SABAH STRATEJİSİ
ABD’de ek mali teşviklerin tekrar gündeme gelmesiyle S&P500 endeksi günü %1,5 oranında primle tamamladı. Teknoloji hisselerinde ise alım iştahı devam ederken, Nasdaq’daki prim %2 olarak gerçekleşti. Bu sabah ise vadelilerde hafif kar satışları gözlense de Asya’da çoğu borsa artıda. Bu arada Dolar’da kısmi toparlanma devam ederken, Euro’daki zayıflıkla birlikte Dolar endeksi (DXY) 93 seviyesine kadar yükseldi. Son gelişmeler Dolar endeksindeki tepki niteliğindeki yükselişin biraz daha sürebileceğini gösteriyor. Dolar’daki toparlanma ile birlikte Dolar/TL de tekrar 7,40 bölgesine yaklaştı. Ancak, TCMB’nin sıkılaşma adımlarıyla birlikte oynaklık görece düşük. Dolayısıyla kurda 7,40’ın altında kalma çabaları devam edebilir. Halihazırda 5 yıllık CDS’imizin 500’ün altına sarktığını izliyoruz. CDS’teki hareket ve risk iştahındaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endekste güçlü direnç 1.094 seviyesinde.
MAKROEKONOMİ
Beklenenden düşük açıklanan ADP özel sektör istihdam verisine karşın olası ek mali teşvik beklentileriyle dün ABD borsaları rekorlarını yenilemeyi sürdürdü. Çin hizmet PMI verisinin ağustos ayında hizmet sektöründeki toparlanmanın sürdüğünü göstermesiyle Asya borsalarında bugün olumlu seyrin devam ettiği gözleniyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile bir başka teşvik paketi için görüşmelere başladığı gözleniyor. Bu arada Euro Bölgesi’nde enflasyonun negatif bölgeye geçmesi ve değerli Euro görünümü ve bölgede artan vaka sayısı eşliğinde ECB’nin para politikasını buna göre ayarlama yapabileceğini akla getirmekte. Nitekim ECB baş ekonomisti, “Eğer euro/dolar paritesini etkileyen güçler mevcutsa, bu güçler bizim küresel ve AB bölgesi tahminlerimizi etkiler ve bu da bizim para politikamıza yansır” değerlendirmesinde bulundu.
Bugün ağustos ayı hizmet sektörü PMI final verileri ağırlıklı bir gün olacak. Çin hizmet sektörü PMI verisi 54 seviyesinde gelerek büyümenin sürdüğünü gösterirken, ocaktan bu yana ilk kez şirketlerin istihdamını artırdığını gösterdi. Ayrıca ABD’de TSİ 17’de ağustos ISM imalat dışı PMI endeksi verisi ve TSİ 15.30’da 29 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de perakende satışların yıllık bazda temmuzda %1,3’ten %1,9’a yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 20’de Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşması bulunuyor. Diğer yandan, TSİ 17’de BoE Başkanı Andrew Bailey’in ve TSİ 18’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in konuşmaları takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, bugün TSİ 10’da ağustos ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Ağustos ayında TÜFE’nin aylık %1 artış sergileyerek yıllık enflasyonun %11,76 seviyesinden %11,89 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Salgın kaynaklı fiyat düzeltmeleri, döviz kuru ve kredilerin katkısıyla iç talepteki gelişmeler bu süreçte enflasyonun yukarı yönlü eğiliminde belirleyici oluyor. PPK toplantı özetlerinde de vurgulandığı üzere ağustos ayında çekirdek enflasyon göstergelerin eğilimlerinde yükselişin sürmesi öngörülmekte. TCMB’nin son dönemdeki likidite kanalı ile gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarının ise kredi büyümesini normalleştirmesini ve TL’deki oynaklığı hafifleterek enflasyon üzerindeki baskıyı sınırlayacağını değerlendirmekteyiz.
Bugün ayrıca TCMB, rezerv, DTH ve sermaye hareketlerini yayınlayacak.
- BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 28 Ağustos haftasında DTH miktarında haftalık bazda bireysel tarafta artış kurumsal tarafta ise sınırlı azalış gözükmekte. Toplam DTH miktarı 0,95 milyar USD arttı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 0,05 milyar USD ile sınırlı azaldı, geçen haftada bu rakam 0,49 milyar USD azalış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde son iki haftada görülen azalış görmüştük fakat bu hafta bireysel DTH 0,99 milyar USD arttı. TL kredilerde ise artış eğilimi devam ederek haftalık %0,68 arttı. YP krediler de haftalık %0,19, krediler toplamda %0,66 artmış oldu.
Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre dış ticaret açığı ağustos ayında altın ithalatındaki sert artış sonucunda 6,3 milyar USD ile Mayıs 2018 tarihinden (8 milyar USD) bu yana en yüksek açığı verdi. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı, 39 milyar USD’den 43 milyar USD’ye yükselerek 2019 yılının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Altın hariç ithalatın ise aylık olarak azaldığını görüyoruz.
- Toplam ithalat, aylık %6 artarak 18,8 milyar USD ile yılın başından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, altın hariç ithalat 14,5 milyar USD gerçekleşti. İhracat ise aylık %17 azalışla 12,5 milyar USD oldu.
- Altın hariç ithalatı bir önceki ayla karşılaştırdığımızda ise yaklaşık %8’lik bir azalış gözlendi. 2019 yılında ortalama 0,9 milyar USD altın ithalatı gerçekleşirken, Ağustos 2020 döneminde altın ithalatı 4,2 milyar USD ile sert artış kaydetti. Ağustos ayında enerji ithalatı ise aylık %10 azalarak 2,2 milyar USD gerçekleşti.
- En çok ihracat yapılan ülkelere Almanya liderlik ederken onu İngiltere, ABD, Irak ve İspanya izledi. Aylık olarak bu ilk 5 ülkeye göre ihracatımızın gelişimini incelediğimizde temmuz ayına göre aralarında tek artış kaydeden İngiltere oldu.
- Pandemi nedeniyle küresel anlamda ihracat baskı altında kalırken, 12 aylık kümülatif ihracat 165,8 milyar USD’ye gerilemiş durumda ve 12 aylık ihracatımız geçen sene aynı dönemde 180,4 milyar USD civarındaydı. 12 aylık ithalatımız ise temmuz ayındaki 205,6 milyar USD’den 208,8 milyar USD’ye çıktı. Geçen sene ağustos ayında 203 milyar USD seviyesindeydi.
- Fasıllara göre ihracatta başlıca kalemlerden motorlu taşıt ve kazanlar, makinalar olmayı sürdürüyor ancak ikili sırasıyla aylık %34 ve %17 civarında azalış kaydetmiş durumda. Motorlu taşıt kaleminde mayıs, haziran ve temmuz aylarında ortalamada %60 civarında aylık artış gözlemlemiştik.
ŞİRKET HABERLERİ
Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Sınırlı Pozitif): 25.08.2020 tarihli Kap açıklamasında Şirket, Afyon Dazkırı tesislerimizde inşaatı süren yıllık 50.000 Ton kapasiteli Potasyum Sülfat Ünitesi yatırımız ile ilgili son durum paylaşmış idi. Bu yatırımdan bağımsız olarak ayrıca Acıgöl’de doğrudan gölsuyundan doğal yöntemler ile Potasyum Türevlerinin de elde edilebilmesinin mümkün gözüktüğü belirtilmiştir. Bilindiği üzere Acıgöl’de halihazırda ham Sodyum Sülfat ve Ham Tuz elde edilmektedir. Göl suyunda ayrıca düşük yoğunlukta bulunan Potasyum ve Magnezyum bileşiklerinin de efektif şekilde değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması gayesi ile ARGE çalışmalarına başlanmıştır.
Tümosan Motor ve Traktör (TMSN, Nötr): Şirket bağlı ortaklığı Tümosan Savunma San. A.Ş. Teknoloji Mühendisliği konularında ARGE faaliyetlerinde bulunmak üzere faaliyet konusunu ve TTM Tümosan Teknoloji Mühendislik San. Ve Tic. A.Ş. olarak Unvanını değiştirmiştir. Ayrıca şirket sermayesi 10mn TL’sına çıkarılmıştır.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): GMTN (Global Medium Term Notes) programı çerçevesinde hazırlanan 25mn GBP tutarındaki borçlanma aracı ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomotiv Distribütorleri Derneği (ODD) tarafından yayınlanan Otomotiv Pazarı raporuna göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılı Ağustos sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,4 artarak 403.002 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2020 yılı sekiz aylık dönemde geçen yıla göre %64,2 oranında artarak 317.394 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da %86,1 artarak 85.608 adede ulaştı. 2020 yılı Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2019 yılı Ağustos ayına göre %134,4 artarak 61.533 adet oldu. 2020 yılı Ağustos ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %106,0 artarak 44.372 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %265,0 artarak 17.161 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %4,1 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %1,3 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre %12,5 arttı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE): Şirket 110mn TL’lık çıkarılmış sermayesinin %81,818 oranında 90mn TL artırılarak (bedelsiz olarak) 200mn TL’ye çıkartılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Bera Holding (BERA): Şirketin grup şirketlerinden Golda Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri Hayvancılık Amb.Pet.Nak.İth.İhr. San. ve Tic. A.Ş. arasında 31/05/2021 tarihine kadar teslim edilmek üzere tutarı 80mn TL olan fason üretim anlaşması imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama %10,15 seviyesinden %10,16 seviyesine sınırlı yükseldi. Çarşamba günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %10,1’den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 295,6 milyar TL ile 170 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 150 milyar TL 1 aylık,%10,95) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 105 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 10,7 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 9,9 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,64-%0,69 bandında hareketin ardından, %0,65 seviyesinden günü hafif düşüşle kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün zayıf hacim devam ederken verim eğrisinin özellikle kısa vadeli tarafında faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 40 baz puana varan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi