Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah Asya’da endeksler genel olarak artıda olma eğilimi gösterirlerken, blok hisse satışı ile ilgili endişelerin kısmen azaldığı ortamda ABD vadelilerinde satış baskısı azalmış gözüküyor. ABD’de aşılanmanın hızlı bir şekilde ilerlemesi ve bu hafta açıklanması planlanan altyapı harcama planı ile birlikte ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin canlı kalması hisse piyasalarını destekliyor. Öte yandan, ABD on yıllık tahvil faizi ise tekrar %1,75’e kadar yükselmiş durumda. Dolar da küresel çapta güç kazanmaya devam ediyor. Dolar’ın gücünü koruduğu ortamda, dün negatif ayrışan TL ise bu sabah da baskı altında. TCMB Başkan Yardımcılığı görevindeki değişiklik ve nüfus yoğunluğu yüksek çoğu ilde tekrar hafta sonu kısıtlama kararları yurtiçinde takip edilen haber akışları iken, bu gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, TL’deki değer kabının BIST100 endeksine yansıması da sınırlı kalabilir ve özellikle bazı sanayi hisselerinde alım iştahı sürebilir.

MAKROEKONOMİ

Biden, ülkede yetişkinlerin %90’ının 19 Nisan’a kadar Covid-19 aşısı olmaya hak kazanacağını belirtti. ABD’de mart ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi 28,9 seviyesine yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve mart ayı öncü imalat PMI’daki güçlü görünümü teyit etti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17’de mart ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Endeksin, Biden’ın 1,9 triyon dolarlık teşvik paketinin yürürlüğe girmesi ve aşılamalardaki hızlanmanın getirdiği iyimserliğin desteğiyle martta 96,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Öncesinde cuma günü tüketici güvenine yönelik mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisini takip ettik. Endeks azalan vaka sayıları, aşılama sürecindeki ilerleme ve yeni teşvik paketinin de katkısıyla pandemi sonrası en yüksek seviye olan 84,9’a yükseldi. Ayrıca TSİ 21’de New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi açıklanacak. Tüketici güveni martta öncü verilere -10,8 seviyesine yükselerek Şubat 2020’den bu yana yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ayrıca TSİ 10’da Almanya’da mart ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da ocakta TÜFE son 4 aydır bulunduğu deflasyonist bölgeden çıkmıştı. Salgın nedeniyle tüketim mallarına yönelik uygulanan KDV indiriminin ocakta sonlanması ve iklim vergisinin devreye alınması etkili olmuştu. Mart ayında enerji fiyatlarının enflasyona baskı yapması beklenmekte fakat çekirdek enflasyonda dramatik değişiklikler beklenmemekte. Bu kapsamda, Almanya’da mart ayına ilişkin yıllık bazda TÜFE’nin %1,3’ten %1,7 seviyesinde yükselmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14’te TCMB’nin 2020 yılına ait 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda, 2020 yılına ait bilanço, kâr ve zarar hesabı ile kâr dağıtımına ilişkin teklif onaylanacak. Açıklanan resmi verilere göre TCMB 2020 yılında 34,5 milyar TL kar etti. 2019 yılında ise karı 44,7 milyar TL idi. Geçen yıla göre Hazine’ye aktarılacak kar ve kurumlar vergisi miktarı düşük kalsa da kümülatif bütçe dengesi/GSYH oranını aşağıya çekecektir.

Perşembe günü açıklanacak rezervleri önceden tahmin edebiliyoruz.

TCMB Analitik bilanço verilerine göre 26 Mart haftasında toplam brüt ve net rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 26 Mart haftasında TCMB dış varlıkları 2,5 milyar USD geriledi. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,6 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,6 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 13,7 milyar USD seviyesinden 12,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stokundaki 2 milyar USD’lik azalma rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.

ŞİRKET HABERLERİ

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 10.03.2021 tarihli özel durum açıklamasında, Kuzey Makedonya’da faaliyet göstermekte olan bağlı ortaklığımız Ramstore Macedonia’nın %99 hissesine sahip olan bağlı ortaklığı Ramstore Bulgaria EAD’nın %100 hissesinin City Plaza Skopje’ye satışına ilişkin hisse devir sözleşmesinin imzalandığı ve işlem bedelinin vergiler hariç 39.161.132 Euro olarak belirlendiği duyurulmuştu. Söz konusu hisse devri tamamlanmış olup, işlem bedelinin tamamı tahsil edilmiştir. Bağlı ortaklığın satışından elde edilen söz konusu tutarın Şirketin borçluluğunun azaltılmasında kullanılması planlanmaktadır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, uçuş emniyeti gerekçesiyle durdurulan ve iki yıldır park halinde bekletilen Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların yeniden seferlere başlayacağını duyurdu. Türk Hava Yolları, Nisan ayı itibariyle iki uçağını seferlere başlatacak.

Verusa Holding (VERUS, Nötr): Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş., T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”) tarafından açılan ruhsat ihalesinden; Manisa ili Demirci ilçesi’nde bulunan maden sahası ruhsat ihalesini kazanmış olup, 29.03.2021 (dün) tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatı satın almıştır. Son alınan yeni ruhsatla birlikte Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden sahası sayısı 19 adete yükselmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 30/03/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; motorinde 19, benzinde 14 KRŞ/LT fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır.

Bankacılık: Bankacılık sektörünün şubat ayı net dönem karı bir önceki aya göre %15,6 oranında artarak 4,95 milyar TL’ye yükselmiştir. Net faizler gelirlerinde düşüş devam ederken, ticari zarardaki azalma ile operasyonel giderleri ve karşılık giderlerindeki düşüş karın artmasında önemli faktörler olmuştur. Diğer yandan ocak ayında 0,7 milyar TL kar açıklayan kamu bankaları, şubat ayında 1,2 milyar TL kar elde etmişlerdir. Ocak ayı sonrasında bankacılık sektörünün 2021 Ocak – Şubat dönemi net dönem karı ise bir önceki yıla göre %39 oranında azalarak 9,2 milyar TL’ye düşmüştür.

Mevduat maliyetlerindeki yaşanan artış, şubat ayında eksik gün sayısı ile birlikte azalırken, kredi getirilerindeki düşüşle birlikte net faiz geliri şubat ayında aylık bazda %10,4 oranında azalmış ve 12,3 milyar TL’ye gerilemiştir. Menkul kıymet faiz gelirlerindeki %11,8’lik düşüş de net faiz gelirlerinin gerilemesinde önemli bir etken olmuştur. Net net ücret ve komisyon kaleminden ise elde edilen gelir %1,8 oranında artarak 4,3 milyar TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, ticari zararın 1,9 milyar TL’ye düşerek 2,65 milyar TL’ye gerilemesi, karşılık ve operasyonel giderlerinin ise aylık bazda sırasıyla %13,4 ve %6,3 oranında düşerek 6,95 milyar TL ve 7,8 milyar TL’ye inmesi karlılığı destekleyen kalemler olmuştur. Şubat ayında TL krediler %1,1 oranında büyüme kaydederken, tüketici kredilerinde konuttaki düşüşe karşın %0,8 oranında artış gözlenmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda %2,2 oranında artış yaşanırken, repo ile fonlamadaki artış devam etmiştir. Toplam repo fonlaması %16,2 oranında artarak 309,6 milyar TL’ye çıkmıştır. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 50 baz puan artarak %101,3 olarak gerçekleşmiştir. Sektörün özsermeye karlılığı artan aylık karın etkisiyle 50 baz puan yükselerek %9,2’ye çıksa da tek hanede kalmaya devam etmiştir. Aktif karlılık ise değişmemiş ve %0,9 olmuştur. Net faiz marjı da baskı altında kalmaya devam etmiş ve aylık bazda 22 baz puan daralarak %2,56 olmuştur. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise hafif düşerek %3,97 olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranı 20 baz puan azalarak %18,17’ye gerilemiştir.

Mevduat faizlerindeki artışın Mart ayında da devam etmesi nedeniyle, net faiz marjlarında sektörde beklenen dip seviyenin ilk çeyrekten ikinci çeyreğe kayması beklenmektedir. Diğer taraftan kredi fiyatlamaları gecikmeli de olsa bu etkiyi sınırlandırmaktadır. Ek olarak, son dönemde kurlarda ve tahvil faizlerinde oluşan dalgalanmanın ticari zarar ve operasyonel giderler üzerinden bankacılık sektörü karlılığına baskı yapması beklenmektedir. Enflasyon ve faiz beklentilerinin yeniden şekillenmesi sektörde kredi ve mevduat fiyatlamalarının da değişmesine neden olabilir.

Birleşme & Satın Alma: Sanset Gıda ile satın alma anlaşmasını imzalayan OYAK, Sagra, Tadelle, Saralle ve Gol markalarını OYAK bünyesine katmak için Rekabet Kurumu’na başvurdu.

Yatırım: Çinli teknoloji şirketi Xiaomi, küresel partneri Salcomp ile Türkiye’de cep telefonu üretimi yapacak fabrikasını üretime açtı. Şirketten yapılan açıklamada, yılda 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesine sahip olacak İstanbul Avcılar fabrikasının 2,000 kişiye istihdam sağlayacağı ve yatırım bedelinin 30mn USD olduğu ifade edildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş GYO (DGGYO): Doğuş Gayrimenkul, Credit Europe Bank ile Aralık 2018 tarihli kredi sözleşmesini revize ederek, 27 Mart 2025 olan kredi vadesini 18 ay uzatıp 27 Eylül 2026’ya ötelemeye karar verdi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, ödeme şartlarının da 3 ayda bir değişen tutarlarda anapara ve faiz ödemeli ve vade sonunda 67,35mn EUR balon ödemeli olacak şekilde revize edileceği belirtildi.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB pazartesi günü 70 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 331 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,66 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,63-%1,73 bandında hareketin ardından %1,71 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi