Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (29.11.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün 9.587 – 9.672 arasında dar bir aralıkta hareket eden BIST100, günü de başladığı gibi yatay bir görünümle 9.640 seviyesinde tamamladı. İşlem hacmi son 8 işlem gününün en düşük seviyesinde kalırken endekste yükselen/düşen hisse sayısında da dengeli bir dağılım gözlendi. Borsa İstanbul tarafından açıklanan ve 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan Katılım Endeksi değişiklikleri hisselerde belirgin hareketlere yol açtı. Endeksten çıkarılacak olan THYAO %1,8 gerileyerek BIST100’ü en fazla baskılayan hisse oldu. TCELL ve Katılım Endeksi’nden çıkarılacak olan SASA da puan bazlı endeksi olumsuz etkileyen diğer hisselerdi. BIMAS, ASELS ve YKBNK ise pozitif katkı sağlayarak düşüşü sınırlayan hisseler arasında yer aldı. Sektörel bazda, Turizm (XTRZM) %2,2 oranında gerilerken, Teknoloji Endeksi (XUTEK) %1,7 oranında yükseliş kaydetti. BIST100’ün bugüne de yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dün tatil sebebiyle kapalı olan ABD piyasalarında ise bugün işlemler yarım gün sürecek. Bu sabahki fiyatlamalar incelendiğinde ise vadeli işlemler hafif alıcılı seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay bir görünümde. Pariteler tarafında ise Japon Yeni’ndeki sert yükseliş dikkat çekiyor. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde 3. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Beklenti bir önceki çeyreğe göre %0,2 daralma, bir önceki yıla göre %2,5 büyüme yönünde. Avrupa’da ise Euro Bölgesi enflasyon ön planda olacak.

MAKROEKONOMİ

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi, öncü veriyle uyumlu olarak -13,7 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte hazirandan bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bunun yanında negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti.

ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Almanya’da kasım ayına ilişkin öncü TÜFE verileri takip edildi. Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda ekim ayında %0,4 oranında artışın ardından kasım ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,2 oranında düşüş sergilerken, yıllık bazda ise %2’den %2,2 seviyesine yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti ve böylece ECB’nin %2 seviyesindeki hedefinin yeniden üzerinde kaydedildi. Ayrıca Almanya’da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise kasım ayında %2,9’dan %3 seviyesine hafif yükseldi ve böylece son altın ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından kasım ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlandı. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda eylül ayında %2 artış ve ekim ayında %3,2 oranında artışın ardından kasımda %0,9 oranında düşüşle 98 seviyesinden 97,1 seviyesine geriledi, böylece bir önceki ayda ulaştığı son beş ayın en yüksek seviyesinden kısmi düşüş kaydetti. Ayrıca endeks 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sekizinci ayda sürdürdü.

TÜİK tarafından ekim ayı dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Buna göre, ekim ayında ihracat aylık bazda %6,9 oranında artışla 22 milyar USD’den 23,5 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (21,3 milyar USD) üzerinde kaydedildi. İthalat ise aylık bazda ekim ayında %8,5 oranında artışla 27,1 milyar USD’den 29,4 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (30,2 milyar USD) altında gerçekleşti. Bu kapsamda, ekim ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %14,9 oranında artışla 5,1 milyar USD’den 5,9 milyar USD seviyesine yükseldi ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.

  • Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat eylül ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden, ekim ayı itibarıyla 262,2 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı. İthalat ise ekim ayı itibarıyla önceki aya benzer şekilde 340,1 milyar USD seviyesinde kaydedildi, ithalat rekor seviyeye ise 376,4 milyar USD ile Mayıs 2023’te ulaşmıştı. Dış ticaret açığı da eylül ayındaki 78,6 milyar USD’den ekim ayında 77,9 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Avrupa tarafında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin öncü TÜFE verileri TSİ 13’te takip edilecek. Kasımda öncü verilere göre, bölgede manşet TÜFE’nin, aylık bazda %0,2 oranında düşüş sergilemesi ve yıllık bazda ise %2’den %2,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise kasımda %2,7’den %2,8 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayımlanacak. Ekonomi, başta özel tüketim ve net ihracatın desteğiyle 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık bazda) %2,5 büyüme ile piyasa beklentisi olan %3,2’nin altında büyüme gerçekleştirmişti, söz konusu büyüme, pandeminin etkilerinin en fazla hissedildiği 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana görülen en zayıf büyüme performansı olmuştu. 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise, çeyreksel bazda (bir önceki çeyreğe göre) %0,1 oranında sınırlı büyüme kaydetmişti, piyasa beklentisi ise ikinci çeyrekte ekonominin, çeyreklik bazda %0,5 seviyesinde daralması yönündeydi. Böylece ekonomi yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 oranında büyüme kaydetmişti. Bloomberg Anketi’ne göre bu yılın üçüncü çeyreğinde ise çeyreklik bazda ekonominin %0,2 oranında daralması ve yıllık bazda ise büyüme hızının bir önceki aya benzer şekilde %2,5 seviyesinde kaydedilmesi bekleniyor. 

Bunun yanında, TÜİK tarafından TSİ 10’da ekim ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayımlanacak. 

Ayrıca TSİ 14’te TCMB tarafından Finansal İstikrar Raporu yayımlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Şirketin ürün portföyünün Özbekistan’da satış, dağıtım ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek amacıyla; %100 bağlı ortaklıklarından, Pladis Kazakhstan LLP’nin %51 ve Taygeta Gıda’nın ise %49 oranında sermayesine iştirak edeceği Özbekistan, Taşkent adresli 2.530mn UZS (200bin USD) sermayeli şirketin kuruluş işlemleri tamamlanmış olup, tescil işlemleri gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, ekimde geçen yılın aynı ayına göre %7,3 azalarak 4.988mn USD oldu. (Kaynak: AA)

Otomotiv-Enerji: EPDK ekim ayına ilişkin “Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri” raporuna göre, şarj istasyonları toplam kurulu gücü, ekimde bir önceki aya göre %3,77 artışla 1568 megavat oldu. Ekimde toplam soket sayısı önceki aya göre %4,09 artışla 24 bin 334’e çıktı. Bu rakam, eylülde 23 bin 377 olarak kayıtlara geçmişti. (Kaynak: AA)

Savunma: Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ABD’nin Türkiye’nin elindeki S-400 füzelerine bir itirazı kalmadığı ve F-35 savaş uçaklarını verebileceklerine dair sözlerinin ardından gözlerin çevrildiği Washington konuya ilişkin kritik bir açıklama yaptı. Yazılı açıklama yapan bakanlık, “Türkiye’ye F-35 tedariki için gerekli şartlar herkesçe biliniyor ve politikamız değişmedi. Türkiye’nin NATO ile birlikte çalışabilirliğini sürdürmesi ABD’nin kritik bir önceliği olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. (Kaynak: ekonomim.com)

SPK: SPK haftalık bültenine göre, Kurul, Sasa Polyester’in 535,5mn TL’lik tahsisli sermaye artırımına onay verdi. Ek olarak, Oyak Çimento’nun 3.615mn TL, Europen Endüstri’nin 1.340mn TL, Alkim Kağıt’ın 551,25mn TL, Alkim Alkali Kimya’nın 150mn TL, Körfez GYO’nun 264mn TL, Martı GYO’nun 714,8mn TL, Peker GYO’nun 1.830mn TL, Sinpaş GYO’nun 2.500mn TL, CW Enerji’nin 876,25mn TL olmak üzere bedelsiz sermaye artırımları onaylandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Altınkılıç Gıda (ALKLC): Şirket, Gömeç tesisindeki üretiminin tamamını Burhaniye OSB tesisine taşıdıktan sonra Gömeç tesisinin bulunduğu arsa üzerine yaklaşık 200 dairelik konut projesi için ön görüşmelere başlamıştır. Bu proje ile birlikte, önümüzdeki dönemde mevcut Ezine üretim tesisinin Ezine Gıda İhtisas OSB’ye taşınması ile de yaklaşık 400 dairelik konut projesinin planlanması için kısa süre içerisinde görüşmelere başlanacağı bildirilmiştir.

Dardanel Önentaş Gıda (DARDL): Şirketin hakim ortağı Niyazi Önen Holding, %17,06’lık hisseyi (borsada işlem görmeyen 100mn adet pay) yurtdışında yerleşik bir yatırımcı kuruluşa satışı için görüşmelere başladı.

Ofis Yem Gıda (OFSYM): Şirketin Y.K kararı doğrultusunda; Samsun Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan yaklaşık 25.000m2 büyüklüğündeki arsa üzerinde Samsun fabrikasının inşaatına başlanmasına ve yapı müteahhidi olarak Ofis Yem Gıda’nın belirlenmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.

Sanica Isı (SNICA): Şirket, yurtdışında yerleşik müşterileri ile yapılan sözleşmeler kapsamında toplam 30,8mn TL tutarında radyatör ile boru grubu ürünleri ile ilgili olarak sipariş almıştır.

Turk İlaç (TRILC): DMO Genel Müdürlüğü tarafından açılan Sağlık Market Alım İhalesi TURKFLEKS markası ile 122,8mn TL +KDV tutarla şirketin ortaklığı uhdesinde kalmıştır.

Yiğit Akü (YIGIT): Şirket ile Ganfeng LiEnergy arasında Stratejik İş birliği Çerçeve Anlaşması imzalandığı duyurulmuştu. Şirket ile Ganfeng LiEnergy arasında bu kez lityum pazarını genişletme konusunda yakın iş birliği için uzun vadeli bir stratejik ortaklık kurulmasına karar verilmiştir. Söz konusu ortaklığın pil hücreleri, modüller, paketler, enerji depolama sistemleri, pil yönetim sistemleri, enerji yönetim sistemleri ve geri dönüşüm dahil iyonla ilgili ürünlerin üretimi konusunda faaliyet göstermesi planlanmaktadır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!