SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde 9.880 – 10.116 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi, günü 10.110 seviyesinden %2,8 oranında artışla tamamladı. Böylece 20 Mayıs 2024’den bu yana en yüksek günlük artış kaydedildi. Endekste 90 hisse günü artıda tamamladı. İşlem hacminin 87,6 milyar TL (son 1 aylık ortalama 83 milyar TL) civarında olduğu günde, puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, BIMAS ve YKBNK öne çıktı. Bankacılık endeksinin (XBANK) %4,7 oranında artış kaydettiği günde, Ulaştırma endeksi (XULAS) %2,9, Holding ve Yatırım endeksi %2,8 oranında yükseldi. BIST100’ün bugüne de alıcılı bir görüntüyle devam etmesini bekliyoruz. Ek olarak dün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yeni OVP’ın 5 Eylül’de açıklanacağı ve temel çerçevenin değişmeyeceği ancak bazı güncellemelerin olacağı belirtildi. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında geriliyor. Dün ABD’de resmi tatil olması sebebiyle piyasalar kapalıydı. Bugünün veri takvimine baktığımızda, iç piyasada, haftanın kritik verisi olarak ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak (Beklenti aylık: %2,3, yıllık: %51,9). Yurtdışında ise, ABD de S&P Global imalat PMI verisinin son okuması ve ISM imalat endeksi yayımlanacak. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde ECB yetkililerinden Nagel’ın konuşması izlenecek. Ek olarak, 6 Eylül’e kadar sürecek olan Doğu Ekonomik Forumu Rusya’da düzenlenecek.
MAKROEKONOMİ
Avrupa genelinde, son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ağustos ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre imalat PMI’lar, ağustos ayında finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI’lar, ağustos ayında Almanya’da 42,1’den 42,4’e, Fransa’da 42,1’den 43,9’a ve Euro Bölgesi’nde ise 45,6’dan 45,8 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret ederken, İngiltere’de ise öncü veriyle uyumlu olarak 52,5 seviyesinde gerçekleşerek imalat sektöründe büyüme hızının korunduğuna işaret etti.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayımlandı. Ekonomi, başta özel tüketim ve net ihracatın desteğiyle 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık bazda) %2,5 büyüme ile Bloomberg beklentisi olan %3,2’nin altında büyüme gerçekleştirdi, söz konusu büyüme, pandeminin etkilerinin en fazla hissedildiği 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana görülen en zayıf büyüme performansı oldu. 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise, çeyreksel bazda (bir önceki çeyreğe göre) %0,1 oranında sınırlı büyüme kaydetti, Bloomberg beklentisi ise ikinci çeyrekte ekonominin, çeyreklik bazda %0,5 seviyesinde daralması yönündeydi.
- 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel bazda %0,1 büyüme sergileyerek daralma beklentilerinin (%0,5 daralma beklentisi) aksine sınırlı da olsa büyüme yönünde performans kaydetti, bu yılın ilk çeyreğinde %1,4 oranında ve geçen yılın son çeyreğinde ise %1,2 oranında büyüme kaydetmişti. Böylece çeyreklik bazda büyüme hızında belirgin şekilde yavaşlama gözlenirken, son beş çeyreğin en yavaş hızda büyüme oranı gerçekleşti.
- Ayrıca TÜİK, geçmiş büyüme verilerine yönelik revizyonlara da gitti. Böylece geçen yılın tüm çeyreklerinde yıllık bazda büyüme oranları yukarı yönlü revize edilerek 2023 yılı geneline ilişkin büyüme verisi %4,5’ten %5,1 seviyesine olumlu yönlü revize edildi. Bunun yanında, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin yıllık büyüme verisi ise %5,7’den %5,3 seviyesine aşağı yönlü revize edildi.
- Milli gelir, 2024 yılının ilk çeyreğindeki 30,7 trilyon TL’den 2024 yılı ikinci çeyreği sonu itibarıyla 35,1 trilyon TL’ye yükselirken, dolar cinsinden 1,168 trilyon USD’den 1,202 trilyon USD’ye yükseldi.
- 2. çeyrekte tüketim ve net ihracat ağırlıklı büyüme kompozisyonu görülmekle birlikte, ikinci çeyrekte özel tüketimin büyümeye 1,3 puanla katkısının bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde yavaşladığı ve böylece son 16 çeyreklik dönemin (4 yılın) en düşük seviyesinde kaydedildiği gözlenmekte, 0,1 puanla kamu tüketiminin katkısının da bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde yavaşladığı görülmekte.
- 2. çeyrekte yıllık bazda ihracattaki belirgin yavaşlamaya (%4,3 artıştan %0 oranında yatay seyre) karşın ithalattaki düşüşün belirgin şekilde hızlanmasının (%3 düşüşten %5,7 düşüşe) etkisiyle net ihracat, büyümeyi pozitif etkiledi ve 1,3 puan büyümeyi yukarı çekti ve böylece son iki çeyrekte büyümeye pozitif yönde katkı verdi, bununla birlikte pozitif yönde katkısı bir önceki çeyreğe göre kısmi azaldı.
- İnşaat yatırımlarının ikinci çeyrekte yıllık artışının bir önceki çeyreğe göre kısmi yavaşlamakla birlikte güçlü seyrini sürdürmesine karşın makine yatırımlarının ikinci çeyrekte yıllık bazda daralmaya geçmesinin etkisiyle yatırımlar bir önceki çeyreğe göre 0,1 puanla sınırlı pozitif katkı verdi, söz konusu pozitif katkı 2022 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bununla birlikte bir önceki çeyrekteki pozitif katkısına (2,3 puan) göre önemli ölçüde azalma gözlendi. Bu kapsamda, ekonomide daha dengeli bir talep kompozisyonu ile tüketimde önemli ölçüde yavaşlama sağlanırken büyümenin sürdürülebilir bileşenlerinden olan net ihracatta olumlu seyir devam etmekte, yatırımlarda ise zayıflama görülmekte.
- İstatistiki hatayı da içeren stok değişimi ise -0,3 puanla büyümeyi aşağı çekmeye devam etti ve talebin stoklarla kısmen karşılandığını gösterdi, bununla birlikte stokların negatif yönlü etkisinin bir önceki çeyreğe göre belirgin şekilde azaldığı gözlendi. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde özel tüketimin ve net ihracatın büyümeyi sürüklediği gözlenmekte, kamu tüketimi ve yatırımların ise sınırlı katkı verdiği görülmekte.
Ayrıca ağustos ayı S&P Global/İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi, talep koşullarındaki zayıflık ve zorlu piyasa koşulları kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 47,2’den 47,8 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın kısmi yavaşlayarak sürdüğüne işaret etti, bununla birlikte son beş ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.
Bunun yanında, Ticaret Bakanlığı tarafından ağustos ayı geçici dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Buna göre, ağustos ayında ihracat aylık bazda %2 oranında düşüşle 22,5 milyar USD’den 22,1 milyar USD seviyesine geriledi. İthalat ise aylık bazda ağustos ayında %9,4 oranında düşüşle 29,8 milyar USD’den 27 milyar USD seviyesine geriledi. Bu kapsamda, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %32,4 oranında düşüşle 7,3 milyar USD’den 4,9 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
- Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat temmuz ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibariyle 262 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı. İthalat ise temmuz ayındaki 343,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 340,6 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da temmuz ayındaki 82,4 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 78,6 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45’te ve ISM imalat sanayi ağustos ayı verisi TSİ 17’de takip edilecek.
Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı inşaat harcamaları verisi TSİ 17’de takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlanacak. Temmuz ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %3,10 seviyesinin hafif üzerinde %3,23 artmıştı, TÜFE yıllık bazda ise olumlu baz etkisiyle temmuz ayında %71,60’tan %61,78 seviyesine belirgin şekilde gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden ikinci ayda gerilemeyi sürdürmüştü. ÜFE ise aylık bazda haziran ayındaki %1,38’den temmuzda %1,94 seviyesine yükselmişti. Yıllık bazda ÜFE ise, temmuz ayında %50,09’dan %41,37 seviyesine gerilemişti ve böylece son dokuz ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti. Ağustos ayında ise Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %2,29 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %51,86 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Borusan Boru Sanayi (BRSAN, Pozitif): Şirket’in bağlı ortaklığı Borusan Berg Pipe ile WhiteWater Midstream, LLC. iştiraki Blackcomb Supply Co, LLC arasında Kuzey Amerika’daki Blackcomb Mainline Projesi için yaklaşık 363mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2025 yılında gerçekleştirileceği açıklanmıştır.
CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında, arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 2mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO 2024 yılının ikinci çeyreğinde 958mn TL net dönem karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 418mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2024’te 5.060mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %61,5 oranında azalırken, brüt kar %32 oranında düşmüş ve 2.236mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, brüt karı marjı ise %44,2 (2Ç2023: %25) olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %2,2 oranında gerileyerek 877mn TL’ye düşerken, diğer faaliyetlerden net gelir 174mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ikinci çeyreğinde bu kalemden 213mn TL net gider yazılmıştı. Şirket’in FAVÖK’ü de %41 azalarak 1.419mn TL (2Ç2023: 2.405mn TL FAVÖK) olmuştur. Ek olarak, FAVÖK marjı 2Ç2023’teki %18,3’ten, 2Ç2024’te %28’e yükselmiştir. Şirket’in net finansman geliri ise bu çeyrekte 691mn TL (2Ç2023: 456mn TL net finansman geliri) olmuştur. 1.249mn TL’lik parasal kayıp (2Ç2023: 2.213mn TL parasal kayıp) ve 16mn TL vergi gideri sonrasında Emlak Konut GYO’nun yılın ikinci çeyreğindeki net dönem karı 958mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek sonuçlarıyla birlikte Emlak Konut GYO’nun yılın ilk altı ayındaki net dönem karı 1.047mn TL (6A2023: 3.067mn TL) olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), temmuz ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, söz konusu ayda Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla %4 artarak 3,1mn tona çıktı. Ocak-temmuz döneminde ise üretim %14,9 artışla 21,7mn ton seviyesinde gerçekleşti. Nihai mamul tüketimi temmuzda %19,4 azalarak 2,8mn tona, ocak-temmuz döneminde 2023’ün aynı dönemine kıyasla %6,3 gerileyerek 21,8mn tona düştü. (Kaynak: AA)
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Ağustos ayında %0,8, otomobil pazarı %0,2, hafif ticari araç pazarı ise %2,6 oranında arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,2 oranında artarak 762.152 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yıla göre %3 oranında artarak 605.639 adet, hafif ticari araç pazarı ise %9,5 azalarak 156.513 adet oldu. (Kaynak: ODMD)
Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Otomotiv endüstrisi, geçen ay 2,7 milyar USD ile en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti. Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke 1,5 milyar USD ile Almanya, 1,1 milyar USD ile ABD ve 1,1 milyar USD ile Birleşik Krallık oldu. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji (ANGEN): Şirket tarafından üretilen Bosphore Maymun Çiçeği Virüsü Saptama Kiti v2, insan biyolojik örneklerindeki Maymun Çiçeği virüsünü tespit etmek için tasarlanmıştır. Anatolia’nın ağustos ayındaki 70.425 testlik yurt dışı real time PCR kit satışının içerisinde 6 ülkeye yapılan 1.650 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti de bulunmaktadır. Benzer şekilde, toplam 41.200 testlik yurtiçi satışı içerisinde 150 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti bulunmaktadır. Mevcut hastalık yayılımı ve test uygulama sıklığıyla ilintili olarak şu an itibariyle Monkeypox v2 kiti için oluşan talep sınırlıdır. Bu talebin artması durumunda 2 üretim tesisinin sahip olduğu toplam 150mn teste yakın yıllık üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan tüm üretimin gerçekleştirilebileceği açıklanmıştır.
Bigchefs (BIGCH): Şirket tarafından 1 Ağustos – 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında; Çorum Bigchefs olmak üzere toplamda 1 şube açılırken, aynı tarihlerde Armutlu Buselik şubesi operasyonel verimlilik çalışmaları kapsamında kapanmıştır.
Birikim Varlık Yönetim (BRKVY): Şirket, İş Bankası’nın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan toplam 229,7mn TL anaparaya sahip 1 bireysel nitelikli portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.
CVK Maden (CVKMD): Şirket’in 175mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisindeki 42mnTL olan çıkarılmış sermayesinin tamamının hisse senedi ihraç primlerinden karşılanmak üzere, beheri 1 TL nominal değerde 798mn adet pay karşılığı 798mn TL artırılmak sureti ile 840mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.
Derlüks Holding (DERHL): Şirket’in sermayesinin %68,69’una sahip olduğu bağlı ortaklığı Soho Giyim ve Enerji A.Ş.’nin (Soho Giyim) çıkarılmış sermayesinin 850mn TL’lik kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 93,2mn TL artırılarak 300mn TL’ye artırılması suretiyle ve paylarının ilk halka arzı amacıyla SPK’ya ve Borsa İstanbul’a başvuru yapılmıştır. Söz konusu halka arzda Şirket’e ait Soho Giyim paylarının satışı söz konusu olmayacaktır.
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirket tarafından 1 Ağustos – 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında; İstanbul’da 1 mağaza açılmıştır.
Escar Filo (ESCAR): Şirket çıkarılmış sermayesini 54mn TL’den bedelsiz olarak %821 oranında artırılarak 500mn TL’ye çıkarılması için SPK’ya başvurmuştur.
Graınturk Tarım (GRTRK): Şirket bağlı ortaklığı olan TerraTurk Yatırım’ın Yönetim Kurulu Kararı uyarınca TerraTurk Gayrimenkul’e %100 oranında ortak olunmasına karar verilmiştir.
Kızılbük GYO (KZGYO): Şirket’in Marmaris’te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 01 Ağustos 2024 – 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında 359 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 239mnTL ön satış cirosu elde edildiği açıklanmıştır.
Meditera Tıbbi Malzeme (MEDTR): Şirket’in %49 oranında payına sahip olduğu iştiraki S&Mohr İplik Fabrikaları A.Ş.’nin tamamı nakden ödenmiş durumda olan 30,5mn TL mevcut sermayesinin, 11,6mn TL artırılmak suretiyle 42,1mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin olarak, yapılacak bedelli sermaye artırımına, Şirket’in sahip olduğu 5.664.714 adet paylara istinaden, 5,7mn TL tutarında sermaye artırımına nakden ve tamamen taahhüt edilerek iştirak edilmesine karar verilmiştir.
Reysaş GYO (RYGYO): Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan, 37.196 m² arsada yer alan 24.462 m² kapalı alana sahip fabrika binası, Sardalar Dış Ticaret firmasından 341mn TL + KDV peşin bedel ile satın alınmıştır.
Vera Konsept GYO (VRGYO): Cumhurbaşkanlığı Makamının 06.06.2024 tarihli Resmi Gazetede Şirket’e satılmasına onay verdiği, İstanbul’da bulunan 26.958,33m2 yüzölçümlü taşınmazın 1.625mn TL bedel ile satın alınmasına ilişkin olarak T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile sözleşme imzalanmıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi