SABAH STRATEJİSİ
Yeni varyantın büyümeler üzerinde yaratabileceği potansiyel riskler ve Powell’dan gelen şahin açıklamalarla küresel borsalarda hafta genelinde oynaklık yüksek seyretti. Hisse oynaklık endeksi eşik 30 seviyesinin üzerini gördü. Diğer yandan, şimdilik bu gelişmeler kaynaklı satışlar borsalarda alım fırsatı yarattı. Ancak, ABD borsaları bu hafta halen ekside bölgede. Bugün de kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde temkinli hava var. Vadelilerde ve Asya borsalarında güçsüzlük gözleniyor. İyi bir veri daha hızlı bir “tapering”i beraberinde getirebileceği için borsalarda kırılganlığın artmasıyla sonuçlanabilir. Yurtiçi tarafta ise kurdaki yükselişle birlikte Dolar bazında dip seviyelere gerileyen ve buralardan hızlı bir şekilde toparlanan BIST100 endeksi, TL bazındaki dünkü %1,22’lik yükselişinin ardından haftalık kazancını %5,83’e taşıdı. Bugüne de endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve tarım dışı istihdam verisine kadar 1.900/05 direnç bölgesinde dalgalanmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bu sabah kasım ayı enflasyonu açıklanacak. Yıllık enflasyonun %20,7’ye ulaşması beklenirken, verinin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir.
MAKROEKONOMİ
Dün yurt içi tarafta Ticaret Bakanlığı tarafından kasım ayı geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, kasım ayında ihracat tarihi yüksek seviyesini yeniledi ve 21,5 milyar USD’ye yükseldi, ithalat da 26,8 milyar USD’ye ulaşarak rekor kırdı. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 221 milyar USD ile rekorunu yeniledi. Kasımda dış ticaret açığı ise 1,5 milyar USD’den 5,3 milyar USD’ye yükseldi. Geçen senenin aynı ayında dış ticaret açığı 5,05 milyar USD gerçekleşmişti. Net hizmet gelirleri açısından geçtiğimiz yıla göre olumlu bir seyir mevcut. Bu açıdan kasım ayında cari açık verme ihtimali yüksek fakat kümülatif bazda cari açık dengesi yatay seyredecektir.
Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda bütün alt kalemler aylık bazda belirgin şekilde arttı. Tüketim malı ithalatı %19,1 artarak iç talebe ilişkin güçlü sinyal verirken, ara malı ithalatı tedarik zincirindeki sıkıntıların da yansıması ile %20,5 arttı. Yatırım malı ithalatı ise %21,3 arttı. Fasıllar bazında bakıldığında ise artan ekonomik faaliyet ve küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının etkisiyle enerji ithalatı tarihi yüksek seviyelerini yeniledi ve aylık %19,3 arttı. İhracatta motorlu kara taşıtları ise ilk sırada yer almaya devam etmekte fakat önceki aya göre düşüş görülmekte. Altın ithalatı kasım ayında da ilk 5’te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etti
Dün ABD tarafında, 27 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 194 bin kişiden 222 bin kişi seviyesine hafif yükseldi ve beklentilerin altında artış kaydetti. Yeni işsizlik maaşı başvurularının sayısı, ABD iş gücü piyasasında devam eden toparlanmayı yansıtarak, pandemi döneminin en düşük seviyelerinde gerçekleşti.
Euro Bölgesi’nde ekim ayına ilişkin ÜFE, devam eden tedarik sıkıntıları ve yükselen enerji fiyatları nedeniyle aylık bazda %2,8’den %5,4 seviyesine hızlanırken, yıllık bazda %16,1’den %21,9 seviyesine yükseldi.
Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı ekim ayında düşüşünü sürdürerek %7,4’ten %7,3’e geriledi ve böylece Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geldi. İş gücü piyasası pandemiden toparlanmaya devam ederken, işsiz sayısı 64 bin azalarak 12,05 milyon kişiye geriledi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD ve Avrupa genelinde kasım ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri takip edilecek.
- ABD tarafında, öncü verilere göre kasımda hizmet PMI, 58,7’den 57’ye gerilemiş fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Kasımda nihai hizmet PMI’ın öncü veriyle uyumlu gerçekleşmesi bekleniyor.
- Öncü verilere göre Euro Bölgesi hizmet PMI ise vaka sayısındaki artışa rağmen kısmi değişim göstermişti, bu kapsamda 54,6’dan 56,6’ya hafif yükselmişti. Avrupa genelinde kasımda nihai verilere göre hizmet PMI’ların öncü verilerle uyumlu olarak büyüme bölgesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 18’de kasım ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi verisi açıklanacak. Endeks, tedarik zinciri sıkıntıları ve iş gücü sorunları gibi süregelen zorlukların kapasiteyi kısıtlamasına ve genel iş koşullarını etkilemesine rağmen güçlü talebin etkisiyle 61,9’dan 66,7 seviyesine yükselerek 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin kasımda ise 65’e hafif gerilemesi ancak güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.30’da kasım ayına ilişkin istihdam piyasası verileri açıklanacak. Ekim ayında federal hükümet tarafından sağlanan işsizlik yardımlarının süresinin dolması, koronavirüs vaka sayılarındaki azalış ve okulların açılması istihdamı desteklemiş ve istihdam beklentilerin üstünde artmıştı. ABD’de ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam 450 bin kişi artması beklenirken 531 bin kişi artışla beklentileri aşmıştı. Diğer yandan, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,4 oranında artarken, yıllık bazda ise artış hızı %4,6’dan %4,9 seviyesine hızlanmıştı, yıllık artış oranı salgın öncesi %3 civarındaydı. Ayrıca ekim ayında işsizlik oranı ise %4,8’den %4,6 seviyesine gerilemiş ve böylece Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye gelmişti. ABD’de 20 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 199 bin kişi seviyesiyle Kasım 1969’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, 27 Kasım haftasında da hafif artışa karşın düşük seyretti, bu açıdan ekim ayındakine benzer şekilde istihdam piyasasında olumlu rakamlar görülebilir. Bu kapsamda, kasımda tarım dışı istihdamın 550 bin kişilik artışla güçlü seyrini sürdürmesi, işsizlik oranının %4,5’e gerilemesi ve ortalama saatlik kazançların aylık bazda %0,4 artması ve yıllık bazda ise artış hızının %5’e yükselmesi bekleniyor.
Diğer yandan, TSİ 18’de ABD’de ekim ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak.
Ayrıca TSİ 18’de ABD’de ekim ayına ilişkin dayanıklı mallar siparişleri nihai hali açıklanacak.
Öte yandan, TSİ 17.15’te St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın konuşması takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde ekim ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak.
Bunun yanında, TSİ 11.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması izlenecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Ekim ayında TÜFE aylık bazda beklentilerden düşük gelmiş ve aylık %2,39 artarken, yıllık bazda %19,89’a yükselmişti. Çekirdek C endeksi %16,98’den %16,82’ye, çekirdek B endeksi ise %18,63’ten %18,50’ye gerilemişti. ÜFE ise aylık %5,24 artmış ve yıllık bazda %46,31’e yükselmişti. TCMB son dönemde enflasyondaki artışta, ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılma kaynaklı talep gelişmelerinin etkili olduğunu belirtmekte ve enflasyon üzerinde kısa vadede etkili olan geçici unsurların 2022 yılının ilk yarısında da etkisini sürdürmesini beklemekte. Bu ayki beklentilere baktığımızda ise enerji fiyatlarındaki artış ve döviz kuru gelişmeleri ile TÜFE’deki yıllık artışın sürmesi beklenmekte. Foreks ve Bloomberg Anketi’ne göre aylık enflasyonun %3 gelmesi ve enflasyonun yıllık bazda %20,7’ye ulaşması beklenmekte.
Ayrıca gece saatlerinde Moody’s’in Türkiye ülke değerlendirmesini yayınlaması bekleniyor. Moody’s’in, açıklanması beklenen değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’ ve görünümünü ise ‘Negatif’ olarak koruması beklenmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 16 adet Migros, 9 adet Migros Jet ve 4 adet Macrocenter formatında toplam 29 satış mağazası Kasım ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Kasım 2021 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.536’dır.
Kervan Gıda (KRVGD, Nötr): Şirket’in 3Ç2021’deki ana ortaklık net dönem 96,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 21,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Kervan Gıda’nın satış gelirleri 3Ç2021’de 579,7mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %154,4 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 134,9mn TL ile yıllık %66,6 oranında artmıştır. Faaliyet giderleri ise aynı dönemler itibarıyla %166 oranına artarak 80,1mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 71,4mn TL gerçekleşmiş ve yıllık %20,1 oranında büyüme kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise %12,3 olmuştur. (3Ç2021: %26,1). Bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden kaydedilen 54,7mn TL’lik gelir net kar rakamındaki artışta önemli etken olurken, net finansman gideri de 43,5mn TL’den 16,1mn TL’ye gerilemiştir. Ek olarak, Kervan Gıda 18,1mn TL vergi geliri yazmıştır.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2021’deki ana ortaklık net dönem karı 204,9mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 71,2mn TL ana ortaklık net dönem karı elde edilmişti.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin iştirakleri aracılığı ile Türkiye’de yürütülen elektrikli araç sarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla, Hollanda’da kurulu %100 bağlı ortaklığı olan ZES N.V.’nin %100 doğrudan hissedarı olarak Hırvatistan’da “ZES društvo s ograničenom odgovornošću za usluge” unvanlı bir şirket kurulmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: EPGİS’ten yapılan açıklamaya göre 3 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere benzinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde litre başına 44 kuruş zam yapıldı.
Doğalgaz: BOTAŞ, Aralık ayına ilişkin satış tarifesini yayımladı. Buna göre, konut abonelerinin tarifesi değişmezken, büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğal gaz tarifelerine yüzde 20 zam yapıldı.
Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Kasım ayına göre %24,9 azalarak 60.216 adet oldu. 2021 yılı Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 artarak 675.107 adet olarak gerçekleşti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Arsan Tekstil (ARSAN): Şirket, % 27,50 oranında iştiraki olan Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin kullanacağı 65mn TL tutarındaki banka kredisine söz konusu şirketteki payı oranında kefalet verilmesine oy birliği ile karar verdiklerini açıklamıştır.
Gersan Elektrik (GEREL): Şirket ile Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında Aselsan için AC Şarj Cihazları Üretimi konusundaki Çerçeve Sözleşme için gerekli teknik dokümanların oluşturulması’na yönelik olarak tarafların yapacağı görüşme ve çalışmalara zemin yaratılması amacı ile anlaşma imzalanmıştır.
E-Data Teknoloji (EDATA): Şirket, İspanya menşeili üretici firma Sealpath Technologıes S.L. ile veri şifreleme, koruma ve kontrol etme ürünü olan Sealpath ‘in distribütörlüğü için 02.12.2021 tarihi itibariyle distribütörlük sözleşmesi imzalamıştır. Şirket, Sealpath markalı ürünün Türkiye’deki tek distribütörüdür.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 64 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 361 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,40 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,41-%1,46 bandında hareketin ardından %1,45 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, uzun vadeli tarafta sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, uzun vadeli tarafta 5 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi