SABAH STRATEJİSİ
Artan koronavirüs vaka sayılarına bağlı oluşan endişeler, açıklanan son veriler beklenen toparlanmaya işaret etmesine karşın, risk iştahını baskılıyor. Çin’den gelen son makro veriler olumlu olmasına karşın, haftanın ilk işlem gününde Asya piyasaları satıcılı. S&P500 vadeliler de %0,3 civarında değer kaybediyor. Haftanın ilk gününde bol likidite ortamında açıklanmaya devam eden teşviklere karşın, ikinci dalga endişeleri daha ağır basmış gözüküyor. Yurtiçi tarafta, BİST 100 endeksi geçen hafta dolar bazında %0,9 oranında değer kazanarak dirençli durmayı başardı ve emsallerinden olumlu ayrıştı. MSCI Gelişen Piyasalar endeksi geçen hafta %0,25 oranında değer kaybetmişti. Haftanın ilk işlem gününde, TL yatay bir görüntü sergilerken, risk iştahının zayıf seyrettiği ortamda BİST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntü ile başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Salgının yayılmayı sürdürmesi ile birlikte Asya borsaları haftaya zayıf başlıyor. Çin ekonomisinin toparlandığına işaret eden verilere rağmen borsalar ekside işlem görmekte. Çin piyasaları tatilden dönerken, Çin sanayi karları mayıs ayında, kasım ayından bu yana ilk kez aylık artış gösterdi.
Florida ve Teksas gibi eyaletlerde iş yerleri için sıkı tedbirlerin yeniden uygulamaya başlanması ve Fed’in bazı bankalar için eylül sonuna kadar temettü ödemelerini sınırlaması ve hisse geri alımlarını durdurmasının etkisiyle Wall Street cuma günü baskı altında kapanmıştı.
- Bu hafta Fed Başkanı’nın konuşması, ISM imalat, Fed tutanakları ve tarım dışı istihdam öne çıkan gelişmeler.
- Bugün özelinde konuşma odaklı bir gündeyiz. TSİ 12.30’da BoE Başkanı Andrew Bailey’in ve TSİ 18’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin ve TSİ 22’de New York Fed Başkanı John Williams ve IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile New York Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen web seminerindeki konuşmaları takip edilecek.
- Bugün Almanya’da TSİ 15’de haziran ayına ilişkin öncü TÜFE, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi ve TSİ 17.30’da ABD’de haziran ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi izlenecek.
ABD tarafında veri gündeminde bu hafta istihdam ile PMI verileri önemli yer tutacak. Salı günü de Fed Başkanı’nın konuşması bulunmakta. Çarşamba günü ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü ise tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.
- Geçen ay açıklanan tarım dışı istihdam verisi olumlu anlamda sürpriz yapmıştı. İşsizliğin %20’lere çıkması beklenirken istihdam artmış işsizlik oranı %13,3’lü seviyelerde gelmişti. Son açıklanan işsizlik maaşı başvuruları verilerinde sınırlı da olsa bir iyileşme gözlenmekte. Beklentiler tarım dışı istihdamın 3 milyon kişi artarak işsizliğin %12,5 seviyesine gerilemesi yönünde.
- Çarşamba günü haziran ayına ilişkin ISM İmalat Sanayi PMI verisi açıklanacak. İlgili verinin daha önce haziran ayına ilişkin açıklanan PMI’lar gibi genişleme bölgesine yakın gelerek, imalat sanayindeki yavaşlamanın hız kestiğini teyit etmesi beklenmekte. Bölgesel Fed anketlerinden ise bugün haziran ayına ilişkin Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi takip edilecek. Salı günü haziran ayına ilişkin Chicago PMI da açıklanacak. Veri, mayıs ayında 32,3 ile 1982’den beri en düşük rakam gelmişti. Bu ay 40’lı seviyeleri geçmesi beklenirken, salı günü ayrıca haziran ayına ait tüketici güvenine ilişkin Conference Board Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.
- Bu hafta ayrıca 10 Haziran’da gerçekleştirilen Fed toplantısına ilişkin tutanaklar da izlenecek. Fed bir önceki toplantıda faizleri değiştirmemişti. Tutanaklarda getiri eğrisi ve negatif faiz konularına ilişkin üyelerin bakış açılarına dair ipucu aranacaktır.
Avrupa tarafında bu hafta imalat ve hizmet PMI verileri, enflasyon verileri, işsizlik ve güven endeksleri takip edilecek.
- Çarşamba günü haziran ayına ilişkin Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere için PMI verileri yayınlanacak. Bir öncü yayınlanan verilerde PMI önemli ölçüde yükselirken bazı ekonomilerde genişleme bölgesinde gelmişti. Önceki tahminlere göre değişiklik beklenmemekte.
- Bu hafta salı günü haziran ayına ilişkin bölgenin öncül TÜFE’si açıklanacak. Mayıs ayında yıllık %0,1’e düşmüştü ki talep koşulları ve enerji fiyatları bu ay için enflasyondaki düşüşün hız kesmesini sağlayabilir, ancak enflasyonun %2’lik hedefe yaklaşması uzun bir süre beklenmiyor. Öyle ki ECB’nin 2022 projeksiyonlarında enflasyon %1,3’e ancak ulaşabiliyor. Bugün haziran ayına ilişkin güven endeksleri verisinde PMI verilerinin ima ettiği ekonomik toparlanmaya dair ipucu aranacak. Perşembe günü ayrıca Euro Bölgesi mayıs ayına ilişkin işsizlik verileri açıklanacak. Beklenti işsizlik oranının %7,3’ten %7,6’ya yükselmesi yönünde.
Asya tarafında da PMI verileri önemli olacak. Salı günü haziran ayı Çin resmi PMI ve çarşamba günü Caixin PMI verileri açıklanacak.
- Çin’de PMI’nın özellikle Pekin’de görülen vakalar ve salgına ilişkin endişelerle genişleme bölgesinin üstünde kalıp kalmayacağı izlenecek. Çarşamba günü haziran ayı Güney Kore dış ticaret verisi de dünya ticaretinin seyri açısından önemli olacaktır. Geçen hafta Japonya ekonomisi açısından hayal kırıklığı yaratan PMI verileri sonrası, Japonya’da bu hafta mayıs ayına ilişkin işsizlik oranları ve sanayi üretimi verisi izlenecek.
Yurt içi veri takviminde ise bugün haziran ayı ekonomik güven endeksi, salı günü mayıs ayı dış ticaret dengesi, çarşamba günü haziran ayına ilişkin imalat PMI ve cuma günü ise TÜFE verisi takip edilecek.
- Ekonomik güven endeksi, tüketici güveni, perakende ticaret, hizmet, inşaat ve reel kesim endeksinin belirlenmiş alt endekslerinin ağırlıklandırılarak (20 alt endeks) hesaplandığı, üretici ve tüketici tarafının ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ve değerlendirmelerini içeren bir endekstir. Ekonomik güven endeksi hesaplarımıza göre haziran ayında 61,75 seviyesinden 73,51 seviyesine gelerek aylık yaklaşık %19,1 artış gösterdi. Veriye bakıldığında inşaat sektörü güven endeksinin alt bileşeni olan alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi %48, gelecek 3 ayda çalışan sayısı beklentisi %25, reel kesim güven endeksi alt bileşeni olan genel gidaşat %52, gelecek 3 ayda ihracat siparişleri beklentisi %36 ,gelecek 3 ayda üretim hacmi %47 artması ekonomik güven endeksini yukarı çeken kalemler oldu.
- Daha önce Ticaret Bakanlığı mayıs ayı geçici dış ticaret verileri açıklamıştı. Salgın nedeniyle daralan küresel ticaret hacminin etkisiyle mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %40,9 azalarak 9,96 milyar USD gerçekleşti. İthalat ise geçen yılın aynı ayına göre %27,69 azalarak 13,4 milyar USD oldu. Böylece dış ticaret açığımız yaklaşık 3,44 milyar USD oldu. Haziran ayında günlük ticaret datalarına baktığımızda ise kıpırdanma olduğunu görmekteyiz. 1-23 Haziran arası Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 9,1 milyar USD. Haziran sonuna kadar 12 milyar USD’ye ulaşması beklenebilir. Geçen sene ise haziran ayında bu rakam 11,6 milyar USD idi. Önümüzdeki süreçte artan talebin ne ölçüde ithalata baskı yapacağı, dış ticaret açığı dolayısıyla cari denge üzerinde belirleyici olacak.
- Mayıs ayında normalleşme adımlarıyla birlikte küresel PMI’lardaki toparlanmaya benzer şekilde Türkiye imalat PMI, 33,4’ten 40,9 seviyesine yükselmiş ve daralmanın hız kestiğini göstererek dipten dönüş sinyalleri vermişti. Haziran ayına ilişkin ise öncü anketlerde artışlar gördük. Tüketici güveni endeksi %5,2, inşaat sektörü güven endeksi %33,1, perakende sektörü güven endeksi %9,3, hizmet sektörü güven endeksi %8,5, reel kesim güven endeksi %22,2 artış gördük. Ayrıca TCMB’nin banka ve kredi kartı harcama istatistiği salgın öncesi seviyelerine yaklaşmakta ve haziran ayında sanayi üretimi için öncü olan elektrik tüketimi de artmakta. Bu bilgilerin ışığında küresel ölçekteki duruma benzer şekilde PMI verisinin genişleme bölgesine yakınsamasını beklemekteyiz.
- Cuma günü enflasyon rakamları açıklanacak. Mayıs ayında enflasyon beklentilerin üstünde aylık %0,8 beklentisine karşılık %1,36 artmıştı. TCMB son Para Politikası Kurulu toplantısında çekirdek eğilimdeki yükselişe dikkat çekerek faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. TCMB haziran ayı beklenti anketinde ise anket katılımcılarının beklentileri enflasyonun aylık 50 baz puan bir yükseliş göstereceği yönünde, bu durumda yıllık enflasyon %11,39 seviyesinden %12 seviyesine doğru hızlanabilir.
Cuma günü TCMB, mayıs ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosunu açıkladı. Açıklanan verilere göre 51,9 milyar USD yabancı para swapı ve 3,4 milyar USD altın swapı olmak üzere toplam 55,3 milyarlık swap hacmi bulunmaktadır. Bunun 16 milyar USD’si Katar ve Çin Merkez Bankaları ile yaptığı swap anlaşmalarından kaynaklanmaktadır. Mayıs ayıyla birlikte Katar Merkez Bankası ile olan swap anlaşması 5 milyar USD’den 15 milyar USD’ye yükseltilmişti. 31 Mayıs tarihi itibarıyla TCMB’nin kendi bünyesindeki ihale ve kotasyon şeklinde yaptığı swapların yaklaşık 209,25 milyar TL tutarında (30,95 milyar USD) olduğunu ve geriye kalan 8,35 milyar USD’nin TCMB’nin BİST swap piyasasındaki işlemlerinden kaynaklandığını tahmin etmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka tarafından 900mn TL nominal değerli 221 gün vadeli finansman bonosu ihracının halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlandığı duyurulmuştur. Halka arz edilecek finansman bonosuna fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 1,35 milyar TL nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak SPK’ya gerekli başvuru yapılmıştır.
Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Şirket, Gürcistan Belediye Kalkınma Fonu ile 175 adet otobüs ve bu otobüslerin yedek parça ve eğitimlerini kapsayan yaklaşık 18,7 milyon Euro tutarında bir ihracat sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu sipariş ile ilgili teslimatların bu yıl başlayıp partiler halinde 2021 yılı Mart ayına kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, 133 gün vadeli 500mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK’ya başvuru yapıldığını duyurmuştur.
Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Negatif): Zorlu Holding Borsa İstanbul’da özel emir yöntemiyle 15,88 TL fiyattan toplam 1.3mn TL nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu işlemle birlikte VESTL sermayesindeki payları %72,02’den %71,63’e gerilemiştir. VESTL hisseleri Cuma günü %1,34 düşüş kaydetmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Gümrük Vergisi: İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. COVID-19 salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yerli sanayinin artan ithalat baskısına karşı korunması amacıyla sanayi sektörü kuruluşları ve firmalardan gelen talepler de dikkate alınarak bazı ithal ürünlerde ek gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi. Buna göre, tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, gemi vinçleri, römorklar, kord bezi, sitrik asit, camlar, ateş tuğlaları, emniyet kemerleri, yapışkanlar, termostat, tartı alet ve cihazları, peruklar, kar küreyiciler, fırınlar, davlumbazlar, demir çelikten eşya, kablolar, kıymetli süs eşyası ile bazı muhtelif ürünleri kapsayan 400’ün üzerinde ürün için 30 Eylül’e kadar geçici olarak ürün bazında değişen oranlarda yüzde 20’ye kadar, bu tarihten sonra ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak. Ticaret Bakanlığı, kararda yer alan hususlara ilişkin tebliğleri çıkarabilecek, özel ve zorunlu durumları inceleyerek sonuçlandırabilecek. Öte yandan yayımlanan diğer bir ithalat rejimi kararında yapılan değişiklikle, güneş panellerinde kullanılması kaydıyla ithal edilecek yansıtıcı filmlerde gümrük vergisi oranının yüzde 10 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, plastik kart ve akıllı kart üretiminde kullanılmak üzere ithal edilecek plastik plakalar için de gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlendi. Bu kararlar da 30 Eylül’e kadar geçerli olacak. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Federal-Mogul İzmit Piston (FMIZP): Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (Corona) Virüsü etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamaların devam etmesi sebebiyle şirket, Kocaeli İzmit ilçesindeki fabrikasının üretim faaliyetlerine ara verme süresi 13 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatmıştır. Kocaeli Arslanbey ilçesindeki fabrikasının ise 13 Nisan 2020 tarihinde başladığı üretimine devam etmektedir.
GSD Holding (GSDHO): Şirketin %9,6 pay sahibi olduğu Silopi Elektrik Üretim A.Ş.’nin 25.06.2020 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısında, ödenmiş sermayenin 202,1mn TL’den 1,1mn TL iç kaynaklardan ve 1.298mn TL nakit olarak karşılanmak suretiyle 1.501mn TL’ye çıkarılmasına, nakit olarak artırılan sermayenin şirket paylarına isabet eden 124,6mn TL tutarının 8 Haziran 2020 tarihli ek sözleşmeye göre Park Holding A.Ş. tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.
Kafein Yazılım (KFEIN): 26.06.2020 tarihinde Smartiks Yazılım (SMART) payları ile ilgili olarak 8,04-8,29 TL fiyat aralığından 4.885.000 adet satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Kafein Yazılım’ın, Smartiks Yazılım sermayesindeki payları 26.06.2020 tarihi itibariyle %3,35; oy hakkı %25,88 sınırına düşmüştür.
Verusa Holding (VERUS): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu 23 adet maden ruhsatından biri olan Tokat İli Erbaa İlçesi’ndeki bakır maden sahasında yapılan ön incelemeler neticesinde elde edilen numunelerle ilgili bugün gelen analiz sonuçlarına göre, söz konusu maden sahasında tonda 3,95 – 12,54 gram aralığında altın madeni cevheri tespit edilmiştir. Bahse konu analiz raporu ön incelemeler kapsamında elde edilen numunelere dayalıdır. Bu nedenle söz konusu maden sahasındaki altın rezerv miktarının tespiti ile sahanın işlenebilir ve ticarete konu edilebilir nitelikte olup olmadığının anlaşılabilmesi amacıyla çok daha kapsamlı incelemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda jeofizik ve jeoloji çalışmalarını takiben sondaj faaliyetlerine başlanacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,55 seviyesinden %7,62 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 175,2 milyar TL ile 145,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 29,2 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %0,69 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,63-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,64 seviyesinden günü kapattı. Yeni haftaya %0,63’lerde başlıyor.
• ABD’de birçok eyalette koronavirüs vaka sayısındaki sert artışların ardından, özellikle bazı eyaletlerde iş yerleri ve işletmeler için sıkı tedbirlerin yeniden uygulamaya başlanması, ABD Merkez Bankası’nın ülkedeki bankalara ilişkin açıkladığı olumsuz stres testi sonuçları ve Fed’in özellikle büyük ölçekli bankaların eylül sonuna kadar temettü ödemelerini sınırlaması ve hisse geri alımlarını durdurmasıyla küresel risk iştahının baskılanması sonucunda ABD 10 yıllıkların faizinin kısmi gerilediği gözleniyor.
Cuma günü verim eğrisinde kısa ve uzun vadeli tarafta yukarı kayış vardı. En çok hacimli kağıdın faizi sınırlı artış kaydetti. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 13 baz puanlık artışla %8,71 seviyesine yükselirken, Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 7 baz puanlık artışla %11,15 seviyesine yükseldi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi