SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD’de 2. çeyrek GSYH verisi sınırlı büyüme beklentisine (%0,4 büyüme) karşın %0,9 oranında daralamaya işaret ederken Fed’in agresif faiz artışları gerçekleştirmeyeceği beklentisini de beraberinde getirdi. Diğer taraftan, Amazon ve Apple da güçlü finansallar açıkladılar. Küresel piyasalarda da olumlu hava devam etti. ABD’de Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,03 ve %1,21 yükselişle günü kapatırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %1,08 artış kaydetti. Avrupa’da da piyasalar genel olarak artıda tamamladı. Alman Dax endeksi %0,88 yükselirken, İngiltere’de FTSE %0,04 düşüşle kapattı. Dolar endeksi (DXY) ise beklentileri karşılamayan büyüme verisi sonrası 107’lerden geriledi ve gün sonunda 106,2 oldu. EURUSD paritesi de veri öncesi 1,0115’leri test ettikten sonra veriyle birlikte kayıplarını geri aldı. Yurtiçi tarafta bakıldığında, 2.537 – 2.574 arasında hareket eden BIST100 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde günü %0,03 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 51 hisse gerileme kaydetti. Bu sabaha baktığımızda ABD ve Avrupa vadelilerin artıda olduğunu görüyoruz. Asya tarafına baktığımızda ise Hang Seng ve Nikkei düşüşte. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 ekside. Dünkü yatay kapanışın ardından BİST-100’de bugün alıcılı bir açılış bekliyoruz. Bugünün veri takviminde ABD’den PCE deflatör haziran ayı verileri, kişisel gelirler & harcamalar verileri ile temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Diğer yandan, Avrupa genelinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edilecek. Yurt içinde ise haziran ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TCMB tarafından yılın üçüncü Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %42,8’den %60,4 (%56,9-%63,9 tahmin aralığı) seviyesine çekti. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2022 yıl sonu TÜFE beklentisi %69,9 idi.) TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %12,9’den %19,2 seviyesine çekti (Orta noktası %19,2 olmak üzere %14,5-%23,9 tahmin aralığı). 2024 yıl sonu enflasyonunun ise %8,8’e (Orta noktası %8,8 olmak üzere %3,9-%13,7 tahmin aralığı) gerileyeceği tahmin edilmektedir.
TCMB’nin enflasyon tahmin patikası, ekim ayında enflasyonda tepe noktanın yıllık %80-90 bandında bir düzeyle görülebileceğine işaret ediyor, yılın son aylarında da belirgin düşüş gösterebileceği tahmin ediliyor.
Ayrıca TÜİK tarafından temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi yayınlandı. Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi temmuz ayında 93,6’dan 93,4’e hafif gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü. Temmuz ayında güven endeksinin alt endekslerine bakıldığında, hizmet sektörü aylık %1,5, perakende ticaret %4,5 ve reel kesim %2 gerilerken, inşaat sektörü aylık %2,4 ve tüketici güven endeksi %7,4 artış kaydetti.
ABD tarafında, küresel çapta artan resesyon endişelerinin gölgesinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi öncü verisi takip edildi. 1. çeyrekte GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte sınırlı büyüme beklentisine (%0,4 büyüme) karşın %0,9 oranında daraldı. Özel stok yatırımlarındaki düşüş başta olmak üzere, federal ve yerel yönetim harcamaları, konut sabit yatırımları ile konut dışı sabit yatırımlardaki azalma etkili olurken, net ihracat ve kişisel tüketim harcamalarının artışı ise daralmayı sınırladı. Bununla birlikte, kişisel tüketici harcamalarının son iki yılın en düşük hızında büyümesi, büyük kısmı tüketime dayalı olan ABD ekonomisinde önümüzdeki dönemde aşağı yönlü risklerin belirginleşebileceğine işaret etmekte. Bunun yanında, Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %7,1 seviyesinde yatay seyrederek 1981’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini korudu, çekirdek PCE fiyat endeksi ise, %5,2’den %4,4’e geriledi.
Ayrıca ABD’de 23 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 261 bin kişiden 256 bin kişi seviyesine gerileyerek son 4 haftada ilk kez düşüş kaydetti. İşsizlik maaşı başvuruları düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmekte ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte. Fed Başkanı Powell da önceki günkü konuşmasında, iş gücü piyasasının son derecede sıkı olduğunu ancak iş gücü talebinde biraz yavaşlama olabileceğine dair işaretler bulunduğunu belirtmişti. Nitekim son günlerde ABD’de bazı büyük şirketlerin işe alımları yavaşlatma planlarını açıklamaları nedeniyle işsizlik maaş başvurularının seyri, iş gücü piyasasının görünümü açısından yakından takip edilecektir.
Bunun yanında, Almanya’da temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,9 artarken, yıllık bazda ise elektrik tüketim vergilerindeki indirimler ve ılımlı küresel petrol fiyatlarının desteğiyle %7,6’dan %7,5’e geriledi, böylece yıllık bazda son iki aydır hafif de olsa düşüş sergiledi, bununla birlikte son 40 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) haziran ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edilecek.
Ayrıca ABD’de TSİ 17’de tüketici güveni göstergelerinden temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Öncesinde açıklanan temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 50’den 51,1’e hafif yükselmekle birlikte haziran ayındaki rekor düşük seviyeye yakın seyrini sürdürmüştü.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde haziran ayında TÜFE, artan enerji ve gıda fiyatları kaynaklı aylık %0,8 artarken, yıllık ise %8,6 seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.
Diğer yandan, bugün Avrupa genelinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edilecek. Rusya ve Ukrayna savaşının ekonomiler üzerindeki etkileriyle yılın ikinci çeyreğinde bölge genelinde çeyreklik bazda %0,2 civarında büyümeyle durağana yakın seyir beklense de, jeopolitik risklerin devam eden etkilerinin yanında ECB’nin faiz artırımlarına başlamasının da etkisiyle özellikle yılın ikinci yarısına yönelik resesyon endişeleri artmakta.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından haziran ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak. Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı geçici dış ticaret verilerine göre haziran ayında ihracat aylık %23,2 artışla 23,4 milyar USD’ye ulaşırken, ithalat ise aylık %6,6 artışla 31,6 milyar USD seviyesine ulaşarak yüksek seviyelerini korumuştu. Dış ticaret açığı ise aylık %23,1 azalışla 8,2 milyar USD’ye gerilemişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 246,2 milyar USD’ye, ithalat ise 322,6 milyar USD’ye ve dış ticaret açığı da 76,4 milyar USD’ye yükselmişti.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından haziran ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlanacak. Mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %48,6 artış sergilerken, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %308,5 oranında güçlü artış kaydetmişti. Ayrıca bu yıl mayıs ayında gelen 3,8 milyon kişilik yabancı ziyaretçi sayısı, mayıs ayları tarihsel ortalamasının (2,9 milyon kişi) da üzerinde bulunmaktaydı. Son açıklanan DHMİ haziran ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısında ise aylık %24, yıllık %148 oranında güçlü artış gözlendi, bu durum haziranda turizm gelirlerinde de toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte.
Bunun yanında, TÜİK tarafından haziran ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi açıklanacak. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ağustos-Ekim dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
Diğer yandan, bugün TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, “Reel Kesimi Destekleyen Nitelikli Finansman Politikalarının Üretim ve İhracat Açısından Önemi” gündemli düzenlenecek İSO toplantısındaki konuşması takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket’in 2Ç2022’deki net dönem karı (konsolide) 182,9mn TL gerçekleşerek yıllık %49,1 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 210mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %12,3 oranında düşüş göstererek 2Ç2022’de 97,3mn TL’ye düşmüştür. Diğer yandan, net yatırım gelirleri aynı dönemler itibarıyla %134 oranında artarak 144,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in Ocak – Haziran 2022 dönemindeki net karı yıllık %46,5 oranında artarak 372,7mn TL’ye yükselmiştir.
Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Ford Otosan’ın 2022 yılı 2. çeyrek net dönem karı 3.704mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 2.849mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 3.144mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen satış gelirleri etkili olmuştur. Ford Otosan’ın 2Ç2021’deki net dönem karı 999mn TL idi.
Şirketin satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %211,9 oranında artmış ve 32.854mn TL olmuştur. Satış gelirlerindeki artışın büyük bir kısmı yurtdışı satış gelirlerindeki %244,7’lik yükselişten kaynaklanmıştır. Yurtiçi satış gelirlerindeki artış %133,4 olmuştur. Yurtiçi satışlar 2Ç2022’de 2021’in aynı çeyreğine göre adetsel bazda %17,5 artarken, yurtdışı satışlar ise adetsel bazda %81,4 yükseliş kaydetmiştir. Satışların maliyeti aynı dönemde %207,3 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %239,7 artışla 5.153mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı 1,3 puan artışla %15,7 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %150,6 artmış ve 1.294mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 184mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı %274,1 artışla 4.046mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 2 puan iyileşmeyle %12,3 olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri hariç FAVÖK %229,7 artışla 4.149mn TL olurken, FAVÖK marjı 0,7 puan artışla %12,6’ya yükselmiştir. Finansman tarafında net 676mn TL gider kaydedilmiştir. 2Ç2021’deki net finansman giderleri 105mn TL idi. Şirket 2Ç2022’de 333mn TL’lik vergi geliri yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 2Ç2022 net dönem karı 2Ç2021’e göre %270,7 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 1,8 puanlık artışla %11,3 olarak hesaplanmaktadır.
İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi net dönem karı %130,8’lik artışla 6.505,6mn TL’ye ulaşmıştır.
Şirket 2022 yılı üretim beklentisini ihracat öngörüsündeki azalışa bağlı olarak 430-440bin adetten 410-420bin adete çekmiştir
Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti BBVA’nın 2022 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %57,0 oranında artarak 12.886mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 11.896mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 11.612mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Karşılık giderlerinin beklentimizden düşük gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Çimsa (CIMSA, Nötr): Şirket aktifinde/mülkiyetinde bulunan Niğde Entegre Çimento Fabrikası, Kayseri Entegre Çimento Fabrikası, Ankara Çimento Öğütme Tesisi ile Başakpınar, Ambar, Nevşehir, Cırgalan, Aksaray, Ereğli ve Kahramanmaraş Hazır Beton Tesislerinin, bu tesislerde yer alan sabit varlıklar ile bunlarla bağlantılı diğer varlıkların KDV hariç 110 milyon EURO veya karşılığı Türk Lirası bedelle Ferpa İnşaat Sanayi Petrol Ürünleri Tic. ve Paz. Ltd. Şti.’ye devrine ilişkin 15.06.2022 tarihinde imzalanan Varlık Satış Sözleşmesi kapsamında varlık devirleri, sözleşme hükümleri çerçevesinde 28.07.2022 tarihi itibarıyla devir işlemleri gerçekleştirilmek ve devir bedeli tahsil edilmek suretiyle tamamlanmıştır.
Otokar (OTKAR, Nötr): Romanya’da faaliyet gösteren Otokar Filiala Bucuresti SRL tarafından, Bükreş Belediyesi’nin açmış olduğu 100 adet 12 metre elektrikli otobüs ve bunlar için gerekli şarj altyapısının sağlanması ihalesine teklif verilmiştir. Verilen teklifler, teknik ve ticari yeterlilik gibi kriterlere göre değerlendirilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arzını onayladı. SPK haftalık bültenine göre, Kurul, Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’nin hisse başına 36 TL’den halka arzına onay verdi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bosch Fren (BFREN): Fabrika, 01.08.2022 ile 22.08.2022 tarihleri arasında vardiya düzenlenmesi yapılarak, çalışanların yıllık izin hak edişleri kullandırılarak, nöbetçi personel ile bakım çalışmaları gerçekleştirilecek ve müşterilerden gelen talepler doğrultusunda faaliyetlerine kısmen devam edecektir.
Consus Enerji (CONSE): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Mavibayrak Enerji Üretim A.Ş. tesisinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi ve bu kapsamda MBE Santral’de yardımcı kaynak olarak güneş enerjisi santrali de kurulması amacıyla EPDK’ya yapmış olduğu lisans başvurusu olumlu neticelenmiş olup, MBE Lisans’ta kayıtlı tesis türü “birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi”, kaynak türü “biyokütle/güneş” ve yardımcı kaynağa dayalı kurulu güç “1,8 MW” olacak şekilde tadil edilmiştir. Böylece MBE Lisans’ta kayıtlı toplam kurulu güç 14.4 MWm/12.0 MWe olmuştur. Tadil edilmiş lisansın EPDK’dan teslim alındığı Mavibayrak tarafından Şirket’e bildirilmiştir.
Gelinen noktada MBE Santral’de yardımcı kaynak kurulumu için inşaat aşamasına geçilecek olup, kurulu güçteki bu artışa istinaden yatırımın 2022 yılı ikinci yarısı içinde tamamlanarak 2022 yılsonundan önce devreye alınması öngörülmektedir.
İşbir Sentetik (ISSEN): Şirket, Balıkesir’de bulunan 304.897,74m² tarlayı, 24,8mn TL bedelle satın almıştır. Söz konusu arsanın gerekli izinleri aldıktan sonra Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımında değerlendirileceği açıklanmıştır.
Kontrolmatik (KONTR): Şirketin kurucusu Sami Aslanhan, Antalya’daki enerji depolama yatırımlarının yıl sonunda tamamlanacağını iletti. Ayrıca SPK’ya yaptıkları sermaye artış başvurusunun sonucunu bekletiklerini belirtti.
Meditera Tıbbi Malzeme (MEDTR): Şirket’in Ar-Ge merkezinde gerçekleştirilen projeler arasında yer alan enjektörle boşaltılabilen kapalı sistem su tutuculu çift lümenli solunum devreleri ve enjektörle boşaltılabilen kapalı sistem su tutuculu koaksiyel solunum devreleri 13.08.2035 tarihine kadar ABD’de patent koruması altına alınmış olup tescil işleminin gerçekleştirildiği açıklanmıştır.
Derlüks Yatırım Holding (DERHL): Şirketin 31,9mn TL’lik çıkarılmış sermayesini, 75mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, tamamı paylara ilişkin primler hesabından kaynaklardan karşılanmak üzere 43,1mn TL nominal değerde bedelsiz artırarak 75mn TL’ye çıkartmak adına SPK’ya başvuruda bulunmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,01’den %14’e hafif geriledi. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 396 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,76 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,65-%2,82 bandında hareketin ardından %2,67 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi