan temel refinansman faizini %0 seviyesinde, mevduat faizini -%0,50 seviyesinde ve marjinal borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde sabit tutmuştu. ECB’nin bu toplantıda politika faizini değiştirmesi beklenmiyor, fakat geçen hafta beklenenden kötü gelen PMI verileri sonucunda ek genişlemeci tedbirlere başvurup başvurmayacağı ve Lagarde’nin toplantı sonrası mesajları piyasalarca izlenecek. Ek tedbir olarak telaffuz edilenlerden biri ise ECB’nin Avrupa bankaları için yeni fonlama ve kredi kolaylıkları açıklaması yönünde.
- Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de bu yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verisi açıklanacak. Euro Bölgesi ekonomisinin yıllık -%3,4 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor. Ayrıca bugün salgının istihdam piyasasına etkilerini görebilmek için Euro Bölgesi’ne ilişkin mart ayı işsizlik rakamı ve nisan ayına ilişkin Almanya’nın işsizlik rakamlarındaki değişim takip edilecek. Her ne kadar istihdam piyasasına yönelik alınan katı tedbirler ve kısa dönemli çalışma düzeni işsizlik rakamlarında ABD gibi dramatik değişiklikler görmemize engel olsa da yukarı yönlü artış kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca bölgede nisan ayı enflasyon rakamları izlenecek. Petrol fiyatlarının düşük seyri ve talep eksikliği nedeniyle doğal olarak deflasyonist baskılar görülecektir.
- Ek olarak ABD’de TSİ 15.30’da enflasyon göstergesi olan mart ayına ilişkin çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör ve 25 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. ABD’de TSİ 16.45’de nisan ayı Chicago PMI verisi de takip edilecek.
- Fed beklentiler doğrultusunda faizi değiştirmedi. Devam eden sağlık krizinin kısa vadede ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde, orta vadede de ekonomik görünümde ciddi riskler oluşturacağını vurguladı. Powell da FOMC toplantısı sonrası açıklamalar yaptı. Alınan önlemlerin ekonomiyi durdurduğunu ve 2.çeyrekte ABD ekonomisinin eşi benzeri görülmemiş bir daralma yaşayacağını, işsizlik rakamlarında çift hanelerin görülebileceğini ve yakın zamanda da eski seviyelerine dönemeyeceğini belirtti. Fed’in ekonomiyi desteklemek adına bütün araçlarını kullanacağını vurguladı ve Fed’in kredi kanalının açık tutulması adına adımlar attığını Fed’in elindeki tüm araçlarını agresif bir şekilde kullanacağını vurguladı. Fed’in Kongre tarafından belirlenen yetkiler dahilinde hareket ettiğini, zordaki şirketleri finanse etmenin bunlardan biri olmadığını açıkladı. Ayrıca konuşmasında toparlanma için maliye tarafında da harekete geçilmesi gerektiğini ve şu anda borçlardan endişe edilmesinin zamanı olmadığını vurgularken faizin uzun bir süre değişmeyeceğinin sinyalini verdi.
Bugün yurt içinde dış ticaret rakamları, turist sayısı ve Hazine’nin borçlanma programı da izlenecek. TSİ 11’de açıklanacak yabancı turist sayısından da salgının cari işlemler tarafında hizmet gelirlerini ne kadar etkilenebileceğine dair ipucu aranacak. Bugün TCMB’nin PPK toplantı özeti de yayınlanacak. Bunun yanında, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu da yayınlanacak.
- Bugün TSİ 10’da mart ayına ilişkin dış ticaret rakamları açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın mart ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre ise, ihracat martta geçen yılın aynı ayına göre %17,8 azalarak 13,4 milyar dolara gerilerken, ithalat %3,1 artarak 18,8 milyar dolara çıkmıştı. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı ise %181,8 artışla 5,40 milyar dolar seviyesine yükselmişti. TÜİK’in açıklayacağı nihai verinin ise bu miktarda olması bekleniyor. Nisan ayı ihracat rakamlarına baktığımızda 1-24 Nisan Türkiye rakamlarına ulaşabiliyoruz o da yaklaşık 6,5 milyar dolar gözükmekte. Bu hızla devam ettiğimizde nisan ayını 8 milyar doların üstünde kapamamız olası gözükmekte. Geçen yılın nisan ayında yaklaşık 14,5 milyar dolarlık bir ihracat yapmıştık. Bu da ihracat tarafında salgının etkilerinin nisan ayıyla arttığını göstermekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko GYO (ALGYO, Nötr) : Alarko GYO’nun 1Ç2020’daki net dönem karı yıllık %46 oranında artarak 66,6mn TL’ye yükselmiştir. Yüksek döviz fazlası bulunan (Şirket’in 2020 ilk çeyrek itibarıyla 105,3mn USD döviz fazlası bulunmaktadır.) Şirket’in net kambiyo gelirinin yıllık %62 oranında artarak 59,9mn TL’ye yükselmesi kardaki artışta önemli bir etken olmuştur. Şirket’in brüt karı ise 1Ç2020’de 5,6mn TL gerçekleşerek yıllık %17 oranında artış kaydederken, brüt kar marjı %92 ile yatay kalmıştır.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in konsolide 1Ç2020 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,6 oranında artarak 122,9mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise aynı dönemler itibarıyla %96 oranında artarak 1Ç2020’de 130,8mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in net yatırım gelirleri ise yılın ilk çeyreğinde 30,3mn TL gerçekleşerek yıllık %2 oranında artış göstermiştir.
Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Anadolu Sigorta’nın 1Ç2020’deki net dönem karı (konsolide) bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 oranında artarak 118,9mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise 1Ç2020’de 223mn TL gerçekleşerek yıllık %29,9 oranında artış gösterirken, bir önceki yılın ilk çeyreğinde kaydedilen 24,3mn TL’lik net yatırım giderleri bu yılın ilk çeyreğinde 49mn TL’ye yükselmiştir.
Brisa Bridgestone (BRISA, Pozitif): Şirket’in 1Ç2020 net dönem karı 76,2mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 64mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2019’da 2,7mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %25,9 oranında artmış ve 976,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %19,9 oranında artan şirketin brüt karı %46,1 oranında artmış ve 258,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %8,4 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 40,4mn TL gider kaydetmiştir. Şirket 2020 ilk çeyrekte 14mn TL’lik şüpheli alacak karşılığı gideri ayırmıştır. Bunlara bağlı olarak, esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %134,5 oranında artarak 102,2mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan, 1Ç2020 FAVÖK’ü ise %58,2 artışla 197,2mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 4,1 puan artışla %20,2 olmuştur. Şirketin finansman gideri ise yıllık %43,8 azalarak 27,8mn TL’ye gerilemiştir. Vergi öncesi karı 74,4mn TL olan şirketin 1,8mn TL vergi geliri sonrası ilk çeyrek net dönem karı 76,2mn TL olmuştur.
Garanti BBVA (GARAN, Nötr): Garanti BBVA’nın 2020 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %33,5 oranında artarak 1.631mn TL’ye yükselmiş; ancak hem bizim beklentimiz olan 1.821mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.850mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada karşılık giderlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Banka’nın bu çeyrekteki net dönem karı, bir önceki yılın ilk çeyreğinde göre ise %5,3 oranında düşüş göstermiştir.
Ereğli Demir Çelik (EREGL, Sınırlı Negatif): Ereğli Demir Çelik’in 2020 yılı ilk çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 300,4mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 384mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 468mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Şirketin satış hasılatı geçtiğimiz yılın aynı döneminin %10,7 ve bizim beklentimiz olan 6.480mn TL’nin altında, 6.379TL olarak gerçeklemiştir. Bu durum tahminimizdeki sapmada ana neden olmuştur. Şirketin satış maliyeti geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %0,2 oranında düşüş kaydetmiştir. Brüt kar ise 1Ç2019’a göre %46,2 oranında azalmış ve 878mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %6,4 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 60,7mn TL gelir kaydetmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı döneminin %47,7 altında kalarak 764mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 9mn TL gider kaydedilmiş ve finansman tarafında 151mn TL gelir yazılmıştır. Vergi öncesi karı 902mn TL olan şirket, 579,2mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklığın payına düşen net dönem karı 300,4mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2019’da 996,7mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti.
İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Nötr): İskenderun Demir Çelik’in 2020 yılı ilk çeyreğe ait net dönem karı 210,9mn TL ile bizim beklentimiz olan 179mn TL’nin biraz üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin satış hasılatı geçtiğimiz yılın aynı döneminin %8,9 altında kalarak, bizim beklentimiz olan 3.688mn TL’nin paralelinde, 3.697mn TL olarak gerçeklemiştir. Şirketin satış maliyeti geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4,7 oranında düşüş kaydetmiştir. Brüt kar ise 1Ç2019’a göre %25,5 oranında azalmış ve 610,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %8,9 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 4,7mn TL gelir kaydetmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı döneminin %27,8 altında kalarak 545,5mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1,7mn TL gider kaydedilmiş ve finansman tarafında 26,9mn TL gider yazılmıştır. Vergi öncesi karı 512,9mn TL olan şirket, 302mn TL vergi gideri kaydetmiştir. Vergi gideri sonrası net dönem karı 210,9mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2019’da 523mn TL net dönem karı elde etmişti.
TOFAŞ (TOASO, Nötr): Şirket’in 2020 ilk çeyrek net dönem karı 346,2mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 312mn TL’nin hem de 334mn TL olan piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki kısmi sapmada net finansman gideri beklentimize karşın net finansman geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirketin 1Ç2019’daki net dönem karı da 324,7mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,7 oranında artmış ve 4.447mn TL olmuştur. Satışların maliyeti, gelirlerdeki artışın bir miktar üstünde, %12,9 oranında artmış ve 3.879mn TL’yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki kar 23,3mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin 14,2mn TL altında gerçekleşmiştir. Şirketin toplam brüt karı %1,6 oranında artarak 591,6mn TL’ye yükselmiştir. Böylece brüt kar marjı ise 1,3 puan azalışla %13,3 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %5,4 oranında artmış ve 200,5mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2020’de 75,2mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da ilk çeyrekte 315,9mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 1Ç2019’da 366,6mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 2,1 puan gerilemeyle %7,1 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 1Ç2020 FAVÖK’ü ise %1,6 düşüşle 599mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 1,8 puan azalışla %13,5 olmuştur. Net finansman gelirleri 1Ç2020’de 29,3mn TL olmuştur. 1Ç2019’da net finansman giderleri 46,5mn TL idi. 1Ç2020 vergi geliri 0,2mn TL olmuştur. Net kar marjı 0,4 puan azalışla %7,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.
İlk çeyrek sonuçlarının ardından şirket 2020 yılı beklentilerini revize etmiştir. Beklentiler hazırlanırken, Covid-19 salgınının üretim, yurtiçi talep ve ihracat üzerindeki etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başlayacağı ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceği varsayılmıştır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından 120 milyon TL kredi kullanılmıştır.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank, 16 ülkeden 33 bankanın katılımıyla toplam 950 milyon ABD Doları karşılığı 312 milyon ABD Doları ve 589,5 milyon Avro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi sağlamıştır. 367 gün vadeli kredinin toplam maliyeti ABD Doları kısmı için Libor +% 2,25 ve Euro kısmı için Euribor + %2,0 olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu işlemde Abu Dhabi Commercial Bank ve Emirates NDB Capital Limited koordinatör, Mizuho Bank ise ajan banka olarak görev almıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Trabzonspor Sportif (TSPOR, Sınırlı Negatif): Trabzonspor 1 Aralık 2019- 29 Şubat 2020 dönemi (3.çeyrek) finansallarını açıklamıştır. Buna göre üçüncü çeyrekte 46,6mn TL net dönem zararı yazılmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 31,1mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Diğer yandan, Trabzonspor’un yılın üçüncü çeyreğindeki brüt zararı 1,5mn TL gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 2,2mn TL brüt zarar gerçekleşmişti. Brüt zararın yanı sıra bu yılın üçüncü çeyreğinde operasyonel giderler 4,1mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 6,6mn TL gelir yazılmıştır. 47,5mn TL finansman gideri sonrası net dönem zararı 46,6mn TL olmuştur. 3. Çeyrek zarar rakamı sonrasında 1 Haziran 2019-29 Şubat 2020 dönemi 9 aylık Trabzonspor Sportif’in net dönem karı 23,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 63,2mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,70 seviyesinden %8,49 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 148,6 milyar TL ile 121,4 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 27,2 milyar TL’si %7,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Küresel risk iştahının canlılığını koruması ve Fed faiz kararı sonrası ABD 10 yıllıkların faizinde anlamlı bir değişim gözlenmiyor. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %0,61 seviyelerinde işlem görüyor.
Küresel çapta risk iştahının artması, doların kısmi zayıflaması ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle, verim eğrisinde genel olarak sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda Şubat 2021 vadeli ve Ağustos 2027 vadeli kağıtların faizlerinde 5 baz puanlık sınırlı artışlar gözlenirken, Şubat 2026 vadeli kağıdın faizinde ise 3 baz puanlık sınırlı düşüş görüldü.