Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (3.12.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününe satıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi, açılış sonrasında en düşük 9.574 seviyesini gördü. İmalat PMI verisinde faaliyet koşullarındaki toparlanma işaretlerinin devam ettiğinin gözlenmesiyle BIST100 söz konusu seviyeyi dip yaptı ve gelen alımlar sonrasında kapanış pozitif tarafta gerçekleşti. Endeksteki yükselişe BIM puan bazlı belirgin katkı sağlarken, KCHOL ve YKBNK endekse en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Bu sabah açıklanacak kritik kasım ayı enflasyon verisi ise endekste yön konusunda belirleyici olabilir. Kasım ayında enflasyonun %1,9 – %2,0 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Son İTO enflasyonu tahminlerde yukarı yönlü risklere işaret etse de dün Borsadaki kapanış, piyasanın olası %2’nin hafif üzerindeki bir veriye negatif bir tepki vermeyebileceğine işaret ediyor. Tahminimizce piyasa %2,2’ye kadarki bir veriyi (yıllık %47’ye denk gelmekte) tolere edebilir. BIST100’de olası yükselişlerde 9.750 direncinin kırılması durumunda 10binli seviyeler gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 9.550 ve 9.350 sıralı destekler konumunda. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ise dün Fed yetkilisi Christopher Waller, aralık ayında faiz indirimine sıcak baktığının sinyalini verdi. Piyasalar da Fed’in bu ayki toplantısında faiz indirimini %75 olasılıkla fiyatlıyor. S&P 500 ve Nasdaq dün sırasıyla %0,2 ve %1,0 oranlarında artarak rekor seviyelere ulaştı. ABD kapanışının ardından bu sabah Asya borsaları teknoloji sektörü öncülüğünde pozitif. Japon Nikkei %2,2 civarında primli seyrederken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 oranında yükseliyor. ABD vadelileri yatay seyretseler de Avrupa vadelileri de artı bölgede hareket ediyor. Avrupa’da imalat sektöründe zayıflığın sürdüğüne işaret eden veriler izlenmeye devam edilirken, Fransa’da bütçe konusundaki anlaşmazlıklar siyasi belirsizlikleri gündemde tutuyor. Trump’ın söylemlerinin de etkisiyle EURUSD paritesi 1,05’in altında kalmaya devam ediyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan kasım ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat sanayi kasım ayı verisi takip edildi.

  • Buna göre, kasım ayı imalat sektörü nihai PMI verisi, firmaların yeni siparişlerindeki düşüşün belirgin şekilde yavaşlamasının etkisiyle 48,8’den 49,7 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve imalat sektöründe daralmanın yavaşladığına işaret etti, bununla birlikte son beş ayda daralmanın sürdüğünü gösterdi.
  • ISM imalat sanayi endeksi ise kasım ayında firmaların yeni siparişlerinin yedi aylık daralma döneminin ardından yeniden artışa geçmesi nedeniyle 46,5’ten 48,4 seviyesine yükselerek imalat sanayinde daralmanın yavaşladığına işaret etti, bununla birlikte imalat sanayinin son sekiz ayda daralma bölgesinde seyrettiğini gösterdi.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan kasım ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, imalat PMI’lar, kasım ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI’lar, kasım ayında Almanya’da 43,2’den 43’e, Fransa’da 43,2’den 43,1’e ve İngiltere’de ise 48,6’dan 48 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ederken, Euro Bölgesi’nde ise öncü veriyle uyumlu olarak 45,2 seviyesinde kaydedilerek imalat sektöründe daralma hızının korunduğuna işaret etti.

Yurt içinde ise, kasım ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi yayımlandı. Kasım ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, firmaların ürünlerine yönelik talepteki sınırlı toparlanmanın etkisiyle 45,8’den 48,3 seviyesine kısmi yükselerek faaliyet koşullarındaki bozulmanın mayıs ayından bu yana en hafif düzeyde kaydedildiğine işaret etti, bununla birlikte son sekiz ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.

  • Detaylara bakıldığında, firmaların üretimlerindeki daralma kasımda belirgin şekilde yavaşladı. Böylece, firmaların üretimdeki daralma kasımda nisan ayından bu yana en düşük oranda kaydedildi.
  • Firmaların yeni sipariş almakta zorlanmaya devam ettikleri gözlenmekle birlikte, toplam yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlamanın ekim ayına göre daha ılımlı seyrettiği görüldü. Bu kapsamda, firmaların yeni siparişleri takip edilen on sektörden dokuzunda yavaşlarken, bu eğilimin istisnası olan gıda sektöründe yeni iş hacmi güçlü şekilde artarak marttan bu yana en hızlı iyileşmeyi kaydetti. Diğer sektörlerde ise yeni siparişler yavaşlamakla birlikte, bir önceki aya göre düşüşler genel olarak hız kesti. Ekim ayına göre yavaşlamanın belirginleştiği tek sektör tekstil oldu.
  • Yeni ihracat siparişlerinde de toplam yeni işlerdekine benzer bir görünüm oluştu ve düşüşlerin genel olarak yavaşladığı görüldü. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektörü ise, yedi aylık yavaşlama eğiliminin ardından yurt dışından aldığı yeni siparişlerini artırdı.
  • İstihdamın dokuz aylık daralmanın ardından yeniden artışa geçmesi ise, kasım ayı anketinin en olumlu gelişmesi olarak kaydedildi. Çalışan sayısını artıran sektör sayısının ikiden üçe yükselmesi, ekim ayına göre istihdam tarafında da bazı iyileşme sinyallerine işaret etti. Çalışan sayılarındaki artış sınırlı olmakla birlikte Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek hızda kaydedildi. İstihdamda en hızlı artış kara ve deniz taşıtlarında gerçekleşti, ancak bu sektördeki güçlü artış, bir önceki ayda yaşanan rekor düşüşün kısmen telafi edildiğine işaret etti.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, TSİ 18’de ekim ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi izlenecek. Eylül ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 7,86 milyondan 7,44 milyon seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmişti ve böylece Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, böylece firmaların iş gücü talebinin kısmi yavaşladığına işaret etmişti. Açılan iş sayısının ekimde ise 7,44 milyondan 7,47 milyon seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından kasım ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlanacak. Ekim ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %2,66 seviyesinin üzerinde %2,88 artmıştı (son üç aylık döneme bakıldığında, temmuzda  %3,23, ağustosta %2,47 ve eylül ayında %2,97 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise ekim ayında %49,38’den %48,58 seviyesine gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden beşinci ayda gerileme ile birlikte ve Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %48,30 seviyesine gerilemesi yönündeydi. ÜFE ise aylık bazda eylül ayındaki %1,37’den ekim ayında %1,29 seviyesine gerilemişti ve böylece aralık ayından bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti (temmuzda %1,94 ve ağustosta %1,68 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, ekim ayında %33,09’dan %32,24 seviyesine gerilemişti ve böylece Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Kasım ayında ise Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %1,92 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %46,60 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor. 

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı (MISA) ve Suudi Arabistan Belediye ve Konut Bakanlığı bünyesinde kurulan Ulusal Konut Şirketi (NHC) ile 2 Aralık 2024 tarihinde Riyad’da bir İyi Niyet Anlaşması (MoU) imzalamıştır. Bu anlaşma, Suudi Arabistan’ın Vision 2030 hedefleri doğrultusunda büyük ölçekli projelere entegre etmeyi amaçlamaktadır.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): İstanbul İli Beşiktaş İlçesi Bebek Mahallesi’nde bulunan gayrimenkul ekspertiz değeri olan 908mn TL bedel üzerinden, Ankara İli Çankaya İlçesi’nde bulunan gayrimenkul ise ekspertiz değeri olan 476,4mn TL bedel üzerinden, Koza İpek Holding’den satın alınmasına karar verilmiştir.

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Şirket ile Agrio Finansal Teknolojiler ve Tarım, çevresel, sosyal ve kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek üzere stratejik bir iş birliğine imza atmış bulunmaktadır. Bu kapsamda taraflar, karbon ayak izi odaklı projelerin finanse edilmesine aracılık ederek, dijital çözümler ve yenilikçi teknolojilerle sürdürülebilirlik standartlarını yükseltmeyi hedeflemektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, AA muhabirine, Türkiye’de sektörün durumunu değerlendirdi. Çelik sektörünün, küresel ekonomik koşullardan ve sektörel gelişmelerden doğrudan etkilendiğini dile getiren Yayan, dünyada çelik sektörünün son 3 yıllık tüketiminde %3,2, %0,8 ve %0,9’luk daralma gözlendiğini söyledi. Şu an Türk çelik sektöründe daralmadan ziyade, geçmiş yıllarda yaşanan kayıpları telafi etmeye yönelik, daha fazla üretim ve işgücü kapasitesini artırma çabası olduğunu anlatan Yayan, “Türk çelik sektöründe mevcut durum itibarıyla kapasite kullanım oranı %62,6 seviyesindedir. Bu oranın 2025’te %70’lere çıkarılması hedefleniyor.” diye konuştu. (Kaynak: AA)

Savunma: Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) 2023 yılında dünya genelindeki savunma sanayi şirketlerine dair raporunu yayınladı. Dünyanın en büyük savunma ekipmanı üreticileri arasında Türkiye’den üç şirket yer aldı. ASELSAN 54, Baykar 69 ve TUSAŞ 78’inci sıralarda yer aldı. SIRPI raporunda Baykar’a özel bir yer ayrıldı. Öte yandan dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri silah satışlarını %4,2 artırdı. Elde edilen gelir ise 632 milyar USD oldu. (dunya.com)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket’in üretim tesislerinde süregelen GES yatırımlarından Düzce GES projesi tamamlanmış olup, 4.956kWp/3.500kWe gücündeki lisansız GES için TEDAŞ tarafından yapılan inceleme sonucunda resmi kabul işlemi yapılarak devreye alınmıştır.

Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirket, 1 Kasım – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında; İstanbul’da 1 ve Kütahya’da 1 olmak üzere toplam 2 mağaza açmıştır. Toplam mağaza sayısı ise 261’e ulaşmıştır.

Hun Enerji (HUNER): Şirket bağlı ortaklarından Koçbey Enerji, Tire Enerji ve H28 Solar Enerji’nin toplamda 1,8mn EUR leasing ödemeleri erken kapatılmış olup; Sat ve Geri Kirala yöntemi ile toplamda 11,8mn EUR tutarında Şirket’e fon sağlanmıştır.

ICU Girişim (ICUGS): Şirket sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle, %400 oranında artırılarak 69,5mn TL’den 347,5mn TL’ye çıkarılması amacıyla, SPK’ya 02 Aralık 2024 tarihinde başvuruda bulunulmuştur.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!