SABAH STRATEJİSİ
Güne hafif alıcılı başlayan endekste öğleden sonra yukarı yönlü hareket belirginleşti ve 7.336 seviyesine (%2,3) kadar yükseliş kaydedildi. Seans kapanışı 7.259’dan (%1,3) gerçekleşti. 63 hissenin artıda kapattığı BİST-100’de, THYAO, AKBNK ve ASELS hisselerindeki artışlar endekse en çok olumlu etki eden hisseler arasında yer aldı. Ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) yeniden 400 seviyesinin üzerine çıkmasına karşın Bankacılık endeksi (XBANK) %3’ün üzerinde yükselişle BİST-100’ün üzerinde performans sergiledi. Yurt dışında ise Fitch’in ABD’nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesinin etkisiyle borsalarda olumsuz bir görüntü hakimdi. ABD’de endeksler %1-2,2 arasında düşüş kaydettiler. Avrupa’da piyasalar genel olarak negatifti. Euro Stoxx 50 endeksi %1,6 düşüşle günü tamamladı. Veri tarafında ADP tarım dışı istihdam 324bin artış ile 189bin’lik tahminin oldukça üzerinde açıklandı. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) 102,8’e yükselirken, EURUSD 1,0918 seviyesine kadar geriledi. Amerika’da 10 yıllık faizde son işlemler %4,1’den, 2 yıllıkta ise %4,9’dan geçti. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem de Avrupa vadelileri yatay. Asya’da piyasalar karışık. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde önemli bir değişim yok. Yurtdışında Almanya ve ABD’de imalat dışı PMI’larına ek olarak ABD’de fabrika siparişleri, dayanıklı mal siparişleri açıklanacak verileri arasında. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ise TSİ 14:00’de. Piyasa beklentisi faizin 25 baz puan yükselebileceğine işaret ediyor. Ek olarak ABD’de Amazon ve Apple’ın 2. çeyrek finansal sonuçları izlenecek. Yurtiçinde ise haftanın kritik verisi olan temmuz ayı enflasyonu bu sabah izlenecek. Foreks Anketi’ne göre beklenti TÜFE’nin aylık %9,2, yıllık %47,4 artması yönünde. Yüksek gelmesi beklenen enflasyon verisiyle birlikte BIST100’de yükseliş eğilimi devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Temmmuz ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam artışı, 455 bin kişi seviyesinden 324 bin kişi seviyesine kısmi gerilemekle birlikte beklentilerin (190 bin kişi) üzerinde gerçekleşti, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 42 bin kişi aşağı yönlü revize edildi. Söz konusu veri, Fed’in faiz artışlarına karşın istihdam piyasasının dirençli kaldığına işaret etti. Detaylara bakıldığında, özel sektör istihdam artışının büyük kısmının hizmet sektörü altında eğlence ve konaklama sektörü kaynaklı olduğu (201 bin kişi artış) görülürken, hizmet sektöründe bazı sektörlerde (finansal hizmetler) istihdam düşüşleri gözlenmeye devam edildi, bunun yanında, madencilik sektörü 48 bin kişilik istihdam artışı kaydederken, inşaat sektöründe 9 bin kişilik sınırlı artış gözlendi, buna karşın imalat sanayinde istihdamın düşüşünü sürdürmesi (36 bin kişilik azalış), istihdam artışının tabana yaygın olmadığına işaret etti. Özellikle, faiz oranlarına hassas bir sektör olan imalat sektöründe, Fed’in faiz artışlarına devam etmesiyle art arda beşinci aydır istihdamda kayıplar gözlenmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45’te ve ISM imalat dışı endeksi verisi TSİ 17’de takip edilecek. Öncü veriye göre, temmuzda hizmet PMI 54,4’ten 52,4 seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmekle birlikte son altı aydır büyüme bölgesinde seyretmişti. Özellikle, yüksek faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasıyla yeni satışların artış hızının yavaşlaması nedeniyle temmuzda hizmet sektöründe şubat ayından bu yana en zayıf büyüme kaydedilmişti. Firmaların iş oluşturma imkanı ise, artan ücret maliyetleri ve açık pozisyonlara ilişkin nitelikli personel eksikliği nedeniyle son altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, firmaların girdi ve ürün satış fiyatları güçlü artış kaydetmişti. Haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı endeksi ise, 50,3’ten 53,9 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti ve imalat dışı sektörlerde büyümenin hızlandığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini altıncı aya taşımıştı.
Ayrıca ABD’de haziran ayı dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi TSİ 17’de izlenecek. Dayanıklı mal siparişleri, mayısta aylık %2 oranında artışın ardından haziranda öncü veriye göre aylık %4,7 oranında artışla beklentilerin (%1,3 artış) belirgin şekilde üzerinde artış kaydetmişti ve böylece yükselişini dördüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, haziranda savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%69,4 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise haziranda aylık bazda %0,2 artış kaydetmişti ve böylece son üç ayda artışını sürdürerek yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Fabrika siparişleri ise, aylık bazda nisanda %0,3 artışın ardından mayısta da aylık bazda %0,3 artış kaydetmekle birlikte beklentilerin altında artış sergilemişti.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 29 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 228 bin kişi seviyesinden 221 bin kişi seviyesine gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan temmuz ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, temmuzda hizmet PMI’lar, Fransa’da daralma bölgesindeki seyrini sürdürürken diğer bölgelerde ise düşüş kaydederek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. Buna göre temmuzda hizmet PMI’lar, Fransa’da 48’den 47,4’e gerileyerek daralma hızının arttığına işaret ederken, Almanya’da 54,1’den 52’ye, Euro Bölgesi’nde 52’den 51,1’e ve İngiltere’de ise 53,7’den 51,5’e gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 12’de açıklanacak. Bölgede mayıs ayına ilişkin ÜFE, özellikle enerji fiyatlarında devam eden gerilemenin etkisiyle aylık bazda %1,9 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü beşinci aya taşımıştı, yıllık bazda %0,9 artıştan %1,5 oranında düşüşe geçmişti ve böylece Aralık 2020’den bu yana üretici fiyatlarında ilk düşüş kaydedilmişti. ÜFE’deki gerilemenin sürmesi bekleniyor, bu kapsamda haziranda aylık bazda ÜFE’nin %0,3 oranında gerilemesi ve yıllık bazda da düşüş hızının %1,5’ten %3,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya haziran ayı dış ticaret verileri TSİ 09’da açıklanacak. Almanya’da ihracat nisanda aylık bazda %1 oranında artışın ardından mayıs ayında AB ülkelerine yönelik ihracattaki düşüşün etkisiyle aylık bazda artış hızı %0,3 seviyesine yavaşlamıştı, beklentiler ise aylık %0,4 artış yönündeydi. İthalat ise nisanda aylık %0,1 oranında sınırlı düşüşün ardından mayısta AB dışı ülkelerden ithalattaki artışın etkisiyle aylık %2,1 oranında artış kaydetmişti, beklenti ise %0 artışla yatay seyretmesi yönündeydi.
Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı TSİ 14’te takip edilecek. BoE, haziran ayındaki toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık artışla %5 seviyesine yükseltmişti ve böylece politika faiz oranını son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Beklentiler ise, politika faizinin 25 baz puan artırılması yönündeydi. Beklentilerin üzerindeki faiz artış kararı, 2 sabit tutulması yönündeki oya karşı 7 oyla kabul edilmişti. Karar metninde, son verilerin enflasyonda daha fazla inatçılık olduğunu gösterdiği ve enflasyonist baskıların devam etmesi halinde daha fazla faiz artırımına gidilebileceği belirtilmişti. BoE Başkanı Bailey ise, Banka’nın, enflasyonu orta vadede %2 hedefine sürdürülebilir şekilde döndürmek için ne gerekiyor ise yapacağını vurgulamıştı. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %5,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlanacak. Haziran ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan %4,30 seviyesinin altında aylık %3,92 artmıştı (mayısta aylık %0,04 artmıştı), bununla birlikte son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti, TÜFE yıllık bazda ise haziranda devam eden baz etkisine karşın kurdaki dalgalanmaların etkisiyle %39,59’dan %38,21 seviyesine kısmi gerilemişti ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. TÜFE’de haziranda aylık bazda hızlanmada, hükümet tarafından mayıs ayında doğal gazın hanelere ücretsiz sunulmasıyla mayıs ayında TÜFE hesabında sıfır fiyat yönteminin uygulanmasının devreden çıkmasının önemli belirleyici olduğu gözlenmekteydi. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %3,65 ile manşet enflasyonun hafif altında gerçekleşmişti, B çekirdek göstergesi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) yıllık %47,70’ten %46,63’e gerilerken, C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) ise %46,62’den %47,33’e yükselmişti. Ana sanayi grupları bazında enerji kalemindeki belirgin artış ÜFE’deki artışta belirleyici olmuştu. Bununla birlikte haziran ayında başta ana metaller, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, kok ve rafine petrol ürünleri ve tekstil ürünlerinin etkisiyle ÜFE aylık %0,65’ten %6,50’ye hızlanmıştı, (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış göstermişti). Yıllık bazda ÜFE %40,76’dan %40,42 seviyesine hafif gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Foreks Anketi’ne göre temmuz ayına ilişkin TÜFE’nin, aylık medyan %9,20 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %47,44 seviyesinde gelmesi beklenirken, Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %8,56 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %46,80 seviyesinde gelmesi bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Sigorta (ANSGR, Pozitif): Şirket’in 2Ç2023’teki net dönem karı, (konsolide) 3.212mn TL gerçekleşerek geçen yılın ikinci çeyreğindeki 215,9mn TL net karın oldukça üzerinde gelmiştir. Ortalama piyasa beklentisi 689mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi 4.057mn TL, net yatırım gelirleri ise 87,8mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu kalemlerden sırasıyla 293,8mn TL gelir ve 2,9mn TL net gider yazılmıştı.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 1Y2023’teki net dönem karı 3.074mn TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 362,5mn TL kar yazılmıştı.
Eczacıbaşı Yatırım Holding (ECZYT, Nötr): 12.05.2023 tarihli özel durum açıklamasında özetle; Sermayesinin %50’sine Giesecke+Devrient ePayments GmbH (eski ünvanı ile Giesecke+Devrient Mobile Security GmbH), %17,28’ine Eczacıbaşı Holding A.Ş., %1,71’ine Eczacıbaşı Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve %31.01’ine Şirketin sahip olduğu E-Kart Elektronik Kart Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“E-Kart”)’nin toplam 3,11mn TL tutarındaki ödenmiş sermayesinde Şirketin, Eczacıbaşı Holding A.Ş.’nin ve Eczacıbaşı Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahip olduğu payların tamamının (% 50), Giesecke+Devrient ePayments GmbH ‘ye satılması amacıyla pay devir sözleşmesi imzalandığı, payların devrinin gerçekleşmesinin, Rekabet Kurulu izni dahil gerekli izin ve onayların alınarak, Sözleşme’de belirlenen diğer kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olduğu belirtilmişti. Hisselerin devrine ilişkin olarak Rekabet Kurulu onayı dün itibariyle Şirkete tebliğ alınmıştır. Sözleşmede belirlenen diğer kapanış koşulları yerine getirilerek, hisse devri gerçekleştirildiğinde kamuya ayrıca açıklama yapılacaktır. (*)12.05.2023 tarihli TCMB alış kuruna göre hesaplanmış olup, satış bedelinin Avro olarak belirlenmiş olması nedeniyle ödeme gününde yeniden hesaplanacaktır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif), Escar Filo (ESCAR, Sınırlı Pozitif): Kontrolmatik Teknoloji ile Escar Filo’nun güç birliği yaparak %50 oranında ortaklıkla elektrikli araç kiralama ve paylaşım teknolojileri konusunda faaliyette bulunmak üzere kurduğu Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Teknovus Şarj Teknolojileri A.Ş., Ülke genelinde şarj ağı işletmeciliği faaliyeti için 49 yıl süreyle şarj ağı işletmeci lisansı almak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştur.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2023 yılının 2. çeyreğindeki ana net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %240,2 oranında artarak 1.500mn TL’ye çıkmıştır. Piyasanın ortalama kar tahmini 1.074mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri yıllık %106,4 oranında büyüyerek 32.951mn TL’ye (Beklenti: 31.186mn TL) yükselmiştir. Brüt kar ise 7.504mn TL ile %85,7 oranında artmıştır. Brüt kar marjı yıldan yıla 2,5 puan düşerek %22,8 olmuştur. Öte yandan, Şirket’in faaliyet giderleri %99,7 artışla 5.801mn TL seviyesine yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 525mn TL net gider sonrası 2Ç2023 faaliyet karı %52 yıllık artışla 1.177mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK geçen yılın 2. çeyreğine göre %54,2 oranında artmış ve 2Ç2023’te 2.183mn TL (Beklenti: 2.169mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise %6,6 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın 2. çeyreğinde FAVÖK marjı %8,9 idi. Şirket bu çeyrekte 327mn TL net finansman geliri kaydederken, 267mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 1,5 milyar TL’yi göstermiştir.
İkinci çeyrek karıyla birlikte Şirket’in 1Y2023’teki net dönem karı 2.060mn TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 599mn TL kar yazılmıştı.
Migros, 2023 yılının ilk yarısındaki güçlü büyüme momentumu neticesinde, 2023 yılı için %80-85 olan konsolide satış büyümesi beklentisini ~%90 olarak yukarı yönlü revize etmiştir. Daha rekabetçi fiyatlar ve tüm kategorilerde yapılan indirimlerin brüt karlılıktaki etkisiyle 2023 yılı için %7,0-7,5 mertebesinde olan konsolide FAVÖK marjı beklentisini ise %6,5-7,0 olarak değiştirmiştir. Diğer taraftan, 2023 yılı için ~365 olan yeni mağaza açılış hedefi ~450 mağazaya yükseltilmiştir. Migros’un 2023 yılında yapacağı yatırımlar için ayrılan kaynaklar artırılmış ve 2023 yılının tamamında ~4,0 milyar TL olan toplam yatırımlar ~6,0 milyar TL olarak güncellenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Ticaret Bakanlığı tarafından, ikinci el kara taşıtlarının, tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasının 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, ilan platformlarında bu düzenlemeye aykırı olan ilan sayısında düşüş görüldüğü kaydedildi.
Açıklamada “Ağustos- Eylül aylarına kadar otomotiv piyasasında oluşturulan köpük kalkmaya başlayacak. İkinci el araç alım satımında yavaşlama olduğu görüldü. Galerilerde sıfır otomobillere ulaşım sorunu ortadan kalktı” denildi.
Ayrıca Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Temmuz’da hafif ticari ve otomobil pazarı %115,4 büyüyerek 112.459 adet oldu. Böylece otomotiv satışlarında aylık rekorlar serisi Temmuz’da da devam etti.
Temmuz ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %109,4 artarak 85.916 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %137,5 artarak 26.543 adet oldu.
Ocak-Temmuz döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı %63,1 büyümeyle 668.828 adet oldu ve rekor kırmaya devam etti. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Barem Ambalaj (BARMA): 07.03.2023 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Şirketin devam eden Konya Ereğli Kağıt Fabrikası yatırım finansmanında kullanılmak üzere, T.C. Merkez Bankası kaynaklı, 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 10 yıl vadeli 1,5 milyar Türk Lirası tutarında Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) onaylanmış olup, kredinin 222 milyon TL olan ilk dilimi kullanılmıştır. Kalan dilimlerin yatırıma paralel olarak kullanılması planlanmaktadır. 06.06.2022 tarihli yatırım teşvik belgesi kapsamında öngörülen destek unsurları “KDV İstisnası”, “Gümrük Vergisi Muafiyeti”, “Vergi İndirimi” ve “Sigorta Primi İşveren Hissesi” şeklindedir.
Burçelik (BURCE): Şirket ile Eti Bakır A.Ş. arasında Dap Gübre Tesisi Konveyör Galerisi 1. Etap ve İlgili Ekipmanların İmalatına ilişkin 8mn USD tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Garanti edilen son ekipman teslim tarihi, sözleşme yürürlülük tarihinden itibaren 9 ay olarak açıklanmıştır.
Erciyas Çelik (ERCB): Şirket’in %20 ve RC Endüstri Ulaşım Araçları A.Ş.’nin %80 iştiraki ile kurulan Erciyas Vagon ve Ulaşım Araçları A.Ş. yaklaşık 58mn EUR tutarında farklı vagon tiplerini üretmek üzere Almanya’dan ilk siparişlerini aldı.
Sevkiyatların yapılmaya başlanıp, ilk faturaların kesildiği ve alınan siparişlerin üretiminin 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacağı açıklanmıştır.
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ile 52,4mnTL bedelle, 36 ay süreli ‘Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı’ sözleşmesi imzalamıştır.
Kütahya Şeker Fabrikası (KTSKR): Cumhurbaşkanı kararı ile 2023/2024 Pazarlama Yılı için şirkete 47.670 ton ‘A’ kotası şeker, 2.383 ton ‘B’ kotası şeker tahsis edilmiştir.
Mia Teknoloji (MIATK): Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla şirket ortaklarından Ali Gökhan Beltekin’e ait 1.135bin adet ve İhsan Ünal’a ait 1.135bin adet pay senetlerinin kaydileştirme işlemleri için 02.08.2023 tarihinde başvuru yapılmıştır. Kaydileştirilen hisselerin satışı için yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılarla görüşülmekte olup, kısa süre içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Ortakların elde ettiği gelirden ihtiyaç oluşması durumunda, Şirketin teknoloji odaklı büyüme planları, yeni yatırımlar, iştiraklerin sermaye ihtiyacı, yerli ve/veya yabancı şirket satın alma işlemleri ve işletme sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere Şirket’e faizsiz olarak borç verilebilecektir.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye’de yerleşik bir üretim firması ile “Sistem Altyapı Yazılımları ve Destek” konusunda anlaşmış ve 3 yıllık sipariş almıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 4,3mn USD + KDV’dir.
Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirketin %100 bağlı ortaklığı YEO Enerji Yatırımları A.Ş. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) Kırklareli ilinde kurulmak üzere 1 adet Depolamalı Güneş Enerjisi Santrali Projesi için 21,2 MWe gücünde önlisans almıştır. Bu önlisanslarla birlikte YEO Enerji Yatırımları A.Ş.’nin Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında EPDK’dan almış olduğu önlisans toplam gücü Üretim için 246,2 MWe ve Depolama için 267,2 MWh olmuştur.
26.06.2023 tarihli açıklamada; Şirketin %100 bağlı ortaklığı YEO Enerji Yatırımları A.Ş.’nin Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği doğrultusunda EPDK’ya toplamda 13 adet proje için önlisans başvurusu yaptığını ve toplamda 225 MWe Üretim ve 245 MWh Depolama için önlisans almış olduğu bildirilmişti. Başvurular kapsamında aşağıdaki proje için de EPDK tarafından önlisans verilmiştir.
Tellakzade DEPGES: Üretim GES (21,2 MWe) + Depolama (21,2 MWh)
Bu projelerle birlikte önlisans verilen projelerin toplam gücü 246,2 MWe Üretim ve 245 MWh Depolama olmuştur. 100 MWe Üretim + 100 MWh Depolama gücüne sahip 2 adet proje için de önlisans süreçleri devam etmektedir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%17,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi