SABAH STRATEJİSİ
Geçen hafta Dolar’ın küresel çapta güçlenmesi ile Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarında baskı yaşandığını izledik. Cuma günü ABD’de ilk çeyrek büyümesi beklentilerin üzerinde gerçekleşse de, piyasa daha çok detaylara odaklandı ve Dolar bir miktar satışla karşılaştı. Ayrıca Trump’ın petrol fiyatları ile ilgili açıklamalarının petrol fiyatlarında sert düşüşe yol açması Dolar’da baskıya neden olan bir diğer faktör olduğu söylenebilir. Bu haftaya başladığımızda da Dolar’da kısmi baskının devam ettiğini gözlemliyoruz. Dolar endeksi (DXY) 98 seviyesinin hafif altında. GOÜ para birimleri ise bir miktar rahatlamış durumdalar. Ancak, bu hafta FED toplantısı dışında ajanda yoğun ve önemli veriler takip edilecek. Haftanın öne çıkan verisi Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam. Bunun dışında Çin ve Avrupa Bölgesi PMI verilerinin yanı sıra yine Avrupa’dan enflasyon verisi takip edilecek. Bugün ise FED’in yakından izlediği PCE enflasyonu oynaklık yaratabilir. Bu kapsamda Dolar, söz konusu gelişmeler öncesinde bekleme moduna geçebilir ki haftaya da nötr risk iştahıyla başlıyoruz. Bu sabah ABD borsaları yataya yakın hafif alıcılı bir görüntü sergilerlerken, Asya borsaları karışık. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, risk primimizin yüksek seyrettiği ortamda TL varlıklar geçen hafta negatif ayrıştı. Bu sabah da TL’de zayıflık devam ederken, ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 461 ile görece yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Yarın yılın ikinci Enflasyon Raporu, cuma günü enflasyon verisi ve Fitch’in Türkiye değerlendirmesi bu hafta için öne çıkan gelişmeler.
MAKROEKONOMİ
Cuma günü ABD borsası S&P 500, güçlü ABD büyümesinin de katkısıyla rekorunu tazelerken, Asya borsaları yeni haftaya yoğun veri takvimi ve bilanço sezonunun takip edilmesi öncesinde karışık bir seyirle başlıyor. Japonya piyasaları, Altın Hafta tatili ile 29 Nisan’dan-7 Mayıs’a kadar kapalı. İspanya ise dün erken seçime gitti. Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki sosyalist parti seçimlerde çoğunluğu elde etse de tek başına iktidarı alacak bir sonuç elde edemedi.
Yükselen petrol fiyatlarına karşı Trump, bir kez daha duyarsız kalmadı ve OPEC’e petrol fiyatlarını aşağı çekmesi için çağrıda bulundu. Trump’ın çağrısı ardından Brent petrolün fiyatı %2’nin üzerinde geriledi ve bugün sabah saatlerinde 71,8 dolar seviyelerinde seyretmekte. Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow da, ABD’de enflasyonun yavaşlamasının Fed’e faiz indirimi için kapı açabileceğini söyledi.
Bu hafta ABD tarım dışı istihdam, İngiltere ve ABD Merkez Bankası faiz kararı ve Çin ve Euro Bölgesi PMI verileri haftanın enleri. Çin PMI verisi mart ayında toparlanma işaretleri göstermiş ve küresel büyüme endişelerini hafifletmişti. Beklentilerden çok daha güçlü gelebilecek Çin PMI verileri halinde ise, Beijing’in ekonomiye güçlü desteğinin sürüp sürmeyeceği sorgulanabilir. Yurtiçinde yarın yılın ikinci Enflasyon Raporu, cuma günü enflasyon verisi ve Fitch’in Türkiye değerlendirmesi en önemli gelişmeler.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ticaret müzakerelerine katılmak için 30 Nisan’da Çin’e gidecek. Çin’i temsil eden üst düzey yetkili Liu He de, 8 Mayıs’ta Washington’u ziyaret edecek.
- Salı günü Fransa ve İtalya 1. çeyrek büyüme ve TÜFE verileri, Çin imalat, imalat dışı ve bileşik PMI’lar, Almanya TÜFE, Euro Bölgesi 1. çeyrek büyüme,
- Çarşamba günü Fed faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması, ABD’de ADP özel sektör istihdam, ABD ISM imalat endeksi verisi,
- Perşembe günü Çin Caixin imalat PMI, Euro Bölgesi, İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere imalat PMI’lar, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı,
- Cuma günü ise Euro Bölgesi TÜFE, ABD’de dış ticaret dengesi ile tarım dışı istihdam, ABD hizmet PMI verileri öne çıkmakta.
Yurtiçi tarafta ise,
- Salı günü dış ticaret dengesi, turizm istatistikleri, TCMB’nin Enflasyon Raporu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu,
- Perşembe günü imalat PMI, İTO perakende fiyatlar,
- Cuma günü ise enflasyon ve Fitch’in Türkiye değerlendirmesi izlenecek.
Cuma günü güçlü ABD büyüme verisi bununla birlikte beklentilerden zayıf enflasyon göstergeleri takip ettik.
- ABD’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi %2,1 beklenirken stok ve ihracattaki artışla %3,2 ile beklentilerin üzerinde geldi. Büyüme kompozisyonunun tüketici harcamaları ve yatırımlar tarafında zayıf bir görünüm sergilemesi ve büyümenin ana kaynağının stok birikiminden kaynaklandığının gözlenmesi dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketleri engelledi.
- Bunun yanında, ABD’de Fed’in de enflasyon göstergesi için yakından takip ettiği çekirdek PCE fiyat endeksinin, yılın ilk çeyreğinde %1,6 oranında artması beklenirken, %1,3 ile beklentilerin altında kalması da güçlü ABD büyüme verisinin dolar üzerindeki baskısını hafifletti.
Haftaya sakin bir veri takvimiyle başlıyoruz. Yurtiçinde ekonomik güven endeksi, yurtdışında ABD kişisel gelir ve harcamalar öne çıkıyor.
Tüketici harcamalarının birinci çeyrekte, geçtiğimiz senenin son çeyreğine göre zayıfladığını gösteren ABD büyüme verisi ardından bugün TSİ 15.30’da ABD’de mart ayına ilişkin kişisel gelir ve harcamalar verisi açıklanacak.
TSİ 17.30’da ise ABD’de nisan ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi açıklanacak. Bu yılın ocak ayından itibaren toparlanmaya başlayan endeks, ocak ayında 1 seviyesinde, şubat ayında 13,1 seviyesinde ve mart ayında ise 8,3 seviyesinde gerçekleşmişti.
TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni endeksi verisi açıklanacak. Endeksin, bu yılın ocak ayında -7,9, şubat ayında -7,4 ve mart ayında -7,2 değerlerini almasının ardından, nisan ayında -7,9 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
Yurtiçi tarafta ise, nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Endeks, 2018 yılına 105,2 seviyesinde başladıktan sonra, ekim ayında 75,2 seviyesine kadar gerilemişti. Endeks geçtiğimiz senenin ekim ayından bu yılın mart ayına kadar ise yukarı yönlü bir seyir izlemekte ve güven endeksi martta 81,9 seviyesinde gerçekleşmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 2019 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %34,4 oranında artarak 1.413mn TL’ye yükselmiş ve hem piyasa beklentisi olan 1.340mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 1.326mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, net ücret ve komisyon gelirleri ile ticari karın beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Net dönem karı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise %17,4 oranında azalmıştır. Ayrıntılar için tıklayınız…
Anadolu Cam (ANACM, Nötr) : Şirket’in 1Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,7 oranında artarak 101,6mn TL’ye yükselmiştir. Beklenti Şirket’in bu çeyrekte 112mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri aynı dönemler itibariyle %42,2 oranında artarak 775,3mn TL’ye yükselirken, maliyetler %36,6 oranında artarak 518mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirlerinin maliyerden daha fazla artmasına bağlı olarak da, brüt kar 1Ç2019’da 257,3mn TL gerçekleşerek yine aynı dönemler itibariyle %55,3 oranında artış kaydetmiştir. Öte yandan, Şirket’in 1Ç2019’daki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %13,1 ve %33,2 olmuştur. Bir önceki yılın aynı çeyreğiden net ve brüt kar marjı sırasıyla %11,7 ve %30,4 idi. Son olarak, Şirket’in 1Ç2019’da Şirket’in net finansman gideri bir önceki yılın aynı dönemine göre 51,1mn TL artarak 82,2mn TL olmuştur.
Soda Sanayii (SODA, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Soda Sanayii’nin 2019 yılı ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,4 oranında artarak 284,9mn TL olmuştur. Net karı rakamı bizim beklentimiz olan 273mn TL’ye yakın piyasa beklenetisi olan 259mn TL’nin ise hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,2 oranında artarak 1Ç2019’da 948mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri; 613mn TL Soda ürünlerinden, 242,4mn TL krom ürünlerinden, 59,2mn TL elektrik satış gelirlerinden ve 33mn TL’si ise bu yıl devreye alınan cam elyaf ürünlerinden oluşmaktadır. Maliyetler ise %47,2 oranında artarak 649,7mn TL’ye yükselirken, brüt kar %14,9 oranında artmış ve 298,3mn TL olmuştur. Brüt kar marjı da %31,5 ile bir önceki yılın ilk çeyreğindeki %37 seviyesinin altında gerçekleşmiştir. Diğer yandan, bu çeyrekte net kar marjı %30,1 gerçekleşerek, yine bir önceki yılın aynı dönemindeki %34 net kar marjının altında kalmıştır. Son olarak, esas faaliyetlerle ilgili net kur farkı gelirindeki 9,8mn TL, net finansman gelirlerindeki 8,9mn TL’lik artış ve yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirin 31,2mn TL artış göstermesi karı desteklemiştir. Gelirlerin önemli kısmı döviz bazlı olan Şirket’in, 2019 ilk çeyrek itibariyle 269,5mn USD ve 125,2mn EUR olmak üzere yüksek döviz fazlası bulunmaktadır. Bu kapsamda, Şirket 2019 yılının ilk çeyreğinde kurlardaki artıştan olumlu etkilenmiştir.
Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 oranında artarak 448,3mn TL’ye yükselmiştir. Beklenti Şirket’in bu yılın ilk çeyreğinde 380mn TL kar elde etmesi yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri aynı dönemler itibariyle %27,1 oranında artarak 3.923mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirlerinin %39’u düzcam, %22’si kimyasallardan, %20’si cam ambalajdan, %17’si cam ev eşyasından, %2’si ise diğer gelirlerden oluşmuştur. Öte taraftan, Şirket’in maliyetleri ise %26,7 oranında artarak 2.635mn TL’ye yükselmiştir. Bu kapsamda satış gelirlerinin maliyerden daha fazla artmasına bağlı olarak, brüt kar 1Ç2019’da 1.288mn TL gerçekleşerek yine aynı dönemler itibariyle %28 oranında artış kaydetmiştir. Şirket’in 1Ç2019’daki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %11,4 ve %32,8 olmuştur. Bir önceki yılın aynı çeyreğiden net ve brüt kar marjı sırasıyla %12,7 ve %32,6 idi. Son olarak, Şirket’in 1Ç2019’da net finansman gideri bir önceki yılın aynı dönemine göre 152,2mn TL artarak 1Ç2019’da 176,8mn TL olurken, yatırım faaliyetlerinden net gelirler 103,2mn TL artarak bu çeyrekte 218,8mn TL olmuştur.
Trakya Cam (TRKCM, Nötr): Şirket’in 1Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,8 oranında azalarak 149,4mn TL’ye gerilemiştir. Beklenti Şirket’in bu çeyrekte 135mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri aynı dönemler itibariyle %25,5 oranında artarak 1.534mn TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, maliyetler %26,5 oranında artarak 1.046mn TL’ye yükselirken, brüt kar 488,5mn TL gerçekleşerek yine aynı dönemler itibariyle %23,5 oranında artış kaydetmiştir. Öte yandan, Şirket’in 1Ç2019’daki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %9,7 ve %31,8 olmuştur. Bir önceki yılın aynı çeyreğiden net ve brüt kar marjı sırasıyla %16,9 ve %32,4 idi. Son olarak, Şirket’in 1Ç2019’da Şirket’in net finansman gideri bir önceki yılın aynı dönemine göre 68,8mn TL artarak 88,9mn TL olmuştur.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2019 yılı birinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 996,7mn TL ile bizim beklentimiz olan 834mn TL’nin üzerinde, piyasa beklentisi olan 948,6mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirketin ana ortaklık karı 1.063mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2019’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %31,8 oranında artarak 7.144mn TL olmuştur. Ayrıca satışların maliyeti %47,7 oranında artmış ve 5.513mn TL olmuştur. Buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,3 oranında azalarak 1.632mn TL olmuştur. Öte yandan, brüt kar marjı maliyet artışına bağlı olarak geçen yılın aynı dönemine göre 8,3 puan azalmış ve %22,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler 2018’nin ilk çeyreğine göre %4,4 artış göstermiş ve diğer faaliyetlerden 8,1mn TL gider yazılmıştır. Böylece faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 oranında azalarak 1.460mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı ise 7,9 puan azalarak %20,4 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinde 3,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansallarını USD cinsinden tutan Ereğli Demir Çelik 1. çeyrekte 237,2mn TL finansman geliri yazmıştır. Vergi öncesi net dönem karı 1.703mn TL ile 1Ç2018’in %7,5 üzerinde gerçekleşirken, 1Ç2018’in %39,8 üzerinde kaydedilen vergi giderinin etkisiyle şirketin 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen seneye göre %6,3 düşüşle 996,7mn TL olmuştur.
İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Nötr): Şirketin 2019 yılı birinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %33,5 oranında azalarak 523mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2019’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,4 oranında artarak 4.060mn TL olmuştur. Ayrıca satışların maliyeti %66,1 oranında artmış ve 3.240mn TL olmuştur. Buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,1 oranında azalarak 820mn TL olmuştur. Böylece brüt kar marjı maliyet artışına bağlı olarak geçen yılın aynı dönemine göre 14,3 puan azalmış ve %20,2 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler 2018’nin ilk çeyreğine göre %36,2 artış göstermiş ve faaliyet karı da geçen yılın aynı dönemine göre %23,7 oranında azalarak 756mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı ise 14,7 puan azalarak %18,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinde 3,4mn TL gider kaydedilmiştir. Finansallarını USD cinsinden tutan İskenderun Demir Çelik 1. çeyrekte 105mn TL finansman geliri yazmıştır. Vergi öncesi net dönem karı 859,4mn TL ile 1Ç2018’in %19,9 altında gerçekleşirken, vergi gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre %17,9 oranında artarak 336,4mn TL gerçekleşmiş ve böylece şirketin 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen seneye göre %33,5 düşüşle 523mn TL olmuştur.
Tat Gıda (TATGD, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2019 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,4 oranında artarak 13,7mn TL’ye yükselmiş ve piyasa beklentisi olan 8mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. 1. çeyrekte satış gelirleri %5,6 oranında artan şirketin satış maliyetleri ise %6,8 artmış ve buna bağlı olarak da brüt kar sadece %1,5 oranında artarak 60,6mn TL olmuştur. Diğer taraftan, azalan operasyonel giderler ve artan diğer faaliyet gelirlerine bağlı olarak şirketin faaliyet karı %103 oranında artarak 25,1mn TL’ye yükselmiştir. Buna ek olarak finansman giderleri 3,3mn TL’den 9,1mn TL’ye yükselmiş ve karı baskılamıştır. 2,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 13,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %86,5 oranında azalarak 7,6mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi de şirketin bu çeyrekte 7mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 1Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,9 oranında azalan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %44,2 oranında azalarak 95,9mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 4,7 puan azalışla %11,7’yi göstermiştir. Operasyonel giderlerdeki %14’lük gerileme ve diğer faaliyet gelirlerindeki artışa rağmen faaliyet karı %37,5 azalmış ve 58,9mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı 1,8 puan azalışla 7,2 olmuştur. Diğer yandan, aynı dönemler itibariyle %47 artan finansman gideri kar oluşumunu olumsuz yönde etkilemiştir. Şirket’in yılın ilk çeyreğindeki net kar marjı 4,4 puan azalarak %0,9 olmuştur.
Şirket 2019 yılı beklentilerini güncellemiştir. Önceden 33-38bin adet aralığında gerçekleşmesi öngörülen Türkiye traktör pazarı beklentisi 24-29bin adete çekilmiştir. Buna paralel olarak da iç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi 11,5-14bin adet (önceki 15,5-18bin) olarak belirtilmiştir. (2018 Türkiye traktör pazarı 48bin adet, Türk Traktör’ün yurt içi satışları 17,7bin adetti.) Şirketin 14-15bin adet aralığında gerçekleşmesi öngörülen ihracat hedefi aynı kalırken, yatırım harcamaları beklentisi 200-250mn TL’den 175-225mn TL’ye düşürülmüştür. (2018 yurt dışı satışları 14,5bin adetti.)
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket 2 yıl vadeli 250mn TL kredi kullanmıştır.
18 Mart 2019 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): ENKA’nın %90’ına sahip olduğu Gürcistan’daki Namakhvani Cascade HES Projesi’nin geliştirilmesi, inşası, sahiplenilmesi ve işletilmesi kapsamında Gürcistan Hükümeti’yle 25 Nisan 2019 tarihinde Yap-İşlet Sözleşmesi imzalanmıştır. Namakhvani Cascade HES Projesi Gürcistan’ın Rioni Nehri üzerine kurulacak Namakhvani HES (333 MW) ve Tvishi HES (100 MW) olmak üzere iki ayrı hidroelektrik santralinden oluşmakta olup toplam 750 milyon ABD Doları yatırım öngörülmektedir. Santral üretime geçtikten sonra 15 yıl süreli Enerji Alım Anlaşması’yla yılın Eylül ve Nisan ayları arasındaki sekiz aylık diliminde devlet garantisi altında üretim yapılacaktır. Gerekli izinlerin tamamlanmasını müteakip projenin inşaatına başlanacak olup santralin 2023 yılında devreye girmesi planlanmaktadır.
13 Mart 2019 Tarihli Enka İnşaat Raporumuz için tıklayınız…
Tav Havalimanları (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Şirket ve ana ortağı Groupe ADP’nin oluşturduğu konsorsiyum, Bulgaristan Sofya Havalimanı’nın işletme ve geliştirme hakkını içeren ihaleye teklif sunmuştur. İlgili imtiyaz sözleşmesi 35 yıllık bir işletme süresini kapsamaktadır. Sofya Havalimanı 2018 yılında toplam 7 milyon yolcuya hizmet vermiştir.
26 Nisan 2019 Tarihli Tav Havalimanları Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Demir – Çelik: Çin Demir ve Çelik Birliği, sektörün aşırı kapasitenin yanı sıra durgun talep ve karı sıkıştırabilecek artan hammadde maliyet riski ile karşı karşıya olduğunu bildirdi. Son 3 yılda çelik üretimini 150 milyon ton çelik üretimini azaltan ülkenin genişleyen çelik sektörünün Pekin’in arz yanlı reformları arasında hedefine ulaşmaktan uzak olduğu belirtildi. Birlik, sanayinin yeni kapasitedeki yasadışı artışı önlemek, kaldıraç oranını azaltmak ve zombi şirketlerin yeniden yapılandırılması için ileriye dönük çaba göstermesi gerektiğini bildirdi. Kaynak: Matriks
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Denizli Cam (DENCM, Sınırlı Negatif): Denizli Cam 2019 yılının ilk çeyreğinde 4,96mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. 1Ç2018’de şirket 112bin TL net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %40 oranında artan şirketin, brüt karı ise maliyetlerdeki artışın etkisiyle %57,1 oranında azalarak 1,7mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderlerle birlikte şirket ilk çeyrekte 1,5mn TL net faaliyet zararı kaydetmiştir. 2,4mn TL’lik finansman gideri ve 1,1mn TL’lik vergi gideri ardından şirketin net dönem zararı 4,96mn TL’ye ulaşmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %24 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı 61 milyar TL ile tamamı haftalık repo ihalesinden olacak şekilde fonladı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, haftalık bazda 6 baz puan düşüşle haftayı %2,50 seviyesinden sonlandırdı. ABD’de büyümenin kompozisyon anlamında olmasa da büyüklük anlamında pozitif seyretmesine karşın çekirdek PCE fiyat endeksinin beklentilerin altında kalması ve Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow’un, ABD’de enflasyonun yavaşlamasının Fed’in faiz indirimi için kapı açabileceğini söylemesi ardından tahvil faizlerinde gevşeme gözlendi. 10 yıllık tahvil faizi, yeni haftaya da kapanışa göre yatay ve %2,50 seviyelerinde başlıyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında özellikle verim eğrisinin uzun tarafında yükselişlerin gözlendiği bir haftayı geride bıraktık. Haftalık bazda 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 2 baz puanlık sınırlı artışla %20,92 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 32 baz puanlık artışla %19,62 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 135 baz puanlık artışla %19,14 seviyesine yükseldi.