SABAH STRATEJİSİ
Dün 9.827 – 9.961 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi, günü %1,3 oranında artışla gün içi en yüksek seviyesinden tamamladı. Endekste 69 hisse günü artıda kapattı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, SAHOL ve ISCTR öne çıkarken; AEFES, TKFEN ve TURSG ise puan bazlı endeksi baskıladı. Bankacılık endeksi (XBANK) %3,05 İletişim endeksi (XILTM) ise %3,2 oranında yükseldi. Öte yandan, Sigortacılık ve Gıda endeksleri sırasıyla %2,5 ve %2,4 oranında düşüş kaydetti. Yıl sonu pozisyon ayarlamaları kaynaklı bazı hisselerde gözlenen sert hareketlerin, yılın ilk işlem gününde terse döndüğünü izledik. Bununla birlikte, çarşamba günü İTO’nun açıkladığı rakamların Bankacılık hisselerini desteklediği söylenebilir. Bugün de TÜİK sabahtan aralık ayı enflasyonunu açıklayacak. Aylık bazdaki beklenti %1,6. Aralık enflasyonu bundan düşük gelirse (Örneğin %1,3’ün altı) Bankacılık hisselerinde alım iştahı sürebilir ve BIST100 endeksi de 10bin seviyesinin üzerine tekrar çıkabilir. Bu arada BIST50 hisselerinde açığa satışın kalktığı gün, işlem hacminde artış görüldü. BIST100’de hacim 106 milyar TL (Son bir aylık ortalama işlem hacmi: 85 milyar TL) gerçekleşti. Yurtdışında ise dün ABD’de açıklanan yılın son haftasına ilişkin işsizlik maaşı başvuruları hem beklentilerin altında hem de son dönemlerin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar endeksindeki (DXY) sert yükseliş takip edilirken, ABD borsaları günü kısmi düşüşlerle kapattılar. Bu sabah ise vadelilerde hafif yükseliş var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %0,4 civarında primli. Dolar ise eksi bölgede işlem görüyor. Bugün ABD’de ISM imalat sanayi aralık ayı verisi öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan Aralık ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi takip edildi. Buna göre, Aralık ayı imalat sektörü nihai PMI verisi, 48,3’ten 49,4 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve imalat sektöründe daralmanın yavaşladığına işaret etti, bununla birlikte son altı ayda daralmanın sürdüğünü gösterdi.
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 28 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 219 bin kişi seviyesinden, 211 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin (221 bin) altında kaydedildi ve son sekiz ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Böylece iş gücü piyasasında dayanıklılığın ve sıkılığın kısmen arttığına işaret etti.
Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan Aralık ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre, imalat PMI’lar, aralık ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI’lar, aralık ayında Almanya’da 43’ten 42,5’e, Fransa’da 43,1’den 41,9’a ve İngiltere’de ise 48’den 47 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ederken, Euro Bölgesi’nde de benzer şekilde 45,2’den 45,1 seviyesine geriledi ve imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etti.
Yurt içinde ise, Aralık ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi yayımlandı. Aralık ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, firmaların ürünlerine yönelik talepteki sınırlı toparlanmanın etkisiyle 48,3’ten 49,1 seviyesine yükselerek faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın daha hafif düzeyde kaydedildiğine işaret etti, bununla birlikte son dokuz ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ISM imalat sanayi aralık ayı verisi TSİ 18’de takip edilecek. ISM imalat sanayi endeksi kasım ayında firmaların yeni siparişlerinin yedi aylık daralma döneminin ardından yeniden artışa geçmesi nedeniyle 46,5’ten 48,4 seviyesine yükselerek imalat sanayinde daralmanın yavaşladığına işaret etmişti, bununla birlikte imalat sanayinin son sekiz ayda daralma bölgesinde seyrettiğini göstermişti.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından aralık ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlanacak. Kasım ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %1,92 seviyesinin üzerinde %2,24 artmıştı, bununla birlikte son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, TÜFE yıllık bazda ise kasım ayında %48,58’den %47,09 seviyesine gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden altıncı ayda gerileme ile birlikte Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise yıllık TÜFE’nin %46,60 seviyesine gerilemesi yönündeydi. ÜFE ise aylık bazda kasımda %0,66 seviyesinde kaydedilerek Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Yıllık bazda ÜFE ise, kasım ayında %32,24’ten %29,47 seviyesine gerilemişti ve böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Aralık ayında ise Bloomberg Anketi’ne göre TÜFE’nin, aylık medyan %1,61 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %45,20 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Altınay Savunma (ALTNY, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı DASAL Havacılık Teknolojileri, İHA Sistemleri Geliştirme ve Tedarik Projeleri çerçevesinde 2,71mn USD + KDV tutarında yeni bir iş anlaşması imzalamıştır.
Tab Gıda (TABGD, Nötr): Şirket, 2024’ün dördüncü çeyreğinde 64, yıl genelinde ise 246 yeni restoran açtığını duyurdu. 31 Aralık 2024 itibarıyla 1.010’u şirketin, 820’si franchise işletmesi olmak üzere toplam restoran sayısı 1.830 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bloomberg tarafından görülen yönetmelik taslağına göre, banka genel müdürlerinin görev süresini 10 yıl ile sınırlandıracak bir çalışma yürütüyor. Taslağa göre genel müdür yardımcılarının da en fazla 10 yıl görev yapmaları ancak bu sürenin düzenleyici kurumların onayıyla 5 yıla kadar uzatılabilmesi öngörülüyor. Taslakta genel müdür yardımcısı sayısının her bir banka için 15’i geçmemesi de yer alıyor.
Demir-Çelik: TÇÜD Kasım ayına ilişkin Türkiye’nin ham çelik üretim verilerini açıkladı. 2024 yılının Kasım ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %0,7 artışla 3 milyon tona yükseldi. Ocak-Kasım döneminde ise üretim %11,2 oranında artışla, 33,9mn ton seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde %54,5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2024 yılının Ocak-Kasım döneminde %74,2 seviyesine yükseldi. (Kaynak: TÇÜD)
Öte yandan, 2018’de OYAK Çimento’yu alarak Türkiye’ye adım Tayvanlılar, şimdi de çelik boru üretimine adım attı. Tayvanlı özel çelik boru üreticisi YC Inox’un 80mn USD’lik yatırımında üretimi başladı. Devreye giren ilk fazda üretim yılda 20bin ton kapasiteli olacak, fazlar tamamlandığında ise toplam üretim kapasitesi 30bin tonun üzerinde seyredecek. (Kaynak: Dünya)
Enerji: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 37 elektrik üretim santraline kasım ayı için 1.738mn TL kapasite ödemesi yapacak. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Büyük Şefler Gıda (BIGCH): Türkiye’de 28 şehirde 120 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şube, toplam 132 şubeye sahip olan Şirket, 2 Ocak 2025 tarihi itibarıyla şube sayısı, Türkiye’de 29 şehirde 122 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şube olmak üzere, toplamda 134’e ulaşmıştır.
Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Şirket, yurtdışında faaliyet gösteren bir firmayla 12 vinç üretim ve teslimi için 1,14mn USD tutarında sözleşme imzalamıştır. Teslimatın 2025’in üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
Cem Zeytin (CEMZY): Şirket tarafından, paylarına ilişkin son dönemdeki fiyat hareketlerinin şirketin finansal performansını doğru yansıtmaması, pay piyasasında sağlıklı ve istikrarlı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla Pay Geri Alım Program ve İşlemlerinin yapılmasına, çıkarılmış sermayesinin yaklaşık %4,97’sini temsil eden azami 20mn TL nominal değere sahip paya karşılık geri alım için azami 300mn TL’nin ayrılmasına karar verilmiştir.
Çağdaş Cam (CGCAM): Şirket, Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş. bağlı ortaklığı Peak Pv Solar Tek. A.Ş. şirketinden 165mn TL tutarında solar panel camı siparişi almıştır. Teslimatın, 2025 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleştirileceği açıklanmıştır.
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirket, 1 Aralık – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında; Sakarya’da 2, Konya’da 1, Isparta’da 1, Mardin’de 2, Malatya’da 1, Adana’da 1 ve İstanbul’da 1 olmak üzere toplam 9 mağaza açmıştır. Toplam mağaza sayısı ise 270’e ulaşmıştır. Ek olarak 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Birleşik Krallık’ta toplam 1 mağazaya sahiptir.
İmaş Makina (IMASM): Şirket ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda mukim müşterisi arasında 1,6mn USD toplam bedel ile un değirmeni kurulumu sözleşmesi imzalandığı, sözleşmeye istinaden avans ödemesi alındığı ve satışın sevkiyatının 2025’in sonunda yapılacağı açıklanmıştır.
Katmerciler Ekipman (KATMR): Şirket, havalimanlarında kullanılmak üzere 7,1mn EUR tutarında Havalimanı Akaryakıt Ekipmanları satış sözleşmesi imzalamıştır. Teslimatların 2025 yılı içerisinde gerçekleşeceği açıklanmıştır.
Kızılbük GYO (KZBGY): Şirket’in Marmaris’te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 01 Aralık 2024 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında 270 adet devremülkün satışının gerçekleştirildiği ve bu satışlardan 155,5mn TL ön satış cirosu elde edildiği açıklanmıştır.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın Medula ve Sigorta Veri tabanları Yazılımları Lisans Güncelleme ve Destek Bakım hizmet alımı işi kapsamında açılan ihaleye katılmıştır. Şirket uhdesinde kalan ihale sonucunda sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli (KDV Hariç) 169,2mn TL olup, sözleşme süresi 1 yıldır. Destek ve Bakım hizmetinin 1 Ocak 2025 yılında başlayıp 31 Aralık 2025 tarihinde biteceği açıklanmıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi