Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (3.01.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalarda tatil modu devam ederken, Çin ve Japonya’nın kapalı olduğu Asya’da borsalarda karışık bir görüntü var. ABD vadelileri ise alıcılı. Omikron kaynaklı kısmi kısıtlama kararlarının fiyatlamalarda etkisi şu aşamada sınırlı. ABD’de tarım dışı istihdamı gibi önemli verilerin izleneceği haftada tatil modu devam edebilir. Bugün İngiltere’de de piyasalar işleme kapalı. Borsa İstanbul tarafında ise geçen hafta işlem hacimlerinin son ayların en düşüğüne gerilediğini ve BIST100 endeksinin bant hareketi yaptığını izledik. Haftanın ilk işlem gününde de bu eğilimin sürebileceğini ve bu sabah açıklanacak enflasyon (yıllık %30’a yaklaşması bekleniyor) verisinin endeks üzerinde sınırlı etki yapabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, aralık ayı ISO imalat PMI verisi de yakından izlenecektir. İmalat PMI verisinin genişleme bölgesi olan 50’nin üzerinde (önceki 52) kalıp kalmayacağı önemli olacaktır. Doğalgaza yapılan zamdan olumsuz etkilenebilecek şirketlerin başında Şişe Cam, Ak Enerji ve kısmen Petkim geliyor. Kömürden elektrik üreterek enerji ağırlıklı bir şirkete dönüşen Alarko Holding zam sonrasında spot piyasadaki potansiyel fiyat artışlarından olumlu etkilenebilir. Aksa Enerji de olumlu etkilenebilecek şirketler arasında. Elektrik zammı ise daha çok çimentolarda etkisini gösterebilir.

MAKROEKONOMİ

Kasım ayında ihracattaki pozitif seyir sürerken, başta enerji ithalatının etkisiyle toplam ithalatta sert bir artış gözlendi. Ara malı ithalatındaki artış büyük ölçüde enerji kaleminden kaynaklandı, tüketim malları ithalatındaki aylık artış da kur etkisiyle öne çekilen talebin etkili olduğunu gösterdi.

Neticede kasımda ihracat aylık %4 arttı ve 21,5 milyar USD ile tarihi yüksek seviyesinde. İthalat ise aylık %21 artarak 26,9 milyar USD ile rekor seviyesinde. Dış ticaret açığı ise kasımda 5,4 milyar USD’ye genişledi. Arındırılmış veriler de ihracattaki aylık artışın ithalattaki artışın belirgin altında kaldığına işaret ediyor. Altın ithalatı tarihi ortalamasının belirgin altındaki seviyelerini koruyor, enerji ithalatı ise tarihi yüksek seviyesini yeniledi.

İç talep görünümüne dair daha net bir resim sunan altın ve enerji hariç ithalatta artış görülmekte ve tüketim malı ithalatındaki artışla uyumlu.

Yılın ilk 11 ayında kümülatif ihracat 203 milyar USD’ye çıktı. OVP’de yıl sonu ihracat hedefi 211 milyar USD. Günlük ihracat verilerine göre aralık ayında ihracattaki olumlu seyrin sürdüğünü görmekteyiz ve 21 milyar USD civarında bir rakam olası gözükmekte. Neticede 2021 yılını OVP ihracat hedefinin yukarısında tamamlamış olacağız.

Beklentiler gelecek sene ihracatın büyümeye katkısını sürdürmesi yönünde şekillenmekte, anket bazlı göstergelerden ”gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri” de olumlu seyrin sürdüğünü gösteriyor. Tedarik zincirindeki sıkıntıların gelecek sene de özellikle ilk yarıda devam edebileceği düşünülmekte, bu durum motorlu kara taşıtları ve elektronik gibi sektörlerde kısmi dalgalanmanın sürebileceğine işaret etmekte. Ancak genel resimde Türkiye lokasyon avantajını sürdürecek gibi gözüküyor. Riskler olarak TL’deki görünüm, aşıya duyarlılığı azalan ve hastaneye yatışları artıran yeni varyantlar ihtimali ön plana çıkmakta. Ancak Omicron varyantının hızlı yayılmasına karşılık hastaneye yatışları belirgin artırmaması piyasaların yeni yıla bu konuda iyimser bir bakış açısıyla girmesini sağlıyor. İç talebin, enerji ve altın ithalatının seyri ise gelecek sene toplam ithalata yön verecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Ocak-Mart dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, ocak ayında 49,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 45,8 milyar TL iç borçlanma, şubat ayında 60,4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 49 milyar TL iç borçlanma, mart ayında ise 27,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 33,2 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

  • Bir önceki strateji dokümanında yer alan borçlanma takvimi ile yenisi kıyaslandığında ocak borçlanma takviminde 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihracının ihale tarihinin 2 hafta öne çekildiğini, bir önceki takvimde yapılması planlanan 9 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili, 2 yıl vadeli kira sertifikası ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihracının takvimden çıkarıldığını ve onların yerlerine ise 6 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili, 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası, 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının takvime eklendiğini görmekteyiz.

Bu haftanın veri takvimine bakıldığında;

  • ABD tarafında bu hafta istihdam verileri, Fed yetkililerinin konuşmaları ve son Fed toplantısına ilişkin tutanaklar izlenecek. Salı günü kasım ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü aralık ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise aralık ayı tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Ekim ayında açıklanan JOLTS açılan iş sayısı verisi emek talebinin güçlü olduğuna işaret etmişti. Diğer istihdam piyasası verilerinden ADP özel sektör istihdamı kasımda beklentilerin üstünde gelirken tarım dışı istihdam 210 bin kişi artarak beklentilerin oldukça altında kalmıştı, fakat Fed istihdam piyasasındaki görünümü genel anlamıyla olumlu olarak değerlendirmiş ve artan enflasyonist baskılarla varlık alım azaltımı programını hızlandırmış ve bu sene için faiz artırımları için güçlü sinyal vermişti. Aralık ayı boyunca yeni işsizlik maaşı başvuruları salgın sonrası en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürerek istihdam piyasası için olumlu sinyal verdi. Bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam her ne kadar kısa vadede Fed’in politikalarını etkilemese de istihdam piyasasının görünümü para politikasının seyri açısından önemli olmaya devam edecektir. Hafta boyunca PMI verileri de izlenecek. Bu kapsamda bugün aralık ayı nihai IHS Markit PMI, salı günü ISM imalat PMI, çarşamba günü aralık ayı nihai IHS Markit hizmet PMI ve perşembe günü ise ISM imalat dışı PMI izlenecek. Aralık ayına ilişkin öncü imalat PMI 58,3’ten 57,8’e, öncü hizmet PMI da 58’den 57,5’e gerilemişti, fakat genişleme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmüştü.. Ayrıca perşembe günü kasım ayına ilişkin dış ticaret dengesi, fabrika siparişleri ve nihai dayanıklı mal siparişleri istatistikleri açıklanacak.
  • Avrupa tarafında ise aralık ayı enflasyon ve kasım ayı sanayi üretimi verileri ön plana çıkmakta. Cuma günü Euro Bölgesi aralık ayı öncü enflasyonu açıklanacak. Euro Bölgesi’nde kasım ayında TÜFE, enerji fiyatlarındaki yıllık %27,5’lik artışla Temmuz 1991’den beri en yüksek seviye olan %4,9’a yükselmiş, geçici etkileri dışlayan çekirdek enflasyon ise %2,6’ya yükselmişti. Aralık ayında ise enflasyonda kısmi düşüş beklenmekte fakat enerji fiyatlarındaki görünüm enflasyondaki artış trendinin sürmesine neden olabilir. Özellikle bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın kasım ayı sanayi üretimi verisi süregelen tedarik zinciri sorunlarının ne ölçekte devam ettiğine dair ipucu verecektir. Ekimde Almanya’da sanayi üretimi, devam eden arz darboğazları ve ham madde tedarik sorunlarına karşın toparlanarak %2,8 artış kaydetmişti. Özellikle, salgınla birlikte dalgalanma görülen motorlu kara taşıtları üretimindeki aylık %12,6 oranındaki güçlü artış sanayi üretimindeki artışta en önemli faktör olmuştu. Öncü veriler otomobil sanayindeki olumlu seyrin devam ettiğini göstermekte. Bu yüzden beklenti, kasımda da sanayi üretimindeki aylık artışın süreceği yönünde. Ayrıca aralık ayı nihai IHS Markit PMI verileri açıklanacak. Öncü verilere göre Avrupa genelinde imalat PMI’lar, Omicron varyantı endişeleri, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve artan enflasyonist baskılarla Almanya hariç hafif düşüş kaydetmişti, bununla birlikte büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüşlerdi. Aralıkta hizmet PMI’lar ise, özellikle kısıtlamaların etkisiyle Almanya’da 50 eşik seviyesinin altına geçerek hizmet sektöründe daralmaya işaret ederken, bölge genelinde gerilemeler görülmüştü, ancak Almanya hariç büyüme bölgesindeki seyirlerini korumuşlardı. Ayrıca Omicron varyantının iç talebe ve tüketici güvenine olan etkilerini görmek açısından perakende satışlar ve tüketici güveni verileri takip edilecek. Bu kapsamda yarın Almanya’da kasım ayı perakende satışlar, cuma günü ise Euro Bölgesi perakende satışlar verileri ve aralık ayı nihai tüketici güveni izlenecek. Euro Bölgesi’nde ekimde perakende satışlar yalnızca %0,2 artmıştı. Enerji fiyatlarındaki seyir ve Omicron varyantının artması ile gelen kısıtlamaların perakende satışlar verisine kasımda aşağı yönlü baskı yapması olası. Euro Bölgesi’nde aralık ayında kısıtlamalar tüketici güvenine yansımış ve öncü verilere göre tüketici güveni -6,8’den -8,3’e gerilemişti. Ayrıca bu hafta Almanya’da perşembe günü kasım ayı fabrika siparişleri ve cuma günü dış ticaret dengesi verileri izlenecek.
  • Asya’da ise bu hafta veri gündemi sakin. Salı günü Çin’de aralık ayına ilişkin Caixin imalat PMI ve perşembe günü ise Caixin hizmet PMI açıklanacak. Cuma günü açıklanan verilere göre Çin resmi imalat PMI, aralık ayında 50,1’den 50,3’e hafif yükselirken, resmi imalat dışı PMI da 52,3’ten 52,7’ye yükselerek ekonomik faaliyetlerin kısmi hızlandığına işaret etmişti. Geçen hafta açıklanan resmi PMI verisi kapsam itibarıyla daha büyük firmaları kapsamakta. Bu açıdan Caixin PMI verilerinde farklılaşma olabilir.

Yurt içinde bugün aralık ayı enflasyon verileri ve ISO imalat PMI, çarşamba günü reel efektif döviz kuru ve cuma günü ise Hazine nakit dengesi takip edilecek.

  • Kasım ayında TÜFE aylık %3,51 artmış ve yıllık %21,31’e yükselmişti. ÜFE ise aylık %9,99 artmış ve %54,62’ye yükselmişti. Aralık ayı beklentilerine baktığımızda ise Foreks Anketi’ne göre TÜFE aylık medyan tahmin %8,1 olurken, yıllık medyan tahmin ise %29,58 oldu. Enflasyon verileri öncesinde İTO tarafından yayınlanan İTO Ücretliler Geçinme Endeksi ise aralık ayında %9,65 arttı, bir önceki ay ise aylık artış %4,71 idi. İlgili endeksin bütün alt kalemleri artmakta. Alt endekslere bakıldığında en belirgin artış ise %20,11 ile ev eşyası harcamalarında olurken, onu %14,35 ile gıda harcamaları alt grubundaki artış izlemekte. Raporda ev eşyası, gıda, ulaştırma ve haberleşme ve konut harcamaları gruplarında yer alan ürünlerde mevsimsellik etkisinin, endekste kullanılan aylık değişken tüketim ağırlıklarının ve kamu ve piyasa kaynaklı yukarı yönlü fiyat değişimlerinin etkili olduğu belirtilmekte. Toptan Eşya Fiyatları endeksi ise aralık ayında % 11,96 arttı ve yıllık artış oranı ise %47,10’a yükseldi. Alt gruplar bazında bakıldığında, madenler grubu %22,89, kimyevi maddeler grubunda %18,49, yakacak ve enerji grubunda %18,30 aylık artışla en çok fiyat artışı görülen gruplar oldu.
  • ISO imalat PMI kasım ayında 51,2’den 52’ye yükselerek genişleme bölgesinde gelmiş ve ve imalat sektörünün faaliyetlerinde iyileşmeye işaret etmişti. Rapora göre yeni ihracat siparişleri artarken, fiyat artışları, elektronik parça eksiklikleri ve otomotiv sektöründe yaşanan sorunlarla yeni siparişlerin azaldığı belirtilmekteydi. Girdi fiyatları enflasyonunun TL’deki değer kaybı nedeniyle Eylül 2018’den beri en yüksek düzeyde olduğu, satış fiyatlarının rekor düzeyde arttığı, teslimat süreleri artmaya devam ederken, fiyat artışları ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla firmaların stoklarını artırdığı tespitleri raporda yer almaktaydı. İmalat PMI verisinin, RKGE’deki düşüşe rağmen, KKO’da artış, ihracattaki olumlu görünüm ve TL’deki gelişmelerle aralık ayında genişleme bölgesinde kalmaya devam edeceğini düşünmekteyiz.
  • Reel efektif döviz kuru endeksi kasım ayında kur gelişmeleriyle aylık bazda %9,6 oranında azalışla 54,33’e gerileyerek tarihi düşük seviyeyi görmüştü.
  • Hazine nakit dengesi kasım ayında 30,3 milyar TL fazla vermişti. 12 aylık kümülatif nakit açığı ise 114 milyar TL’den 96,9 milyar TL’ye gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Aralık 2021-Şubat 2022 dönemi iç borçlanma stratejisinde aralık ayı iç borçlanma hedefi 10 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine aralık ayında hesaplamalarımıza göre yaklaşık 14,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve hedeflenenin üstünde borçlandı. Aralık ayında anapara ödemesinin 16,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 1,9 milyar TL net iç borç ödemesi gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine aralık ayında dış borçlanmaya gitmezken, dış borç anapara ödemesinin ise 1,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 1,3 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin aralık ayında toplamda yaklaşık 3,2 milyar TL net borç ödemesi yaptığını hesaplıyoruz. Aralıkta Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan (30 Aralık tarihine kadar) kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin önceki aya göre 62,6 milyar TL azaldığını görmekteyiz. Bu açıdan aralık ayında nakit dengesinin belirgin açık vereceğini tahmin etmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Halkbank (HALKB, Nötr): Singapur Temsilcilik Ofisi’nin faaliyetleri 31.12.2021 tarihi itibarıyla sona erdiği bildirilmiştir.

İzmir Demir Çelik Sanayi (IZDMC, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş’nin uzun vadeli ulusal notunu “BBB-(Trk)”, kısa vadeli ulusal notunu “A-3 (Trk)”, görünümlerini ise “stabil” olarak belirlemiştir.

Ayrıca Şirketin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu “BB”, kısa vadeli yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu “B” olarak, görünümlerini ise “stabil” olarak belirlemiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket’in 4 Ağustos 2021 tarihli özel durum açıklamasında, CarrefourSA’nın ana ortakları olarak Sabancı Holding ve Carrefour Nederland BV (CNBV)’ye ait CarrefourSA sermayesinin toplam %6’sına kadar olan kısmını temsil eden payların 2021 yılsonuna dek ikincil piyasada satılması ve pay satışından elde edilecek gelirin öncelikli olarak CarrefourSA’nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında kullanılması konusunda anlaştıkları kamuya duyurulmuştu. Daha sonra CarrefourSA’nın 31 Aralık 2021 tarihli özel durum açıklamasında; planlanan sermaye artırımı işleminden vazgeçilmesine karar vermiştir. Mevcut piyasa koşulları ve CarrefourSA Yönetim Kurulu kararı dikkate alınarak, Sabancı Holding ve CNVB, 4 Ağustos 2021 tarihinde kamuya duyurulan CarrefourSA sermayesinin toplam %6’sına kadarlık kısmını temsil eden payların borsada satılması işleminden vazgeçilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Proje kapsamında İstanbul – Stockholm hattında başlangıç aşamasında haftada bir kez düzenli olarak sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanacağız” açıklamasında bulundu. (Kaynak: AA)

SEKTÖR HABERLERİ

Doğalgaz: Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Doğal gazda, ocak ayı için mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı.

Elektrik: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan açıklamada, 2022 için belirlenen elektrik tarifelerinin Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi. Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 125 fazla olacak. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bagfaş (BAGFS): CAN/AN kimyevi gübre üretim tesisine ilişkin olarak yüklenici ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ile Bagfaş arasındaki üretim tesisinin garanti testlerinin mukavele şartlarınca yerine getirilememesinden kaynaklı uluslararası tahkim mahkemesi nezdindeki tahkim yargılamasının yüklenici ThyssenKrupp lehine sonuçlandığı paylaşmıştı. Buna göre şirketin ThyssenKrupp’a takriben 24,5mn EUR tutarında ödeme yapması doğrultusunda karar verildiği ve uluslararası tahkim kararının Türkiye’de doğrudan icrası mümkün olmadığından ThyssenKrupp tarafından TC mahkemelerinde kararın tenfizi için başvuru yapılması gerekli olduğu da eklenmişti.

Son yayınlanan finansal tablolarda, anapara, faiz ve diğer masraflar dikkate alınarak yaklaşık 29mn EUR karşılık ayrılmıştır. Kararın icrası durumunda şirketin mevcut nakit durumunu tehdit edecek bir durum oluşmayacaktır. Yüklenici tarafından açılan tenfiz davasında ilk derece mahkemesi olarak İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi, yüklenicinin davasının kabulüne ve uluslararası tahkim mahkemesi kararının tenfizine karar vermiş olup duruşmaya ilişkin zapt 31.12.2021 tarihinde şirkete tevdi edilmiştir. Söz konusu mahkeme kararına karşı istinaf kanun yolu açıktır ve şirket kanuni süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulacaktır. Yabancı hakem kararlarının tenfizine ilişkin düzenleme uyarınca istinaf kanun yoluna başvurulması halinde tenfiz kararının icrası, mahkemece alınan karara karşı kanun yoluna başvurulması ile durmaktadır. Bu nedenle bahsi geçen mahkeme hükmü kesin olmayıp, icra edilebilmesi için kanun yollarının tüketilmesi ve kararın kesinleşmesi gerekmektedir.

Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları (BIOEN): Şirketin bağlı ortaklığı Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş’nin işletmecisi olduğu Malatya-2 Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisine 1 adet motor ünitesi ilavesi için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kısmi kabul işlemi gerçekleştirilmiştir. Halihazırda 1 adet motor ünitesi ile 1,414 MWe kurulu güç kapasitesinde olan tesis; 1 adet motor ünitesi ile desteklenmesi sonrasında toplamda 2,828 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşmıştır.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile 12 ay süreli “Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” sözleşmesi 6,6mn TL bedelle imzalanmıştır.

İhlas Ev Aletleri (IHEVA): UV-C (Ultraviyole-C) ışınları kullanılarak ortam havasının temizlenmesine yönelik geçen yıl başlatılan ürün geliştirme çalışmaları devam ederken, cihaz geliştirme kapsamında mikrobiyolojik testlerin bir bölümü, UV-C sızdırmazlık testleri, Ozon salınım testleri konusunda Sağlık Bakanlığı’na akredite laboratuvarlarla ortak çalışmalar neticesinde tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde CE testleri yaptırılacaktır. CE testlerinin tamamlanmasını müteakip ürüne ait teknik dosya ile Sağlık Bakanlığına müracaat edilecektir. Bakanlık tarafından ruhsat verilmesi durumunda seri üretim ve pazarlama süreçlerine geçilmesi planlanmaktadır.

Kızılbük GYO (KZBGY), Servet GYO (SRVGY): Servet GYO’nun iştiraki olan Oswe Real Estate GmbH’ın (“Oswe”) 2mn EUR olan sermayesinin %20’sine denk gelen 400bin EUR nominal bedelli 400bin adet Oswe hissesi, hisse başına 1.365 TL olmak üzere toplam 546mn TL bedelle Kızılbük GYO tarafından alınmıştır. Hisse bedelinin ödeme planına göre yıllık %15,85 (aylık %1,23) vade farkı hesaplanması suretiyle 24 taksitte toplam 644mn TL olarak tahsil edilmesine, böylece Servet GYO’nun halihazırda %94 oranında iştirak ettiği Oswe’ deki iştirak payının %74′ e inmesine karar verilmiştir.

Margün Enerji (MAGEN): Şirket, yurtdışı proje geliştirme ve anahtar teslim müteahhitlik faaliyetleri kapsamında Ankara merkezli MTG Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile, İtalya’da 11 MWp Güneş Enerjisi Santrali proje geliştirme ve kurulumu amacıyla 11mn Avro + KDV toplam bedelli sözleşme imzalamıştır 750bin Avro peşin avans tahsilatı gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yıllık 1,6mn Avro EBITDA elde etmesi beklenmektedir.

Hub Girişim Sermayesi (HUBVC): Şirket, iştiraki Genz Biyoteknoloji A.Ş. (“Genz Biyo”) tarafından yürütülen ve daha önceki KAP açıklamalarında hakkında bilgiler verilen;

1-Covid-19 Antikor Tayini İçin Opto Akışkan Yöntem ile Çalışan Bir Bakım Noktası Testi (Point-Of-Care Test) (POCT) Cihazı’na ilişkin olarak güncel durumda; Cihazın T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü test ve onayı için Ocak 2022’ye randevu alındığı, bu sürecin başarı ile tamamlanması sonrası T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ÜTS (Ürün Takip Sistemi) kayıt incelemesinin olacağı,

2- Covid-19 enfeksiyonundan iyileşen ve/veya aşılanan kişilerde geliştirilen koruyucu bağışıklık cevabının (IgG antikor) tespitine yönelik geliştirilmiş Anti-Sars Cov2 IgG ELISA test kitine ilişkin olarak güncel durumda;

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü test ve onayından geçtiği, CE ve teknik belge incelemesi ve onay sürecinin devam ettiği, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ÜTS kayıt incelemesinin olacağı, yukarıdaki ürünler dışında ise, bir Covid-19 (SARS-CoV-2) Real Time PCR Kiti’nin de T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü test ve onayından geçtiği, CE ve teknik belge incelemesinin tamamlandığı ve onayının alındığı, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ÜTS kayıt incelemesinin devam ettiği, bilgileri İştirakten edinilmiştir. İştirak tarafından faaliyet alanı ile ilgili farklı ürünler üzerinde de çalışılmakta, teknik ve prosedürel/yasal süreçleri tamamlanan çeşitli cihazlar üretilmekte ve ticari ürün olarak yurt içinde ve/veya yurt dışında satışa sunulmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 73 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 496 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,51 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,49-%1,52 bandında hareketin ardından %1,51 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi