SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda olumlu gelen makro veriler, artan koronavirüs vaka sayılarına bağlı oluşan endişeleri arka planda tutmaya devam ediyor. Asya piyasaları alıcılı seyrederken, ABD vadeliler ise hafif satıcılı. Dün ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha iyi gelmesi piyasaları desteklerken, Çin’den gelen hizmet sektörü verileri de ekonomide toparlanmaya işaret ediyor. Diğer taraftan artan koronavirüs vaka sayıları ise bu toparlanmada zayıflık oluşturabileceğine yönelik endişeleri gündeme getiriyor. Yurtiçi tarafta dün güne olumlu başlayan BİST100 endeksi gün içinde de alıcılı bir görüntü sergileyerek günü %1,38’lik artışla ve 21 milyar TL’lik işlem hacmi ile kapattı. Bu sabah Dolar/TL 6,85 seviyesinin hafif üzerinde yatay seyrederken, ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) düne göre 21 baz puan iyileşerek 459 seviyesine gerilemiş durumda. Pozitif risk iştahının devam ettiği ortamda BİST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. ABD’de bugün tatil olması nedeniyle işlem hacimleri görece düşük kalabilir. Yurtiçi tarafta bugün haziran ayına ilişkin enflasyon verileri takip edilecekken, yurtdışı tarafta ise küresel çapta hizmet PMI final verileri yayımlanacak.
MAKROEKONOMİ
ABD’de tarım dışı istihdamının beklenenden iyi gelmesi Wall Street’i desteklerken, Çin hizmet PMI verisinin 10 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirmesi de bugün Asya borsalarındaki risk iştahını destekliyor. Hizmet PMI verisindeki toparlanma canlanan tüketici talebini işaret ediyor. ABD piyasaları Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle bugün kapalı olacak.
- Haziranda tarım dışı istihdam toparlanmasını sürdürerek 3,1 milyon kişi artması beklenirken, 4,8 milyon kişilik artışla tahminlerin üzerinde arttı ve işsizlik oranı da %12,5’e gerilemesi beklenirken %11,1 seviyesine geriledi.
- ABD’de fabrika siparişleri %8,6 oranında artması beklenirken, %8 oranında artışla beklentilerin altında kaldı, ancak fabrika siparişleri böylece 3 ayda ilk kez yükselmiş oldu.
Bugün piyasaların odağında, küresel çapta haziran ayına ilişkin hizmet PMI final verileri olacak. Küresel hizmet PMI’ların haziran ayı öncü verilerine göre, Fransa’da hizmet PMI 31,1’den beklenmedik şekilde 50,3 seviyesine yükselerek genişleme bölgesine geçerken, Euro Bölgesi’nde 30,5’ten 47,3 seviyesine, İngiltere’de 29’dan 47 seviyesine, Almanya’da 32,6’dan 45,8 seviyesine yükselmişti.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da haziran ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Bloomberg anketine göre haziranda TÜFE’nin aylık bazda %0,58 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, yılık bazda ise %11,39’dan %12’ye yükselmesi bekleniyor. Mayıs ayında enflasyon beklentilerin üstünde aylık %0,8 beklentisine karşılık %1,36 artmıştı. TCMB son Para Politikası Kurulu toplantısında çekirdek eğilimdeki yükselişe dikkat çekerek faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. PPK toplantı özetinde de öncü göstergelerin, işlenmemiş gıda ve enerji yıllık enflasyonunun haziran ayında da yükselebileceğine işaret ettiği vurgulandı.
Ticaret Bakanlığı dün haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret rakamlarını açıkladı. Genel ticaret sistemine göre haziran ayında ihracat aylık olarak %35,13 artarak 13,47 milyar USD oldu. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise artış %15,8 oldu. İthalat ise geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında %8,24 artarak 16,31 milyar USD oldu. Mayıs ayından itibaren yukarı yönlü toparlanma sinyali veren ihracat haziran ayında toparlanmasını güçlendirdi. Dış ticaret açığı 2,8 milyar USD’ye gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı mayıs ayındaki %74 seviyesinden %82,6’ya yükseldi. Normalleşme ile birlikte bir önceki aya göre önemli pazarlarımızdan İngiltere’ye %80,82, Almanya’ya %40,6, İtalya’ya %55,3, Hollanda’ya %20,7, Irak’a %16,3 ve Belçika’ya %13,2 oranlarında ihracat arttı. Bundan sonraki süreçte küresel ekonomik normalleşme ile ihracatta artış beklenebilir ve ithalat tarafında ise bazı ürünlere getirilen ek gümrük vergilerinin ithalatı kısmi sınırlaması ve dış ticaret açığı üzerindeki baskıyı kısmi hafifletmesi beklenebilir.
ŞİRKET HABERLERİ
İş GYO (ISGYO, Nötr): İstanbul İli, Çekmeköy İlçesi, Ömerli Mahallesi, 115 ada, 5 no.lu parsel üzerinde kayıtlı 15.313,76 m2 alana sahip arsadaki yaklaşık %67,2 oranındaki mülkiyet payının satın alınmasına ilişkin tapu işlemleri tamamlanmış ve taşınmazın mülkiyeti Şirkete geçmiştir.
Türk Telekomünikasyon (TTKOM, Sınırlı Pozitif): Şirket brüt 0,1719000 TL (Net 0,1461150 TL) kar payı ödemesi teklifini Şirket 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda onaya sunulmasına karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 28.07.2020’dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %2,1’dir. Ayrıca, şirketin 25 Temmuz’da gerçekleştirilecek Genel Kurul’unda şirket tarafından gerçekleştirilebilecek pay geri alım işlemleri için Yönetim Kurulu’nun yetkilendirilmesi de Kurul onayına sunulacak.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): ABD’de son günlerde vaka artışının yükselme trendini devamlı şekilde devam ettirmesi sonucunda Türk Hava Yolları’nın Miami ve Los Angeles uçuşlarını 8 Temmuz’a kadar iptal ettiğini belirtti. (Kaynak: NTV)
TSKB (TSKB, Nötr): Bankanın Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan (AAYB) T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geri ödeme garantisi altında temin etmeyi planladığı 200mn USD tutarındaki “Covid-19’un Ekonomiye Olumsuz Etkilerini Azaltmaya Yönelik AAYB Kredisi” Asya Altyapı Yatırım Bankası Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda (AVOD): Şirket bağlı ortaklığı bünyesinde bulunan maden ruhsatları ile ilgili açıklama yapmıştır. Buna göre Çorum ili Boğazkale ilçesinde bulunan maden ruhsatı ile alakalı çalışmalar devam etmektedir. Gerek izin işlemleri gerek raporlama işlemleri ile ilgili gelişmeler yatırımcıların bilgisine sunulacaktır. Muğla ili Köyceğiz ilçesindeki maden ruhsatında stokta bulunan Krom cevherinden satış başlamıştır.
Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket yurt dışına ihraç edilecek Midibüslerin iklimlendirilmesi ile ilgili 2mn TL tutarında yeni sipariş bağlantısı yapmıştır. Teslimatlar 2020 yılında tamamlanacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,59 seviyesinden %7,60 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 177,5 milyar TL ile 143,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 33,6 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, olumlu veriler ve artan vaka sayısı arasında yön bulmaya çalışıyor. Dün %0,68 seviyelerinden güne başlarken, gün içerisinde %0,66-%0,71 bandında hareketin ardından, %0,67 seviyesinden günü kapattı.
Küresel piyasalardaki olumlu havaya karşın yurt içi tahvil ve bono piyasasında zayıf işlem hacminde sınırlı satış yönlü hareket mevcuttu.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi